TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
05-10-2010
Pianoschool
Organiste St.-Germanus opent pianoschool
TIENEN - De Privé Pianoschool van Raluca Rusnac open de deuren. Raluca is lid van EPTA (European Piano Teachers Association). Zij is ook gekend als de organiste van de Sint-Germanuskerk.
Zij wil pianoles op maat van de student geven. Leerlingen kunnen onmiddelijk aan de piano. De gebruikte pianomethode voor de absolute beginners geeft de mogelijkheid om stukken te kunnen spelen zonder notenkennis. Noties notenleer worden gaandeweg opgenomen.De lessen zijn aangepast aan de leeftijd, het niveau en de smaak van de leerlingen.
Bijzondere aandacht is er ook voor kleuters vanaf vijf jaar, via lesmethodes die speciaal ontwikkeld zijn voor kinderen die nog niet kunnen lezen. De muziek is meestal klassiek. Van hieruit kan men later nog alle kanten uit. Op het einde van het schooljaar geven de leerlingen een klasconcert. (R Billen)
Reistip: een midweek naar Ardennen met 30% korting
Vanaf maandagochtend erop uitgaan, genieten van een langer verblijf, en meer halen uit jouw korte vakantie... voor de prijs van een weekend. Droom je hiervan? Ontdek dan de midweek formule van Ardennes-Etape! Bovendien kan je nu genieten van dertig procent korting op honderden midweeks.
Meer dan 500 vakantiehuizen
Ardennes-Etape laat je kiezen uit meer dan 500 prachtige vakantiehuizen. Van een chalet tot een moderne villa, jouw droomhuis zit er zeker en vast tussen.
Wil je hiervan genieten? Ga naar de site van Ardennes-Etape en ontdek alle verblijven met 30 procent korting. Je kan op je gemak kiezen en online reserveren. Voor vragen kan je terecht in het call-center.
De Iraaanse president Mahmoed Ahmadinejad heeft de Amerikaanse regering in niet mis te verstane bewoordingen gewaarschuwd voor repercussies indien de VS de nucleaire installaties van Iran aanvalt. In zo'n geval wacht de Amerikanen een oorolog 'die geen grenzen zal kennen'.
Ahmadinejad, in New York voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, maakte zijn intenties duidelijk tijdens een ontbijtmeeting met journalisten in het Warwick Hotel in Manhattan. Hij zei dat Iran op het punt staat om een kernmacht te worden, en waarschuwde met name Israël en de Verenigde Staten voor mogelijke aanvallen op nucleaire doelwitten.
"Een dergelijke aanval zal beschouwd worden als een oorlogsdaad", gaf Ahmadinejad te kennen, eraan toevoegend dat de VS niet voldoende voorbereid zijn op een mogelijke vergelding. "Oorlog is meer dan bommen alleen.
" Clinton: "Verantwoordelijke leiders moeten opstaan in Iran"
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft in een interview met de Amerikaanse televisiezender ABC haar hoop uitgedrukt dat verantwoordelijke leiders de controle zullen overnemen in Iran. Het interview wordt vandaag uitgezonden.
"Ik kan alleen maar hopen dat er in Iran een zekere inspanning gedaan wordt door burgerlijke en religieuze leiders om de controle over het staatsapparaat over te nemen", zo laat Clinton onder meer optekenen. Clinton laakt de macht van het leger en de Revolutionaire Garde. "En ik weet dat het een probleem is voor het Iraanse volk. Wij krijgen rapporten uit Iran", luidt het.
Volgens de minister beginnen veel Iraniërs, ook zij die de islamitische regering altijd steunden, zich nu tegen het systeem te keren. Clinton geeft ook mee dat de Amerikaanse regering de Iraniërs van binnenuit probeert te helpen en dat ze gesproken heeft met Iraanse experts om op die manier verschillende meningen te horen.
TIENEN - Het Heilig Hartziekenhuis in Tienen haalt een scanner in huis die radiologische en nucleaire onderzoeken combineert. Om het ding te kunnen plaatsen moesten ze wel de dienst Nucleaire Geneeskunde uitbreiden.
