NIEUW: Blog reclamevrij maken?
VRIENDENKRING AXA BANK
Inhoud blog
 • Videonamiddag met taart
 • de WESTHOEK
 • GIETHOORN NL en omgeving
 • BLUEBERRY FIELDS & COLDSET PRINTING
 • OOSTZEEKUST (Duitsland)
  Zoeken in blog

  Volgende activiteit : Nieuwjaarsdrink op AXA Bank Berchem
  E-mail mij

  Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

  Regio Vlaanderen
  15-11-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Videonamiddag met taart

  VIDEONAMIDDAG


  Voorzitter André Van Dyck dankte alle aanwezigen voor hun belangstelling. Niettegenstaande de afschaffing van de sponsering van AXA, werd er toch bekomen dat deze namiddag en de 1ste vrijdagen kunnen blijven doorgaan .

  Eén van ons oudste leden, Emiel Van Beirendonck ( 94j ) kwam, voor de laatste keer zei hij zelf, de sfeer van de VRIENDENKRING nog eens opsnuiven waarvan hij jaren heeft genoten.


  Secretaris André kon een gevarieerd Programma voorstellen. Dank zij de fotografen Rudi Broeckx, Jacques Moonen, Johan Verkinderen, Alex Zellien, Luc Verschooren en hemzelf.

  Jacques was opnieuw 'operator' aan de pc.

  Na elke kortfilm kreeg de cineast een hartverwarmend applaus.


  In het restaurant werd alles in gereedheid gebracht door Sodexo. Koffie/thee en een stukje taart als vieruurtje. En of er bijgepraat werd !


  'Elk nadeel heeft zij voordeel' zei Johan Cruyff destijds. Daar er op zaterdagnamiddag geen gebruik meer mag gemaakt worden van de zalen, diende deze namiddag nu op een werkdag te gebeuren. Men kon daarbij dan gebruik maken van het restaurant. 

  Het Bestuur sloot af met iedereen een goede thuiskomst te wensen en uit te kijken naar volgend seizoen.


  25-10-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de WESTHOEK

  de WESTHOEK     Als eerste stop een koffie/thee met een croissant en chocoladekoek in Hotel VANDERVALK te Nazareth .

  Naar Zillebeke, een boogscheut van Ieper voor het bezoek aan ComingWorldRememberME.


  Indrukwekkend, 600.000 keramische beeldjes die het aantal gesneuvelde soldaten van de 1ste wereldoorlog gedenken. Op 11 november 2018 is er een laatste plechtigheid. Nadien worden de beeldjes verspreid naar musea en particulieren.


  Langs heel wat wandelpaden komt men tot aan een rustpunt waar men via filmbeelden heel wat van de grote oorlog kan opsteken. Tienduizende mensen uit Vlaanderen en de rest van de wereld maakten de beeldjes. Bij elk beeldje hoort een DOG TAG, het universele identificatiesysteem voor frontsoldaten. De dog tags combineren telkens de naam van een WO 1-slachtoffer met de naam van de maker van het beeldje.


  Rit langs rustige Vlaamse wegen naar

  DE BOSHOEVE


  Brouwerij St.Bernardus


  In het uiterste puntje van West-Vlaanderen, te midden van ‘Le Plat Pays’, in het hart van de hoppestreek, wordt er bier gebrouwen dat tot de verbeelding spreekt van menig bierliefhebber. In het poëziedorp Watou worden sinds 1946 de edele St.Bernardusbieren gebrouwen: donkere en blonde abdijbieren van hoge gisting. De brouwerij kende de laatste jaren een enorme expansie en staat ondertussen wereldwijd bekend om haar authentieke en kwaliteitsvolle bieren. Wij kregen heel wat uitleg bij een rondgang.


  Op de hoogste verdieping van het vernieuwde gebouw met een ontmoetingsruimte is er niet alleen een prachtige panorama te aanschouwen maar kreeg men ook twee proevertjes. 

