Op bezoek bij
Pompoenerie DE HEIDEBLOEM in IJzendijke NL.
Bij de ontmoeting op de markt in Damme met de pompoenkwekerij Doens uit IJzendijke (nl) werd er contact gelegd om een bezoek te plannen.
Bij aankomst genoot men van een koffie en zelfgemaakte pompoen-appel cake. Er zouden nog heel wat proevertjes volgen.
Dat alle pompoenen eetbaar zijn en zo veelzijdig kunnen gebruikt worden was door ons niet geweten.
Mevrouw Charlotte kende alles over het kweken van pompoenen. Haar toewijding en dynamisme bij haar veelzijdige taken zijn bewonderingswaardig.
Een rondgang door de serres gaf een idee van het vele werk. Er kwamen zelfs hommelkasten te pas om voor de bestuiving te zorgen.
Indrukwekkend !
Na het seizoen worden alle serres "leeg" gemaakt, ontsmet, bemest en wordt er helemaal opnieuw begonnen.
Heel wat zelfgemaakte producten werden geproefd. Pompoenlikeur, pompoenpralines, pompoenappelsap, pompoenkaas en zelfs pompoenbier !
Bij dit alles was er ook een winkeltje ... wie het niet kon laten nam iets lekkers mee naar huis. Pompoenjam of honing ? Keuze genoeg.
MF MAURITSHOF
IJzendijke nl
Gezien al die proevertjes vooraf werd er een zeer verzorgde lunch voorzien. Keizerbroodjes, sandwiches, allerlei beleg en een gekende "Hollandse kroket" !
WATERVLIET
Watervliet werd vanaf 1197 beheerd door de heren Van Praet uit Brugge.
In 1287 verdween het dorp weliswaar onder het zeeoppervlak. Meer dan 200 jaar bleef het ook een verdwenen dorp.
In 1497 werd het land opnieuw ingepolderd en kwam het in het bezit van Hiëronymus LAUWERYN, kanselier en schatbewaarder van Filips de Schone. Het dorp ligt in drie door Hiëronymus aangelegde polders: de Jeronimuspolder, Sint-Christoffelpolder en de Sint-Annapolder.
Het dorp werd in 1504 heropgebouwd door Lauweryn ("van Watervliet"), die ook de heerlijkheden Waterland en Waterdijk en de stad Philippine stichtte. Deze werden alledrie afhankelijk van Watervliet.
De nazaten van Hiëronymus bleven eigenaars van het dorp tot in 1719, toen de familie Massiet de fakkel overnam.
Watervliet maakt deel uit van het Meetjesland en ligt tegen de Nederlandse grens. Sinds 1976 is het samengevoegd onder Sint Laureins.
Telde in 2008 bijna 1650 inwoners.
In afwachting van de Pastoors kon een groepsfoto niet ontbreken.
Secretaris André en penningmeester Alex gingen de 2 pastoors tegemoet. (Foto Firmin Van Belle)
De sfeer zat er onmiddellijk in: "Parochianen, we gaan ons in 2 groepen verdelen."
De 2 gidsen vermomden zich als paster SIES, de guitige pastoor uit de oorlogsperiode. De grappen en de grollen die zij tijdens de wandeling vertelden klonken hier en daar bekend...
Of bij de 2de groep dezelfde fratsen zijn verteld is niet geweten ...
Bij de kunstschatten gaf de pastoor heel wat uitleg. Onze aandacht ging naar het grote drieluik dat waarschijnlijk door "de Meester uit Frankfurt" zou geschilderd zijn. Uit de tijd van de Vlaamse Primitieven ...
Elke week kwamen de kerkgangers te biechten en schuifden aan bij paster Sies. Die had regelmatig een glaasje wijn te veel op... viel in slaap...
Men kreeg zo de absolutie.
Bij het graf van paster Sies. Er werd ook halt gehouden bij de schoenmaker ( 83j ), de enige overlevende misdienaar die heel wat anekdotes met zich meedraagt.
Elk twee toastjes met paté en uienconfituur, daarbij een frisse pint !
Tijdens deze wandeling deed men 3 brasseries-restaurants aan voor een hapje en een drankje ...
Het bestuur kreeg alle lof voor deze smakelijke en gezellige "proevertjesdag".
|