Patiënten die al eens onder de scanner moesten voor een onderzoek kunnen er ongetwijfeld over meepraten. Voor een diagnose gesteld kan worden, moet er een hoop onderzoeken afgehaspeld worden: een gewoon onderzoek, een radiologische of CT-scan, eventueel nog gevolgd door een nucleaire scan. Als de patiënt uiteindelijk te horen krijgt wat er precies met hem of haar scheelt, zijn we alweer enkele dagen of zelfs weken verder. In het Heilig Hartziekenhuis in Tienen hebben ze nu geïnvesteerd in een nieuw type scanner, dat een nucleair onderzoek en een CT-scan combineert: een Spect/CT-scanner. Op die manier is de patiënt sneller geholpen én kan een juistere diagnose gesteld worden.
'Het verschil is opmerkerlijk', zegt dokter Raf Verschure. 'Dit is voor de nucleaire geneeskunde een revolutie in de manier van beeldvorming. Dankzij deze scanner kunnen we zowel de aard en de oorzaak van de aandoening vaststellen, maar in één moeite ook de exacte plaats ervan. Resultaat: een snellere en betere diagnose. Eentje waarvoor de patiënt maar één keer naar het ziekenhuis moet komen. De scanner kan zelfs gekanteld worden, waardoor bedlegerige patiënten niet eens hun bed uit moeten.'
Voor de medische analfabeten onder ons: een nucleair onderzoek maakt de werking van een orgaan zichtbaar, een radiologische of CT-scan brengt de structuur en de vorm in beeld. Met andere woorden: als je op een CT-scan maar één nier ziet, wil dat zeggen dat de tweede nier er niet meer is. Zie je op een nucleaire scan maar één nier, wil dat zeggen dat de tweede nier niet meer functioneert. De Spect/CT-scan combineert de twee.
Om het toestel te plaatsen moesten ze in Tienen wel eerst een hoop infrastructuurwerken uitvoeren. De dienst nucleaire geneeskunde in het medisch centrum werd uitgebreid met het oog op de plaatsing van het toestel. Een investering van zo'n 100.000 euro. Het toestel zelf is ook behoorlijk prijzig: 600.000 euro. 'Dubbel zoveel als een gewone scanner', zegt Verschure. (IB)
Tienen zoekt honderd paren die tien jaar gehuwd zijn
Voor de feesten op 10.10.10 zoekt de stad honderd echtparen die tien jaar getrouwd zijn.
Op 10 oktober '10 organiseert Tienen Draait Rond samen met de stad Tienen een groot stadsfeest onder de noemer '10.10.10'. Die dag staat Tienen voor 10 grote uitdagingen. Na de Jeugddienst en de Erfgoedsite, gaat nu ook schepen van burgerlijke stand Martine Rens de uitdaging aan om honderd huwelijksparen te verzamelen die in 2010 tien jaar getrouwd zijn.
Inschrijven kan via het nummer 016-80 57 53 of via martine.rens@tienen.be. De koppels worden op 10.10.10 om 17 uur verwacht op de Grote Markt van Tienen en moeten hun trouwboekje meebrengen.
Koningin Paola is aan het leren voor koetsier. Sinds twee jaar volgt de 73-jarige vorstin les bij een professionele menner om met een koets te leren rijden. 'Ze vindt het heerlijk om met haar kleinkinderen een tochtje te maken op het domein van het kasteel van Ciergnon', aldus haar leraar en vaste begeleider Bernard Ridelle.
Paola kreeg twee jaar geleden op de landbouwbeurs van Ciergnon een merrieveulen als geschenk. Een tijdje later ontving Ridelle, die in Marche-en-Famenne koetsen verhuurt en lessen geeft, plots een telefoontje van het Paleis met de vraag of hij met koets en paard naar het kasteel van Ciergnon kon komen om de koningin met een koets te leren rijden. Sindsdien heeft ze al een handvol lessen achter de rug. 'Voorlopig zit ik daarom nog steeds naast haar op de bok.'