  Naar de SCHREVE


  Als 'surplus' bij deze daguitstap bracht gids-verteller Miguel Bouttry ons tot aan een Franse grens. Wij hoorden heel wat grensverhalen. Alleen de straat waarin wij wandelden was al bijzonder. Langs de Franse zijde Franse autoplaten; langs de overkant Belgische. Bovengrondse bedradingen bij de Fransen, ondergrondse bij de Belgen. Bij de Belgen geen antennes meer op het dak ! Ook een verhaal over de smokkelaars (de blauwers) en hun tegenstanders, de douaniers (de commiezen) ontbrak niet.


  Bijzonder bij deze minder bekende begraafplaats waren de staafjes langs de weg. Telkens als er een slachtoffer aan de hulppost aankwam en overleed werd dit op datum aangeduid met een streepje ... Op 17 augustus 1917 zagen wij bijna niet anders dan streepjes.

  Na een lekker broodbuffet kon de terugweg worden aangevat. Het bestuur kon tevreden terugblikken bij deze prachtige dag als afsluiter van een gevuld seizoen. Voorzitter André dankte dan ook zijn medewerkers en alle deelnemers voor hun aanwezigheid.

  Opmaak secretaris André Valaert


  12-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GIETHOORN NL en omgeving

  GIETHOORN en omgeving

  De Fantasietuin

  Bij het bezoek in OLDEBROEK werden wij ondergedompeld tussen tropische planten met een Aziatische uitstraling. Er is een tunnel, kronkelpaadjes, rotspartijen, watervalletjes en een keldergrot met muurschilderingen. Een ware belevenis !

  Er is een hoogteverschil van 15 meter. Wij vernamen nog dat de tropische plantenverzameling van meer dan 500 stuks allemaal overwinteren in een verwarmde kast met een temperatuur van 8°. 

  Boottocht in Giethoorn

  Wij vaarden in en door de oude kern van de gemeente. In het hoogseizoen is het hier overal file vertelde de stuurvrouw. 

  Gemeente STAPHORST

  Tijdens de rondgang in het museum, met uitleg van een plaatselijke schoonheid in originele klederdracht, vernam men zaken die onze grootouders ook nog gekend hebben. In de winter allen rond de stoof, zittend slapen in een bedstee ...boven elke deur een 'levensboom' ...

  Elke zondag zijn er 2 diensten van 2 uur die bijgewoond worden door 2000 zielen in de kerk. Ongeveer 600 gelovigen komen in originele klederdracht. De jeugd laat het afweten, spijtig genoeg vond de kleedster. Wij kregen een ludieke demonstratie hoe men zich klaar maakte om naar de kerk te gaan. Links op de foto in 'groot ornaat met bijbel'. 

  de Orchideeën Hoeve

  In Luttelgeest begaf men zich in een tropische sfeer.Wij wandelden over avontuurlijke junglepaden met watervallen, loopbruggen en rotspartijen en ontdekten duizenden soorten bijzondere orchideeën, tropische vogels en prachtige koikarpers.

  In de 'zwevende bloementuin' werden we betoverd door meer dan tweeduizend zomerse bloeiers. Dit is geïnspireerd op de Japanse kersenbloesems. Werkelijk een unieke sfeer.

  In een afzonderlijke serre fladderden er heel wat vlinders. Niet gemakkelijk voor onze fotografen want zij bleven niet stil zitten. Af en toe een 'rustbankje' was deugddoend !

  Boerderijen in FLEVOLAND


  Na de drooglegging van delen van de Zuiderzee, met daarbinnen de voormalige eilanden URK en Schokland, ontstonden er opnieuw graslanden en veeboeren. De boer krijgt momenteel subsidie om zijn koeien buiten te laten voor het toerisme ... Bijzonder zijn de daken in stro. 

  Bataviawerf 


  De replica van de Batavia zien liggen is al indrukwekkend. Een rondgang 'binnenin' was heel lerend. Zeker dat men te horen kreeg dat er meer dan 300 soldaten aan boord waren in zo'n kleine ruimtes. 


