NIEUW: Blog reclamevrij maken?
VRIENDENKRING AXA BANK
Inhoud blog
 • ANTLANTIKWALL & Museum PAUL DELVAUX
 • METZ, NANCY & SAARBRÜCKEN
 • KOEKELBERG & Museum NATUURWETENSCHAPPEN
 • Kasteel GAASBEEK / Rozentuin COLOMA & Halle
 • 6-daagse BRETAGNE
  Zoeken in blog

  Volgende uitstap: Ursulinen O-L-Vrouw Waver & DOSSIN kazerne Mechelen
  E-mail mij

  Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

  Regio Vlaanderen
  21-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ANTLANTIKWALL & Museum PAUL DELVAUX

  ATLANTIKWALL te Raversijde

  Het museum toont een deel van de Atlantikwall, een verdedigingsgordel uit de Tweede Wereldoorlog. Wij maakten een wandeling met een plaatselijke gids. Het is een geheel van bunkers en loopgraven, die gedeeltelijk in hun oorspronkelijke staat werden gerestaureerd. Men had zich wel degelijk in de duinen ingegraven en via onderaardse gangen ( uit bakstenen ) liep men van de ene post naar de andere commandopost. Een foto van Rommel, die ter plekke geweest is, wordt op een stalen deur opgehangen.

  Veel kon bewaard  blijven omdat Prins Karel, de eigenaar van de gronden en die daar woonde in een vissershuisje, zich tegen de verdere afbraak bleef verzetten.


  De kanonnen werden onder stalen koepels geplaatst ter bescherming. Dit kanon is het enige welke naar het binnenland werd gericht. Misschien kon het gevaar ook van die kant komen ...


  De goedbewaarde stellingen van de batterij Saltzwedel neu uit 1941, verdedigden oorspronkelijk de Oostendse haven en werden na 1942 ingeschakeld in de Atlantikwall.


  Tijdens het beklimmen van trappen, op en neer, kon men in verschillende kamers de munitie, opgeslagen eetwaren, de telefooncentrale en vele uitkijkposten bekijken. Ook 'vluchtwegen' werden voorzien maar men moest zich dan wel uitgraven omdat het dak ervan met zand en graszoden werd afgedekt.


  Een smakelijk middagmaal werd opgediend op de luchthaven Oostende. Men had zicht op de tarmac waar niet veel beweging te zien was. Toch de moeite dit eens te doen.

  Bezoek PAUL DELVAUX


  In een rustige omgeving bevindt zich de P. Delvauxlaan nr. 42 te St.Idesbald. Het museum is ondergebracht in een stichting en werd helemaal vernieuwd.


  Het valt onmiddellijk op dat zijn voorliefde uitgaat naar de klassieke oudheid gecombineerd met vrouwelijk schoon. Samen met zijn exentrieke passie voor het schilderen van treinen, trams en stations vormden beide thema's de rode draad binnen zijn oeuvre.

  Na de 'meer weetjes' van de gidsen werd nog rustig stilgestaan bij enkele bijzondere werken.


  Bij een ingelaste rustpauze aan zee in DE PANNE kon men nog genieten van het nazomerzonnetje.

  Met een koffiebuffet in 't Boldershof te Oostkamp werd deze mooie dag afgesloten. 

  P.S.  Meer te zien op de videonamiddag in november !


  09-08-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.METZ, NANCY & SAARBRÜCKEN

  AMERICAN CEMETARY MEMORIAL

  Na de morgenstop in Namen bezocht men de Amerikaanse begraafplaats van Hamm in het groothertogdom Luxemburg.
  Daar liggen 5.000 Amerikaanse slachtoffers van WO II. Ook generaal PATTON ligt daar begraven. In december 1945 werd zijn dienstwagen in Duitsland aangereden door een Amerikaanse legertruck. Patton raakte verlamd en overleed twee weken later aan zijn verwondingen. Tot daar de officiële versie.
  In 1999 raakten echter gegevens bekend die er op wezen dat de aanrijding mogelijks geen ongeval was, maar een aanslag. De Amerikaanse inlichtingendienst zou willen verhinderd hebben dat Patton, eenmaal teruggekeerd in de States, bezwarende feiten kon bekendmaken die een hinderpaal zouden vormen voor de carrière van onder andere Dwight Eisenhower, die voorbestemd was om president te worden. De ware toedracht van de feiten zal allicht nooit helemaal bekend zijn. Hoedanook, Patton was een van de bepalende figuren uit WO II. Hij werd 60 jaar.


