Aardbeien en blauwe bessen helpen tegen welvaartsziekten
Aardbeien en blauwe bessen zijn bijzonder gezond. Onderzoek heeft
aangetoond dat de kleurstof die zorgt voor de rode dan wel blauwe kleur
van de vruchtjes ook ongezonde stoffen uit het lichaam weghaalt.
Aardbeien lijken bovendien extra te beschermen tegen welvaartsziekten
als overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.
Op een symposium van zachtfruitkwekers op 17 juni in Venlo presenteren
onderzoekers van de Universiteit Maastricht en de Wageningen
Universiteit de resultaten van verschillende onderzoeken naar de
vruchten, die op dit moment overal verkrijgbaar zijn.
Ontstekingsremmer
Het
staat vast dat zowel de aardbei als de blauwe bes veel antioxidanten
bevat. Ze halen stoffen weg die in het lichaam zorgen voor celmutaties,
waardoor bijvoorbeeld kanker kan ontstaan. Belangrijkste antioxidant is
anthocyaan en dat is precies de kleurstof die aardbeien en blauwe bessen
hun uiterlijk geeft, aldus de onderzoekers. Anthocyaan verlaagt
bovendien het cholesterolgehalte in het bloed en werkt als
ontstekingsremmer. Volgens de onderzoekers was van aardbeien wel bekend
dat ze gezond zijn door het hoge gehalte aan vitamine C.
Heel
gezond
Tot nu toe werd aangenomen dat het
gezondheidsbevorderende effect van bessen veel minder zou zijn na
verwerking, maar op het symposium worden onderzoeksresultaten getoond
die bewijzen dat producten met bessen die op een bepaalde manier zijn
verwerkt nog steeds heel gezond zijn. Enkele jaren geleden bleek al uit
ander onderzoek dat frambozen meer gezonde stoffen bevatten dan
bijvoorbeeld tomaten, kiwi's of broccoli. (anp/ddh)
|