  In het museum waren heel wat makettes te zien. Ook resten van vergane schepen die boven kwamen te liggen na de drooglegging.

  Op 14 april 1629 kwam het schip aan op Kaap de Goede Hoop om te foerageren. Na acht dagen vertrok het weer. In de vroege ochtend van 4 juni 1629 sloeg het schip lek op Morning Reef van de Wallabi-groep voor de Ausralische westkust. Een deel van de opvarenden bleef achter op enkele eilandjes, terwijl een andere groep met een sloep naar Batavia zeilde om hulp te halen. Toen de redding arriveerde, was onder de achtergeblevenen muiterij uitgebroken.

  Om een kanon te laden had men een half uur nodig en veel zicht om te richten had men niet vertelde de gids nog. 

  Dat de ruimten onderaan het schip slechte 1,20 m. hoog waren, werd aan de lijve ondervonden.


  Na een broodmaaltijd met typische Hollandse kroket kon deze 3-daagse in alle rust worden afgesloten. Voorzitter André profiteerde ervan nog enkele foto's te nemen.

  Samenstelling secretaris André Valaert


  26-07-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BLUEBERRY FIELDS & COLDSET PRINTING

  Bezoek aan BLUEBERRY FIELDS in Paal (Beringen)

  Bij aankomst kreeg men een blauwbessenlikeurtje ... daarna koffie/thee en een stuk bosbessentaart.

  Het bedrijf BLUEBERRYFIELDS heeft een domein van 19 hectare waarvan 12 hectare vol bosbessen. “Ieder jaar krijgen we steeds meer plukkers en stijgt de vraag”, zegt Nele van Blueberry Fields. "Maar er is meer dan genoeg voor iedereen.” Vermoedelijk kan er tot midden of eind augustus geplukt worden.  De bosbessen kosten 5 euro per kilo. In één emmertje kan 3 kilo. Men krijgt jaarlijks zo’n 30.000 bezoekers over de vloer. Ook worden er wandelingen georganiseerd.

  Wij maakten een wandeling van 1,5 kilometer in het natuurgebied "De Vallei van de Zwarte Beek".


  Tijdens de rondgang zocht men zoveel mogelijk de schaduw op van de bomen. Met 38° was het niet te doen. Zeker in de Kempen is het er altijd nog een paar graden warmer wegens de veengrond. In de winter is telkens enkele graden kouder.

  Zij die aan "zelfpluk" willen doen dienen zich bij het winkeltje aan te melden want anders is PLUKKEN = PIKKEN 

  Veel vogels hebben we ter plaatse niet gezien ... er zijn er nochtans 53 te spotten. Van Boomkliever tot Winterkoninkje. Ook te warm ?

  Na de wandeling stond er gelukkig een frisdrankje "Bloe Aais" te wachten. Daarbij nog een ijsje met blauwbessenjam met de naam BLAUWBAARD (veroorzaakt geen baardgroei staat er op het potje) ...en straks nog naar het restaurant.

  Restaurant Het Landerhuys


  Toch smaakte het tomatensoepje met balletjes ... 

  COLDSET PRINTING PARTNERS


  Bij het binnenkomen was er enige friste ...een kort filmpje gaf uitleg over het ontstaan van deze drukgroep die de Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, De Standaard, Metro en zelfs De Telegraaf (NL) verwerken. 


  Op heel wat vragen kreeg men een antwoord: Hoeveel bomen zouden er gekapt moeten worden om de Gazet van Antwerpen te drukken ? Geen enkele, men drukt op geresycleerd papier. Wat kost zo'n rol papier: 2.500 € 't stuk. Men heeft er 75 nodig voor GVA ; Het gewicht ervan ? : 600 kg.Wat doet men met de resten? U zal deze tegenkomen als 'frietzakje", niets gaat verloren'.

  Naar DIEST


  De rivier de Demer verdween eind jaren '60 uit het stadscentrum. De overstromingen en geurhinder waren een last zodat men ze leidde rond de stad. De rivierbedding werd dichtgemaakt.

