Onze Kruidentuin:UIT EERBETOON AAN MIJN OVERLEDEN VROUW IS ONS BLOG NAAR HAAR GENOEMD.
04-06-2008
OOST -INDISCHE KERS
Oost-indische kers(tropaeolum majus) De scherp smakende blaadjes bevatten zeer veel vitamine c en bevorderen de eetlust. Het verse sap van de kers kalmeert de hoest. Men vervaardigt zelfs antibiotische stoffen uit deze plant. Verder zorgt het kruid voor een goede doorbloeding,het veroorzaakt rode wangen,het bevordert de menstruatie en het is een probaat middel tegen de engelse ziekte. Vijgensoep met oostindische kers: een halve literwitte wijn 15 verse vijgen 100gr suiker 1el maizena 1glas Cognac een halve liter melk 1tl gedroogde oostindische kers 6 blaadjes en 6 bloempjes van oostindische kers. Berijding: Warm de witte wijn op.Laat de vijgen er een nachtje in weken. Giet de wijn af en snijd de vijgen in kleine stukjes. Kook de melk met de suiker en de gedroogde oostindische kers erin. Bind met de maizena. Doe de wijn de stukjes vijg en de cognac erbij en laat alles een uur afkoelen in de koelkast. Dien op in kopjes met in ieder kopje een blaadje en een bloempje. Heerlijk op een zomerse avond.
Tips uit (Goed eten met kruiden van winiefred Van Killegem)
VALERIAAN(VALERIANA OFFICINALIS Vroeger gebruikt bij spijsstoornissen,vandaag de dag eerder als spierontspannende en kalmerende remedie.Veilig en mild slaapmiddel,een voordeel is dat men geen moeheid heeft bij het ontwaken.Gebruikt bij neurologische aandoeningen die te maken hebben met angst,stress en spanning.In de handel te krijgen als tabletten, dragees, tinctuur en capsules.Thee van gedroogde valeriaan: Neem 2 à 3 gram valeriaan op 1liter heet water.
LEVISTICUM is een vaste plant die kan uitgroeien tot 2 meter hoog. De plant kan ook in een brede pot gekweekt worden. In de winter sterft de plant boven de grond af. De gehele plant kan in de keuken gebruikt worden. De verse bladeren geven een pittige smaak aan soep,saus,spinazie en aardappelen. Ook in salades fijn gesneden heeft het een fijne,aromatische smaak. Bij runds- en lamsvlees is lavas een zeer goede smaakmaker. De scheuten zouden een delicatesse zijn. Lavas werkt verlichtend bij een slechte spijsvertering. Lavas in kleine hoeveelheden gebruiken wegens de sterke smaak.
POLYGONATUM MULTIFLORUM Het is een lelieachtige plant en familie van het lelietje- van-dalen. Beide hebben geen knol,maar een wortelstok. De wortelstok kan je in de herfst uitgraven,de wortel heeft veel knopen.Zo kan je de wortelstok breken om te vermeerderen. De witte bloemen verschijnen in de lente,en hangen voorover in kleine trosjes.In het najaar worden die mooie zwarte bessen,ze zijn giftig voor de mens,maar vogels ondervinden er geen last van. GEBRUIK:De gemalen wortelstok legt men op zweren en puisten. bij negenogen en blauwe plekken kookt men enkele soeplepels fijn gesneden in zo weinig mogelijk water,men brengt de wortelpulp aan op de getroffen huid. Thee die deze plant bevat zou bloedsuikerverlagende eigenschappen hebben.
ZEEALSEM (ARTEMISIA MARITIMA) Mij zeer weinig van bekend,waarschijnlijk giftig , (niet voor consumptie). Aromatische plant. De stengels zijn houtig en rechtopstaand. Vroeger gebruikte men zeegras voor het vullen van matrassen en kussens. Een beetje zeealsem werd toegevoegd tegen vlooien.
LAVENDEL (LAVENDULA ANGUSTIFOLIA) In deLavendel werkt ontspannend en laat de stress wegebben. Last van schele hoofdpijn,zenuwachtigheid of prikkelbaarheid,lavendel biedt je een natuurlijke oplossing. Een schaal lavendel op tafel verdrijft muggen. wereld van de parfum wordt lavendel zeer veel gebruikt. KAAS MET WARME PEREN EN LAVENDEL. 4 stevige peren 2el citroensap 5dl zoete dessertwijn 2el lavendelblaadjes 150 gr oude brokkelkaas enkele lavendelbloempjes om te garneren. Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis. Besprinkel ze met citroensap. Breng de wijn met de lavendelblaadjes aan de kook. Leg de peren in de wijn en laat het geheel een 5 à 8 min rond het kookpunt zweven. Neem de peren uit de wijn en leg ze in een vuurvaste schotel. Doe wat brokkelkaas in de holtes en zet onder de grill (een 6-tal min). Garneer met de lavendelbloempjes. Serveer de lavendelwijn apart. (Recept uit WINIEFREDS kruidenboeket)
MOEDERKRUID(TANACETUM PARTHENIUM) Wordt gebruikt in behandeling van migraine. Stimulerende werling op het spijsverteringsstelsel. Een thee van enkele blaadjes moederkruid en dat iedere dag zou op langere tijd echt wel een heel goed middel zijn tegen migraine.(Enkele blaadjes fijn gesneden in de soep kan ook). Het kruid wordt het best vers gebruikt,of bewaard in de diepvries. Gedroogd verliest het veel van zijn werking. De plant zaait zichzelf gemakkelijk uit ,en wordt een 50cm hoog.