  M E T Z


  Metz werd gedurende de Frans-Duitse Oorlog van 1870 belegerd en door het nieuwe Duitse Rijk bij de Vrede van Frankfurt ingelijfd. Het was de hoofdstad van het Duitse district Lotharingen van 1871 tot 1919. Na de annexatie bleef de stad groeien, vooral ook omdat veel Duitse immigranten zich er vestigden. Gedurende enkele decennia zou de stad een Duitstalige meerderheid hebben. Opvallend zijn de enorme gebouwen in neoromaanse of neogotische stijl, die in de Duitse periode werden gebouwd. Sinds de Eerste Wereldoorlog hoort Metz weer bij Frankrijk, alhoewel de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog was ingelijfd bij nazi-Duitsland

  Kathedraal St. ETIENNE


  De kathedraal St. Etienne stamt uit de veertiende eeuw toen twee kerken samengevoegd werden. Het middenschip van de kathedraal heeft een hoogte van 42 meter en is één van de hoogste gotische bouwwerken in Europa.
  Wij wandelden door het middenschip om de hoogte te ervaren.
  Door zijn glas-in-lood oppervlak van 6500 m² daterend van de 13de tot 20ste eeuw, (waaronder enkele van Chagall) wordt deze ook wel «Lantaarn van onze lieve heer» genoemd.


  CENTRE POMPIDOU - METZ -


  Centre Pompidou-Metz, is een indrukwekkend bouwwerk, gebouwd volgens het winnende ontwerp van de hand van de architecten Shigeru Ban en Jean de Gastines, geassisteerd door Philip Gumuchdjian Architects. De ruimte is zo ontworpen dat de kennismaking met moderne kunst in al zijn vormen als een unieke belevenis ervaren wordt. Het is een bruisend kunstcentrum waar het hele jaar door evenementen elkaar opvolgen.
  Een golvend houten dak overkoepelt het geheel. Boven de luifel is een spits met een lengte van 77 meter gemonteerd, een verwijzing naar het jaar van de opening van het museum in Parijs (1977). Met plaatselijke gidsen vernam men meer dan enkel de constructie.

  N A N C Y


  Tijdens de regentschappen van Karel III en van Leopold breidt de stad zich uit. Ook op cultureel vlak neemt de stad dan een vooraanstaande plaats in. In 1737 geeft Lodewijk XV het hertogdom Lotharingen aan Stanislaus Leszczyński, zijn schoonvader, die net afgezet is als koning van Polen. Hij regeert over het hertogdom als een verlicht heerser, bij zijn dood in 1766 vervalt het hertogdom weer aan de Franse kroon. En zo vertelde onze gids Nadine verder tot onze groep deelnemers fier poseerden bij zijn standbeeld.


  Art-Nouveau wandeling


  Nancy is gekend voor zijn musea en gebouwen met als hoogtepunt de Place Stanislas, maar Nancy telt ook nog talrijke goed bewaard gebleven stadspoorten en heel wat mooie Art Nouveau huizen. Gids Nadine leidde ons tot bij de mooiste villa, namelijk Villa Majorelle (die spijtig genoeg in de stijgers stond).

  Geen nood er was nog heel wat meer te horen en te zien tijdens deze ochtendwandeling.


  Musée des Beaux Arts


  Ook was een bezoek aan Musée des Beaux Arts voorzien . Dat een relatief kleine stad als Nancy zo'n museum herbergt, is mooi meegenomen. Binnenin het schitterende 18de eeuwse gebouw ga je de smeedijzeren trap op naar de tweede verdieping, waar je tijdreis door de kunst begint. Met prachtige werken van oude meesters als Rubens en Caravaggio. Op de gelijkvloers zagen wij werken van de expressionisten en impressionisten, zoals Monet en Picasso.


  In de kelderverdieping konden wij glaswerken (sierraden en vazen) bewonderen van de bekende GALLé en DAUM. Enkelen konden het niet laten zich te laten 'vereeuwigen' bij een uniek stuk.


  Na al die uitleg van de plaatselijke gidsen was een terrasje welgekomen . En dan nog op het mooiste plein van Frankrijk !

  SAARBRÜCKEN

  Na een vroeg vertrek tot in Saarbrücken was het de beurt aan gids Thomas om ons heel de stad te laten zien, zo bleek. Geen enkel kwartier heeft hij bij de rondrit overgeslaan. Gelukkig bleef onze chauffeur er rustig bij. Na de middag werd bij de wandeling overgeschakeld van het Frans naar het Duits . Dit om enkelen van onze groep te plezieren ...