  Intussen was de waterkwaliteit zodanig verbeterd dat de openlegging opnieuw mogelijk werd. Het hele traject in de binnenstad is ongeveer anderhalve kilometer lang. Op zondag 4 september 2016, nog niet zo lang geleden dus, werd de heropening gevierd met een groot volksfeest. Wij konden er langs wandelen tot het centrum.

  Gids Jan trok met de geïnteresserden naar het Begijnhof waar men ook een terrasje bezocht. Onze andere vrienden bleven op de mooie markt.

   Het TORENHOF in Tongerlo

  Een boterham met kaas, hesp, wat mosterd en een slaatje waarbij de keuze tussen een blonde of donkere Tongerlo was een perfecte afsluiting van deze prachtige daguitstap.


  04-06-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OOSTZEEKUST (Duitsland)

  MÜNSTER  Tijdens de heenrit werd eerst halt gehouden in VENLO voor het ontbijtbuffet waarbij kon kennis gemaakt worden met alle medereizigers. 

  Bovenste 3 foto's : Mûnster / Midden en onder : Hamburg met middagmaal in een typisch restaurant gelegen aan de Reeperbahn !

  WUPPERTAL

  De eerste attractie was al een voltreffer !  De zweefbaan over de stad. Een hangende tram die zorgt dat de inwoners zich gemakkelijk kunnen verplaatsen. De ijzeren constructie ontsiert volgens de meesten de straten waar hij doorvliegt. Een prachtig uitzicht boven de binnenvaart.


  De Evangelische-Lutherse Mariakerk in baksteengotiek werd in 1945 door Britse luchtmijnen zwaar beschadigd. Heden wordt de cite gebruikt voor tentoonstellingen. De toren is een herkenningsteken voor de scheepsvaart van de Oostzee.

  ROSTOCK

  In Rostock was er een 'vrij middagmaal" aangekondigd. Voor sommigen was het even wennen om een goede gelegenheid te vinden. Wij onthouden zeker de gids Tobias met zijn uitbundige wijze van uitleg ! 

  Ook was 'pootjebaden' in de Baltische zee een tussendoortje. Brede stranden met speciale hutjes die bij ons niet te vinden zijn. 

  In SCHWERIN werd na de wandeling met plaatselijke gids het kasteel bezocht waar de deelregering van Mecklenburg Vorpommern vergadert.

  Aan boord genoot men van een lekkere koffie met een stukje taart. Daarna relaxen op het bovendek was letterlijk 'rustig genieten' !


  In BREMEN bezocht men de Ratskeller voor een laatste middagmaal ... wat dacht u als hoofdschotel ? Elk drie verschillende gebraden worstjes... en ze smaakten nog ook.


  Tussendoor was er regelmatig tijd voor een pintje, een grap of een demonstratie.

  Als afsluiter werd een receptie gegeven. Een jaarlijkse gewoonte. Daarbij wordt door de voorzitter een overzicht van de afgelopen reisdagen geschetst. Af en toe is er een deelnemer die ook iets wil vertellen ...deze keer was het collega Alex Bellemans (Ippa) die begon: " alle personages die in mijn verhaal voorkomen zijn louter fictief.Elke gelijkenis met bestaande personen is louter toeval en berust op een ongelooflijke samenloop van omstandigheden "... iedereen geloofde hem... Bedankt Alex voor dit prachtig optreden !

  Opnieuw een zeer geslaagde buitenlandse reis die in de archieven mag opgetekend worden.

  Meer te zien op de video-namiddag van november.

  Samenstelling: Secretaris André

  Foto's  Alex Zellien / André Van Dyck / André Valaert


  24-05-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijloke GENT en Plantentuin Universiteit

  Bezoek Stadsmuseum STA*M

  Zoals werd aangekondigd lag Gent letterlijk aan je voeten. Iedereen kreeg schoenovertrekjes om de vloerplaten niet te beschadigen. En maar zoeken ... 


