Al 200 berichten in e-waregem op http://blog.seniorennet.be/wareber2 ! (deze e-gazette van Waregem bevat momenteel ruim 500 berichten)
Zondag 10 september is het Open Monumentendag in Vlaanderen, een dag waarvoor de archiefdienst in Waregem de laatste jaren bijzonder actief was. De jaarlijkse Monumentendag was ook de motor voor een veelzijdige kennismaking met het Waregemse erfgoed. Dit jaar koos stadsarchivaris Sandrine Coorevits met het project Vensters op het verleden voor een blijvend initiatief, waarbij de bezoeker het ganse jaar door kan kennismaken met de historie achter het straatbeeld. Vensters op het verleden is ook de titel van een nieuw boek, dat de rijke geschiedenis van de jonge stad in de kijker plaatst.
In het straatbeeld van onze stad verschijnen deze dagen 25 infoborden. Voorlopig komen die nog alleen in de centrumgemeente, maar de volgende jaren komen ook de deelgemeenten Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve aan bod. Op deze borden komen fotos van de straat, gebouwen of pleintjes uit vroegere tijden. Daarbij wordt telkens een kort stukje geschiedenis verteld.
Ter illustratie geven we u hier de tekst mee van het infobord op de markt :
De Markt
De plaatsnaam Markt komt pas voor vanaf 1825. Daarvoor werd gesproken van Waregem Plaetse. In 1635 werd een vraag ingediend om het marktrecht te verkrijgen, maar dit werd pas goedgekeurd in 1784, onder het bewind van de Oostenrijkse keizer Jozef II. Toch bestond daarvoor reeds een officieuze wekelijkse marktdag.
De zuidkant van de Markt bestond tot het eind van de jaren 60 uit statige herenhuizen, horecazaken en winkels. Op 23 september 1977 werd hier Het Pand geopend. Dit was een belangrijk moment in de commerciële geschiedenis van Waregem. Deze vorm van centrumontwikkeling was op dat moment revolutionair in Vlaanderen.
Deze foto dateert van voor de Eerste Wereldoorlog. Je ziet er onder meer het vroegere gemeentehuis, drukkerij In den Gouden Haan en ernaast de gekende herberg In de Zwaene.
Het boek Vensters op het verleden een erfgoedwandeling in Waregem, leidt u langs de mooiste plekjes van Waregem. De hedendaagse moderne bebouwing verbergt soms een rijke geschiedenis. Vensters op het verleden staat niet alleen stil bij het architecturale erfgoed. Het project put opnieuw uit de rijke collecties, die het stadsarchief bewaard. Zowel op de infoborden langs het parcours als in deze publicatie worden oude tekeningen, prentkaarten, fotos en advertenties uit vervlogen tijden als illustratiemateriaal opgenomen.
We vertellen u ook niet enkel de grote geschiedenis. De publicatie biedt ruimte voor de petite histoire. De vele volksverhalen, leuke weetjes, grappige anekdotes en legendes vormen een aangename afwisseling. Kent u bijvoorbeeld de zwanenhistorie op het kasteel van Potegem of wist u dat ooit een jockey Waregem Koerse won op zijn kousen? Waarschijnlijk weten weinigen dat de kanaries van niemand minder dan Jan Fabre in Waregem een eeuwige rustplaats vonden. Zo zijn er ook nog oude volksliedjes bewaard. Misschien kunnen sommigen van u er nog strofes uit meezingen?
Met Open Monumentendag op zondag 10 september van 10 tot 18 u. presenteert Waregem een erfgoedwandeling. Er zijn gidsbeurten om 11 u., 14 u. en 16 u. vanaf het infopunt torentje De Ruyck, gelegen tussen het monument der gesneuvelden en de dekenij op de markt. De wandeling kunt u ook op eigen houtje maken met het boek, dat op die dag voor de gelegenheid wordt aangeboden voor 5 . De kostprijs van het boek Vensters op het verleden is daarbuiten door de gemeenteraad vastgesteld op zijn werkelijke drukkost van 10 .
05-09-2006, 14:33 geschreven door wareber
|