Foto
2017
  • Zweden herfst
  • Portugal voorjaar
    2016
  • Portugal September - Oktober
  • Spanje maart - mei
    2015
  • Spanje - Oktober
  • Ardennen - Juni
  • Spanje Maart - Mei
    2014
  • Zwarte Woud Oct-Nov
  • Scandinavië Juli
  • Portugal April-Mei
  • Eifel Maart
  • Lissabon Dec - Jan
    2013
  • Scandinavie 07 - 08
  • Spanje - Portugal 04 - 05
  • Eifel Januari
    2012
  • Eifel November
  • Scandinavie 08-09
  • ES - PT april - mei
  • Ierland 12 - 01
    2010
  • Moezel September
    2009
  • Scandinavie - Mei
    Onze belevenissen met de camper door Europa
    05-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 april Elche

    Zoals voorspeld - en daar zijn de Spaanse weermannen goed in - trekt vandaag een regen-en windzone over heel Spanje. Het wordt niet warmer dan de vertrouwde 5°.

    We rijden verder zuidwaarts, op zoek naar wat hogere temperaturen.

    Rond 18u bereiken we Elche. Op een volgeladen ruime parking kunnen we in een van de rijen aan de weg-kant bijschuiven. De plaats naast ons is gemarkeerd als verboden parkeerplaats. Zo kunnen we morgen vlot wegrijden en worden we niet ingesloten. We stappen uit voor een iets minder frisse, maar nog wel natte neus.

    Elche is gekend om zijn prachtige parken met bijna uitsluitend palmbomen. Echt de moeite waard om er te wandelen. Het stadscentrum is al even mooi en gezellig. We zien opvallend veel ijssalons. Vandaag liggen ze er verlaten bij. Even overwegen we om ons te installeren op een van de overdekte terrasjes. Maar met dit weer is het binnen toch aangenamer...








    » Reageer (0)
    06-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6 april Elche

    Hoe konden we zo naïef zijn en geloven dat de Spanjaarden zich aan verbodstekens houden? Ze stoppen gewoon waar ze zijn als ze willen uitstappen! Als is Vroem net geen 6 meter lang, het wordt sukkelen om, centimeter voor centimeter, weg te rijden. Kijk maar naar de eerste foto hieronder. Spijtig! Want we zijn nog niet uitgekeken op deze mooie stad.

    Maar... 3km verder ontdekken we temidden van braakliggende terreinen enkele straten met parkeerplaatsen. Hier staan we, op twee bussen na, helemaal alleen. Zie foto twee... wat een verschil!

    We verkennen Elche en genieten van onze eerste zonnige dag.








    » Reageer (0)
    07-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 April - vogelpark Elche (Ell Fonda)

    De zon schijnt vrolijk naar binnen en verwarmt onze woning. Voor het eerst sinds we vertrokken zijn hoeven we de gasverwarming niet aan te zetten.

    We begeven ons naar El Fonda een vogelreservaat, gelegen tussen Elche en La Marina. We wandelen langs het water van het ene observatiehuisje naar het andere. We maken tientallen foto's, waarvan er slechts enkele lukken. De vogels hebben, nu tijdens de broedtijd, te druk om rustig voor onze camera te komen poseren.

    We overnachten in volledige stilte op de parking van het natuurgebied

     

     










    » Reageer (0)
    08-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8 april Ricotte

    We parkeren Vroem in Ricotte en verkennen meteen het bergdorpje.

    We vinden fraaie pleintjes met banken, bars en terrasjes. Maar op één restaurant na- -dichtbij onze parking – is alles potdicht en uitgestorven. Nochtans is de siesta al lang voorbij. En dat allemaal op een vrijdagavond.

    Zullen we deze weekendnacht in stilte doorbrengen?