HYSOP(HYSSOPUS OFFICINALIS) (Paddekruid-Heilige plant) Een heesterachtige plant met sterk vertakte bloeiwijze. Blauwe bloemen van juli tot oktober waar bijen op verlekkerd zijn. Wordt tot 50cm hoog. Hysop heeft een reinigende werking. In de vorm van compressen wordt het gebruikt om huid infecties te genezen.Ook infecties in de mond kunnen met een aftreksel van hysop behandeld worden. In de keuken moet hysop met mate gebruikt worden,de sterke aromatische smaak kan overheersend zijn. Alle delen van de plant zijn eetbaar. De plant vers gebruiken,gedroogd verliest het kruid zijn waarde.
ZURING (RUMEX OBTUSIFOLIUS) Te gebruiken bij bloedarmoede, spijsvertering, huidaandoening en slechte adem (gorgelen). De jonge bladeren smaken lekker in salades, sausen en soepen. ZURINGSOEP 300 GR ZURING 1 LITER KIPPEBOUILLON 60 GR BOTER 60 GR BLOEM 1 LITER WATER PEPER ZOUT 3 EETLEPELS ROOM Was de zuring en laat uitlekken. Kook de bladeren in de hete bouillon. Maak ondertussen een roux van boter en bloem. Doe de roux samen met het water in de bouillon en laat nog eventjes zacht koken. Vergeet niet te roeren. Pureer en breng op smaak met peper en zout. Voeg de room toe. Versier elk bord met een blaadje verse zuring. (uit winiefreds kruidenboeket)
BENODIGHEDEN:EEN KONIJN EEN FLESJE POSTEL EEN EETLEPEL KUMMELZAAD PEPER EN ZOUT 200 GRAM ROZIJNEN 1 GROTE AJUIN 2 TEENTJES LOOK Kruid het konijn met peper en zout. Bakt het konijn mooi bruin . Voeg de ajuin toe en laat die ook licht kleuren. Doe de postel er bij en laat gaar stoven. Voeg nu de kummel en de rozijnen toe. Neem het vlees uit de pan. Dikt de saus met een soeplepel bruine raux.(maizena) Dien op met natuuraardappelen. Maak het nog iets gezonder en voeg ook 2 teentjes look toe Ikzelf doe in bijna alle soepen en ook in veel vlees bereidingen een teentje look. Look is bloedzuiverend en verlaagd de bloeddruk bij dagelijkse inname.
TIJM (THYMUS VULGARIS) Zowel in de keuken als in de kruidenapotheek is dit kruid zeer geeerd. Tijm bevat een krachige antiseptische of ontsmettende stof die thymol heet en zowel bacterien als schimmels dood.Dit kruid is samen met laurier en peterselie,een onmisbaar ingredient van het bekende 'bouquet garni' van de franse keuken. Tijmtaart. 250 gr zelfrijzende bloem 200gr boter 4el melk 1kl mosterd 2kl gesnipperde tijm 3eieren 4el gemalen kaas 1takje tijm om te garneren. Meng de zelfrijzende bloem,boter,melk,mosterd,de gesnipperde tijm en het eigeel van de 3 eieren door elkaar. Klop de 3eiwitten stijf en meng het voorzichtig onder het deeg. Doe nu het beslag in platte taartvorm. Strooi er de gemalen kaas over en garneer met een takje tijm. Laat een 1/2 uur bakken in een voorverwarmde oven van 180°C. Serveer deze tijm taart best koud . Een spie van deze taart bij een wildschotel Heeft een speciaal effect. (recept uit Winiefreds kruidenboeket)
VENKEL (FOENICULUM VULGARE) Voor kruidendokters een belangrijk kruid. Angeraden tegen zwaarlijvigheid,staar,astma en reumatiek. Het zou helpen tegen maag- oor en kiespijn. Het is een kruid die zeer goed is bij vis bereidingen. VENKELSAUS 2 fijngesnipperde sjalotjes 1tl venkelzaadjes Peper 1DL witte wijn 100gr boter 2 eierdooiers 2dl room. Laat de sjalotjes sudderen in boter. Doe de wijn en de peper erbij. Neem van het vuur. Meng de venkelzaadjes eronder en en laat het geheel koken. Neem van het vuur en roer de eierdooiers en de room erdoorheen. Dit is een lekkere vissaus.