NIEUW: Blog reclamevrij maken?
VRIENDENKRING AXA BANK
Inhoud blog
 • 6-daagse BRETAGNE
 • RIJSBERGEN,basiliek OUDENBOSCH, Kasteel Bouvigne & DE SANTSPUY
 • VEURNE & DESTROOPER
 • ANTWERPEN Plantin-Moretus
 • Nieuwjaarsdrink 2017
  Zoeken in blog

  Volgende uitstap: Kasteel GAASBEEK / Rozentuin COLOMA & HALLE
  E-mail mij

  Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

  Regio Vlaanderen
  09-06-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6-daagse BRETAGNE

  B R E T A G N E

  Rouen

   Bij de start van de reis maakte men er een daguitstap van. Tijdens de wandeling in ROUEN, de stad van Jeanne d'Arc., kon men de vakwerkhuizen bekijken en intussen verder kennismaken met de medereizigers.

   Men bezocht de kathedraal, de Gros Horloge en de Place du Vieux Marché. Opnieuw was er een jarige in de groep wat tijdens het middagmaal met het nodige gezang werd gevierd. 

  CONCARNEAU

  Rechtover het Hotel de l'Ocean had men een prachtig uitzicht op de baai. 

  Concarneau in het Bretons: Konk-Kerne, een havenstadje aan de Atlantische kust, aan het zuiden van de punt van Bretagne.


  De oude binnenstad van Concarneau, La Ville Close, ligt op een eiland in de natuurlijke haven en is nog geheel omsloten door de oude stadsmuren. De stadsmuur en toren uit de 16e eeuw werden vernieuwd en in de 17e eeuw voor de artillerie omgebouwd. Via een brug is het eiland met de andere delen van stad verbonden. Nu kan er gewandeld worden langs vele winkeltjes en restaurantjes.

  LOCRONAN


  De naam van de plaats LOCRONAN herinnert aan de heilige Saint-Ronan, die rond 500 hier moet gepredikt hebben. Hij is één van de populaire heiligen van Bretagne, die een tijdlang in de buurt als kluizenaar heeft geleefd en naar men zegt, begraven is op de plaats, waar tegenwoordig de gelijknamige kerk staat. Ter ere van deze heilige vindt ieder jaar op de tweede zondag van juli een groot "Pardon" plaats, die de Petite Troménie wordt genoemd. Om de zes jaar, de volgende in 2019, daarna in 2025, wordt de Petite Troménie een Grande Troménie, met een processie van 12 km, rond de Montagne de Locronan gelopen.


  Er was heel wat verwondering bij de prachtige kathedraaltorens van ROUEN en QUIMPER.


  Bij de wandeling in de PASSAGE POMMERAYE te NANTES was secretaris André verwonderd zichzelf in een spiegel tegen te komen ...

  CARNAC


  Men zou Bretagne niet bezocht hebben zonder in Carnac te passeren. Gids Nadine zei het op voorhand : we rijden ergens naartoe waar men nog altijd niet weet wat het is, voor wat het gediend heeft en hoe ze op die plaatsen zijn terecht gekomen ! In totaal resteren er nu nog ongeveer 2600 van de oorspronkelijke naar schatting 11.000 megalieten. Men spreekt in Frankrijk van menhirs of steencirkels. Aangenomen wordt dat veel van deze monumenten waren gekoppeld aan rituelen rond de zon en de maan. Het waren zo goed als zeker ook een soort kalenders. De Kelten, die rond 400 v.Chr. in dit deel van Europa arriveerden, maakten gebruik van deze monumenten voor hun religieuze ceremoniën.


  Tijdens de ritten werd er af en toe halt gehouden om de fotografen extra te plezieren...

  Les Machines de l'Île


  Velen kennen 'de olifant' en andere poppen die mechanisch rondstappen maar zelf op zo'n machine zitten en dan nog ronddraaien ook, dat is pas een belevenis.

  Gids Nadine en enkele collega's konden het niet laten zich in het kader te vereeuwigen !

  Deze reis, waar heel wat meer te beleven viel, werd nog afgesloten met een Breugelbuffet in de Westhoek. Dit alles zal zeker aan bod komen op de video-namiddag van november.

  Aan allen: tot dan !