2005 en 2009 staan bekend als héél grote jaren in Bordeaux. Aan superlatieven geen gebrek, maar de prijzen zijn helaas navenant. Hoe zou het nog zijn met Bordeaux uit een minder jaar als 2007? Veel wijnbouwers hebben in dat moeilijke jaar ronduit gekozen voor volume, met banale wijnen tot gevolg. Maar wie kritisch proeft en goed kiest, vindt er best nog wel iets bruikbaars tussen.
Château Saint-Paul 2007 Haut-Médoc
Niet meteen de meest bekende naam deze 'Cru Bourgeois', maar wel genietend van een uitstekende ligging met Saint-Estèphe als gereputeerde buur. Een blend van 50 procent merlot, hoofdzakelijk aangevuld met cabernet suavignon, gedijend op kiezelhoudende heuveltjes. Een prima geslaagde wijn, niet zozeer die grote concentratie, maar wel rond, elegant en geen overdreven houtlagering (12 maanden op eikenhouten vaten). Rood fruit domineert van begin tot einde, de tannines zijn goed sappig en licht animale tonen sieren de finale. Vandaag mooi op dronk en lekker bij het eerste wild. Prima prijs.
Alcoholgehalte: 12,5% vol. Prijs: 7,39 euro Te koop bij: Delhaize
Le Cloître du Château Prieuré-Lichine 2007 Margaux
Grote naam, tweede wijn van het gelijknamige kasteel uit de prestigieuze appellation Margaux. De eerste hebben we vroeger al geproefd en het moet gezegd, het verschil is vrij groot. Vooral in concentratie. Maar wie van fruitige elegantie houdt, zal niet ontgoocheld zijn. Kers, cassis en bosbes stofferen goed de neus en mond, het fruit blijft smakelijk, geen groene toetsen of drogende tannines, maar wel vrij kort in finale. Conclusie: drie sterren voor de inhoud, maar het prijskaartje doet ons naar twee zakken. Toch maar best een 'tweede wijn' in een groot jaar kopen.
Alcoholgehalte: 13% vol Prijs: 16,20 euro Te koop bij: Delhaize
Château Cantin 2007 Saint-Emilion Grand Cru
Een vrij groot domein met 38 hectare wijngaarden en, zoals het Saint-Emilion betaamt, een lichte dominantie aan merlotdruiven. De inhoud valt best te pruimen, maar ook hier vinden we het prijskaartje aan de hoge kant. Nog heel jong getint, mooi paars, fraaie aroma's van rood pitfruit, braam en viooltjes in de neus, maar de mond mist wat materie en vulling waarbij het fruit (te) snel verloren gaat. De afdronk is eerder dun en mist reliëf. Een eenvoudige lekkere drinkwijn, maar van een Saint-Emilion Grand Cru verwachten we toch net iets meer.
Alcoholgehalte: 12,5% vol. Prijs: 11,99 euro. Te koop bij: Makro
Château Coufran 2007 Haut-Médoc
Zeg maar een 'huiswijn' van Colruyt, want al jaren een vaste waarde in het gamma. Heeft als bijnaam de 'Pomerol van Médoc' en dat komt uiteraard door zijn unieke blend met 85 procent merlot en slechts 15 procent cabernet sauvignon. Vrij ongebruikelijk voor Médoc, waar net die cabernet het koningsras is. We hebben al mooiere Coufrans geproefd, al heeft deze wijn zich goed door het moeilijke jaar 2007 gesparteld. Goede kleurintensiteit, aantrekkelijke neus met rood en zwart fruit, siroop van kersen en vlier, degelijke vulling, discrete bitters en hout, mooi afgerond maar ook hier wat kort op het einde. Het prijskaartje kon snediger.
Alcoholgehalte: 13% vol. Prijs: 11,95 euro Te koop bij: Colruyt
Union de Producteurs de Saint-Emilion Saint-Emilion Grand Cru 2007
Een verrassing. Wijn van een coöperatie die niet moet onderdoen voor vele op papier meer gereputeerde collega's. Haalde een zilveren medaille op de internationale wijnwedstrijd van Brussel en dat is meer dan verdiend. Smakelijke zachtheid en elegantie zijn de kenmerken, niet echt groots of indrukwekkend maar wel 'op maat gemaakt' met voldoende fris fruit, discreet fruit en licht rokerige tonen in finale. Toch een minpuntje? Het rugetiket in vier talen (zelfs Grieks!) en de vermelding 'te drinken binnen de drie dagen na openen'... Pardon? En wij die dachten dat je een fles best zo snel mogelijk soldaat maakt.