  Ook aan de middagmalen werd er zorg besteed volgens de plaatselijke eetgewoonten ... zo kreeg men 'quiche lorraine', 'schnitzel' maar bijzonder waren wel de avondmalen in de buurt van het hotel... men kon al kiezen van de kaart ! Zo iets had men nog nooit meegemaakt. De porties waren zelfs ook navenant ...en overal wijn, bier of water inbegrepen.

  Met dank aan het bestuur voor deze prachtige 3-daagse. Iedereen die er bij was zal zeker nog nagenieten.

  Opmaak : secretaris André Valaert

  Tekst Memorial : voorzitter André Van Dyck


  27-07-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOEKELBERG & Museum NATUURWETENSCHAPPEN

  Bezoek Basiliek van KOEKELBERG

  Met plaatselijke gidsen vernam men heel wat meer dan er vrij in- en uit te lopen in deze kolossale kerk.
  De Nationale Basiliek van het Heilig Hart in Koekelberg is de vijfde grootste kerk ter wereld. De middenbeuk is 164 meter lang, de breedte 107 meter. Het gewelf ligt op 29 meter en de koepel is 90 meter hoog. De kerk is opgebouwd uit gewapend beton dat bedekt is met bakstenen, geglazuurde terracotta, verschillende soorten marmer, arduin en parket.
  Dit 'Art-Deco' gebouw is het levenswerk van architect Albert Van huffel. In 1905 , ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de onafhankelijkheid van België, legde Koning LEOPOLD II zelf de eerste steen. In 1951 wordt de kerk ingewijd door kardinaal VAN ROEY.


  Wat onmiddellijk opviel bij het binnenkomen waren de vele mooie glasramen. Meredeels werden zij geschonken door weldoeners, zowel particulieiren als verenigingen. Er waren nog vele 'witte' ramen te zien (die het gebouw 'winddicht' houden) wachtende op een vrijwillige gever ...  


  Boven kon men genieten van een panoramisch uitzicht over de stad Brussel.


  Onze gids wees naar het herdenkingskleedje dat stond opgesteld in een zijkapel. Naar aanleiding van de Nationale Erkenningsdag voor de slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk heeft in de basiliek van Koekelberg onlangs een plechtigheid plaatsgevonden. In aanwezigheid van aartsbisschop Jozef De Kesel is een standbeeld onthuld ter ere van de slachtoffers.Tijdens de viering werd het kunstwerk "Esse est Percipi" (Zijn is waargenomen worden) onthuld, een beeld van een meisjesjurk dat de breekbaarheid van de kindertijd moet symboliseren. Het standbeeld werd aangeboden door de slachtoffers en hun naasten.

  Bezoek aan het Museum voor NATUURWETENSCHAPPEN


  Bij deze tijdelijke tentoonstelling GIF kon men slangen, hagedissen, kikkers, spinnen, insecten en andere dieren bewonderen die levend en giftig zijn.
  Via een duidelijk plannetje kon men van de ene zaal naar de andere wandelen.
  Het museum Natuurwetenschappen te Brussel behoort tot de tien belangrijkste natuurhistorische verzamelingen ter wereld – Brussel is de grootste van Europa na die van Parijs en Londen. Schatten als de Iguanodons van Bernissart, de Spy neanderthalers, de Dautzenberg-schelpencollectie, de vier maansteentjes, de Tasmaanse buidelwolf of de insectencollectie van baron De Selys Longchamps ... zijn uniek in de wereld.
  De tijd die wij daarvoor kregen was te kort om dit allemaal op te zoeken. Ook was er aan de kinderen gedacht. Zij konden zich uitleven met vele ‘doetoestellen’ en het tekenen van dieren.


  Na deze bezoeken was een wandelingetje naar de Grote Markt voorzien. Wij werden verwelkomd met oorverdovende ‘muziek’ waar een groep toekomend TOMORROWLAND-publiek zich reeds opwarmden … zelfs onze gids Sofie werd er moe van.


  Na het terrasje werd een leerzame en gezellige dag afgesloten met een lekkere broodmaaltijd.

  Op naar de volgende activiteit ! 


  29-06-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kasteel GAASBEEK / Rozentuin COLOMA & Halle

      Kasteel van GAASBEEK

  Bij aankomst was er een koek en een tasje koffie of thee voorzien. Een deel van ons gezelschap kreeg toch de 'bovenkamer' toegewezen ...


