DRAGON(ARTREMISIA DRACUNCULUS) Het is een doorlevend gewas,er bestaat duitse-franse en russische dragon. De russische kan tot 1m50 groot worden. Het is een smaakmaker in allerlij gerechten. Het is rijk aan bitterstoffen waardoor het de productie van maagsappen stimuleert. Dragonthee: laat 25 gr kruid gedurende 10 min trekken op 1l water. WINIEFREDS DRAGON DRUPPELTJE. Ligt er iets op uw maag?Met Winiefreds dragondruppeltje zijn alle zorgen en zware maaltijden eensklaps vergeten. Laat ongeveer 2 kopjes groene dragonblaadjes gedurende een week in 7 dl jenever rusten. Breng 1 dl water samen met de schil van 3 sinaasappelen en 300 gr witte kandijsuiker aan de kook. Meng het vocht bij de jenever en laat 2 uur rusten. Zeef en doe de drank samen met een tak verse dragon in een fles of karaf. (uit Winiefreds kruidenboeket)
INGERDIENTEN: 800 GR HERTEVLEES 3TAKJES ROZEMARIJN PEPER EN ZOUT 30GR BOTER EN EEN EETLEPEL OLIJFOLIE COGNAC OF WINIEFREDS 7 KRUIDENDRANK(een 4 tal lepels) 1 KLEIN BOKAALTJE WILDFOND 1UI 200 CL ROOM OF ALPRO CUISINE BEREIDING: Bak het gekruide hertevlees goed bruin in de boter en de olijfolie. Voeg de grof gesneden ui toe. Overgiet het vlees met cognac of winiefreds 7 kruidendrank. Doe er de wildfond bij en de takjes rozemarijn. Laat alles met een deksel op de pan suderen. 20min Voor rood en 1uur voor goed gebakken vlees. Neem het vlees uit de pan . Giet de room bij het vocht en laat indikken voor de saus. Serveert met de gebakken krielaardappels. Spoel de krielaardappels en snij ze in plakjes . Kook ze bijna gaar en giet af. Bak ze in wat boter en olijfolie samen met wat ui. Voeg op het einde van het bakken nog wat kruidenboter toe. (voor dit recept moet je echt geen keukenprins zijn)
VIOLA ODORATUM Luchtwegen en zenuwstelsel. Bij hoest: 5gr viooltjeswortel aan de kook brengen in 350 ml water,wanneer de vloeistof met de helft is ingekookt zeven,zoeten en meteen opdrinken.
Heemst (Althaea officinalis) De thee en siroop helpt bij hoest,heesheid en tandpijn. de wortel bevat veel slijmstoffen die allerlei vormen van pijn verzachten. Het smaakt excellent bij desserts en in combinatie met chocolade. De bloempjes zijn eetbaar,ze zijn mooi als garnering,of ook in een sla smaken ze heerlijk. De plant wordt een 150 cm groot . Ook de bijtjes weten de plant te vinden, de bloemen bevatten zeer veel nectar.
Oost-indische kers(tropaeolum majus) De scherp smakende blaadjes bevatten zeer veel vitamine c en bevorderen de eetlust. Het verse sap van de kers kalmeert de hoest. Men vervaardigt zelfs antibiotische stoffen uit deze plant. Verder zorgt het kruid voor een goede doorbloeding,het veroorzaakt rode wangen,het bevordert de menstruatie en het is een probaat middel tegen de engelse ziekte. Vijgensoep met oostindische kers: een halve literwitte wijn 15 verse vijgen 100gr suiker 1el maizena 1glas Cognac een halve liter melk 1tl gedroogde oostindische kers 6 blaadjes en 6 bloempjes van oostindische kers. Berijding: Warm de witte wijn op.Laat de vijgen er een nachtje in weken. Giet de wijn af en snijd de vijgen in kleine stukjes. Kook de melk met de suiker en de gedroogde oostindische kers erin. Bind met de maizena. Doe de wijn de stukjes vijg en de cognac erbij en laat alles een uur afkoelen in de koelkast. Dien op in kopjes met in ieder kopje een blaadje en een bloempje. Heerlijk op een zomerse avond.