  Het LAM GODS

  Het paneel werd nog niet gevonden. Op deze afbeelding van het drieluik werd in het paneel zwart ingekleurd. Wel vertelde onze gids dat de maker van de kopie de beeltenis van Koning Leopold III had bijgezet. Dit om te bewijzen dat het een kopie is en niet het werk van de gebroeders VAN EYCK.

  Met veel interesse werden de verschillende zalen doorlopen. Bij de afbeelding van Isabella van Oostenrijk (1501-1526) en keizer Karel V (1500-1558) werd het verhaal verteld van de 'stroppendragers'.

  Op 3 mei 1540 vernederde keizer Karel V de notabelen van Gent. De Arteveldestad had zich schuldig gemaakt aan majesteitsschennis door de belastingen te weigeren. Hij liet de leiders van de opstand arresteren. Daarvan werden 25 mensen onthoofd. Anderen liet hij, bij wijze van exemplaire bestraffing, blootvoets en pij door de stad struinen met een strop om de hals. 

  De strop is blijven leven als het symbool van weerstand tegen elke vorm van tirannie en misplaatste autoriteit. Gentenaars noemen zichzelf koppige mensen die altijd ruimte laten aan andere meningen. Bij de openingsstoet van de Gentse Feesten zijn de 'stroppendragers' in grote aantallen fier aanwezig.


  Heel wat oude geschriften en miniaturen trokken onze aandacht.


  Niet alleen de geschiedenis van de stad, de oude ambachten en fabrieken, maar ook de huidige evolutie van leven en werken werd belicht.

  EUROPAHOTEL aan de Leie

  Het middagmaal met voor- en hoofdgerecht waarna het dessert, werd door onze secretaris met chef kok en onze reisagent Viamundi vooraf afgesproken. Dat dit zeer gesmaakt werd zag men aan de lege borden ...

  de Plantentuin van de Universiteit Gent


  Opgericht in 1904 en sindsdien uitgegroeid tot een botanische schatkamer. Voorzitter André kreeg alle documentatie ter hand ...in afwachting van de gids.


  Wij werden ingedeeld in groepjes van 10, Zo was uitleg geven en vragen stellen zeer praktisch  ...ook eventueel om een blaadje te proeven in de moestuin ...

  Dat de gidsen alle planten en bloemen met hun latijnse naam en biologische uitleg konden omschrijven was voor ons verwonderlijk Ook van bladeren die een bloempje dragen ? hadden we nog nooit gehoord, laat staan gezien.

  Een kleine wandeling naar het historisch centrum van de stad kon niet uitblijven. Een terrasje op de Graslei was dan ook welgekomen. Zij die winkels wilden zien hadden de keuze.

  Na de koffietafel in Feestzaal Breughel te Beervelde kon deze mooie dag worden afgesloten.


  26-04-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KASTELENTOCHT

  Kasteel LAARNE

  Om het kasteel te redden van de totale ondergang werd het in erfpacht gegeven aan Charles, baron Gillès de Pelichy, die architect De Tracy aantrok voor een grondige restauratie. De taak werd zo groot dat de aangevatte werken stilvielen, zodat het kasteel aan een onherroepelijke overrestauratie ontsnapte.

  Sinds 1943 is Kasteel Laarne beschermd als monument en werd ingericht als museum.

  Met plaatselijke gidsen werd bijna heel de historie vanuit de Middeleeuwen verteld.

  Vanaf 1962 vatte de nieuwe voorzitter van de vereniging,( vzw koninklijke Vereniging der Historische Woonsteden van België), ridder Joseph de Ghellinck d’Elseghem, onder leiding van architect Paul Eeckhout, grootschalige werken aan. Daarna kon het slot in 1967 worden opengesteld voor het publiek. Het gelijkvloers werd heringericht met veelal 17e-eeuwse meubelen, wandtapijten en schilderijen. Ook de keuken werd helemaal heringericht met originele borden en lepel ... Een vork bestond nog niet en een mes werd als wapen gezien.

