Hotel LES TANNEURS in Namen

Tijdens het ontbijt konden de deelnemers rustig met elkaar kennis maken.
NANCY

Op het mooiste plein van Frankrijk : Place Stanislas

We genoten van een speciaal middagmaal in restaurant Les Césars, dat van naam veranderd was in restaurant Michelangelo. De lunch was lekker, maar spijtig genoeg hebben de nieuwe uitbaters minder oog voor het onderhoud van het prachtige interieur.
BACCARAT-KRISTAL


Halverwege de heenreis bezochten we het plaatsje Baccarat, bekend om zijn kristal dat er nog steeds vervaardigd wordt. We bezochten de oude fabrieks-cité en passeerden de vele winkeltjes ; de prijzen van de kristallen voorwerpen deden ons wel even schrikken !
Bezoek COLMAR

Met het toeristisch treintje reden we langs de oude vakwerkhuizen met smeedijzeren uithangborden. Tijdens een boottochtje met de platbodembark verkenden we de oevers van de Lauch en bewonderden de achterzijde van de pittoreske huizen van de wijk La Petite Venise.

Het was puffen op de boot ! Gelukkig vonden we wat verkoeling onder de gezellige bruggetjes.
Wijndomein BAUR

Op de terugweg naar ons hotel stond er nog een wijnproeverij op het domein Charles BAUR in Eghuisheim op het programma. En proeven deden we ...
OBERNAI

Na een verkenning van de plaatselijke Franse markt, deden we ons tegoed aan de typische Flammeküche.
Memorial Vieil Armand

De vreselijke gevechten in 1914 en 1915 tussen de Duitsers en de Fransen worden hier in herinnering gebracht door een aantal monumenten, een crypte met een ossuarium en een militaire begraafplaats.
We begaven ons door de loopgraven waarvan er nog sommige grotendeels intact zijn. Deze plaats heette eigenlijk de Hartmannswillerkopf ; de Fransen maakten daar Le Vieil Armand van.
Route des Crêtes

GRAND BALLON, hoogste punt van de Vogezen (1424 m). Hier namen we een lekker middagmaal. Dat moest wel binnen gebeuren want op de hele top van de Grand Ballon krioelde het van de wespen ...
Wijndomein DOPFF 'AU MOULIN'

In Riquewihr kregen we een tweede wijnproeverij bij het huis DOPFF; de uitleg was hier wel een stuk professioneler dan bij Baur in Eguisheim. Nogal wat flessen gingen over de toog.
MUNSTER

In het Maison du Fromage in Gunsbach kregen wij een aanschouwelijke presentatie over het maken en rijpen van de beroemde Munsterkaas ; uiteraard mochten we ook proeven en kopen .
Een jarige in de groep ...

De avondmaaltijden in Hotel Aux Bruyères waren altijd verzorgd en het personeel ging de humoristische toer op.
STRAATSBURG

Na een blitz-bezoek aan de kathedraal scheepten we in voor een boottrip op de binnenwateren voorbij de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Foto : Monique Cassimon

Foto's van : Rudi BROECKX, Paul VAN NOTEN, Alex ZELLIEN
Foto's en tekst : André VAN DYCK
Samenstelling en opmaak : André Valaert
|