  Eind 18e eeuw had de familie geen mannelijke nakomelingen en kwam het kasteel door huwelijksbanden in handen van de Milanese patriciërsfamilie Arconati Visconti. Paul Arconati-Visconti bezat ook het Broodhuis op de Grote Markt. De laatste markiezin Arconati Visconti was een Française, geboren Marie Peyrat, die het kasteel renoveerde en zijn huidige uitzicht gaf. Ze stierf in 1923.
  Zij schonk het domein in 1921 aan de Belgische Staat, die de gebouwen en het park in 1924 openstelde voor het publiek.

  Zo konden wij een rondgang maken met plaatselijke gidsen die ons heel wat konden vertellen.


  Vele prachtige wandtapijten sierden de kamers. Doornikse, Brusselse ...Onze gids wist precies hoe en waar deze tapijten gereinigd en hersteld worden.


  De binnentuin met achteraan een panoramisch landschap.

  Rozentuin COLOMA


  In het hartje van Sint -Pieters – Leeuw , op amper 10km van het centrum van Brussel, ligt een 15ha groot park met als topattractie de internationale rozentuin van Coloma met niet minder dan 3000 rozensoorten uit alle continenten. Op niet minder dan 60.000 struiken bloeien dagelijks 200.000 rozen.Tijdens ons bezoek hadden heel wat rozen afgezien van de droogte ... maar velen toonden zich in volle pracht en glorie !


  En zoals altijd wist gids Nadine ons er heel veel over te vertellen.


   Stad HALLE

  Halle maakt deel uit van de regio Zennevallei en ligt aan de rand van het Pajottenland.

  In de Sint-Martinusbasiliek bevindt zich een miraculeus Mariabeeld uit de 13de eeuw. Het beeld, dat door de heilige Elizabeth van Thüringen aan de kerk geschonken werd, zorgde ervoor dat Halle een belangrijk bedevaartsoord werd. De oudste vermelding van een Mariaprocessie in Halle klimt op tot 1335. Het Onze-Lieve-Vrouwebeeld stelt Maria voor als de Virgo Lactans, de voedende moedermaagd. De legende verhaalt dat Onze-Lieve-Vrouw in 1489 de stad behoedde bij een aanval van Filips van Cleve. Het gezicht en de handen van Maria zouden zwart geworden zijn door de kruitdampen, toen ze bij de belegering de kanonballen in haar mantel opving. Sindsdien staat het beeld ook bekend als de 'Zwarte Madonna' van Halle.

  Enkele kanonballen worden in een nis bewaard en konden zelfs aangeraakt worden ...

  Als afsluiting van deze prachtige dag werd er nog halt gehouden in het bezoekerscentrum met streekprodukten.

  Na heel wat proeven werd er ook gekocht of wat dacht u ? 

  De broodmaaltijd in Haaltert was goed voor de hongerigen.

  Het bestuur mag weer eens content zijn voor dit genomen initiatief. Spijtig dat voorzitter André Van Dyck heeft moeten afzeggen. Iedereen hoopt dat hij er volgende keer terug bij is.

  Opmaak secretaris André Valaert


  09-06-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6-daagse BRETAGNE

  B R E T A G N E

  Rouen

   Bij de start van de reis maakte men er een daguitstap van. Tijdens de wandeling in ROUEN, de stad van Jeanne d'Arc., kon men de vakwerkhuizen bekijken en intussen verder kennismaken met de medereizigers.

   Men bezocht de kathedraal, de Gros Horloge en de Place du Vieux Marché. Opnieuw was er een jarige in de groep wat tijdens het middagmaal met het nodige gezang werd gevierd. 

  CONCARNEAU

  Rechtover het Hotel de l'Ocean had men een prachtig uitzicht op de baai. 

  Concarneau in het Bretons: Konk-Kerne, een havenstadje aan de Atlantische kust, aan het zuiden van de punt van Bretagne.


  De oude binnenstad van Concarneau, La Ville Close, ligt op een eiland in de natuurlijke haven en is nog geheel omsloten door de oude stadsmuren. De stadsmuur en toren uit de 16e eeuw werden vernieuwd en in de 17e eeuw voor de artillerie omgebouwd. Via een brug is het eiland met de andere delen van stad verbonden. Nu kan er gewandeld worden langs vele winkeltjes en restaurantjes.