Alcoholgehalte: 13% vol. Prijs: 8,99 euro Te koop bij: Lidl
Château Fonfroide 2007 Bordeaux
Opvallend: zes wijnen geproefd en geen enkele gaat boven de 13% vol. alcohol. Deze blijft zelfs 'steken' op 12%, nog maar eens het bewijs dat goede rijpheid in 2007 een serieus probleem was. Wat een verschil met 2009, waar zelfs makkelijk 14% gehaald werd, wat iets van het goede te veel kan zijn. Deze Fonfroide is best aantrekkelijk, gezien zijn prijs. Heel soepel en makkelijk met discreet rood fruit, beetje humus en tabak en zelfs flink wat kruidige impressies in de afdronk. Loopt vlotjes naar binnen en De ietwat mindere hoeveelheid alcohol is zeker geen gemis, integendeel zelfs!
Alcoholgehalte: 12% vol. Te koop bij: Makro Prijs: 5,59 euro
Woninginbraken en winkeldiefstallen bedreiging voor Belgische economie
Diefstallen die worden gepleegd door leden van rondtrekkende bendes zijn goed voor minstens een kwart miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie, die daarmee voor het eerst een beeld schetst van de economische impact van 'mobiele criminaliteit' in België.
De cijfers werden gepresenteerd op de tweedaagse expertenconferentie over rondtrekkende daders, die dinsdag werd afgerond in Brussel. Daaruit bleek dat de politiediensten uit vrijwel alle EU-landen het eens werden over een gemeenschappelijke definitie van rondtrekkende daders.
De federale politie gaf afgelopen zomer cijfers vrij van het aantal feiten dat rondtrekkende daders plegen in verschillende criminaliteitsdomeinen. Die cijfers werden voor het eerst vertaald in reële geldelijke verliezen.
Zo bedraagt de geschatte economische impact van woninginbraken 140 miljoen euro jaar, diefstallen in bedrijven zijn goed voor 65 miljoen euro per jaar. Jaarlijks gaat 250.000 euro verloren door winkeldiefstallen gepleegd door rondtrekkende daders en de impact van bankkaartenfraude (skimming) wordt geraamd op 1,2 miljoen euro per jaar. Ladingdiefstallen zijn goed voor tien miljoen euro per jaar. Voor metaal- en werfdiefstallen en ramkraken waren geen cijfers beschikbaar.
'In totaal gaat het om minstens 216,5 miljoen euro die rondtrekkende daders buitmaken in ons land, metaal- en werfdiefstallen niet meegerekend', zegt minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom. 'Dat is niet wat rommelen in de marge, dat is een significant bedrag dat een bedreiging betekent voor de economie.'
Een Parijse crèche wil vanaf volgend jaar een chip in de kleding van hun kinderen laten plaatsen. Op die manier kunnen de kleintjes continu gecontroleerd worden.
De chip zou rechtstreeks verbonden zijn met het bewakingscentrum van de kindercrèche. Indien een kind wegloopt, gaat er een alarm af en worden de ouders per sms verwittigd.
Dit idee wordt echter fel bekritiseerd. Volgens het stadsbestuur van de Franse hoofdstad is het onnodig om kinderen de hele dag in de gaten te houden. Ook veel psychologen zijn niet over dit voorstel te spreken. De voorzitster van de vereniging van kinderpsychologen beweert zelfs dat dit initiatief angstgevoelens en wantrouwen kan creëren zonder dat er sprake is van reeël gevaar.
Het idee om kinderen dag in dag uit te controleren is allesbehalve nieuw. In de Verenigde Staten beschikken veel kindercrèches al jaren over een 'controlewebsite'. Als ouders zich inloggen, kunnen ze zoon- of dochterlief volgen via een webcam
Huisartsen zijn bereid om vaker goedkope geneesmiddelen voor te schrijven. Dat is goed voor de staatskas én voor de patiënten, die tot 40 miljoen euro aan supplementen kunnen uitsparen.
