De "Oktoberfest" is begonnen. U denkt: "dat kan toch niet?" U heeft gelijk, ze beginnen morgen, maar deze bezoekers zijn vanavond al aan het aperitieven. U denkt: "Morgen? Dat kan toch niet?" Toch wel, de oktoberfeesten beginnen in september. En ze eindigen al op 4 oktober. Dus ze zouden volgens mij beter de septemberfeesten genoemd worden, maar goed, dat moeten zij weten. Schol!
Op de modeweek in Londen herintroduceert ontwerper Pam Hogg de kuisheidsgordel. Leuk, maar ik betwijfel of hij er veel van zal verkopen. (foto photonews)
Update: Een alerte collega heeft mij er op gewezen dat ontwerper Pam Hogg geen man maar een vrouw is. Dus die hij in de tekst moet zij zijn. Een gegeven dat mij nog meer intrigeert want ik had niet verwacht dat een vrouw het kuisheidsgordel terug van onder het stof zou halen. Ik heb wel nog een vraag voor Pam. Waarom nog dat antieke hangslot? We hebben veel modernere technologie uit de autoindustrie.Een elektronisch slot met afstandsbediening op je sleutelhanger en een luide BIEP! als je het opent?
Grootste offshore windpark ter wereld geopend voor Engelse kust
RAMSGATE - Twaalf kilometer voor de kust van Kent is donderdag het grootste offshore windpark ter wereld geopend. Thanet Windpark is berekend om tot 240.000 huishoudens van stroom te voorzien, aldus het Zweedse energieconcern Vattenfall.
Thanet-park telt vandaag 100 windturbines, elk met een vermogen van drie megawatt, verspreid over een oppervlakte van 35 vierkante kilometers. De masten torenen 115 meter boven de zeespiegel uit. Het project vergde een investering van 780 miljoen pond (912 miljoen euro).
De bouw ervan begon twee jaar geleden. Over een periode van vier jaar zullen in totaal 341 turbines geplaatst worden, meldt de Britse omroep BBC.
Tal van internationale energieconcerns plannen de komende jaren miljardeninvesteringen in het windrijke Groot-Brittannië. Dankzij dit nieuwe project produceren de Britten nu al meer windenergie op zee dan alle andere landen ter wereld samen.
In het Verenigd Koninkrijk zijn zowat 250 windparken operationeel, met verder nog twaalf offshore parken, goed voor in totaal 2.909 turbines.
Antwerpen bovenaan lijstje mooie Europese stations
Antwerp Centraal is het mooiste station van Europa. Dat vinden de bezoekers van reiswebsite Stedentripper.com. En België figureert nog eens in de top tien van fraaie stations: Luik Guillemins staat zevende. Daarmee is ons land het enige met twee vermeldingen in de top.
Twee keer prijs voor de NMBS: de twee paradepaardjes, Antwerpen Centraal en Luik Guillemins, behoren volgens de reisfanaten van Stedentripper.com tot de tien mooiste stations van Europa.
'Of je nu dagelijks pendelt of een treinreis van drie maanden door Europa maakt, je passeert altijd wel een mooi station. Veel treinstations zijn prachtig ontworpen, hebben een indrukwekkende geschiedenis of zijn op een andere manier uniek', klinkt het bij de Nederlandse reiswebsite en blog StedenTripper.com, een community van frequent travellers.
En dus schotelde de redactie 1.139 van haar leden twintig fotosets voor van fraaie Europese stations en vroeg deze te rangschikken van mooi naar net iets minder mooi. Met een knappe eerste en nog een meer dan eervolle zevende plaats voor de NMBS als resultaat.
'Dat is een mooi verjaardagscadeau voor ons, want beide stations werden precies één jaar geleden officieel ingehuldigd', reageert Leen Uyterhoeven van de NMBS Holding.
'Nadat het Amerikaanse weekblad Newsweek Antwerpen Centraal vorig jaar al op de vierde plaats wereldwijd had gezet, is dit een nieuwe bevestiging dat we gelijk hebben om nog te durven investeren in historische en resoluut moderne architectuur, iets wat dezer dagen niet zo evident is. De bouw van Luik Guillemins kostte 320 miljoen euro, de renovatie en uitbouw van het Antwerpse stationsgebouw alleen al vergde 400 miljoen euro.'
