Onze Kruidentuin:UIT EERBETOON AAN MIJN OVERLEDEN VROUW IS ONS BLOG NAAR HAAR GENOEMD.
04-06-2008
SALOMONSZEGEL
POLYGONATUM MULTIFLORUM Het is een lelieachtige plant en familie van het lelietje- van-dalen. Beide hebben geen knol,maar een wortelstok. De wortelstok kan je in de herfst uitgraven,de wortel heeft veel knopen.Zo kan je de wortelstok breken om te vermeerderen. De witte bloemen verschijnen in de lente,en hangen voorover in kleine trosjes.In het najaar worden die mooie zwarte bessen,ze zijn giftig voor de mens,maar vogels ondervinden er geen last van. GEBRUIK:De gemalen wortelstok legt men op zweren en puisten. bij negenogen en blauwe plekken kookt men enkele soeplepels fijn gesneden in zo weinig mogelijk water,men brengt de wortelpulp aan op de getroffen huid. Thee die deze plant bevat zou bloedsuikerverlagende eigenschappen hebben.
ZEEALSEM (ARTEMISIA MARITIMA) Mij zeer weinig van bekend,waarschijnlijk giftig , (niet voor consumptie). Aromatische plant. De stengels zijn houtig en rechtopstaand. Vroeger gebruikte men zeegras voor het vullen van matrassen en kussens. Een beetje zeealsem werd toegevoegd tegen vlooien.
LAVENDEL (LAVENDULA ANGUSTIFOLIA) In deLavendel werkt ontspannend en laat de stress wegebben. Last van schele hoofdpijn,zenuwachtigheid of prikkelbaarheid,lavendel biedt je een natuurlijke oplossing. Een schaal lavendel op tafel verdrijft muggen. wereld van de parfum wordt lavendel zeer veel gebruikt. KAAS MET WARME PEREN EN LAVENDEL. 4 stevige peren 2el citroensap 5dl zoete dessertwijn 2el lavendelblaadjes 150 gr oude brokkelkaas enkele lavendelbloempjes om te garneren. Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis. Besprinkel ze met citroensap. Breng de wijn met de lavendelblaadjes aan de kook. Leg de peren in de wijn en laat het geheel een 5 à 8 min rond het kookpunt zweven. Neem de peren uit de wijn en leg ze in een vuurvaste schotel. Doe wat brokkelkaas in de holtes en zet onder de grill (een 6-tal min). Garneer met de lavendelbloempjes. Serveer de lavendelwijn apart. (Recept uit WINIEFREDS kruidenboeket)
MOEDERKRUID(TANACETUM PARTHENIUM) Wordt gebruikt in behandeling van migraine. Stimulerende werling op het spijsverteringsstelsel. Een thee van enkele blaadjes moederkruid en dat iedere dag zou op langere tijd echt wel een heel goed middel zijn tegen migraine.(Enkele blaadjes fijn gesneden in de soep kan ook). Het kruid wordt het best vers gebruikt,of bewaard in de diepvries. Gedroogd verliest het veel van zijn werking. De plant zaait zichzelf gemakkelijk uit ,en wordt een 50cm hoog.
HYSOP(HYSSOPUS OFFICINALIS) (Paddekruid-Heilige plant) Een heesterachtige plant met sterk vertakte bloeiwijze. Blauwe bloemen van juli tot oktober waar bijen op verlekkerd zijn. Wordt tot 50cm hoog. Hysop heeft een reinigende werking. In de vorm van compressen wordt het gebruikt om huid infecties te genezen.Ook infecties in de mond kunnen met een aftreksel van hysop behandeld worden. In de keuken moet hysop met mate gebruikt worden,de sterke aromatische smaak kan overheersend zijn. Alle delen van de plant zijn eetbaar. De plant vers gebruiken,gedroogd verliest het kruid zijn waarde.
ZURING (RUMEX OBTUSIFOLIUS) Te gebruiken bij bloedarmoede, spijsvertering, huidaandoening en slechte adem (gorgelen). De jonge bladeren smaken lekker in salades, sausen en soepen. ZURINGSOEP 300 GR ZURING 1 LITER KIPPEBOUILLON 60 GR BOTER 60 GR BLOEM 1 LITER WATER PEPER ZOUT 3 EETLEPELS ROOM Was de zuring en laat uitlekken. Kook de bladeren in de hete bouillon. Maak ondertussen een roux van boter en bloem. Doe de roux samen met het water in de bouillon en laat nog eventjes zacht koken. Vergeet niet te roeren. Pureer en breng op smaak met peper en zout. Voeg de room toe. Versier elk bord met een blaadje verse zuring. (uit winiefreds kruidenboeket)
BENODIGHEDEN:EEN KONIJN EEN FLESJE POSTEL EEN EETLEPEL KUMMELZAAD PEPER EN ZOUT 200 GRAM ROZIJNEN 1 GROTE AJUIN 2 TEENTJES LOOK Kruid het konijn met peper en zout. Bakt het konijn mooi bruin . Voeg de ajuin toe en laat die ook licht kleuren. Doe de postel er bij en laat gaar stoven. Voeg nu de kummel en de rozijnen toe. Neem het vlees uit de pan. Dikt de saus met een soeplepel bruine raux.(maizena) Dien op met natuuraardappelen. Maak het nog iets gezonder en voeg ook 2 teentjes look toe Ikzelf doe in bijna alle soepen en ook in veel vlees bereidingen een teentje look. Look is bloedzuiverend en verlaagd de bloeddruk bij dagelijkse inname.
