Mijn voorziene webruimte voor het plaatsen van illustraties bij mijn bijdragen is na zowat 500 bijdragen opgebruikt. Mag ik voor nieuwe bijdragen verwijzen naar opvolger "e-Waregem" op adres van http://blog.seniorennet.be/wareber2 (enkel cijfer 2 toevoegen)
29-07-2005
20 sociale kavels in Dompelpark- Hazepad (118)
Vlaams minister van Wonen Marino Keulen keurde een subsidie goed van 174.240 voor infrastructuurwerken ten behoeve van 20 sociale kavels in het Dompelpark-Hazepad te Waregem. Het project staat al op de wachtlijst van de sociale bouwmaatschappij 'Helpt Elkander' sedert de afwerking van het Torenhof. Tot nu toe waren geen middelen om te kunnen van wal steken met een sociale woningbouwproject aldaar. Met de toegestane toelage heeft de bouwmaatschappij in samenwerking met de Zuid-West-Vlaamse sociale bouwmaatschappij beslist om te starten met het project voor de bouw van 20 sociale kavels. De totale kostprijs voor de infrastructuurwerken wordt geraamd op 240.000 . In Waregem is er grote vraag naar sociale kavels en op termijn kunnen hier dus betaalbare woningen komen.
Waregem is dus niet vergeten in het pakket van in totaal 10,25 miljoen , dat minister Keulen heeft uitgetrokken voor sociale woningbouw in West-Vlaanderen. Hierin wordt ook 190.800 subsidie verleend voor de bouw van van 3 sociale huurwoningen in de Camiel Vereeckelaan en de Windhalmlaan te Deerlijk. In totaal wordt hier door de gemeente Deerlijk en de Zuid-West-Vlaamse huisvestingsmaatschappij een bedrag van 300.000 geinvesteerd.
Andere projecten komen in volgorde van toelagbedrag in Brugge (3,5 miljoen ), Menen (1,8 miljoen ), Staden (1,2 miljoen ), Wervik (809.000 ), Koksijde (692.000 ) , Gistel, Oostende, Kortemark, Izegem, Kuurne (216.000 )en Zwevegem (10.890 ). In totaal gaat het over de bouw van 120 sociale huurwoningen, 35 sociale koopwoningen, 4 sociale huurappartementen en het verwerven van percelen en het uitvoeren van infrastructruurwerken met het oog op de bouw van sociale woningen.
In Waregem kan men sedert enkele jaren terecht in een goed uitgebouwd en vlot raadpleegbaar stadsarchief. Strikt genomen worden daar de documenten bewaard van de stadsadministratie, maar de ruime collectie van de gemeentearchieven van Waregem, Desselgem, Beveren-Leie en Sint-Eloois-Vijve is intussen uitgebreid met andere verzamelingen die ons helpen om het oude Waregem en omstreken te laten herleven. Het Stadsarchief is ook de bewaarplaats geworden van een ruime foto- en prentkaartencollectie, krantenverzameling, videos, films, persberichten, rouwprentjes en rouwbrieven, persoonsarchieven,
Sedert enkele jaren heeft de stad met Sandrin Coorevits, lic. Kunstgeschiedenis, een stadsarchivaris in dienst en deze stond samen met haar medewerkers in voor de uitbouw van het stadsarchief op de bovenverdieping van het adminstratief centrum Het Pand. Daar beschikt het Stadsarchief over een ruime archiefzaal, een leeszaal met plaats voor 15 bezoekers en het bureel van de stadsarchivaris. De leeszaal is open op maandag-, dinsdag- en woensdagnamiddag en dan staan archiefmedewerkers de bezoekers met raad en daad bij tijdens hun zoektocht. Naast de leeszaal is het lokaal gelegen van de Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke, dat zijn uitgebreid archief ter beschikking stelt van het Stadsarchief.
Voor wie niet vertrouwd is met de diensten van Unizo, het ministerie van Financiën (belastingscontrole) of de stadsadministratie op de bovenverdieping van Het Pand, zal wel even moeten zoeken naar het Stadsarchief, dat gelegen is in de gang van de belastingsinspectie tussen de lokalen van Unizo boven het Peerdeke en de stadsadministratie. Het Stadsarchief is misschien het best te bereiken via de passerelle over het winkelcentrum langs het onthaal op het stadhuis. Bij uw bezoek gaat u zich best aanmelden in het lokaal van de stadsarchivaris.