Tips uit (Goed eten met kruiden van winiefred Van Killegem)
VALERIAAN(VALERIANA OFFICINALIS Vroeger gebruikt bij spijsstoornissen,vandaag de dag eerder als spierontspannende en kalmerende remedie.Veilig en mild slaapmiddel,een voordeel is dat men geen moeheid heeft bij het ontwaken.Gebruikt bij neurologische aandoeningen die te maken hebben met angst,stress en spanning.In de handel te krijgen als tabletten, dragees, tinctuur en capsules.Thee van gedroogde valeriaan: Neem 2 à 3 gram valeriaan op 1liter heet water.
LEVISTICUM is een vaste plant die kan uitgroeien tot 2 meter hoog. De plant kan ook in een brede pot gekweekt worden. In de winter sterft de plant boven de grond af. De gehele plant kan in de keuken gebruikt worden. De verse bladeren geven een pittige smaak aan soep,saus,spinazie en aardappelen. Ook in salades fijn gesneden heeft het een fijne,aromatische smaak. Bij runds- en lamsvlees is lavas een zeer goede smaakmaker. De scheuten zouden een delicatesse zijn. Lavas werkt verlichtend bij een slechte spijsvertering. Lavas in kleine hoeveelheden gebruiken wegens de sterke smaak.
POLYGONATUM MULTIFLORUM Het is een lelieachtige plant en familie van het lelietje- van-dalen. Beide hebben geen knol,maar een wortelstok. De wortelstok kan je in de herfst uitgraven,de wortel heeft veel knopen.Zo kan je de wortelstok breken om te vermeerderen. De witte bloemen verschijnen in de lente,en hangen voorover in kleine trosjes.In het najaar worden die mooie zwarte bessen,ze zijn giftig voor de mens,maar vogels ondervinden er geen last van. GEBRUIK:De gemalen wortelstok legt men op zweren en puisten. bij negenogen en blauwe plekken kookt men enkele soeplepels fijn gesneden in zo weinig mogelijk water,men brengt de wortelpulp aan op de getroffen huid. Thee die deze plant bevat zou bloedsuikerverlagende eigenschappen hebben.
ZEEALSEM (ARTEMISIA MARITIMA) Mij zeer weinig van bekend,waarschijnlijk giftig , (niet voor consumptie). Aromatische plant. De stengels zijn houtig en rechtopstaand. Vroeger gebruikte men zeegras voor het vullen van matrassen en kussens. Een beetje zeealsem werd toegevoegd tegen vlooien.
LAVENDEL (LAVENDULA ANGUSTIFOLIA) In deLavendel werkt ontspannend en laat de stress wegebben. Last van schele hoofdpijn,zenuwachtigheid of prikkelbaarheid,lavendel biedt je een natuurlijke oplossing. Een schaal lavendel op tafel verdrijft muggen. wereld van de parfum wordt lavendel zeer veel gebruikt. KAAS MET WARME PEREN EN LAVENDEL. 4 stevige peren 2el citroensap 5dl zoete dessertwijn 2el lavendelblaadjes 150 gr oude brokkelkaas enkele lavendelbloempjes om te garneren. Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis. Besprinkel ze met citroensap. Breng de wijn met de lavendelblaadjes aan de kook. Leg de peren in de wijn en laat het geheel een 5 à 8 min rond het kookpunt zweven. Neem de peren uit de wijn en leg ze in een vuurvaste schotel. Doe wat brokkelkaas in de holtes en zet onder de grill (een 6-tal min). Garneer met de lavendelbloempjes. Serveer de lavendelwijn apart. (Recept uit WINIEFREDS kruidenboeket)