  29-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RIJSBERGEN,basiliek OUDENBOSCH, Kasteel Bouvigne & DE SANTSPUY

  Aardbeienterras RIJSBERGEN

  Bij een iets vroeger vertrek en na een uurtje rijden kwam men tijdig aan in Rijsbergen, een dorpje in de gemeente ZUNDERT, gelegen in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Men werd opgewacht door de welbespraakte aardbeienboer met een kopje koffie en een stukje aardbeienvlaai.


  Op de vraag hoe het komt dat er ook nog aardbeien zijn in sepember/oktober toonde de man zijn 'vrieskamer'. Daar worden de plantjes bewaard tegen - 1,5 ° zodat men zelf kan bepalen wanneer er zal geoogst worden. Het rijpingsproces duurt ongeveer 2 maanden, er zou geen smaakverschil zijn !  Heel het proces van de aardbeienkweek werd op een ludieke manier uitgelegd. Van de bloemetjes tot de bijtjes ...maar die bijtjes zijn er niet meer. Het zijn nu de hommels (die men aankoopt à 1 € 't stuk in een doosje van 50 ) die voor de bestuiving zorgen.

  Er werden heel wat bakjes versgeplukte aardbeien gekocht, enkelen gingen naar huis met een grote plant.

  Basiliek OUDENBOSCH

  Oudenbosch is vooral bekend vanwege de grote Basiliek van de H.H.Agatha en Barbara die er tussen 1865 en 1892 gebouwd is in opdracht van Pastoor Willem Hellemons (1742-1887).

  De enthousiaste plaatselijke gidsen vertelden heel wat anekdoten, precies of zijzelf nog bij de bouw aanwezig waren geweest.


  De koepel van de basiliek is een (verkleinde) kopie van de Sint-Pietersbasiliek en de voorgevel is een kopie van de voorgevel van de Sint-Jan van Lateranen in Rome.


  Eén van onze 3 groepen poseerden even voor het hoofdaltaar.


  Kasteel BOUVIGNE


  Het Landgoed Bouvigne ligt in de omgeving van Breda en bestaat uit een sprookjesachtig kasteel, poortgebouw en koetshuis.

  Wij bezochten de drie tuinen onder begeleiding van gids Nadine. De Franse tuin werd rond 1913 aangelegd; de Engelse tuin rond 1920 en de Duitse tuin in de jaren dertig.


  Weetje : Het kasteel bezit een tamelijk opvallende gelijkenis met het grotere Kasteel van Schoten in België. De heerlijkheid Breda stond eertijds ( van 1167 tot 1268 ) onder gezag van de Heren van Schoten (de vlaggen van Schoten en Breda zijn identiek ).

  Toch is er van een relatie tussen beiden niets bekend. 

  Wijnboerderij DE SANTSPUY


  Wij bezochten in een landelijke omgeving, even buiten ETTEN-LEUR de wijn- en aspergeboerderij DE SANTSPUY van familie Gilbert en Loes SWEEP .

  De welbespraakte Gilbert vertelde hoe de familie en hijzelf in het bijzonder, in het bezit kwamen van al die gronden ... door veel te werken en de hypotheek af te betalen ...

  Voor de pluk zijn er een 6-tal buitenlandse arbeiders. Elke asperge wordt één voor één uit de grond geplukt, daarna gewassen en 7 maal gefotografeerd. De lengte, de dikte,het gewicht en het aantal vlekken worden allemaal opgetekend waarna zij worden gesorteerd en klaargemaakt voor verkoop. In het winkeltje konden velen het niet laten enkele pakjes te kopen. Ook verschillende zelfgemaakte likeuren waren in trek die we gretig mochten proeven.

  Deze prachtige uitstap werd afgesloten met een overvloed aan toespijs bij de broodjes met de gebruikelijke Hollandse 'kroket'.

  Samenstelling secretaris André


  25-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VEURNE & DESTROOPER

  V E U R N E

  Veurne is een typische provinciestadje en, ondanks het in verhouding lage aantal inwoners, een regionaal centrum voor de Westkust en Westhoek. Maar men kwam niet voor het stadje, wel voor een zeer uitzonderlijk boeiend verhaal ...


  Een ontbijt was voorzien in de brasserie EXCELSIOR op de makrt. We dachten de énige groep te zijn... Met onze groep van 63 er bij was dit inderdaad "Volzet" te noemen. Alles verliep zeer vlot.