  LOCRONAN


  De naam van de plaats LOCRONAN herinnert aan de heilige Saint-Ronan, die rond 500 hier moet gepredikt hebben. Hij is één van de populaire heiligen van Bretagne, die een tijdlang in de buurt als kluizenaar heeft geleefd en naar men zegt, begraven is op de plaats, waar tegenwoordig de gelijknamige kerk staat. Ter ere van deze heilige vindt ieder jaar op de tweede zondag van juli een groot "Pardon" plaats, die de Petite Troménie wordt genoemd. Om de zes jaar, de volgende in 2019, daarna in 2025, wordt de Petite Troménie een Grande Troménie, met een processie van 12 km, rond de Montagne de Locronan gelopen.


  Er was heel wat verwondering bij de prachtige kathedraaltorens van ROUEN en QUIMPER.


  Bij de wandeling in de PASSAGE POMMERAYE te NANTES was secretaris André verwonderd zichzelf in een spiegel tegen te komen ...

  CARNAC


  Men zou Bretagne niet bezocht hebben zonder in Carnac te passeren. Gids Nadine zei het op voorhand : we rijden ergens naartoe waar men nog altijd niet weet wat het is, voor wat het gediend heeft en hoe ze op die plaatsen zijn terecht gekomen ! In totaal resteren er nu nog ongeveer 2600 van de oorspronkelijke naar schatting 11.000 megalieten. Men spreekt in Frankrijk van menhirs of steencirkels. Aangenomen wordt dat veel van deze monumenten waren gekoppeld aan rituelen rond de zon en de maan. Het waren zo goed als zeker ook een soort kalenders. De Kelten, die rond 400 v.Chr. in dit deel van Europa arriveerden, maakten gebruik van deze monumenten voor hun religieuze ceremoniën.


  Tijdens de ritten werd er af en toe halt gehouden om de fotografen extra te plezieren...

  Les Machines de l'Île


  Velen kennen 'de olifant' en andere poppen die mechanisch rondstappen maar zelf op zo'n machine zitten en dan nog ronddraaien ook, dat is pas een belevenis.

  Gids Nadine en enkele collega's konden het niet laten zich in het kader te vereeuwigen !

  Deze reis, waar heel wat meer te beleven viel, werd nog afgesloten met een Breugelbuffet in de Westhoek. Dit alles zal zeker aan bod komen op de video-namiddag van november.

  Aan allen: tot dan !


  29-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RIJSBERGEN,basiliek OUDENBOSCH, Kasteel Bouvigne & DE SANTSPUY

  Aardbeienterras RIJSBERGEN

  Bij een iets vroeger vertrek en na een uurtje rijden kwam men tijdig aan in Rijsbergen, een dorpje in de gemeente ZUNDERT, gelegen in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Men werd opgewacht door de welbespraakte aardbeienboer met een kopje koffie en een stukje aardbeienvlaai.


  Op de vraag hoe het komt dat er ook nog aardbeien zijn in sepember/oktober toonde de man zijn 'vrieskamer'. Daar worden de plantjes bewaard tegen - 1,5 ° zodat men zelf kan bepalen wanneer er zal geoogst worden. Het rijpingsproces duurt ongeveer 2 maanden, er zou geen smaakverschil zijn !  Heel het proces van de aardbeienkweek werd op een ludieke manier uitgelegd. Van de bloemetjes tot de bijtjes ...maar die bijtjes zijn er niet meer. Het zijn nu de hommels (die men aankoopt à 1 € 't stuk in een doosje van 50 ) die voor de bestuiving zorgen.

  Er werden heel wat bakjes versgeplukte aardbeien gekocht, enkelen gingen naar huis met een grote plant.

  Basiliek OUDENBOSCH

  Oudenbosch is vooral bekend vanwege de grote Basiliek van de H.H.Agatha en Barbara die er tussen 1865 en 1892 gebouwd is in opdracht van Pastoor Willem Hellemons (1742-1887).

  De enthousiaste plaatselijke gidsen vertelden heel wat anekdoten, precies of zijzelf nog bij de bouw aanwezig waren geweest.


  De koepel van de basiliek is een (verkleinde) kopie van de Sint-Pietersbasiliek en de voorgevel is een kopie van de voorgevel van de Sint-Jan van Lateranen in Rome.


  Eén van onze 3 groepen poseerden even voor het hoofdaltaar.


  Kasteel BOUVIGNE


  Het Landgoed Bouvigne ligt in de omgeving van Breda en bestaat uit een sprookjesachtig kasteel, poortgebouw en koetshuis.

  Wij bezochten de drie tuinen onder begeleiding van gids Nadine. De Franse tuin werd rond 1913 aangelegd; de Engelse tuin rond 1920 en de Duitse tuin in de jaren dertig.


