Mijn voorziene webruimte voor het plaatsen van illustraties bij mijn bijdragen is na zowat 500 bijdragen opgebruikt. Mag ik voor nieuwe bijdragen verwijzen naar opvolger "e-Waregem" op adres van http://blog.seniorennet.be/wareber2 (enkel cijfer 2 toevoegen)
18-08-2005
3e kunstwerk voor Beverna Cum Laude ingehuldigd
Vanavond is in de Gastronoom te Beveren-Leie het kunstwerk ingehuldigd bestemd voor de ridder Beverna Cum Laude van dit jaar. Ook dit jaar wil de Beverse ridderorde een verdienstelijk persoon, een groep personen, een vereniging of een sector uit de sportieve, culturele, sociale of economische sfeer in de bloemetjes zetten voor het bieden van een meerwaarde aan de Beverse gemeenschap. Benevens het erelint als ridder van de daar opgezette ridderorde, krijgt het erelid ook een kunstwerk van de hand van de plaastelijke kunstenares Claudine Denoulet.
Bij aanvang van de Beverse Kermisfeesten wordt op vrijdag 2 september het kunstwerk overhandigd aan het erelid, waarvan de naam pas dan zal worden bekend gemaakt. De genomineerden werden aangebracht door het verenigingsleven en de plaatselijke bevolking in Beveren-Leie. Het is niet noodzakelijk dat de persoon zelf in Beveren-Leie is geboren of er woont, maar hij moet wel een bijzondere band hebben met het dorp aan de Leie. Dit kan een alom gekend figuur zijn, maar dit kan evenzeer een stille werker zijn, die altijd achter de coulissen is gebleven, maar die ervoor gezorgd heeft dat, bij wijze van spreken, Beveren-Leie op de nationale of internationale kaart staat! ...We hebben de indruk dat de laureaat dit jaar wel iets zal te maken hebben met het buitengewone massaspel, waarmee Beveren-Leie dit jaar op een spectaculaire manier de nationale pers haalde. In 2002 werd Marcel Depoortere het eerste erelid en vorig jaar werden de Beverse heemkundigen Michel Debrouwere en Etienne Ducatteeuw bekroond
De naam Beverna Cum Laude is een samenstelde naam. Beverna, komt uit de allereerste vermelding van het dorp in de geschiedenis. Het gaat hier over de schenking van graaf Arnulf aan de Gentse Sint-Pietersabdij, waarna het grootste deel van Beveren werd georganiseerd binnen de Sint-Pietersheerlijkheid. In de oorkonde uit het jaar 964 komt de term Beverna cum ecclesia voor, wat letterlijk betekent Beveren met een kerk. Cum Laude staat voor de grote onderscheiding. De naam Beverna Cum Laude betekent dus een Een gelauwerd, uitmuntend en onderscheiden Bevernaar. De orde is herkenbaar aan het wapenschild met daarin de Bever. Het lint met dit wapenschild wordt gedragen bij elke bijeenkomst van Beverne cum Laude, zoals we vanavond zelf hebben kunnen opmerken bij zijn 17e statutaire vergadering.
Het kunstwerk, een unieke creatie van de Beverse kunstenares Claudine Denoulet, is een keramiek (geglazuurde gebakken klei) met figuratieve verwijzing naar Beveren-Leie. Belangrijk daarin is de rechte lijnen voor de Kortrijkse Steenweg en de kronkelende Leie. De kunstenares herinnert zich het Beveren nog uit haar jeugd, waarbij Beveren-Leie in twee was gedeeld door de Gentstraat. Voor de kinderen was de Gentse baan toen een echte mijlpaal. Ook de Leie mag niet ontbreken in een schets van Beveren-Leie. Voor Claudine Denoulet blijft haar kunstzinnige bezigheid een echte liefhebberij en haar werken blijven dan ook in eigen woning en bij familie en vrienden. Momenteel kiest Claudine als kusntenares vooral voor het zware werk aan grote werken in arduin. Het zou ook te omslachtig zijn om die zware stukken in een tentoonstelling bijeen te brengen.
Op de foto de leden van de ridderorde Beverna Cum Laude (het Beverse feestcomité) met de nieuwe voorzitter Rob Demerie en het nieuwe kunstwerk, dat speciaal werd gecreëerd voor de volgende ereridder van de orde.
Riet Gailliaerd nieuwe cultuurbeleidsverantwoordelijke
Op 1 september komt de nieuwe cultuurbeleidsverantwoordelijke van de stad Waregem in dienst. Riet Gailliaerd volgt Hannelore Vermoere op, die eerder dit jaar om privéredenen is opgestapt. Cultureel is ze vooral bekend in toneelmiddens van Die Ghesellen in Deerlijk tot haar actieve rol bij Compagnie De Urn in Waregem. Dat Riet Gailliaerd geen onbekende meer is in het Waregemse verenigingsleven, moet ondermeer ook blijken uit haar lidmaatschap bij het Beverse Harmonieorkest, waarbij ze eind juli trouwens met haar trompet een inbreng deed voor het behalen van de wereldtitel in Kerkrade. Riet werkte aanvankelijk in een communicatiebureau in Brussel, maar besloot het over een andere boeg te gooien en volgde een bijkomende opleiding cultuurmanagement in Gent. Riet woont in Zulte en wordt volgende woensdag 29 jaar.