Dokters in ons land zijn best bereid om meer goedkope medicijnen voor te schrijven. Zo blijkt uit een steekproef bij 100 huisartsen van Febelgen, de federatie van farmabedrijven die generische geneesmiddelen maken. Die vaststelling is opmerkelijk, met het oog op het debat over hoe we de ziekteverzekering betaalbaar houden.
90 procent van de Belgische huisartsen beseft dat ze kunnen helpen door zoveel mogelijk goedkoop' een generiek medicijn, kopie of merkproduct dat zijn prijs verlaagde voor te schrijven. En ze willen dat ook echt doen. Sinds 2005 moet een huisarts in minstens 27 procent generieken voorschrijven, maar in de praktijk zitten velen al aan 40 procent. En volgens ons onderzoek kunnen ze tot 58 procent goedkoop gaan', zegt Olivier Remels, woordvoerder van Febelgen. Dat is fantastisch. Meer goedkope medicijnen betekent minder kosten voor de ziekteverzekering. Ook de patiënt moet geen supplement (extra kost als de arts een duurdere variant voorschrijft, nvdr.) meer betalen en vaart er beter bij.' 74 procent van de artsen wil de verplichting van 27 procent omhoog.
Een verhoging zou de staat alvast een flinke duit opleveren. Als dokters in 60 procent van hun voorschriften een goedkoop medicijn kiezen, kan het Riziv 100 miljoen euro besparen, berekende Febelgen. De patiënt zou dan 40 miljoen euro minder aan supplementen moeten betalen. Vraag is waarom dokters niet per definitie voor het goedkoopste medicijn kiezen. Artsen waren aanvankelijk sceptisch tegenover goedkope medicijnen', vertelt Remels. De omschakeling vraagt ook aanpassing. Jarenlang schreven artsen hetzelfde product voor en plots is er een rist goedkopere varianten voorhanden.'
De Ardennen is sowieso een uniek stuk België met een schitterende natuur, maar déze 5 locaties zijn extra de moeite waard. Vooral als je verblijft in een van de 5 vakantiehuizen van Ardennes-Etape die hier voorgesteld worden, stuk voor stuk toppers!
1. Vaux-sur-Sûre In het charmante Ardense dorpje Vaux-sur-Sûre vind je deze gezellige en warme woning. Het bevindt zich in het Natuurpark van de Haute-Sûre en van het Forêt d'Anlier. Dit natuurpark situeert zich, zoals de naam doet vermoeden, rond het bekken van de Haute Sûre én het prachtige bos van Anlier. De Ourthe en de Semois zijn de rivierbekkens die het uitzicht bepalen. 90% van het grondgebied bestaat uit landbouw- en bosterrein. Hier kom je helemaal tot rust! De inrichting van de woning werd helemaal afgestemd op de natuurlijke omgeving. Ruwe materialen zoals steen, baksteen, hout, glas en kalkverf, zijn alomtegenwoordig.
2. Gouvy Ook Gouvy is een wonder der natuur. Het stadje bevindt zich in het hart van de Hoge Ardennen. Het domineert de vallei van de Ourthe en baadt als het ware in het water van de Mayon. De toeristische dienst is geïnstalleerd in een oud station. Om van al dit moois te genieten, kun je bijvoorbeeld logeren in dit vakantiehuis dat met zorg werd ingericht.
3. Thuin Wandelen in de gerestaureerde hangende tuinen van Thuin is een droom. De tuinen werden vroeger reeds bezongen omwille van hun rijkdom aan prachtige planten, vruchten, bloemen en wijnranken in de gedichten van de schrijver uit Thuin, Mathieu Anciaux, die schreef onder het pseudoniem Jean de la Biesmelle. Logeren doe je in dit heerlijke boerderijtje compleet met sauna en jacuzzi.
