ENGELWORTEL (ANGELICA SYLVESTRIS) Deze winterharde plant wordt in de zomer gezaaid.Het is het eerste of tweede jaar dat ze voor het eerst bloeit.De stengels kunnen tot twee meter hoog worden, wil je de stengels gebruiken dan moet je ze wel afsnijden voor de bloei.Het zaad kan je plukken op het eind van de zomer. De bladeren kan men als groente gebruiken,gedroogd dienen ze voor thee. Een typisch maagkruid maar vooral om te konfijten. GEKONFIJTE ENGELWORTEL Snij de verse stengel in stukjes, kook ze gaar en laat uitlekken. Doe de stukjes in suikerstroop (1/4 water en 1/4kg suiker 10 min koken) en laat ze 24 uur trekken. Giet af. Maak opnieuw suikerstroop en laat de stukjes engelwortel nog eens 24 uur trekken. Verwarm tot aan het kookpunt, haal de stukjes uit de stroop, laat ze uitlekken en bestrooi met poedersuiker. Droog bewaren. CITROENMELISSE (MELISSA OFFICINALS) Van oudsher gebruikt bij maagklachten en spanningen. Maak thee door 2el verse citroenmelissebladeren gedurende 10 min in kokend water te laten trekken. Zoet de drank met een lepel bruine suiker. Deze thee is trouwens ook een garantie voor een zalige nachtrust.
|