TIJM (THYMUS VULGARIS) Zowel in de keuken als in de kruidenapotheek is dit kruid zeer geeerd. Tijm bevat een krachige antiseptische of ontsmettende stof die thymol heet en zowel bacterien als schimmels dood.Dit kruid is samen met laurier en peterselie,een onmisbaar ingredient van het bekende 'bouquet garni' van de franse keuken. Tijmtaart. 250 gr zelfrijzende bloem 200gr boter 4el melk 1kl mosterd 2kl gesnipperde tijm 3eieren 4el gemalen kaas 1takje tijm om te garneren. Meng de zelfrijzende bloem,boter,melk,mosterd,de gesnipperde tijm en het eigeel van de 3 eieren door elkaar. Klop de 3eiwitten stijf en meng het voorzichtig onder het deeg. Doe nu het beslag in platte taartvorm. Strooi er de gemalen kaas over en garneer met een takje tijm. Laat een 1/2 uur bakken in een voorverwarmde oven van 180°C. Serveer deze tijm taart best koud . Een spie van deze taart bij een wildschotel Heeft een speciaal effect. (recept uit Winiefreds kruidenboeket)
VENKEL (FOENICULUM VULGARE) Voor kruidendokters een belangrijk kruid. Angeraden tegen zwaarlijvigheid,staar,astma en reumatiek. Het zou helpen tegen maag- oor en kiespijn. Het is een kruid die zeer goed is bij vis bereidingen. VENKELSAUS 2 fijngesnipperde sjalotjes 1tl venkelzaadjes Peper 1DL witte wijn 100gr boter 2 eierdooiers 2dl room. Laat de sjalotjes sudderen in boter. Doe de wijn en de peper erbij. Neem van het vuur. Meng de venkelzaadjes eronder en en laat het geheel koken. Neem van het vuur en roer de eierdooiers en de room erdoorheen. Dit is een lekkere vissaus.
ENGELWORTEL (ANGELICA SYLVESTRIS) Deze winterharde plant wordt in de zomer gezaaid.Het is het eerste of tweede jaar dat ze voor het eerst bloeit.De stengels kunnen tot twee meter hoog worden, wil je de stengels gebruiken dan moet je ze wel afsnijden voor de bloei.Het zaad kan je plukken op het eind van de zomer. De bladeren kan men als groente gebruiken,gedroogd dienen ze voor thee. Een typisch maagkruid maar vooral om te konfijten. GEKONFIJTE ENGELWORTEL Snij de verse stengel in stukjes, kook ze gaar en laat uitlekken. Doe de stukjes in suikerstroop (1/4 water en 1/4kg suiker 10 min koken) en laat ze 24 uur trekken. Giet af. Maak opnieuw suikerstroop en laat de stukjes engelwortel nog eens 24 uur trekken. Verwarm tot aan het kookpunt, haal de stukjes uit de stroop, laat ze uitlekken en bestrooi met poedersuiker. Droog bewaren. CITROENMELISSE (MELISSA OFFICINALS) Van oudsher gebruikt bij maagklachten en spanningen. Maak thee door 2el verse citroenmelissebladeren gedurende 10 min in kokend water te laten trekken. Zoet de drank met een lepel bruine suiker. Deze thee is trouwens ook een garantie voor een zalige nachtrust.
MUNT (mentha) Zelf pepermunt zaaien lukt niet echt goed,maar de plant woekert enorm,dus de plant scheuren gaat zeer goed.Bloeit in augustus met violet blauwe bloempjes. Het aroma van munt brengt vermoeide en trieste zielen een nieuw elan. Bevordert de spijsvertering en verjaagt darmgassen. mag meestal niet samen met homeopatishe middelen gebruikt worden. Dit kruid is een echte aanrader voor lamsvlees,maar liefst niet gebruiken in combinatie met andere kruiden. Ook thee van verse munt smaakt heerlijk.Opgediend in een chinees kopje een blaadje munt en een beetje fijne candij suiker is het een ware traktatie. LAMSVLEES MET APPELEN EN MUNT Uitgebeende lamsschouder van 1500 gr 1ui 50 gr broodkruim zout peper 1/2 kl munt 25 gr boter 2 el sojasaus of vleesnat 1 appel 6 el bessengelei Dep de lamsschouder droog. Spreid het vlees uit op een plank. Meng de fijn gesnipperde ui,het broodkruim,het zout,de vers gemalen peper en de gesmolten boter. Smeer de binnenkant van de lamsschouder er mee in. Leg het geheel op de rooster van de braadslede en overgiet regelmatig met sojasaus. Laat naar wens 1 naar 1uur30 bakken in een matige warme oven (190°) Schil de appel en snij in stukjes, doe in 2el water en laat koken tot moes. Voeg bij het moes de bessengelei en houd warm. Serveer het vlees met deze appelmoes.