Dat de bekroning van de twee visitekaartjes van de NMBS dit keer komt van internationale reizigers, vindt Leen Uyterhoeven een extra compliment. 'Al zijn grote monumentale stations als deze tegenwoordig veel meer dan enkel een plaats waar je de trein neemt. Ik was vorig weekend nog in Luik en stond er versteld van hoeveel Luikenaars elkaar daar rendez-vous gaven of er kwamen shoppen. Om nog te zwijgen van de tientallen toeristen die er rondliepen met het fototoestel in de aanslag.'
HOEGAARDEN - De Vijf Geslachten van Hoegaarden benoemen straks een nieuwe hoofddeken. Miel Van Nerum volgt Georges Sweerrts (+) op.
De regentiedag vindt plaats op 9 oktober. Miel Van Nerum wordt de dertiende hoofddeken sinds de heroprichting van de confrerie in 1741. Victor Claes wordt de nieuwe hoofdonderdeken. Willy Sweerts wordt deken van de Sweerts-tak. De opvolging is een gevolg van het overlijden van Georges Sweerts. (R. Billen)
Mogelijke locaties voor opfrissing of aanleg van groene hoekjes worden opgesomd: Boomgaard te Hakendover bij het Regionaal Landschap Zuid-Hageland zou moeten opgefrist worden Speeltuintje pastorij Vissenaken: heraanplant gesneuvelde bomen Bedrijf Wouters: aangeplante fruitbomen die door storm gesneuveld zijn: is hier vervanging mogelijk? Bomen binnen de ring die omgewaaid zijn: te vervangen Afgestorven bomen o.a. bij de aansluiting van de westelijke ring met de Leuvenselaan dienen vervangen te worden Heldensquare: mogelijkheid is om de perken onder de bomen te beplanten met schaduwminnende planten als maagdenpalm of klimop (minder wenselijik). Tumuli: de vraag wordt gesteld of in het nieuwe plan voldoende groen voorzien wordt. Indien men overgaat tot de kaalslag van de tumuli (om ze in de oorspronkelijke staat te herstellen), moet dit best in de winterperiode gebeuren, zeker niet in de broedperiode. Kapelletje van Onze Lieve Vrouw ter Steen: tuintje dat hier aan grenst (zuidzijde) inrichten als een groen hoekje? Pleintje Odulfus (Bost): Gallicstraat: Is hier beplanting mogelijk? Aangezien dit een kermisplaats is, zullen de mogelijkheden tot beplanting beperkt zijn, hoewel gevelbeplanting ook al heel wat verfraaiing zou betekenen. (R Billen)
TIENEN - De Privé Pianoschool van Raluca Rusnac open de deuren. Raluca is lid van EPTA (European Piano Teachers Association). Zij is ook gekend als de organiste van de Sint-Germanuskerk.
Zij wil pianoles op maat van de student geven. Leerlingen kunnen onmiddelijk aan de piano. De gebruikte pianomethode voor de absolute beginners geeft de mogelijkheid om stukken te kunnen spelen zonder notenkennis. Noties notenleer worden gaandeweg opgenomen.De lessen zijn aangepast aan de leeftijd, het niveau en de smaak van de leerlingen.
Bijzondere aandacht is er ook voor kleuters vanaf vijf jaar, via lesmethodes die speciaal ontwikkeld zijn voor kinderen die nog niet kunnen lezen. De muziek is meestal klassiek. Van hieruit kan men later nog alle kanten uit. Op het einde van het schooljaar geven de leerlingen een klasconcert. (R Billen)
Reistip: een midweek naar Ardennen met 30% korting
Vanaf maandagochtend erop uitgaan, genieten van een langer verblijf, en meer halen uit jouw korte vakantie... voor de prijs van een weekend. Droom je hiervan? Ontdek dan de midweek formule van Ardennes-Etape! Bovendien kan je nu genieten van dertig procent korting op honderden midweeks.
