Eerste Freinetmiddenschool in Gent
Onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen) kondigt trots de opening aan van een Freinetschool in Gent met zowat 2.400 leerlingen. Met een uniek pedagogisch concept start het Gentse stedelijk onderwijs met een vernieuwde eerste graad, met daarin een verplichte basisvorming van 27 uur, en daarnaast wekelijks vier uur oriëntatie op maat, waarin leerlingen vijf domeinen kunnen verkennen: 'latijn en cultuur', 'kunst en creatie', 'wetenschappen en techniek', 'welzijn en maatschappij' en 'economie en organisatie'.
Elke Decruynaere: "Leerlingen ontdekken geleidelijk aan hun talenten... Weten wat jongeren graag doen en goed kunnen... De pedagogische relatie tussen leerkracht en leerling is van belang om samen te zoeken naar de talenten van het kind, om het te helpen kiezen wat het later wilt worden."
Een nieuwe visie?... Toch klinkt het allemaal bekend, het concept is niet nieuw, vroeger was er ook een brede algemene vorming met daarnaast enkele uren per week ofwel Latijn, of wetenschappen, of technologische en muzikale opvoeding. En in de tweede graad kon nog een definitieve keuze gemaakt worden... Nu wordt er teveel beroep gedaan op de 'goestingskes' van verwende kindjes. Wat doe ik graag? Waar ben ik goed in? Welke vakken heb ik het liefst?... En de verplichtingen?
Er wordt een mentaliteit aangekweekt bij jongeren die hen later parten gaat spelen. In hun later beroep kunnen ze toch ook niet zeggen: "Dat vind ik niet fijn. Dat staat me niet aan. Hier ben ik niet goed in...". Een universiteitsprofessor of een strenge baas zal later echt geen rekening houden met de persoonlijke grillen van zijn werknemers... En zo kunnen er vragen gesteld worden bij de voorbereiding van freinetonderwijs naar hoger onderwijs en vervolgens naar het beroepsleven.
|