4. Gedinne Dit huis alleen al is de moeite van een vakantie in de Ardennen waard. Het combineert de charme van oude steen met een trendy en gezellige sfeer. De eigenares is gepassioneerd door decoratie en heeft werkelijk elk detail bestudeerd om je verblijf onvergetelijk te maken. Laat je bekoren door de ruimte, de inrichting die van topkwaliteit is en het eigen karakter van elke kamer. Ook de tuin op 20 m van de woning is een pareltje: vol bloemen, goed gelegen en ideaal om je volledig te ontspannen. De ligging van de woning op 2 km van Gedinne is uitermate geschikt om de streek van de Semois en het natuurreservaat van Croix Scaille te ontdekken.
5. Orval Dit vakantiehuis is een must voor iedereen die contact met de natuur zoekt. Dat is hier niet moeilijk: in de buurt vind je heerlijke bossen en het meer van Rabais. De stilte en de rust die je hier vindt, zijn het gedroomde middel om volledig te herbronnen
Bij Ardennes-Etape vindt iedereen het huis van ziijn dromen!
HOEGAARDEN - Jean Stienen verlaat het leger en laat Corinne Debaets voortaan alleen lopen. De twee collega's uit Meldert waren aanwezig op de jongste kampioenenviering.
Schepen van Sport Filip Havet (ook Meldert) wilde wel 'ns weten wat die twee dorpsgenoten met elkaar hadden. Gezien de plotse reactie uit de zaal, betrok hij meneer Debaets ook bij het verhaal. De onthulling bleek louter van sportieve én profesionele aard. Corinne Debaets rijgt (wereld)titels aan elkaar in de atletiek en Jean Stienen doet met de mannen ongeveer hetzelfde. Beiden zijn militair en treden dus ook aan in de militaire competitie. Voor Stienen komt daar een eind aan vermits hij met pensioen gaat. Hij zal zijn militaire kampioenentiutels dus niet kunnen verlengen. In Hoegaarden zal hij aan de slag blijven als voorzitter van de Sportraad.
Debaets (47) wordt jaar na jaar kampioen bij de masters, nu weer op de800m, 1.300m., 10.000m., de cross. Dat is de reguliere competitie voor de oudere atleten. Ze werd Belgisch kampioen op de korte cross, alle categorieën. Daarnaast werd ze nationaal en wereldkampioen voor de militairen. Het palmares van de snelle dame van de Overhem is niet bij te houden. (R Billen)
Egypte houdt niet op in Aswan. Bent u de drukte van de Nijlcruises beu? Scheep dan in voor het Nassermeer.
Dit is pas exclusief: de rotstempels van Aboe Simbel, om halfzes 's morgens. De zon komt op boven het Nassermeer en kleurt de reusachtige zittende standbeelden van Ramses II, de farao die dacht dat hij God was. Hier kan geen sound and light show tegenop. Dit is onversneden magie, gereserveerd voor een dozijn vroege opstaanders van het cruiseschip MS Eugénie.
Anderhalf uur lang vergapen we ons aan de weergaloze muurschilderingen: oorlog en glorie in de tempel van de farao, liefde en lotusbloemen in die van zijn gade Nefertari, 'de mooiste vrouw op aarde'. Dan is het plots afgelopen met het wonder. Met veel geraas rijdt het eerste konvooi van toerbussen uit Aswan de parking op. Ze hebben tegen de klok geracet door de woestijn om als eerste bij de tempels aan te komen. Want het kan hier akelig druk worden in het hoogseizoen. Italianen, Japanners, Fransen, Russen: de hele wereld loopt tegenwoordig te hoop om het 'achtste wereldwonder' te zien.
Je hebt bussen, je hebt vliegtuigen, maar de beste manier om Aboe Simbel te bezoeken is nog altijd per boot vanaf het water, zoals in de oerdagen voor Egypte ten prooi viel aan het massatoerisme. De MS Eugénie is een replica uit die periode: een drijvend luxehotel met vijftig van een privéterras voorziene kajuiten in fin-de-sièclestijl, één en al hout en leer. In de Safari Lounge verwacht je elk ogenblik Hercule Poirot, de gezette detective uit Agatha Christie's Death on the Nile, te kruisen.