     







    >


    » Reageer (0)
    09-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.9 April Ricotte

    We beginnen de dag met 5°… Brrrr!   Maar zodra de zon boven de bergen verschijnt, worden we overspoeld met aangename zomertemperaturen. De bloesems van de citroenbomen verspreiden een intens aangename geur.

    Het wandelpad “ El Cendero de Leñadores” leidt ons door de bergen die het dorpje omringen. Of beter: “ zou moeten”, want halverwege de wandeling vinden we geen enkele wegwijzer meer.

    Voor het eerst tijdens deze reis is het warm genoeg om onderweg te picnicken. We zijn zelfs blij telkens wanneer een frisse bries ons afkoelt;

    Een ideale lentedag! Zo mag het blijven!







    » Reageer (0)
    10-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 April - Ricotte

    Joepie, vandaag weer een stralende dag!

    We volgen een ander bewegwijzerd pad in de bergen die het dorpje omgeven, tot we geen aanduidingen meer vinden. Net als gisteren improviseren we dan maar het vervolg van onze wandeling.

    Af en toe horen we een vogel, soms, in de verte, het geblaf van een hond. Verder volop stilte.

    We passeren onderweg de “Ermita de Nuestra Señora de las Huertas” en wat later nog een koel bronnetje (Fuente Buena) om onze dorst te laven.

    We zijn vroeg genoeg terug bij Vroem om ons buiten met een boek te nestelen in de zachte avondzon. Dit zijn de kostbare ogenblikken dat wij ons gezegend voelen om dit allemaal samen te mogen meemaken.










    » Reageer (0)
    11-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11 April - Mula

    In Mula vinden we een ruime parking bij een sportcomplex.

    In de stad heeft de klokkentoren blijkbaar een heel speciale functie. Het regelt er het werkritme en geeft het signaal voor de nacht van de trommels (enkel op dinsdag van de goede week)

    Hoog boven de stad prijken de ruïnes van een kasteel. We rapen al onze moed bij elkaar en trotseren een lange klim in de hete middagzon.

    Opeens houdt het pad op. Voor ons ligt een berg met daarbovenop het oude gebouw. Tijdens de afdaling ontdekken we echter dat we aan de onbereikbare achterkant van het kasteel stonden.

    Dus… terug naar boven! Dit brede verharde pad lijkt wat beter op een toeristische kasteelroute. Nu worden we beloond voor onze inspanning.

    Op de terugweg naar Vroem vinden we dat we wel een terrasje verdiend hebben. Onder de talrijke bars en café’s zien we slechts één terrasje waarvan de laatste stoeltjes 50 m van de drukke lawaaierige verkeersweg staan. Tevreden ploffen we neer… om te ontdekken dat we vlak onder twee grote luidsprekers zitten, die vrolijk geroep en gezang over de klanten uitgooien. Wie zijn wij, buitenlanders, om kritiek te leveren op de cultuur van het Spaanse volk…

    Maar we kunnen nog net genieten van een fris biertje in volle zon, voordat deze achter de hoge huizen verdwijnt.








    » Reageer (0)
    12-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12 April - Murcia

    Er brandt een oranje lampje op het dashbord. Dit willen we laten nakijken vooraleer het rood wordt en we niet meer verder mogen rijden. De dichtstbij zijnde garage ligt in Murcia.

    Na ingewikkelde opeenvolgende rotondes en wegen staan we voor een gesloten poort.

    Na de siesta worden we warm onthaald. De mensen zijn zo vriendelijk om ons onmiddellijk verder te helpen. Vroem wordt meteen nagekeken. Het wachten duurt lang. Dan volgt het vonnis. Dit moet gerepareerd worden, anders zijn we niet meer veilig.

    “Neem uit de camper wat jullie nodig hebben en zoek een hotel. om de nacht door te brengen “. Maar deze plaats midden in het industrieterrein ligt ver van de bewoonde wereld. Dus moeten we een auto huren. De vriendelijke kantoorbediende brengt ons naar een verhuurfirma.