Meer dan 500 vakantiehuizen
Ardennes-Etape laat je kiezen uit meer dan 500 prachtige vakantiehuizen. Van een chalet tot een moderne villa, jouw droomhuis zit er zeker en vast tussen.
Wil je hiervan genieten? Ga naar de site van Ardennes-Etape en ontdek alle verblijven met 30 procent korting. Je kan op je gemak kiezen en online reserveren. Voor vragen kan je terecht in het call-center.
De Iraaanse president Mahmoed Ahmadinejad heeft de Amerikaanse regering in niet mis te verstane bewoordingen gewaarschuwd voor repercussies indien de VS de nucleaire installaties van Iran aanvalt. In zo'n geval wacht de Amerikanen een oorolog 'die geen grenzen zal kennen'.
Ahmadinejad, in New York voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, maakte zijn intenties duidelijk tijdens een ontbijtmeeting met journalisten in het Warwick Hotel in Manhattan. Hij zei dat Iran op het punt staat om een kernmacht te worden, en waarschuwde met name Israël en de Verenigde Staten voor mogelijke aanvallen op nucleaire doelwitten.
"Een dergelijke aanval zal beschouwd worden als een oorlogsdaad", gaf Ahmadinejad te kennen, eraan toevoegend dat de VS niet voldoende voorbereid zijn op een mogelijke vergelding. "Oorlog is meer dan bommen alleen.
" Clinton: "Verantwoordelijke leiders moeten opstaan in Iran"
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft in een interview met de Amerikaanse televisiezender ABC haar hoop uitgedrukt dat verantwoordelijke leiders de controle zullen overnemen in Iran. Het interview wordt vandaag uitgezonden.
"Ik kan alleen maar hopen dat er in Iran een zekere inspanning gedaan wordt door burgerlijke en religieuze leiders om de controle over het staatsapparaat over te nemen", zo laat Clinton onder meer optekenen. Clinton laakt de macht van het leger en de Revolutionaire Garde. "En ik weet dat het een probleem is voor het Iraanse volk. Wij krijgen rapporten uit Iran", luidt het.
Volgens de minister beginnen veel Iraniërs, ook zij die de islamitische regering altijd steunden, zich nu tegen het systeem te keren. Clinton geeft ook mee dat de Amerikaanse regering de Iraniërs van binnenuit probeert te helpen en dat ze gesproken heeft met Iraanse experts om op die manier verschillende meningen te horen.
TIENEN - Het Heilig Hartziekenhuis in Tienen haalt een scanner in huis die radiologische en nucleaire onderzoeken combineert. Om het ding te kunnen plaatsen moesten ze wel de dienst Nucleaire Geneeskunde uitbreiden.
Patiënten die al eens onder de scanner moesten voor een onderzoek kunnen er ongetwijfeld over meepraten. Voor een diagnose gesteld kan worden, moet er een hoop onderzoeken afgehaspeld worden: een gewoon onderzoek, een radiologische of CT-scan, eventueel nog gevolgd door een nucleaire scan. Als de patiënt uiteindelijk te horen krijgt wat er precies met hem of haar scheelt, zijn we alweer enkele dagen of zelfs weken verder. In het Heilig Hartziekenhuis in Tienen hebben ze nu geïnvesteerd in een nieuw type scanner, dat een nucleair onderzoek en een CT-scan combineert: een Spect/CT-scanner. Op die manier is de patiënt sneller geholpen én kan een juistere diagnose gesteld worden.
'Het verschil is opmerkerlijk', zegt dokter Raf Verschure. 'Dit is voor de nucleaire geneeskunde een revolutie in de manier van beeldvorming. Dankzij deze scanner kunnen we zowel de aard en de oorzaak van de aandoening vaststellen, maar in één moeite ook de exacte plaats ervan. Resultaat: een snellere en betere diagnose. Eentje waarvoor de patiënt maar één keer naar het ziekenhuis moet komen. De scanner kan zelfs gekanteld worden, waardoor bedlegerige patiënten niet eens hun bed uit moeten.'