  Weetje : Het kasteel bezit een tamelijk opvallende gelijkenis met het grotere Kasteel van Schoten in België. De heerlijkheid Breda stond eertijds ( van 1167 tot 1268 ) onder gezag van de Heren van Schoten (de vlaggen van Schoten en Breda zijn identiek ).

  Toch is er van een relatie tussen beiden niets bekend. 

  Wijnboerderij DE SANTSPUY


  Wij bezochten in een landelijke omgeving, even buiten ETTEN-LEUR de wijn- en aspergeboerderij DE SANTSPUY van familie Gilbert en Loes SWEEP .

  De welbespraakte Gilbert vertelde hoe de familie en hijzelf in het bijzonder, in het bezit kwamen van al die gronden ... door veel te werken en de hypotheek af te betalen ...

  Voor de pluk zijn er een 6-tal buitenlandse arbeiders. Elke asperge wordt één voor één uit de grond geplukt, daarna gewassen en 7 maal gefotografeerd. De lengte, de dikte,het gewicht en het aantal vlekken worden allemaal opgetekend waarna zij worden gesorteerd en klaargemaakt voor verkoop. In het winkeltje konden velen het niet laten enkele pakjes te kopen. Ook verschillende zelfgemaakte likeuren waren in trek die we gretig mochten proeven.

  Deze prachtige uitstap werd afgesloten met een overvloed aan toespijs bij de broodjes met de gebruikelijke Hollandse 'kroket'.

  Samenstelling secretaris André


  25-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VEURNE & DESTROOPER

  V E U R N E

  Veurne is een typische provinciestadje en, ondanks het in verhouding lage aantal inwoners, een regionaal centrum voor de Westkust en Westhoek. Maar men kwam niet voor het stadje, wel voor een zeer uitzonderlijk boeiend verhaal ...


  Een ontbijt was voorzien in de brasserie EXCELSIOR op de makrt. We dachten de énige groep te zijn... Met onze groep van 63 er bij was dit inderdaad "Volzet" te noemen. Alles verliep zeer vlot.

  Wandeling met bijzonder verhaal ...


  Met een plaatselijke gids vernam men de levensloop van ene juffrouw Rachel Ryckewaert, 20 jaar, meer dan 4 maanden zwanger... Zij hoopte in oktober 1917 weldra te huwen met wachtmeester, sergeant,  Emiel Ferfaille. Hij is ondanks zijn belofte, al van 17 juni, minder enthousiast. Hij hield er immers een tweede verloofde op na, een zekere Augusta ... Aan haar had hij ook een huwelijk beloofd...


  De tweede groep kreeg hetzelfde verhaal te horen. Telkens er een andere faze aan bod kwam wandelde men naar de plaats waar het toen echt gebeurde !

  De laatste keer dat de doodstraf voor een gewoon misdrijf in België uitgevoerd werd, was in 1918, een veroordeling door de krijgsraad. Wachtmeester-foerier Emile Ferfaille uit Menen (geboren in 1891) werd terechtgesteld in Veurne. Ferfaille diende bij het 2e Zware Artillerie. De soldaat werd na vonnis van de krijgsraad 3DA op 27 maart 1918 onthoofd. De executie vond plaats terwijl de Duitsers de stad beschoten met artillerie. Bij gebrek aan een exemplaar moest een guillotine zelfs ingevoerd worden vanuit Frankrijk.

  Wat zou de man als 'gewoon misdrijf' uitgespookt hebben ?

  Bezoekers- & Innovatiecentrum

  JULES DESTROOPER


  In het centrum kreeg men eerst een korte uitleg over het ontstaan en het verloop van de rijke geschiedenis van de wereldberoemde koekjes uit West-Vlaanderen.
  Opgestart in 1886 en nog steeds trouw aan de originele recepturen, worden de Jules Destrooper biscuits ondertussen tot ver buiten België gesmaakt. Meer dan 125 jaar betekent natuurlijk een hele evolutie, ook doorheen de oorlogsjaren.
  Enkel de beste ingrediënten zorgen voor de jarenlange kwaliteit met heel wat nationale en internationale erkenningen tot gevolg.


  Er moest na al die uitleg uiteraard eens geproefd worden ... Onze kranige oudste deelnemer Emiel (93) had een vraag ... Hij had een foldertje bij van Albert Heijn die een promotie voorstelde van hetzelfde pakje koekjes Jules Destrooper à 1,29 €... in het centrum kon men dat kopen à 1,75 € ... Men keek raar op !