    En daar eindigen we dan, op onze hotelkamer, terwijl Vroem in de kliniek blijft en morgen geopereerd wordt…






    » Reageer (0)
    13-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 April - Murcia

    Natuurlijk bestaat er geen betere gelegenheid om Murcia te bezoeken dan vandaag. De kathedraal is groots en prachtig. Maar dat is volgens ons dan ook alles wat deze stad te bieden heeft.

    Nadat we alle hoekjes en straatjes verkend hebben, is er tijd zat voor een uitgebreid terrasje op een van de drukbezette pleintjes.

    Het wisselstuk van Vroem is nog niet aangekomen. Ze zijn dus nog niet eens begonnen aan onze mobilhome. Dus boeken we een volgende nacht in ons hotel. Vanavond vinden we een restaurantje met lekkere tapa’s en raciones. Heel wat beter dan de hotelkost van gisteravond.

     








    » Reageer (0)
    14-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 April - Murcia

    Dit wordt een avonturenroman: op het dashboard van de huurauto brandt nu ook een rood lampje! Het bedrijf biedt ons meteen een andere wagen aan. Ze verontschuldigen zich omdat zo goed als alle huurauto’s in gebruik zijn. De enige die we kunnen krijgen is een automatiek. Geen van ons beiden heeft echter rijervaring met dat soort auto. Wat nu?

    Telefoontje naar de garage… hoe staat het met Vroem?. “ Tardes” is hij klaar, luidt het antwoord. Maar wat betekent “ tardes”? Namiddag. En wat betekent “namiddag” in Spanje…? Aan hun eetgedrag te merken is om 18u ( koffie met een koekje ) de avond nog lang niet begonnen.

    En we wachten…

    Dan, plots, om 14 uur, net voor de siesta, krijgen we ons Vroemeke terug!

    Dankzij het wachten ontdekten we naast de verhuurfirma een gebouw met wasmachines en droogkasten. Zowel de ruimte als de automaten zijn perfect onderhouden. Twee uur later liggen al onze kleren en handdoeken netjes en proper in de kast.

    We overnachten aan de rand van een enorme bewaakte parking bij een winkelcentrum. In de verte zien we het verkeer van en naar de winkels rijden, maar wij staan rustig in het groen.




    » Reageer (0)
    15-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 April - Pedro Andres

    Na een sani-tussenstop op de camperplaats in Lorqui, begeven we ons naar Pedro Andres, gelegen aan het begin van de Sierra Segura.

    We vinden een kleine parking even buiten het dorp met een prachtig zicht op het kasteel.  De weg ernaar toe is smal en steil.  Vroem sputtert naar boven.

    Eerst bezichtigen we de overblijfselen van het kasteel.  Een wegwijzertje brengt ons omhoog richting de ruïnes. 

    Namiddag wandelen we het dorp in.  Een klein terrasje nodigt ons uit om even te verpozen.

    Terug bij Vroem geeft de zon nog alles wat ze kan, maar de koude strakke wind belet ons om na de wandeling nog even buiten te zitten.

    We genieten van de absolute stilte.








    » Reageer (0)
    16-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16 April - Sierra de la Hoja del Espino

    Met Vroem als windscherm lukt het ons om buiten van ons ontbijt in het zonnetje te genieten.

    Daarna hobbelen we tegen 20 km per uur over een bergweg vol kuilen tot Pedro Andres. We worden wel rijkelijk beloond met prachtige berglandschappen.

    Vanop de A317, richting Santiago de la Espada, zien we een bordje waarop een wandeling aangegeven staat. Buiten de vogels en de wind heerst hier een aangename stilte.

    Vijf kilometer verder kunnen we parkeren in een grasveldje tussen de bossen. Na wat zoeken en proberen krijgen we Vroem min of meer horizontaal geplaatst. Hier overnachten we, op   1600 m hoogte in de Sierra de la Hoja del Espino, vrij als een vlinder, in hartje natuur.