  Alle tapijten kwamen uit het 'Brusselse'. Zij werden opgehangen om de kamers mee te helpen verwarmen.

  De heer en mevrouw Claude Dallemagne schonken hun Europees vermaarde collectie zilver aan het Slot. De 446 zilveren siervoorwerpen worden sindsdien tentoongesteld in een speciaal daartoe ingerichte zaal op het eerste verdiep. Het echtpaar betrok er een appartement tot aan het overlijden van Claude in 1986.

  In mei 2012 werd de Wapenzaal Robert de Ribaucourt ingericht en opengesteld. De Pessemier 's Gravendries besteedde meerdere jaren aan het opsporen en terugvorderen van alle archiefstukken en landboeken van het Slot van Laarne die overal verspreid zaten. Al deze artefacten, waarvan de oudste uit de 14e eeuw stammen, zijn intussen summier gerestaureerd, geklasseerd en geïnventariseerd.

  Naar Overmere Donk


  In het restaurant DE NIEUWE PLUIM aan het Donkmeer werden wij verrast met een flinke portie paling ! Ieder volgens zijn opgegeven keuze. Daarna nog een Dame Blanche en voor zij die dit nog wensten een koffie/thee...

  Kasteel WIJNENDAELE


  Na de rit met de autocar was de wandeling naar het kasteel fris en deugddoend. 


  Op 25 mei 1940, na de inval van België door nazi-Duitsland, had in Wijnendale het laatste en dramatische gesprek plaats tussen koning Leopold III van België en vier leden van zijn regering (eerste minister Hubert Pierlot, minister van buitenlandse zaken Paul-Henri Spaak, van binnenlandse zaken Arthur Vanderpoorten en van landsverdediging generaal Denis). Hoewel de capitulatie nabij was, weigerde de koning samen met zijn ministers naar het buitenland te vluchten om daar de strijd voort te zetten. Als opperbevelhebber van het leger wilde hij bij zijn troepen blijven en zich krijgsgevangen laten nemen. Dit conflict leidde na de oorlog tot de Koningskwestie.

  De familie Matthieu (sinds 1953 Matthieu de Wynendaele) is vandaag nog steeds eigenaar van het kasteel en bewoont een gedeelte ervan. De huidige kasteelheer is Jean-Jacques Matthieu de Wynendaele. Hij heeft, in 1983, in samenwerking met het Torhoutse stadsbestuur het domein en het kasteel gedeeltelijk opengesteld als museum voor bezoekers. Dankzij de toenemende aandacht was de restauratie van het slot mogelijk. Nadat in 1980 het Wijnendalebos werd beschermd als landschap werd het kasteel in 1982 beschermd als monument en de omgeving als dorpsgezicht.


  Er dienden heel wat manoeuvers uitgevoerd voor de perfecte foto !

  Samen met de plaatselijke gidsen werden wij opnieuw ondergedompeld in de gehele historie. Er werd nogal wat 'uitgehuwelijkt' tussen de graafschappen,koninkrijken en prinsbisdommen...!  Of de jonge Dames ( 16 jaar !) daarmee altijd gelukkig waren is de vraag .


  Begeleidster Valerie en voorzitter André konden het niet laten zich in de 17de eeuw te wanen. De huidige eigenaar-bewoner kwam ons bedanken voor ons bezoek.

  het 5-uurtje

  Als verrassing kon dit tellen. Tot op het laatst had men geen idee wat er in het programma werd aangekondigd. Voorzitter André bracht de redding. Een koffie met pannenkoeken à volonté !

  OPNIEUW EEN DAG OM TE ONTHOUDEN.

  Samenstelling : secretaris André Valaert

  foto's : André jr; André sr; Jacques en Alex


  22-03-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ANTWERPEN

  Café DEN ENGEL  Men kwam samen in Café Den Engel op de Grote Markt, een van die typische bruine kroegen waar de tijd geen vat op heeft. We genoten er van een verkwikkend kopje koffie of thee met een lekkere suikerwafel.