Voor de medische analfabeten onder ons: een nucleair onderzoek maakt de werking van een orgaan zichtbaar, een radiologische of CT-scan brengt de structuur en de vorm in beeld. Met andere woorden: als je op een CT-scan maar één nier ziet, wil dat zeggen dat de tweede nier er niet meer is. Zie je op een nucleaire scan maar één nier, wil dat zeggen dat de tweede nier niet meer functioneert. De Spect/CT-scan combineert de twee.
Om het toestel te plaatsen moesten ze in Tienen wel eerst een hoop infrastructuurwerken uitvoeren. De dienst nucleaire geneeskunde in het medisch centrum werd uitgebreid met het oog op de plaatsing van het toestel. Een investering van zo'n 100.000 euro. Het toestel zelf is ook behoorlijk prijzig: 600.000 euro. 'Dubbel zoveel als een gewone scanner', zegt Verschure. (IB)
Tienen zoekt honderd paren die tien jaar gehuwd zijn
Voor de feesten op 10.10.10 zoekt de stad honderd echtparen die tien jaar getrouwd zijn.
Op 10 oktober '10 organiseert Tienen Draait Rond samen met de stad Tienen een groot stadsfeest onder de noemer '10.10.10'. Die dag staat Tienen voor 10 grote uitdagingen. Na de Jeugddienst en de Erfgoedsite, gaat nu ook schepen van burgerlijke stand Martine Rens de uitdaging aan om honderd huwelijksparen te verzamelen die in 2010 tien jaar getrouwd zijn.
Inschrijven kan via het nummer 016-80 57 53 of via martine.rens@tienen.be. De koppels worden op 10.10.10 om 17 uur verwacht op de Grote Markt van Tienen en moeten hun trouwboekje meebrengen.
Koningin Paola is aan het leren voor koetsier. Sinds twee jaar volgt de 73-jarige vorstin les bij een professionele menner om met een koets te leren rijden. 'Ze vindt het heerlijk om met haar kleinkinderen een tochtje te maken op het domein van het kasteel van Ciergnon', aldus haar leraar en vaste begeleider Bernard Ridelle.
Paola kreeg twee jaar geleden op de landbouwbeurs van Ciergnon een merrieveulen als geschenk. Een tijdje later ontving Ridelle, die in Marche-en-Famenne koetsen verhuurt en lessen geeft, plots een telefoontje van het Paleis met de vraag of hij met koets en paard naar het kasteel van Ciergnon kon komen om de koningin met een koets te leren rijden. Sindsdien heeft ze al een handvol lessen achter de rug. 'Voorlopig zit ik daarom nog steeds naast haar op de bok.'
2005 en 2009 staan bekend als héél grote jaren in Bordeaux. Aan superlatieven geen gebrek, maar de prijzen zijn helaas navenant. Hoe zou het nog zijn met Bordeaux uit een minder jaar als 2007? Veel wijnbouwers hebben in dat moeilijke jaar ronduit gekozen voor volume, met banale wijnen tot gevolg. Maar wie kritisch proeft en goed kiest, vindt er best nog wel iets bruikbaars tussen.
Château Saint-Paul 2007 Haut-Médoc
Niet meteen de meest bekende naam deze 'Cru Bourgeois', maar wel genietend van een uitstekende ligging met Saint-Estèphe als gereputeerde buur. Een blend van 50 procent merlot, hoofdzakelijk aangevuld met cabernet suavignon, gedijend op kiezelhoudende heuveltjes. Een prima geslaagde wijn, niet zozeer die grote concentratie, maar wel rond, elegant en geen overdreven houtlagering (12 maanden op eikenhouten vaten). Rood fruit domineert van begin tot einde, de tannines zijn goed sappig en licht animale tonen sieren de finale. Vandaag mooi op dronk en lekker bij het eerste wild. Prima prijs.