  Wandeling met bijzonder verhaal ...


  Met een plaatselijke gids vernam men de levensloop van ene juffrouw Rachel Ryckewaert, 20 jaar, meer dan 4 maanden zwanger... Zij hoopte in oktober 1917 weldra te huwen met wachtmeester, sergeant,  Emiel Ferfaille. Hij is ondanks zijn belofte, al van 17 juni, minder enthousiast. Hij hield er immers een tweede verloofde op na, een zekere Augusta ... Aan haar had hij ook een huwelijk beloofd...


  De tweede groep kreeg hetzelfde verhaal te horen. Telkens er een andere faze aan bod kwam wandelde men naar de plaats waar het toen echt gebeurde !

  De laatste keer dat de doodstraf voor een gewoon misdrijf in België uitgevoerd werd, was in 1918, een veroordeling door de krijgsraad. Wachtmeester-foerier Emile Ferfaille uit Menen (geboren in 1891) werd terechtgesteld in Veurne. Ferfaille diende bij het 2e Zware Artillerie. De soldaat werd na vonnis van de krijgsraad 3DA op 27 maart 1918 onthoofd. De executie vond plaats terwijl de Duitsers de stad beschoten met artillerie. Bij gebrek aan een exemplaar moest een guillotine zelfs ingevoerd worden vanuit Frankrijk.

  Wat zou de man als 'gewoon misdrijf' uitgespookt hebben ?

  Bezoekers- & Innovatiecentrum

  JULES DESTROOPER


  In het centrum kreeg men eerst een korte uitleg over het ontstaan en het verloop van de rijke geschiedenis van de wereldberoemde koekjes uit West-Vlaanderen.
  Opgestart in 1886 en nog steeds trouw aan de originele recepturen, worden de Jules Destrooper biscuits ondertussen tot ver buiten België gesmaakt. Meer dan 125 jaar betekent natuurlijk een hele evolutie, ook doorheen de oorlogsjaren.
  Enkel de beste ingrediënten zorgen voor de jarenlange kwaliteit met heel wat nationale en internationale erkenningen tot gevolg.


  Er moest na al die uitleg uiteraard eens geproefd worden ... Onze kranige oudste deelnemer Emiel (93) had een vraag ... Hij had een foldertje bij van Albert Heijn die een promotie voorstelde van hetzelfde pakje koekjes Jules Destrooper à 1,29 €... in het centrum kon men dat kopen à 1,75 € ... Men keek raar op !


  In de loop der jaren werden er ook ijzeren dozen met statiegeld uitgegeven. Zelfs met een schilderij van Paul Delvaux. Daar is men van teruggekomen. De staat waarin zij werden teruggebracht ...?


  Tijdens de ritten van Veurne naar Diksmuide en Alveringem, nabij de dorpjes Avekapelle, Pervijze, Lo-Reninge en Beauvoorde kon men genieten van de prachtige landschappen en wolken die goedgezind waren.

  D I K S M U I D E


  De stad Diksmuide heeft een overwegend agrarisch karakter en biedt op dat vlak veel werkgelegenheid, waarbij zij een centrumfunctie vervult in dienstverlening en nijverheid. Diksmuide staat ook bekend als de Boterstad, wat verwijst naar de bloeiende zuivelhandel, die eeuwenlang een van de belangrijkste welvaartspijlers van de stad was. Zij is echter het bekendst vanwege de Eerste Wereldoorlog, waarbij ze het hard te verduren had aan het IJzerfront.

  Tijdens het uurtje 'vrije tijd' wandelden er velen tot bij het vernieuwde begijnhof.

  't Hof van Commerce  Café-restaurant 't Hof van Commerce situeert zich naast de Stavelebrug en met zicht op de IJzer. Na 15 jaar is 't Hof van Commerce de gedroomde pleisterplaats geworden van vele wandelaars, fietsers, waterratten, motaars, bier- en piconproevers en alle andere levensgenieters want genieten kan je er! 's Zomers op het terras langs de IJzer en 's winters rond het gezellige haardvuur.

  Dat het geen traditioneel eethuis is, staat vast. Daar zorgt de flamboyante dame des huizes, Iris wel voor. "Bediening aan tafel bestaat hier niet", verklapt Iris. "Men krijgt een bord en men bedient zichzelf aan het buffet in de beenhouwerij. Daar ligt een uitgebreid assortiment aan groenten, fruit, sausjes en uiteraard vlees: alles van het varken".