   Bezoek aan het

  MUSEUM VAN MIEGHEM

  Eugeen Van Mieghem was een havenschilder.(1875-1930). Hij wordt ook wel de Kunstenaar van het volk genoemd, door zijn vele portretten van het typische havenvolk dat hem fascineerde. Hij schilderde ook veel taferelen uit de eerste wereldoorlog en daarna van de emigranten van de Red Star Line. 

  Het museum bevindt zich in het Redershuis aan de Ernest Van Dijckkaai, tegenover het Steen en de Schelde. Dit burgerhuis werd in 1896 gebouwd door havenschepen Gustave Albrecht.

  Hier was lange tijd het sterrenrestaurant La Rade gevestigd. Het gebouw werd in 1981 geklasseerd als beschermd monument en werd recent aangekocht door de Koninklijke Belgische Redersvereniging.

  Deskundige gidsen deelden ons in 2 groepen voor een rondleiding door het prachtige herenhuis. De interieurdecoratie is bijzonder luxueus en zit vol symboliek, met bijvoorbeeld een mozaïekvoorstelling van Venetië als heerseres over de zeeën, maar ook sublieme elementen van de Japanse Edoperiode. De gidsen gaven ons ook nog een uitleg over de evolutie in het werk van Van Mieghem, wiens leven ook nog werd uitgebeeld in een boeiende kortfilm.

  In het museum zijn onder andere het portret van Vincent Van Gogh door Van Mieghem en de belangrijke tekening La Fleur du Banlieue te bewonderen.

  Bezoek aan de

  SINT PAULUSKERK

  De Antwerpse Sint-Pauluskerk is oorspronkelijk een dominicaner kloosterkerk uit de 16e eeuw. De kerk verving vanaf 1517 een gebouw dat in 1276 was ingewijd door Albertus Magnus en is grotendeels gebouwd in laat-gotische stijl. 

  De kerk bevat honderden bijzondere kunstschatten – schilderijen, beeldhouwwerken en houtsnijwerk - die bijna alle gemaakt zijn door Antwerpenaren.

  Bijzonder vermeldenswaard zijn ook het orgel en de schatkamer. 

  In 1968 werd de kerk door brand zwaar beschadigd; omwonenden, voor een groot deel parochianen, wisten een groot deel van de kunstwerken in de nacht uit het interieur te redden. De restauratie van de kerk liet hierna lang op zich wachten; pas na twintig jaar kreeg het gebouw weer een dak.

  De prachtige Calvarieberg in openlucht, treft men aan bij het betreden van het poortgebouw dat de toegang tot de kerk vormt.

  Een zeer geslaagde dag !


  05-01-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwjaarsdrink 2018

  Nieuwjaarsdrink 2018  Bij de verwelkoming van voorzitter André Van Dyck werd er ook een wijziging van toegang tot het gebouw meegedeeld. Iedereen moet in de toekomst voorzien zijn van een toegangsbadge. Daarover werd dan onderling heel wat gepraat wat niet belette dat er vele Nieuwjaarwensen werden uitgewisseld.


  De 68 deelnemers aan deze drink waren zo enthousiast dat zij, die reeds een badge hadden verkregen, deze met plezier lieten zien.

  De bijeenkomst verliep verder, zoals altijd, in een gezellige sfeer.

  Dank aan de organisatoren Marita met Paul en medehelpers.


  01-01-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwjaar 2018

  Het Bestuur

  wenst u veel kijk- en leesplezier bij het nieuwe seizoen.

                                                          Luc                              Jacques                            Alex                               André jr                                   André sr


  Archief per week
 • 12/11-18/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 04/12-10/12 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 15/12-21/12 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 09/12-15/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 02/01-08/01 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 17/09-23/09 2012
 • 20/08-26/08 2012
 • 16/07-22/07 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 28/11-04/12 -0001

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!