Haar werkterrein kan omschreven worden als verantwoordelijke van de stedelijke cultuurdienst. De functie is in het leven geroepen om wat in het Vlaams decreet terzake wordt omschreven als het stimuleren van een integraal en kwalitatief lokaal cultuurbeleid. Zij maakt het cultuurbeleidsplan, jaarlijkse actieplannen en werkingsverslagen en staat in voor de uitvoering en evaluatie.
Andere elementen uit haar omvangrijke functieomschrijving zijn ondermeer : bevorderen van participatie en inspraak, contactpersoon voor de stad bij de adviesraden in de sector cultuur-sport-jeugd-bibliotheek, verantwoordelijk voor de werking en de activiteiten van de cultuurraad, stimuleren samenhang verschillende culturele betrokkenen, inventarisatie van het bestaande sociaal-cultureel werk en van de wensen, noden en verwachtingen van de plaatselijke bevolking en van de actieve verenigingen.
De benoeming volgt na een vergelijkend schriftelijk en mondeling examen, alsook psychotechnische proeven. Het gaat in eerste instantie voor een proeftijd van twaalf maanden, waarna dan de vaste benoeming kan volgen.
Dinsdag 16 augustus werden de promotors van het Vlaaamse Paard uitgenodigd op het Waregemse stadhuis naar aanleiding van de officiële erkenning van het Vlaamse Paard als raspaard. Waregem heeft in 1997 het peterschap opgenomen voor de bescherming en revival van dit speciale paardenras. We hadden het hier op weblog Wareber reeds uitgebreid over deze erkenning in onze bijdrage van 26 juli 2005., maar voegen hier graag nog de huldiging door het stadsbestuur aan toe.
Minister-president Yves Leterme (CD&V) ondertekende op 21 juni 2005 het ministerieel besluit waardoor het Vlaams Paard weer als kwaliteitsras wordt erkend. Zoals we al meegaven heeft het Vlaamse Paard een bijzonder rijke geschiedenis, waarbij de eerste vermeldingen teruggaan tot de zesde eeuw. Karel de Grote schonk in 807 al Vlaamse Paarden aan de Kalief van Bagdad. Tijdens de kruistochten werden de Vlaamse Paarden voor het eerst massaal in Europa verspreid. Van de 12e tot de 19e eeuw waren ze een gegeerd exportprodukt. Koningen, edellieden en ridders hadden dit paardenras graag in hun stallingen. Voor de Vlaamse landbouwers was het misschien wel het beste trekdier ooit.
Door omstandigheden, waar we nader op ingingen in onze bijdragen van 26 juli op dit weblog, verdween het voskleurig rasdier bijna een eeuw lang uit Vlaanderen. Maar in Noord-Amerika en Canada zorgden Vlaamse emigranten en enthousiaste fokkers dat het paard niet helemaal verdween. Vooral de Amish waren onder de indruk van het paard en hielden het raszuiver. Pas in 1993 bracht Roger Talpe uit Komen het Vlaams Paard terug over naar hier. Meteen werd ook een vereniging opgericht: vzw Vlaams Paard. De leden en de stad Waregem ijverden jarenlang voor de officiële erkenning van het ras.
Paardenfokker Roger Talpe was naar de huldiging gekomen met merrie Miss Rosey en haar veulen Louca T. Miss Rosey is ook een rasverbeteraar voor het moederstamboek van het Vlaams Paard. Ze is een kampioen van vele wedstrijden en tegelijk ambassadrice van haar ras. Het Vlaamse Paard gaat opnieuw een veelbelovende toekomst tegemoet in Vlaanderen en Europa.
Lucrese Halsberge, secretaris vzw Vlaams Paard: ,, Na bijna dertien jaar onafgebroken inzet hebben we nu wat we wensen: de definitieve, officiële erkenning en het predikaat om de stamboeken van het in ere herstelde Vlaams Paard bij te houden. Het is nu weer erkend als koudbloedras. De andere twee erkende paarden van bij ons zijn het Belgisch Trekpaard en de Ardenner.''
Op 3 en 4 september 2005 strijken de re-enacters van het Amerikaanse oorlogskamp Lucky Strike neer rond de stadionvijvers in Waregem, waar ze een uitbeelding zullen verzorgen van een oorlogsgevecht tussen een Amerikaans en een Duits peloton. Nic Detremmerie en vrienden uit onze streek komen met een mooie karavaan oude legervoertuigen en kamperen dat weekend aan de stadionvijvers in de omgeving van de Gaver Tennis Club. Het initiatief kadert in de bevrijdingsfeesten in Waregem. De sfeer van de bevrijdingsdagen wordt opnieuw opgeroepen met strijders in authentieke kledij en met legervoertuigen uit die tijd.