  In alle plaatsen van deze herberg zijn vele rariteiten en attributen tentoongesteld. Tijdens het eetfestijn komt men ogen te kort. Zelfs een plakkaat van ANHYP werd ontdekt, destijds de Antwerpsche Hypotheekkas. Men gaf toen nog 3,60 € intrest en maakten reklame met 'Grondpandobligatiën' uit te geven.

  Wie kan dat nog geweten hebben ?

  Voorzitter André Van Dyck dankte de chauffeur Johan en gids Nadine voor de goede begeleiding en wenste iedereen een behouden thuiskomst.


  23-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ANTWERPEN Plantin-Moretus

  Bezoek museum PLANTIN-MORETUS

  Ons activiteitenprogramma 2017 is onder een goed gesternte van start gegaan. De bestuursleden verwelkomden de aankomende groep. Na een verkwikkend kopje koffie of thee in café Den Bengel op de Grote Markt, trok men met 70 deelnemers onder een aangenaam lentezonnetje naar de Vrijdagmarkt.


  Het Museum Plantin-Moretus is een historisch museum over de drukkersfamilie Plantin-Moretus aan de Vrijdagmarkt .
  In de zestiende eeuw bevond zich hier de boekdrukkerij Plantijn, die door Christoffel Plantijn werd gesticht. Na zijn dood werd de drukkerij overgenomen door zijn schoonzoon Jan I Moretus. De drukkerij werd de ontmoetingsplaats voor tal van geleerden en humanisten, zoals Justus Lipsius en Simon Stevin.
  In 1876 verkocht Edward Moretus (1804-1880) de drukkerij met volledige inboedel aan de stad Antwerpen en de Belgische staat. Een jaar later, in 1877, kon het publiek het woonhuis en de drukkerij bezoeken.
  Nadat het museum in 1944 zwaar beschadigd was door een Duitse V2-raket, werd het in 1951 heropend.
  In 2002 werd dit museum genomineerd als UNESCO werelderfgoed en in 2005 effectief, als eerste museum ooit, op de lijst van werelderfgoed geplaatst, wegens de uitzonderlijk goed bewaarde historische drukkerij uit de zestiende eeuw.

  Wij bezochten het vernieuwde Plantin Moretusmuseum waar wij getuige waren van de pracht en praal van weleer : antiek meubilair, goudleer aan de muren, mooie portretten, een prachtige bibliotheek met veel originele manuscripten.


  Jan I Moretus (Johann Moerentorf) (Antwerpen, 2 mei 1543 – 22 september 1610) was een Vlaams drukker. Hij werkte vanaf 1557 voor Plantijn, werkte zich op als rechterhand van Plantijn en trouwde in 1570 met Martina Plantijn, de tweede dochter van de Antwerpse uitgever en drukker Christoffel Plantijn. Na Plantijns dood werd Moretus de eigenaar van de drukkerij. Na diens dood nam zijn vrouw de zaak over, hoewel ze het beheer aan haar zonen Balthazar I en Jan II Moretus overliet. Met Jan Moretus startte het uitgevers- en drukkersgeslacht Moretus, dat zou blijven bestaan tot diep in de 19de eeuw.
  Hij drukte in totaal 640 werken, vooral ernstige werken van religieuze aard, meestal in het Latijn geschreven.Maar ook werken over geschiedenis, humanisme en belangrijke auteurs maken deel uit van zijn uitgaven. Hij was de uitgever van alle werken van Justus Lipsius, waarvan hij 62 uitgaven drukte.
  Na het overlijden van Jan I Moretus in 1610 kwam de Officina Plantiniana in handen van zijn zonen Jan II en Balthasar I Moretus. Die moesten samen het bedrijf als één geheel leiden.
  De gebouwen in Antwerpen waar de drukkerij zich bevond en de familie woonde is heden omgevormd tot het Plantin-Moretusmuseum.

  Lang voor facebook en twitter, werden woord en beeld reeds wereldkundig gemaakt. We bewonderden uniek drukkersmateriaal en konden ons inleven in het werk van de drukkers uit die tijd. Zeker onze voorzitter André gaf een demonstratie hoe het vroeger was.

  In brasserie De Pelgrim kond men in een relaxte sfeer genieten van een lekker driegangenmenu.