  In de loop der jaren werden er ook ijzeren dozen met statiegeld uitgegeven. Zelfs met een schilderij van Paul Delvaux. Daar is men van teruggekomen. De staat waarin zij werden teruggebracht ...?


  Tijdens de ritten van Veurne naar Diksmuide en Alveringem, nabij de dorpjes Avekapelle, Pervijze, Lo-Reninge en Beauvoorde kon men genieten van de prachtige landschappen en wolken die goedgezind waren.

  D I K S M U I D E


  De stad Diksmuide heeft een overwegend agrarisch karakter en biedt op dat vlak veel werkgelegenheid, waarbij zij een centrumfunctie vervult in dienstverlening en nijverheid. Diksmuide staat ook bekend als de Boterstad, wat verwijst naar de bloeiende zuivelhandel, die eeuwenlang een van de belangrijkste welvaartspijlers van de stad was. Zij is echter het bekendst vanwege de Eerste Wereldoorlog, waarbij ze het hard te verduren had aan het IJzerfront.

  Tijdens het uurtje 'vrije tijd' wandelden er velen tot bij het vernieuwde begijnhof.

  't Hof van Commerce  Café-restaurant 't Hof van Commerce situeert zich naast de Stavelebrug en met zicht op de IJzer. Na 15 jaar is 't Hof van Commerce de gedroomde pleisterplaats geworden van vele wandelaars, fietsers, waterratten, motaars, bier- en piconproevers en alle andere levensgenieters want genieten kan je er! 's Zomers op het terras langs de IJzer en 's winters rond het gezellige haardvuur.

  Dat het geen traditioneel eethuis is, staat vast. Daar zorgt de flamboyante dame des huizes, Iris wel voor. "Bediening aan tafel bestaat hier niet", verklapt Iris. "Men krijgt een bord en men bedient zichzelf aan het buffet in de beenhouwerij. Daar ligt een uitgebreid assortiment aan groenten, fruit, sausjes en uiteraard vlees: alles van het varken".


  In alle plaatsen van deze herberg zijn vele rariteiten en attributen tentoongesteld. Tijdens het eetfestijn komt men ogen te kort. Zelfs een plakkaat van ANHYP werd ontdekt, destijds de Antwerpsche Hypotheekkas. Men gaf toen nog 3,60 € intrest en maakten reklame met 'Grondpandobligatiën' uit te geven.

  Wie kan dat nog geweten hebben ?

  Voorzitter André Van Dyck dankte de chauffeur Johan en gids Nadine voor de goede begeleiding en wenste iedereen een behouden thuiskomst.


  23-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ANTWERPEN Plantin-Moretus

  Bezoek museum PLANTIN-MORETUS

  Ons activiteitenprogramma 2017 is onder een goed gesternte van start gegaan. De bestuursleden verwelkomden de aankomende groep. Na een verkwikkend kopje koffie of thee in café Den Bengel op de Grote Markt, trok men met 70 deelnemers onder een aangenaam lentezonnetje naar de Vrijdagmarkt.


  Het Museum Plantin-Moretus is een historisch museum over de drukkersfamilie Plantin-Moretus aan de Vrijdagmarkt .
  In de zestiende eeuw bevond zich hier de boekdrukkerij Plantijn, die door Christoffel Plantijn werd gesticht. Na zijn dood werd de drukkerij overgenomen door zijn schoonzoon Jan I Moretus. De drukkerij werd de ontmoetingsplaats voor tal van geleerden en humanisten, zoals Justus Lipsius en Simon Stevin.
  In 1876 verkocht Edward Moretus (1804-1880) de drukkerij met volledige inboedel aan de stad Antwerpen en de Belgische staat. Een jaar later, in 1877, kon het publiek het woonhuis en de drukkerij bezoeken.
  Nadat het museum in 1944 zwaar beschadigd was door een Duitse V2-raket, werd het in 1951 heropend.
  In 2002 werd dit museum genomineerd als UNESCO werelderfgoed en in 2005 effectief, als eerste museum ooit, op de lijst van werelderfgoed geplaatst, wegens de uitzonderlijk goed bewaarde historische drukkerij uit de zestiende eeuw.

  Wij bezochten het vernieuwde Plantin Moretusmuseum waar wij getuige waren van de pracht en praal van weleer : antiek meubilair, goudleer aan de muren, mooie portretten, een prachtige bibliotheek met veel originele manuscripten.