Omdat erfgoed voor iedereen moet toegankelijk zijn, staat het archief ook in voor de ontsluiting en inventarisatie van haar collecties. Een bezoek aan de leeszaal is gratis en na inschrijving en ondertekening van het register kun je aan de slag. Genealogen kunnen in de leeszaal beschikken over de Waregemse bevolkingsboeken van 1830 tot 1900. Dit is samen met de boeken van de burgerlijke stand een handig hulpmiddel voor het opmaken van je familiestamboom. Beroeps- of amateur historici kunnen originele documenten uit de inventaris opvragen na het invullen van een formulier. Deze moeten wel geraadpleegd worden in de leeszaal, want er worden geen archiefstukken uitgeleend. Er kunnen wel kopies worden gevraagd. Het stadsarchief probeert ook een antwoord te vinden voor binnenkomende schriftelijke vragen.
De archiefdienst organiseert ook uitbreidingsactiviteiten met historische inslag. De collecties worden in de kijker gezet door tentoonstellingen, historische publicaties, Erfgoeddag, Open Monumentendag, Zo herinneren we ons nog de indrukwekkende tentoonstelling Memorial Rain over de Eerste Wereldoorlog en onlangs nog de culturele tentoonstelling in De Hoop. Waregem bewaart ook het volledig archief van tweevoudig wereldkampioen IJzeren Briek Schotte, waarvan in de Briek Schotte-zaal op het gemeentehuis een deel permanent wordt tentoongesteld.
De fokkersvereniging vzw Het Vlaamse Paard heeft onlangs de officiële erkenning bekomen voor het moederstamboek van het Vlaamse Paard. Het is de bekroning van enkele Vlaamse fokkers, die het ras terug naar Vlaanderen haalden en het Vlaamse ras hier in ere herstelden. Jaarlijks hadden in Waregem en elders hengstkeuringen door met de bedoeling het ras verder te veredelen. De stad Waregem sprong als Paardenstad onmiddellijk op de kar en werd peter van het ras. De officiële erkenning van het Vlaamse Paard is dan ook voor Waregem een hele eer. Stadsgids Lucrése Halsberghe nam sedert de oprichting van de fokkersvereniging in 1999 het secretatriaat waar en maakte een uitgebreide studie van Het Vlaamse Paard.
Het zware trekpaard werd eeuwenlang gefokt in de Lage landen. De vruchtbare bodem in deze streken zorgde ervoor dat er hier vele zware paarden nodig waren om de akkers te bewerken. De Vlaamse fokker wist met zijn uitmuntende fokkerskennis een groot en krachtig paard te ontwikkelen met roem tot ver over de landsgrenzen. Later werden deze paarden gebruikt als strijdros, zij konden immers zonder problemen de ridders in hun zware wapenuitrusting dragen.
Tijdens de industriële revolutie ontdekten men ook dat de kracht van deze paarden uitstekend van pas kwam in de industrie. Spijtig genoeg verdrongen trekkers en motoren het paard in de landbouw en de industrie. Dit heeft zeker ook meegespeeld in het verdwijnen van dit ras, maar de effectieve verdwijning werd nog door andere zaken in de hand gewerkt. Zo verzweeg de Société National du Cheval du Trait Belge in alle talen het bestaan van dit beroemde paard. Die bevorderde de evolutie naar één nationaal ras op basis van het Brabantse type. Spijtig genoeg kon de fiere Vlaming geen weerstand bieden en werd het oorspronkelijke ras volledig opgeslorpt binnen het stamboek van het Belgisch Trekpaard.
Gelukkig voor ons werden deze dieren aan het einde van de negentiende eeuw massaal uitgevoerd naar Amerika. Daar werden ze zuiver doorgefokt onder de naam Belgians. Het oorspronkelijke type van het Vlaamse paard werd op deze manier gered van de ondergang. Sinds 1993 hebben een aantal liefhebbers van het Vlaamse paard deze dieren terug in België ingevoerd vanuit de Verenigde Staten. Het Vlaamse paard is een indrukwekkende verschijning. Het zijn grote dieren die een zekere adel en klasse uitstralen. Ze hebben een eerlijk karakter en een onvermoeibare werklust.
Deze voskleurige reuzen verdienen het om terug hun plaatsje in de Belgische paardenwereld te veroveren. Het Vlaamse paard is een veelzijdig recreatiepaard. Ze kunnen immers gebruikt worden als trek-en werkpaard, als rijpaard en aangespannen. De officiële bekendmaking van de erkenning heeft plaats op dinsdag 16 augustus 2005 op het stadhuis in Waregem.
Onze Waregemse atleet Tom Omey heeft opnieuw zijn WK-ticket op zak voor de wereldkampioenschappen atletiek in Athene. Het heeft wel aan een zijden draadje gehangen. Tom had op 22 juni met zijn overwinning in 14660 op de meeting in Papendal Arnhem reeds de B-limiet gehaald, maar bleef zaterdag op de Nacht van Heusden-Zolder met zijn voortreffelijke prestatie en zijn derde plaats in 14661 juist 1/100 boven die limiet. Ondanks zijn puike prestatie trok hij dan ontgoocheld naar Waregem.