  En uiteraard verschillenden met 'een bolleke' .

  Naar de stadsbrouwerij DE KONINCK


  Het bezoek aan de Stadsbrouwerij De Koninck gebeurde in een interactieve toer.  Door een aantal themaruimtes kwam men alles te weten over Antwerpen als bierstad, de Belgische bieren en het brouwproces. Tal van interactieve middelen en audiovisuele effecten zorgden voor een 360° totaalbeleving.


  Het bezoek was allesbehalve saai en soms echt grappig. Om af te sluiten kregen men nog een proeverij van 3 lekkere biertjes.

  Een zeer geslaagde dag !

  foto's André Van Dyck & Luc Verschooren

  Opmaak blog : secretaris André Valaert


  06-01-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwjaarsdrink 2017

  Nieuwjaarsdrink 2017

  op 1ste vrijdag


  Voorzitter André Van Dyck kondigde in zijn welkomswoordje aan dat er een klein aandenken was om het jaar goed in te zetten.


  Secretaris André toonde de mooie kalender en gaf even aan dat men daarop de volgende bijeenkomsten kon optekenen.

  Enkele sfeerbeelden van de talrijke aanwezigen. Dank aan Marita en Monique om voor het aperitief te willen zorgen.

  Fotograf Alex zag onze oudste deelnemers Paul Wispelaere (96 j.) samen met Emiel Van Beirendonck (93 j.) in goede doening.

  Links onder zien we Paul met Ludo Van Proeyen (75 j.) met wie hij destijds op Anhyp de dienst PERSOONLIJKE LENINGEN vertegenwoordigde. Het waren zij die een akkoord gaven op de aanvragen of niet. Meermaals kwam dit na onderhandeling in orde. Dat kan uw secretaris als voorheen kantoorhouder bevestigen.

  Men heeft zo te zien heel wat te vertellen !

  AAN TAFEL : Bij het eetmaal is er telkens een gezellige drukte en kon men de  voorgestelde plannen van het nieuwe seizoen bespreken . Zij die reeds ingeschreven waren voor de buitenlandse reizen waren benieuwd wie ook nog mee ging. Er zijn nog altijd een paar plaatsen vrij ...

  Het bestuur.


  23-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beste Wensen 2017

   Het Bestuur van
  VRIENDENKRING AXA BANK
  wenst u veel lees- en kijkplezier bij de activiteiten van het nieuwe seizoen.
                                      André                                               Luc                                       Alex                                       André                                      Jacques


  26-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Videonamiddag

  Jaarlijkse Videonamiddag

  Voor de 21ste keer organiseerden men deze namiddag. De dag vooraf werden de montages uitgetest. Deze maal met een splinter nieuwe projector en nieuw 16/9 scherm !


  Voorzitter André Van Dyck gaf in zijn welkomstwoordje een overzicht van de zeer gelukte ondernomen activiteiten van het voorbije seizoen. De aanwezige leden werden bedankt voor hun betoonde interesse. Hij gaf aan dat er nog een paar plaatsen vrij waren voor de geplande buitenlandse reis naar Zuid-Bretagne en gaf de boodschap volgend jaar bij de daguitstappen er vlug bij zijn gezien de stijgende belangstelling.

  Jacques was de operator en secretaris André leidde elke projectie in met een kort woordje.

  In het eerste deel van het programma kwamen volgende cineasten aan zet :

  PauL VAN NOTEN/André VALAERT/Luc SNOEKS/Rudi BROECKX/Johan VERKINDEREN

  Er diende stapvoets  met de stoelen geschoven ! Een activiteit die vooraf niet gepland was ...

  Zoals naar jaarlijkse gewoonte is er een 4-uurtje voorzien met een stukje biscuittaart of fruittaart. Het aantal 'reserve-stukjes' waren vlug aan 'de man' gebracht...

  Na heel wat genot en gebabbel werd het 2de deel van de projectie aangevat. 

  Volgende cineasten waren aan zet :

  Luc VERSCHOOREN/André VALAERT/Jacques MOONEN en Alex ZELLIEN.

  Het bestuur kon terugblikken op een zeer geslaagde namiddag. Dit dank zij de inzet van alle bestuursleden en vele vrijwilligers die hielpen afruimen. Ook werd Mevrouw Nicole van Sodexo, die op rust gaat, eerder in de bloementjes gezet voor haar aanbrengen van de koffie en taart de voorbije jaren. Wij vermelden dit nog op onze Nuttige Weetjes. 


