Het Waregemse koor Torengalm bestaat 30 jaar en dat kan niet onopgemerkt voorbijgaan. Op zondag 4 december om 10.30 u. kunt u van hun koormuziek genieten bij een feestelijk jubileumconcert in het auditorium van de Paters Oblaten. Het koor werd in september 1975 boven de doopvont gehouden in het Torenhof. Het was aanvankelijk een zeer bescheiden start met een viertal zangers, maar enkele weken later bestond Torengalm al uit vijftien leden en deze zorgden eind december voor een levende kerststal. Hun eerste tweestemmige mis brachten ze het jaar nadien met Pasen, voor het eerst met Hilaire Verstaen als dirigent. Nog steeds staat hij aan de leiding van het vierstemmig koor, dat momenteel 34 leden telt. Vorige zondag verzorgden ze met een aantal oud-leden als St.-Ceciliamis de Deutsche Messe van Franz Schubert.
Tijdens het jubileumconcert wil Torengalm enkele mooie werken brengen. In het eerste deel worden godsdienstig geïnspireerde werken gebracht zoals Locus iste (Anton Bruckner), het Ave Maria van Joseph Ryelandt, Old irish Blessing (Denes Agay), Thou Knowest Lord (Henry Purcell) en Cantate Domino (Guiseppe Octavio Pitoni). Pianist Mathias Coppens brengt nadien '3 inter-mezzi' van Johannes Brahms. In het tweede deel brengt Torengalm profaan werk. Iedereen zal wel kunnen genieten van nummers als Perhaps love (John Denver), Sweet Day (Ralph Vaug-han Williams) en de canon 'Come with me' (Yolan Trabsky), die in acht stemmen wordt gezongen. 'Cotton needs' is een volkslied van de katoenplukkers. Mathias Coppens sluit dit deel af met een werk van Alban Berg. Er is ook nog een derde deel en daarin brengen ze onder meer hulde aan onze patrones St.-Cecilia.
Marie-Louise Annemans herinnert zich levendig de beginjaren van Torengalm. "E.H. Vandeputte wist dat mijn man Hugo ooit bij het legendarische Gavergalm zong en sprak ons aan om in de turnzaal van de school enkele liederen te brengen, tijdens een misviering in september 1975. Met Jef en Germaine erbij waren alle stemtypes meteen aanwezig. Via familie en vrienden kwamen we tegen Kerstmis met een vijftien koorleden naar de middernachtmis. We bouwden een levende kerststal en dat was uniek voor heel het dekenaat. In de dekenale kerk waren ze stikjaloers en vanaf 1977 organiseerde de deken weer zelf een middernachtmis. Torengalm ligt in feite aan de basis van de revival van deze mooie traditie."
et was soms berekoud tijdens de repetities in de niet verwarmde turnzaal op het Torenhof. Alle koorleden stonden er ingeduffeld bij. aar voor organist Urbain Pirron was een straalkachteltje voorzien. Toen kwam iemand op het idee een pauze te vragen om ook eens eventjes voor dat kachteltje te kunnen staan. Ondertussen waren we met een vijftien leden, die allemaal honderd frank betaalden om te "mogen" meezingen. Hugo was in de wolken toen Hilaire Verstaen zich bereid toonde om een tweestemmige misviering voor te bereiden, die we met Pasen 1976 zongen. Het waren heerlijke tijden met onder meer Agnes Verstaen, een van de steunpilaren in de aanvangsfase.
Aangezien Hugo Annemans zelf jarenlang deel uitmaakte van Gavergalm ging hij "vissen" in de vijver van de oud-leden van dit koor om de toekomst van Torengalm te verzekeren. Samen met Hilaire Verstaen voegden zich nog diverse andere oud-koorleden bij de groep en dat kwam de kwaliteit van het koor zeker ten goede. ilaire deed dit zo voortreffelijk dat ze hem het dirigeerstokje nooit meer afnamen. Hij volgde later zelfs diverse cursussen voor koordirigent en de opleiding solozang aan de Waregemse academie. Hilaire noem t dit maar technisch zingen, en stelde daar onder meer vast dat hij zijn stem totaal verkeerd aanwendde.
In 1995 nam het koor voor het eerst deel aan het provinciaal tornooi voor Koren. Het werd in tweede afdeling gerangschikt. Tijdens het tornooi van 1998 promoveerde het koor van tweede naar eerste afdeling. Het volgend tornooi, vier jaar later, heeft het koor zich goed verdedigd en bleef in eerste afdeling. In feite is Torengalm geëvolueerd tot het koor van de dekenale kerk, nu er al enkele jaren geen misvieringen meer plaatsvinden op het Torenhof. De leden komen uit heel Waregem en een drietal uit de Piste in Zulte. Ze vormen een gezellige zangvereniging die vierstemmige liederen brengt. En de lat wordt wel iets hoger gelegd dan in de beginjaren. Maar het blijft in eerste instantie de bedoeling een gezellige hobby te beoefenen.
In feite ligt Torengalm aan de basis van heel veel Waregemse zangvreugde. Marleen Annemans, dochter van stichter Hugo Annemans trad in 1977 toe tot het koor en stichtte later het Kinderkoor, dat evolueerde naar het Waregems jeugdkoor, dat nu Laidos heet. We moeten er hier vermoedelijk niet bijvertellen dat dit koor de hoogste triomfen oogstte in binnen- en buitenland. Ondertussen is de zingende cirkel rond want de kinderen van de leden van het toenmalige jeugdkoor zingen nu reeds in het kinderkoor.
02-12-2005, 16:58 geschreven door wareber
|