    >


    » Reageer (0)
    17-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 april - Vélez Blanco

    Het regent! Het is vijf graden en miezerig. Geen terrasje-buiten-weer, maar comfortabel droog in onze verwarmde Vroem.

    We vervolgen de A 317tot in het dorpje “Maria”.  Aan de voet van het gebergte, “ Sierra de Maria”, prijkt een fraai kapelletje. Het lijkt hier een klein bedevaartsoord. De omgeving, waaronder ook een kruidentuin (el jardin de los sentidos), is met veel zorg onderhouden. Van hieruit vertrekken enkele wandelingen. Maar het is nu 16 uur en de kruidentuin sluit om… 16 uur.

    Als we terugkeren komt er een vriendelijke vrouw achter ons aangelopen.  Zij biedt ons enkele kaarten met wetenswaardigheden van de omgeving.  Dit nemen we in dank aan.

    We rijden verder naar Véleez Rubio. Onderweg valt ons echter een imposant kasteel op. Het ligt boven op een berg en toornt hoog boven het dorpje Vélez Blanco uit. Hier kunnen we toch niet zomaar voorbij rijden!

    We kunnen Vroem parkeren in een parkje met klein speeltuintje. Hier genieten we op een bank in de avondzon.








    » Reageer (0)
    18-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 april - La Platera

    De bomen van het parkje omringen ons met schaduw. Bij het fonteintje zonder water vinden we toch een streepje zon om onze ochtendkoffie te drinken.

    Buiten dat kasteel is hier helemaal niets te beleven. We vervolgen de A317, richting Hornos. Onderweg genieten we van het ene prachtlandschap na het andere.

    Op verschillende plaatsen staat veelbelovend de GR-route aangegeven. Maar er is geen parking! Tenzij we Vroem durven parkeren pal op de A 317. Zelfs de Spanjaarden, die hun auto's prompt achterlaten waar ze toevallig moeten zijn, zien we dat niet doen.

    We stoppen op een groot terrein tussen Pantones en La Platera. We kijken uit op een meer, dat op loopafstand ligt. Geen wandelweg te bespeuren.

    Wel een uithangbord. We bevinden ons op een drinkplaats voor dieren. Tweemaal per jaar verhuizen enorme kudden vee van hoogten naar lager gelegen gebieden en omgekeerd. Deze plaats trekt ons wel aan om midden in het groen een rustige nacht door te brengen. We hebben toch maar twee te verwaarlozen kansen op 365 dat een kudde ons zal overrompelen.








    » Reageer (0)
    19-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19 April - Ubeda

    Jamaar wij willen wandelen! we besluiten om richting kust te rijden. Misschien vinden we nog een wandelweg, waar we ook nog Vroem kunnen parkeren.

    Parkings genoeg, maar van de parking naar de GR-route, is in deze omgeving een daguitstap.

    We stoppen in Ubeta op een gloednieuwe, piekfijne camperplaats. Het loont de moeite om de stad te bezoeken. Het is warm, maar we nemen voor alle zekerheid onze trui mee.

    Wanneer we ’s avonds doorheen de ijskoude wind onze weg naar Vroem zoeken, hebben we spijt dat we geen warmere trui of jas meegenomen hebben.








    » Reageer (0)
    20-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 April - Cazorla

    Het heeft de hele nacht geregend en het druppelt nog steeds.

    In Carzola begeven we ons alvast naar het toeristisch bureau voor een wandelkaart.

    Terwijl de regen Vroem overspoelt wachten we geduldig op betere tijden. In de late namiddag trekt het open en verkennen we het stadje.

    Boven bij het kasteel staan enkele wandelingen aangeduid. Maar het hoogteverschil is enorm: 1600m. Daar wagen we ons niet aan. De hellingen van de straatjes zijn zo steil, dat we bij het afdalen voorzichtig moeten stappen om niet uit te glijden. We merken ook dat de bewoners voetje voor voetje de helling aflopen.