  22-09-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DOORNIK & Saint AMAND LES EAUX (Fr)

  DOORNIK

  Doornik of Tournai is altijd een belangrijke stad geweest en dat merken we meteen toen we op de Grote Markt waren. Het is ook de stad met de vijf kerktorens en de 2de oudste stad van België na Tongeren.  Bij het ontbijt was meestal de vraag aan de tafelgenoten: 'hoe is' t ? alles in orde ? ' ...


  Bij een prachtige nazomer kon men rustig aan de stadwandeling beginnen met plaatselijke Nederlandstalige gidsen.

  Het belfort is gebouwd in 1192, staat symbool voor de gemeentelijke vrijheden. Zijn klok (de "Bancloque") werd gebruikt om de bevolking te waarschuwen voor processen, executies, invasies, brand, enz. Het belfort deed dienst als wachttoren, gevangenis, klokkentoren en stadhuis. De top biedt een adembenemend zicht op Doornik en haar omgeving maar dat was niet voorzien in ons programma.


  Een stad aan de Schelde, dus strategisch vrij belangrijk, kreeg daarom ook een middeleeuwse stadsomwalling. Tijdens de wandeling kwamen we langs restanten uit die periode en werd er heel wat verteld over de verschillende bouwstijlen uit ... de zoveelste eeuw ! 


  Doorniks porselein was een van de grootste passies van de verzamelaar Raoul Warocqué. In 1893 kocht hij op 23-jarige leeftijd het servies van Villermont aan, dat 204 delen telt. Hij vulde zijn verzameling aan met verschillende serviezen. Snel verschijnen er ook zeldzame stukken in zijn collectie, zoals de exemplaren met polychrome vogels.  Tijdens de grote “Tentoonstelling van de oude Doornikse kunstindustrieën” in 1911 vormt Doorniks porselein het hoogtepunt van de Henegouwse kunstindustrie. De verzameling van Raoul Warocqué wordt alom geroemd als de mooiste in zijn soort. Wij konden dit allemaal bekijken en kregen er nog uitvoerige uitleg bij door de plaatselijke gidsen. 

  Saint AMAND LES EAUX (Fr)


  Voor sommigen was dit een eerste kennismaking hoe dat allemaal in zijn werk gaat ...

  Beroemd om zijn minerale en thermale wateren, kuurfaciliteiten, zorg, wellness of esthetische en verschillende sportieve activiteiten worden er aangeboden van maart tot november. De wateren van Saint-Amand zijn vooral bekend voor de behandeling van alle problemen in verband met reumatologie en luchtwegen.

  Als we hoorden dat er dagelijks 900 'patiënten' over de vloer komen dan moet dat toch wel helpen ... zeker als de ziekenkas tussenkomt wat het geval is. Een sessie van 20 minuuten kost tussen 470 à 530 € !


  Bij de stad Saint-Amand-les-Eaux ligt het woud van Raismes-Saint-Amand-Wallers met een grootte van meer dan 6000 hectare waar men de aarde haalt voor de modderbaden. 

  De abdijtoren is het belangrijkste monument. Er zijn slechts twee gebouwen van de Dominikaanse abdij overgebleven : 'de toren' van 82 meter hoog met verschillende eclictische zuilstijlen en een 'Schepenhuis'. Men had ons een Nederlandstalige gids beloofd...het lukte de man om zich verstaanbaar te maken.


  Na de uitvoerige uitleg bij de rondleiding was een terrasje welgekomen ...


  Als afsluiter van deze laatste daguitstap van dit seizoen werd er gretig gesmuld uit de mosselpot ...

  Voorzitter André Van Dyck gaf bij zijn slotwoordje nog een overzicht van het zeer gelukte voorbije seizoen. Hij beloofde volgend jaar minstens hetzelfde te realiseren. En nu afwachten wat onze video- en fotografen ervan zullen laten zien op de video-namiddag.

  Samenstelling secretaris André Valaert


  10-08-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BONN & de AHRVALLEI

   Stad BONN  (D)


  Tijdens het ontbijt in Restaurant Elysée te Genk kon er kennis gemaakt worden met de leden die voor het eerst onze buitenlandse reis mee maakten.