  Jan I Moretus (Johann Moerentorf) (Antwerpen, 2 mei 1543 – 22 september 1610) was een Vlaams drukker. Hij werkte vanaf 1557 voor Plantijn, werkte zich op als rechterhand van Plantijn en trouwde in 1570 met Martina Plantijn, de tweede dochter van de Antwerpse uitgever en drukker Christoffel Plantijn. Na Plantijns dood werd Moretus de eigenaar van de drukkerij. Na diens dood nam zijn vrouw de zaak over, hoewel ze het beheer aan haar zonen Balthazar I en Jan II Moretus overliet. Met Jan Moretus startte het uitgevers- en drukkersgeslacht Moretus, dat zou blijven bestaan tot diep in de 19de eeuw.
  Hij drukte in totaal 640 werken, vooral ernstige werken van religieuze aard, meestal in het Latijn geschreven.Maar ook werken over geschiedenis, humanisme en belangrijke auteurs maken deel uit van zijn uitgaven. Hij was de uitgever van alle werken van Justus Lipsius, waarvan hij 62 uitgaven drukte.
  Na het overlijden van Jan I Moretus in 1610 kwam de Officina Plantiniana in handen van zijn zonen Jan II en Balthasar I Moretus. Die moesten samen het bedrijf als één geheel leiden.
  De gebouwen in Antwerpen waar de drukkerij zich bevond en de familie woonde is heden omgevormd tot het Plantin-Moretusmuseum.

  Lang voor facebook en twitter, werden woord en beeld reeds wereldkundig gemaakt. We bewonderden uniek drukkersmateriaal en konden ons inleven in het werk van de drukkers uit die tijd. Zeker onze voorzitter André gaf een demonstratie hoe het vroeger was.

  In brasserie De Pelgrim kond men in een relaxte sfeer genieten van een lekker driegangenmenu.

  En uiteraard verschillenden met 'een bolleke' .

  Naar de stadsbrouwerij DE KONINCK


  Het bezoek aan de Stadsbrouwerij De Koninck gebeurde in een interactieve toer.  Door een aantal themaruimtes kwam men alles te weten over Antwerpen als bierstad, de Belgische bieren en het brouwproces. Tal van interactieve middelen en audiovisuele effecten zorgden voor een 360° totaalbeleving.


  Het bezoek was allesbehalve saai en soms echt grappig. Om af te sluiten kregen men nog een proeverij van 3 lekkere biertjes.

  Een zeer geslaagde dag !

  foto's André Van Dyck & Luc Verschooren

  Opmaak blog : secretaris André Valaert


  06-01-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwjaarsdrink 2017

  Nieuwjaarsdrink 2017

  op 1ste vrijdag


  Voorzitter André Van Dyck kondigde in zijn welkomswoordje aan dat er een klein aandenken was om het jaar goed in te zetten.


  Secretaris André toonde de mooie kalender en gaf even aan dat men daarop de volgende bijeenkomsten kon optekenen.

  Enkele sfeerbeelden van de talrijke aanwezigen. Dank aan Marita en Monique om voor het aperitief te willen zorgen.

  Fotograf Alex zag onze oudste deelnemers Paul Wispelaere (96 j.) samen met Emiel Van Beirendonck (93 j.) in goede doening.

  Links onder zien we Paul met Ludo Van Proeyen (75 j.) met wie hij destijds op Anhyp de dienst PERSOONLIJKE LENINGEN vertegenwoordigde. Het waren zij die een akkoord gaven op de aanvragen of niet. Meermaals kwam dit na onderhandeling in orde. Dat kan uw secretaris als voorheen kantoorhouder bevestigen.

  Men heeft zo te zien heel wat te vertellen !

  AAN TAFEL : Bij het eetmaal is er telkens een gezellige drukte en kon men de  voorgestelde plannen van het nieuwe seizoen bespreken . Zij die reeds ingeschreven waren voor de buitenlandse reizen waren benieuwd wie ook nog mee ging. Er zijn nog altijd een paar plaatsen vrij ...

  Het bestuur.


  23-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beste Wensen 2017

   Het Bestuur van
  VRIENDENKRING AXA BANK
  wenst u veel lees- en kijkplezier bij de activiteiten van het nieuwe seizoen.
                                      André                                               Luc                                       Alex                                       André                                      Jacques


  Archief per week
 • 18/09-24/09 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 15/12-21/12 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 09/12-15/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 02/01-08/01 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 17/09-23/09 2012
 • 20/08-26/08 2012
 • 16/07-22/07 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 28/11-04/12 -0001

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  <bgsound src="https://blog.seniorennet.be/Music/celebrat_d.mid" loop="infinite">

  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!