Fruit en groenten beschermen nauwelijks tegen kanker
Vijf porties vers fruit en groenten per dag eten beschermt de
gemiddelde mens maar een beetje tegen kanker. Zware drinkers worden
beter beschermd door de gezonde voeding, maar dan vooral tegen kankers
veroorzaakt door alcohol en roken, zoals keelkanker en darmkanker. De
wetenschappers vermoeden dat het 'beschermende' effect dat fruit en
groenten schijnen te hebben, eigenlijk aan andere factoren zijn te
wijten.
Dat blijkt uit een studie bij 500.000 personen in 10 Europese landen
over 9 jaar, zo schrijft The Guardian. De studie werd uitgevoerd door
het National Cancer Institute, en vergeleek simpelweg de consumptie van
fruit en groenten met het voorkomen van kanker.
Er werd
gecontroleerd voor factoren die de resultaten zouden kunnen vertekenen,
zoals roken, alcoholconsumptie, obesitas, eten van vlees, aantal uren
beweging en het innemen van de pil.
Kleine
beschermingskansAls iedereen in de studie nog eens 150 gram
fruit en groenten per dag extra zou eten, dan zouden 2,6 procent van
alle kankers in mannen en 2,3 procent van alle kankers in vrouwen
vermeden kunnen worden.
"Het onderzoek toont duidelijk dat de
link tussen fruit en groenten en bescherming van kanker maar zwak is",
aldus onderzoeksleider Paolo Boffetta van de Mount Sinai School of
Medicine in New York.
Hart- en vaatziektenAndere
wetenschappers wijzen erop dat het nog steeds loont om voldoende fruit
en groenten te eten omdat de consumptie er van wel beschermt tegen hart-
en vaatziekten, en toch altijd een klein beetje beschermt tegen kanker.
Duizenden
mensen per jaar"Een daling van 2,5 procent lijkt niet
veel, maar het gaat wel om duizenden mensen, in Groot-Brittanniƫ zelfs
om 7.000 mensen per jaar", argumenteert Rachel Thompson. "Bovendien
helpt een gezonde voeding om een gezond gewicht te houden. Na stoppen
met roken is het vermijden van overgewicht de belangrijkste maatregel om
kanker tegen te gaan." (edp)