  Bij de stadsrondrit in Bonn vernam men van de plaatselijke gids heel wat over de verhuis van de Duitse regering en de Bondsdag in 1999 naar Berlijn. Bonn blijft echter een belangrijke werkplaats, ongeveer 8.000 van de 18.000 Duitse ambtenaren werken daar nog steeds . Ook zijn er nog enkele Duitse ministeries met hoofdzetel in Bonn, onder meer Defensie en Agricultuur. Bonn wordt dus ook Bundesstadt genoemd.

  Heel wat 'oude ambassades' staan nu te verkommeren.

  Wij reden langs heel wat villawijken en konden de prachtige gevels bewonderen.


  Op de Markt in het centrum van Bonn is het oude in rococo stijl opgetrokken stadhuis gelegen. Tot 1978 was daar het gemeentebestuur vertegenwoordigd. Nu wordt het stadhuis gebruikt voor verschillende ceremonies en bijzondere bijeenkomsten van de gemeenteraad. Meer dan eens wordt de mooiste zaal gebruikt om te trouwen.

  Enkele van onze fotografen waren van de partij.


  Wij poseerden even op de trappen van het stadhuis voor een groepsfoto.

  Het Beethoven-Huis


  De familie Beethoven woonde in de linker tuinvleugel van dit pand. Ludwig werd hier in december 1770 geboren in een piep-klein achterkamertje. Men gaat er prat op de grootste Beethoven-collectie ter wereld te kunnen bezitten. Meer dan 150 originele documenten uit Beethovens tijd in Bonn en Wenen zijn er te zien.

  De originele vleugelpiano staat wel in een museum van Boedapêst ... 

  Tijdens ons bezoek probeerde men ons van een moderne presentatievorm, genaamd Fidelio, op 3D te laten genieten... de reacties van onze deelnemers waren gemengd ...


  In Restaurant ZUM GEQUETSCHTEN genoot men van een Souppe - Hähnchenbrust Hawaii en dessert.

  Hotel GOLDENER ANKER


  Het Hotel GOLDENER ANKER **** in Bad Neuenahr-Ahrweiler beviel ons vanaf de eerste kennismaking. Ook bij het avondbuffet werd er regelmatig aangeschoven. Enkele vonden spijtig dat het maar voor één nacht was.

  Collega Monique kon voor het vertrek velen laten uitwuiven...


  Met onze gids Nadine maakten wij een mooie stadswandeling tot over het brugje van de Ahr.

  De hallenkerk stamt in zijn huidige vorm, volgens vermeldingen, uit 1623 of 1628. Zij staat centraal in het stadje en heeft op de westelijke dakaanzet een achtkantige toren aan de bovenzijde afgesloten met topgevels en een achtkante spits. Ze werd in 1902 gerenoveerd vertelde Nadine nog ... hoe dat zij dat allemaal zo maar weet ! Ook wist zij alles af van de te nemen baden want Bad Neuenahr is een thermenstad.

  BEWEGUNGSTHERAPIE
  Wir machen Sie wieder fit!

  Wijnkelder WINZEGENOSSENSCHAFT MAYSCHOSS


  De rit langs de Ahr-rivier bracht ons tot bij Mayschoss. Wij kregen heel wat uitleg over de druivenpluk. Alles gebeurt met de hand gezien de stijle bergwanden.Zelfs met een helikopter wordt er gesproeid. 

  Na de vier proefbeuren kon er gekocht worden. De Ahr-Riesling viel bij  velen in de smaak. 

  Radiotelescoop Effelsberg


  Omdat de kabelbaan in Altenahr, welke voorzien was in het programma, niet meer actief is werd een alternatief gezocht. Gelukkig want het bezoek aan de radiotelescoop Effelsberg was een grote meevaller. 

  Met zijn paraboolantenne van 100 meter diameter was hij tot het jaar 2000 de grootste bestuurbare radiotelescoop van de wereld. Toen nam de Green Bank Telescope in de Verenigde Staten die titel over.

  Wij kregen na een kort 3D filmpje nog heel wat uitleg.

  Het Bestuur is blij te kunnen vaststellen dat dit genomen initiatief van deze 2-daagse zeer geslaagd is.

  Hopelijk tot het volgende !