Alcoholgehalte: 12,5% vol. Prijs: 7,39 euro Te koop bij: Delhaize
Le Cloître du Château Prieuré-Lichine 2007 Margaux
Grote naam, tweede wijn van het gelijknamige kasteel uit de prestigieuze appellation Margaux. De eerste hebben we vroeger al geproefd en het moet gezegd, het verschil is vrij groot. Vooral in concentratie. Maar wie van fruitige elegantie houdt, zal niet ontgoocheld zijn. Kers, cassis en bosbes stofferen goed de neus en mond, het fruit blijft smakelijk, geen groene toetsen of drogende tannines, maar wel vrij kort in finale. Conclusie: drie sterren voor de inhoud, maar het prijskaartje doet ons naar twee zakken. Toch maar best een 'tweede wijn' in een groot jaar kopen.
Alcoholgehalte: 13% vol Prijs: 16,20 euro Te koop bij: Delhaize
Château Cantin 2007 Saint-Emilion Grand Cru
Een vrij groot domein met 38 hectare wijngaarden en, zoals het Saint-Emilion betaamt, een lichte dominantie aan merlotdruiven. De inhoud valt best te pruimen, maar ook hier vinden we het prijskaartje aan de hoge kant. Nog heel jong getint, mooi paars, fraaie aroma's van rood pitfruit, braam en viooltjes in de neus, maar de mond mist wat materie en vulling waarbij het fruit (te) snel verloren gaat. De afdronk is eerder dun en mist reliëf. Een eenvoudige lekkere drinkwijn, maar van een Saint-Emilion Grand Cru verwachten we toch net iets meer.
Alcoholgehalte: 12,5% vol. Prijs: 11,99 euro. Te koop bij: Makro
Château Coufran 2007 Haut-Médoc
Zeg maar een 'huiswijn' van Colruyt, want al jaren een vaste waarde in het gamma. Heeft als bijnaam de 'Pomerol van Médoc' en dat komt uiteraard door zijn unieke blend met 85 procent merlot en slechts 15 procent cabernet sauvignon. Vrij ongebruikelijk voor Médoc, waar net die cabernet het koningsras is. We hebben al mooiere Coufrans geproefd, al heeft deze wijn zich goed door het moeilijke jaar 2007 gesparteld. Goede kleurintensiteit, aantrekkelijke neus met rood en zwart fruit, siroop van kersen en vlier, degelijke vulling, discrete bitters en hout, mooi afgerond maar ook hier wat kort op het einde. Het prijskaartje kon snediger.
Alcoholgehalte: 13% vol. Prijs: 11,95 euro Te koop bij: Colruyt
Union de Producteurs de Saint-Emilion Saint-Emilion Grand Cru 2007
Een verrassing. Wijn van een coöperatie die niet moet onderdoen voor vele op papier meer gereputeerde collega's. Haalde een zilveren medaille op de internationale wijnwedstrijd van Brussel en dat is meer dan verdiend. Smakelijke zachtheid en elegantie zijn de kenmerken, niet echt groots of indrukwekkend maar wel 'op maat gemaakt' met voldoende fris fruit, discreet fruit en licht rokerige tonen in finale. Toch een minpuntje? Het rugetiket in vier talen (zelfs Grieks!) en de vermelding 'te drinken binnen de drie dagen na openen'... Pardon? En wij die dachten dat je een fles best zo snel mogelijk soldaat maakt.
Alcoholgehalte: 13% vol. Prijs: 8,99 euro Te koop bij: Lidl
Château Fonfroide 2007 Bordeaux
Opvallend: zes wijnen geproefd en geen enkele gaat boven de 13% vol. alcohol. Deze blijft zelfs 'steken' op 12%, nog maar eens het bewijs dat goede rijpheid in 2007 een serieus probleem was. Wat een verschil met 2009, waar zelfs makkelijk 14% gehaald werd, wat iets van het goede te veel kan zijn. Deze Fonfroide is best aantrekkelijk, gezien zijn prijs. Heel soepel en makkelijk met discreet rood fruit, beetje humus en tabak en zelfs flink wat kruidige impressies in de afdronk. Loopt vlotjes naar binnen en De ietwat mindere hoeveelheid alcohol is zeker geen gemis, integendeel zelfs!
Alcoholgehalte: 12% vol. Te koop bij: Makro Prijs: 5,59 euro