    Wanneer om 18u de hemelsluizen volop open gaan, zitten wij alweer knus en droog in Vroem








    » Reageer (0)
    21-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 april - Coto Rios

    We begeven ons naar “ Centro Visitor del Rio Borosa”, midden in de Sierra de Cazorla.

    En jawel, we kunnen parkeren vlakbij de GR-route langs de rivier.

    De zon is volop aanwezig. Het landschap is betoverend. Iedereen die van plan is om de natuur in Spanje te bezoeken, moet dit gezien hebben.

    We overnachten in Coto Rios, tegenover de camping aan de Rio Barossa. Dit is een barbecueplaats langs de rivier, met tafels, banken en grilgelegenheid, zomaar voor iedereen.

    Natuurlijk blijven we buiten zitten tot de zon achter de bergen verdwijnt.








    » Reageer (0)
    22-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22 April -Ubeda

    We volgen de GR-route langs de rivier, nu in de andere richting.

    We genieten van de rust en de stilte. We willen overnachten in Quesada. Morgen kunnen we dan het gebied verkennen langs de A 315 tot Pozo Alcon, en weer terug via Tiscar naar Quesada. Misschien zijn daar wandelingen en kunnen we daar aangenaam verblijven.

    We vinden een mooi plaatsje aan de rand van de stad. De binnenstad is gezellig maar heel erg verkeersdruk. Op het parkeerterrein komen verschillende groepjes jongeren aangereden. Ze installeren zich rondom Vroem. Ze vieren blijkbaar vrijdagavond. Zullen ze straks, als wij willen slapen, nog aan 't feesten zijn?

    We nemen het zekere voor het onzekere en overnachten op de camperplaats in Ubeda, veilig dichtbij het politiebureel.








    » Reageer (0)
    23-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23 April - Puerto de la Ragua
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op de kaart vinden we de A401 die over Jodan richting Huelma, naar de Sierra Magina loopt.

    Dit voor ons onbekend natuurgebied willen we wel bezoeken. Maar "Sierra Magina" zouden ze beter "Sierra Oliva" genoemd hebben. Het gebied is één grote olijfboomgaard geworden.

    Aan de rand van Jodan zien we een uitgestrekt terrein, dat ooit een woonwijk had moeten worden. De straten, opgesmukt met kleine parkjes en fonteintjes doorkruisen het braakliggend terrein. Voor ons zou dit wel een comfortabele slaapplaats kunnen zijn.

    Onthouden voor als we nog eens in de buurt komen.

    We rijden naar Puerto de la Ragua, 2000 m hoog in de Sierra Nevada, waar we vorig jaar gewandeld hebben. Het is zwaar bewolkt en lang niet zo warm als vorige keer. Afwachten hoe het morgen zal zijn.


    » Reageer (0)
    24-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 April - El Playazo

    Brrrr! 0 °; buiten; 8° binnen! Vlug de verwarming aan... De regen nodigt niet uit om te wandelen.

    We rijden naar Parque Natural de Cabo de Gata, aan de oostkust. Hier belanden we eigenlijk in "Parque Natural de Cabo Tomato" (ongelooflijk veel tomaten plantages).

    Na wat rondrijden en zoeken vinden we in El Playazo een mooi plaatsje waar we kunnen overnachten. We kijken uit op het strand, de zee en de bergen.

    Ideaal dus, ware het niet dat we eerst kijken op een ongelooflijk grote berg huishoudafval, met bijbehorende vliegen.

    En zo zorgen toeristen er zelf voor, dat straks alle parkeer-en overnachtingsplaatsen betalend zullen zijn, en dat vrije overnachtingen verboden worden.






    » Reageer (0)



    E-mail ons

    Druk hier



     Aantal bezoekers tot vandaag !





    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!