De MS Eugénie pendelt tussen Aswan en Aboe Simbel over het Nassermeer, het op twee na grootste stuwmeer op aarde, vijftig jaar geleden ontstaan door de bouw van de Aswandam. Hier geen lange files zoals op de Nijl, waar zo'n 250 cruiseschepen elkaar verdringen tussen Luxor en Aswan. Daar moet je op populaire stopplaatsen soms over vijf, zes boten heen lopen om de wal te bereiken. Op het Nassermeer varen hoop en al een half dozijn cruisers. Ze zijn de enige manier om de afgelegen tempels van de farao's in de Nubische woestijn te bezoeken.
Gered uit het water
Door de bouw van de Aswan-dam, in 1960, dreigde dit unieke stukje erfgoed voorgoed onder water te verdwijnen. Egypte had andere zorgen, zoals de hongerige magen van zijn snel toenemende bevolking vullen. Dus zette de Unesco een internationale reddingsoperatie van nooit geziene omvang op het getouw. Veertien tempels, zoals die van Aboe Simbel, werden steen voor steen ontmanteld en vervolgens tientallen kilometers verderop, aan de rand van het stuwmeer, opnieuw in groepjes opgebouwd. De Fransen presteerden het zelfs één tempeltje in zijn geheel op te krikken en per zelf aangelegd spoor door de woestijn te verplaatsen.
De beelden van de operatie spreken ook vandaag nog tot de verbeelding, zo blijkt tijdens de filmvoorstelling aan boord van de MS Eugénie. Stel u het weggezaagde gezicht van Ramses II voor, dat bungelend aan een kraan als een geestesverschijning door de lucht zwiert. Het lijkt een schilderijtje van Salvador Dalí.
'Ramses de Grote' bouwde zes rotstempels in de leegte van de Nubische woestijn, tot meerdere eer en glorie van zichzelf. Overal is hij in dezelfde afschrikwekkende pose vereeuwigd: zijn vijanden - Nubische negers, bebaarde Hittieten - bij hun haar op de knieën dwingend, alsof hij hen gaat scalperen. Ook drieduizend jaar geleden was kunst al propaganda.
En Ramses had nu eenmaal een buitenmaats ego, even groot als zijn beelden in Aboe Simbel. Hij regeerde tot 92, geen farao kwam dichter bij het eeuwige leven. In zijn Nubische tempels laat hij zich zonder gêne als gelijke van de goden Amon-Ra en Horus afbeelden. En zelfs als hij zijn vrouw Nefertari een tempel cadeau doet, domineert hijzelf de voorgevel.
Krokodillentanden
Aboe Simbel is het onbetwiste hoogtepunt van de Nubische tempelcruise. Draag er dus zorg voor dat tot het einde op te sporen en boek een trip vanuit Aswan. Maar ook de kleinere tempels onderweg hebben heel wat sfeer te bieden, ook al behoren ze niet tot de highlights van Egypte. Geen horden toeristen hier, geen souvenirshops. De tempelbewakers venten met krokodillentanden of proberen een fooi te versieren door met een schorpioen op hun gezicht voor de camera's te poseren. Zo moet het tachtig jaar geleden nog overal in Egypte geweest zijn.
Verrassende beelden volgen elkaar op. In het kleine maar kleurige rotstempeltje van Beit-el-Wali krijgt farao Ramses zowaar de borst van de godin Isis. Elders defileert hij samen met zijn kinderen: 106 zonen en 96 dochters. Ramses stond ook als hengst zijn mannetje. Hij had naar verluidt acht echtgenotes en nog een honderdtal bijvrouwen, trouwde met een zus en zelfs met een van zijn eigen dochters.
Sommige tempels zijn later door Koptische christenen omgebouwd tot een kerk. Ze hebben de gezichten van de Egyptische afgoden verminkt of weggepleisterd. In de met een sfinksenlaan versierde tempel van Wadi es Seboua heeft dat een komisch effect. In het heilige der heiligen lijkt Ramses een boeketje bloemen te offeren aan de kerkvader Petrus.
Overal vallen ook de gaten in de muren op. Bijgelovige Nubiërs kerfden in de schilderingen om met het vermalen gruis geneeskrachtige drankjes te brouwen. Zo meenden ze de kracht van de oude goden over te nemen. Al liet hun geloof her en der ook te wensen over. Op een muur van de tempel van Kalabsha, nog gebouwd door keizer Augustus, kun je nog een bevel van de Romeinse gouverneur lezen: op straffe van zweepslagen moeten alle varkens uit de tempel verwijderd worden.