  Foto's CASSIMONS/VALAERT/VAN DYCK

  Samenstelling secretaris André Valaert


  28-07-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Abdij HERKENRODE & JAPANSE TUIN Hasselt

  Bezoek aan de site HERKENRODE

  Bij aankomst werd er koffie en thee voorzien met daarbij een lekker stukje Limburgse vlaai.


  Met plaatselijke gidsen kreeg men tijdens de rondgang heel wat geschiedkundige uitleg over '600 jaar Vrouwen in Herkenrode' .

  De Abdijsite Herkenrode is een stille getuige van een groots verleden, dat begint in 1179 in het centrum van het graafschap Loon. In 1217 werd Herkenrode de eerste vrouwenabdij van de cisterciënzerorde in de Nederlanden. De adellijke dames die de abdij eeuwenlang bestuurden, drukten hun stempel op de regio.

  Sinds 2002 is de tiendeschuur uit 1656, ten tijde van abdis Anna Catharina de Lamboy, met een oppervlakte van 1000 m² en 15 m hoog, deels met steun van privésponsors gerestaureerd. Grote tentoonstellingen, concerten en allerlei evenementen en feesten vinden er plaats.

  Begin mei 2007 is de restauratie van het Poortgebouw voltooid wat een eindpunt is van een lange dreef afgeboord met een dubbele rij bomen.

  De portierswoning biedt sinds midden 2009 een onderkomen aan de administratieve diensten.


  In het Borrelhuis te Hasselt werden wij verrast door de aanwezigheid van oud-Anhypcollega 87-jarige Bob BILLEN en echtgenote. Heel wat nieuwtjes werden hem door onze secretaris André en Mevrouw Simone Van Oosten-Kenis ( die 6 jaar lang loketbediende op zijn kantoor was ) uitgewisseld.

  Vele andere aanwezige Anhyppers kwamen hem begroeten. Hij moest fel nadenken om ze nog te herkennen. 

  Bezoek JAPANSE TUIN


  Van bij de start trachtte gids Francis ons de Japanse filosofie bij te brengen. Het 'hekje' waar we zijn binnen gekomen verwelkomt de goede geesten en bij het sluiten ervan laten we de slechte geesten en gedachten achter want zij houden niet van hekjes en kronkelende paadjes. Dus weg met alle beslommeringen, kijk naar de mooie dingen die op ons afkomen.

  Onze groep was helemaal mee ...


  Langs begaanbare brugjes kwam men langs een waterval en had men een mooie kijk op het theehuisje.


  De theeceremonie
  Een dergelijk theehuisje (chashitsu) ligt in een tuin, zodat de gast direct bij het betreden van de tuin, op weg naar het theehuisje in een andere wereld terecht komt. Na het reinigen van de handen en het gezicht met water betreedt men samen met de andere genodigden het theehuisje. Door een lage opening zodat men gebukt (en vroeger ook zonder wapens) en meestal op de knieën het huisje moet binnengaan. Deze wijze van binnengaan bevorderde het gevoel van nederigheid. Bij de theeceremonie gebeurt alles volgens strikte rituelen en voorgeschreven handelingen. Het is een manier om een bepaalde geestelijke gemoedstoestand (wabi) te bereiken.
  De theeceremonie wordt in het Japans wel met verschillende begrippen aangeduid, zoals met chadô of sadô, dat 'de weg van de thee' betekent, maar ook bijv. met 'cha no yu'. Letterlijk vertaald staat hier 'heet water voor de thee'.

  Wil men zo een theeceremonie bijwonen, dit kan maar moet wel tijdig aangevraagd worden.


  Op uitkijk over de vijver.
  We kregen voldoende tijd om te genieten.


  Als afsluiting van deze daguitstap reed men naar Tongerlo waar in het TORENHOF Abdijbrood met kaas en hesp met een fris slaatje, koffie of een Abdijbiertje werd aangeboden.

  Opnieuw zal er heel wat meer te zien zijn op de video-namiddag in november.

  Foto's André Valaert & André Van Dyck


  Archief per week
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 15/12-21/12 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 09/12-15/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 02/01-08/01 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 17/09-23/09 2012
 • 20/08-26/08 2012
 • 16/07-22/07 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 28/11-04/12 -0001

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  <bgsound src="http://blog.seniorennet.be/Music/celebrat_d.mid" loop="infinite">

  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!