Nic Detremmerie is ondermeer lid van de vzw "Historical War Wheels", die op 1 september 1988 is opgericht door enkele verzamelaars van oude WOII militaire voertuigen. Hun doel is het zoeken naar en restaureren van geallieerde militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. In tal van musea, over de ganse wereld vindt men materiaal uit deze periode. In België, zoals ook in Nederland en in Frankrijk, worden ruilbeurzen georganiseerd voor verzamelaars van voertuigen en / of voorwerpen uit de periode 1940 - 1945. Dat gaat van foto's, documenten, volledige uniformen, jeeps, Sherman-tanks, dolken, tot houwitsers e.a . De leden van "Historical War Wheels" zijn echter een bijzondere soort verzamelaars. Hun hobby is in de voorbije jaren zodanig gegroeid, dat de Vereniging "Historical War Wheels" één van de grootste clubs voor verzamelaars van oude WOII militaire voertuigen van België geworden is.
Speciale gasten op het kamp in Waregem zijn de geïnteresseerde mensen met een handicap. De vereniging Somival is samen met Heldentrouw en Unizo Waregem organisator van het evenement. Mensen met een handicap kunnen er op zaterdagnamiddag genieten van een rondrit in legervoertuigen. Op het programma staan verder nog twee voorstellingen van de Revival , optredens van de clowneske act Castar, muzikaal intermezzo van het Waregems Harmonieorkest en s avonds een gezellig braadfeest.
HISTORIEK -
De 35ste Infanterie Divisie werd op 23 december 1940 opgericht en arriveerde op 25 mei 1944 in Engeland. Op 5 juli landde deze divisie op Omaha Beach in Normandie. De divisie werd ingezet bij de hevige strijd om St Lo (18 juli 1944) en tijdens de slag om de Ardennen (december 1944) was zij de eerste divisie die de Paras in Bastogne kwam bevrijden en leverde zij hardnekkige gevechten in de buurt van Arlon. Na de V-dag (8mei 1945) verhuisde de divisie naar Le Havre waar het Camp Lucky Strike werd opgericht in afwachting van hun terugkeer naar de United States.
Revival incident Duitse en Amerikaanse gevechtseenheid (14.30 en 17 u.)
De confrontatie tussen twee vijandelijke pelotons wordt nagespeeld door de re-enacters van Nic Detremmerie en zijn vrienden, om 14.30 u. en om 17 uur. Zowel de Duitse als de Amerikaanse soldaten zijn uitgerust in volledig authentieke kostuums en beschikken over originele jeeps en ander echt legermateriaal, anno 1945. Dit rollenspel is vooral bedoeld om de jongeren een idee te geven van een oorlogssituatie anno 1944.
Castar: een clowneske act (14 17 u.)
In afwachting van hun inscheping (rondrit) zal kunnen genoten worden van een optreden van de clown Castar. Hij haalt onder meer trucs uit met ballonnen en verrast hij iedereen met allerlei gekke fratsen.
Muzikaal intermezzo Waregems Harmonie-orkest (18 19.30 u.)
Als de rook om je hoofd is verdwenen brengt een deel van het Waregems Harmonie-orkest een gezellig muzikaal intermezzo in het legerkamp, tussen 18 en 19.30 uur. Ze spelen pittige nummers die als een uitstekend muzikaal aperitief de appetijt stimuleren.
Wie een avondmaal in het soldatenkamp wil meemaken, kan inschrijven voor het gezellige braadfeest. Deelname: 13 euro volwassenen, 6 euro kinderen (tot 12 jaar). Inschrijven bij Unizo: 056/60 24 73 of rik.ghistelinck@scarlet.be
Eigenlijk wil Wareber interactief informatie uitwisselen over heemkundige onderwerpen uit de regio Waregem en Wielsbeke. Wareber publiceert heemkundige bijdragen in De Gaverstreke (Waregem) en Leiesprokkels (Wielsbeke) en kan daarbij zeker hulp gebruiken. Momenteel werken we aan heemkundige of historische bijdragen over 'HERBERGEN in DESSELGEM', 'Botsing Messerschmitts op 13 juli 1941 boven Desselgem', 'De LEIE : bruggen, rechttrekking, sas, sluis, ...', 'De oude sluis in Ooigem', 'Desselgem tijdens het interbellum (Jan De Cuyper)', 'De krieleniers als volkssport', 'André Demedts 1906-1992", ... Volg ook actualiteit, vooral in Waregem. Op linkpagina http:// wareber.linkoverzicht.be enige informatie en veel links over gepubliceerde heemkundige onderwerpen, pers, Waregemse uitgeweken figuren en ereburgers.