Geen gsm-bereik
Stresslijders komen tijdens deze cruise aan hun trekken: op het grootste deel van het Nassermeer is er geen gsm-bereik. En aan boord van de MS Eugénie vind je ook geen disco of ander opgepept vermaak. Naar de woorden van de dichter Baudelaire lijkt 'luxe, calme et volupté' het enige motto van de reis te zijn. Afgewisseld met voortreffelijke maaltijden, uiteraard. En af en toe een officiële cocktail, als we de Kreeftskeerkring passeren, bijvoorbeeld. De Libanees-Egyptische keuken behoort tot de beste van de wereld. Proef alleen maar de overheerlijke tahina, een pasta van geplet sesamzaad. Of baba ghanoesj, een mengsel van tahina, aubergine, erwten, knoflook en citroensap.
Wie de drukte van het zonnedek schuwt, vindt een rustiger plekje op de boeg, in de schaduw van de stuurmanshut. Laat vanuit een leunstoel de tijd voorbijglijden, terwijl je over de weidse leegte van het meer tuurt. Veel gebeurt hier niet. Als hoog in de lucht een vlucht pelikanen voorbijwiekt, is dat al een gebeurtenis. Zelfs de Nubische stuurman (tulband en witte tabbaard) lijkt zoetjesaan achter het stuur in slaap te sukkelen. Geen wonder, met een temperatuur van 47 graden Celsius.
De omgeving van het Nassermeer is op het eerste gezicht nogal saai: een woestenij van oker, grauw en lavazwart. Tot je beseft dat je naar de toppen van door het stuwmeer verzwolgen bergen zit te kijken. Eigenlijk varen we boven op het landschap.
Echt magisch wordt het meer pas 's nachts, in de koele mystiek van het maanlicht. Nergens zie je zo veel sterren, het lijkt wel een worp glitterende confetti. Lig op je rug op het bovendek, met een glas ijsgekoeld hibiscussap in de hand, en verzin er naar believen verhalen bij. Zoals de Nubiërs doen: ze hebben voor elk sterrenbeeld een lang vertelsel. Uiteindelijk blijkt drie dagen veel te kort. Om echt helemaal naar slow mood terug te schakelen, had deze cruise best een hele week mogen duren.
Nu de dagen korter, natter en kouder worden, hebben we met z'n allen wel eens last van een onbehaaglijk gevoel dat zich 'herfstblues' laat noemen. Gelukkig kan je hier iets tegen doen.
Ben je tijdens de herfstmaanden wel eens humeurig en heb je geen zin om uit bed te komen? Dan heb je waarschijnlijk een najaarsdipje, een jaarlijks terugkerend fenomeen waar vooral vrouwen het slachtoffer van zijn. Maar met een beetje goede wil kan je de herfst heel wat leuker maken.
- De oorzaak van de zogenaamde 'herfstblues' is een gebrek aan het hormoon cortisol, dat voor energie zorgt en dat aangemaakt wordt onder invloed van, juist ja, zonlicht. Maar ook dierlijke proteïnen zoals in vis, vlees, gevogelte en eieren helpen met de aanmaak van cortisol. Je weet dus wat je op het menu moet zetten.
- Het mag dan wel regenen buiten, verman jezelf en ga toch even wandelen. Want gebrek aan daglicht veroorzaakt depressies, en dat kan je vermijden met de winter in aantocht. Het best van al is buiten sporten, want dat werkt stressverlagend en is goed voor de bloedsomloop
- Onderschat nooit de troostende kracht van vrienden. Maak tijd voor een rondje koffiedrinken of een etentje samen.
- Zet je huis vol met bloemen, liefst in rood of oranje. Want daar word je bijzonder vrolijk van.
- Een onderzoek aan de Poolse universiteit van Wroclaw heeft uitgewezen dat mannen vrouwen mooier vinden in de herfst en in de winter. Want dan hebben we meer kleren aan en laten we dus meer aan de verbeelding over.