Wat algemeen werd verwacht, zag de bond die 1/100 seconde door de vingers en selecteerde Tom Omey gisteren toch voor de Wereldkampioenschappen in Helsinki. De 800 meter loper is nu vier jaar prof-atleet bij Atletiek Vlaanderen en loste telkens de verwachtingen in. Vorig jaar bereikte hij nog de halve finale op het WK in Budapest (Hongarije). Op 11 augustus 2005 om 20.20 u. hoopt hij in de reeksen (1e reeks) te Helsinki die prestatie te kunnen evenaren. De drie eerste van elke reeks zijn samen met de zes beste overige tijden geplaatst voor de volgende ronde. Tom Omey loopt op de wereldkampioenschappen met het nummer 61.
Tom Omey is de 30-jarige zoon van gewezen schooldirecteur Jan Omey uit de Meersblomme in Waregem. Hij heeft een diploma licentiaat toegepaste economische wetenschappen op zak maar koos voor een atletiekloopbaan. Tom Omey is aangesloten bij de plaatselijke atletiekclub Zuid-West. Hij bezit misschien niet het rastalent, maar zijn wilskracht en inzet hebben van hem een sterk atleet gemaakt die toch jaarlijks zijn verwachtingen inlost door het halen van het minimum voor het WK. Hij is al enkele jaren indoorkampioen over de 800 meter en moest dit jaar zijn titel outdoor met een zucht prijsgeven. Op 26 augustus loopt Tom de 800 meter op de Memorial Van Damme in het Heizelstadion.
Veel succes in Helsinki, Tom.
Op 21 augustus organiseren Culturele organisatie's van Wielsbeke een fietszoektocht, die ons grotendeels langs Ooigemse wegen voert. Naast de Cultuurraad, de Davidsfonds afdelingen, de Culturele Dienst, ES-Battement en vzw Hernieuwenburg zit ook de Juliaan Claerhoutkring in de organisatie. Daar we de tocht ook als een cultuurhistorische kroegenzoektocht kunnen omschrijven zullen de deelnemers heel wat kunnen opsteken van de studies die verschenen zijn in Leiesprokkels, de jaarboeken van de Geschied- en Heemkundige Kring.
Een belangrijke studie van de afgelopen jaren is daarin zeker de bijdrage van Rudy Verbrugghe over "Herbergen, estaminets en cafés in Ooigem door de eeuwen heen", een reeks die trouwens nog altijd loopt. Het eerste deel verscheen in het nummer1999-2001 en vorig jaar verscheen deel 2 met informatie over De Groene Wandeling, In de Kapelle, De Keyzer, De Leie, Saint-Joseph Estaminet en De Vaartbrug. In het eerste deel werden reeds 13 herbergnamen behandeld. In totaal zijn in Ooigem 76 herbergnamen bekend.
Over 13 km loopt het parcours van de fietszoektocht op 21 augustus 2005 langs herbergen en belangrijke gebouwen als de Ooigemse kerk, het kasteel en de sluis. De inrichters gingen op zoek naar de verdwenen cafés uit de streek en brengen deze plaatsen terug in de belangstelling. Het wordt zeker en vast een leuke ontdekkingstocht voor het ganse gezin.
Voor de start kunt u van 13.30 u. tot 14.30 u. terecht in het Ontmoetingscentrum in Ooigem. U bekomt een geïllustreerde brochure met routebeschrijving, antwoordformulier en twee drankbonnetjes voor een deelnameprijs van slechts 5 . Aansluitend wordt er om 18 u. een theaterstuk gebracht onder leiding van Anton Coghen.
op de foto zien we Monique Claerhout, Michaël Delange en John Moerman op de plaats waar vroeger café 't Rozeke was. De locatie is opgenomen in de zoektocht 'Van Tap tot Tap'.
Eigenlijk wil Wareber interactief informatie uitwisselen over heemkundige onderwerpen uit de regio Waregem en Wielsbeke. Wareber publiceert heemkundige bijdragen in De Gaverstreke (Waregem) en Leiesprokkels (Wielsbeke) en kan daarbij zeker hulp gebruiken. Momenteel werken we aan heemkundige of historische bijdragen over 'HERBERGEN in DESSELGEM', 'Botsing Messerschmitts op 13 juli 1941 boven Desselgem', 'De LEIE : bruggen, rechttrekking, sas, sluis, ...', 'De oude sluis in Ooigem', 'Desselgem tijdens het interbellum (Jan De Cuyper)', 'De krieleniers als volkssport', 'André Demedts 1906-1992", ... Volg ook actualiteit, vooral in Waregem. Op linkpagina http:// wareber.linkoverzicht.be enige informatie en veel links over gepubliceerde heemkundige onderwerpen, pers, Waregemse uitgeweken figuren en ereburgers.