Gebakken tofoe met groenten en sesam ---------------------------------------- Marineer 200 g tofoeblokjes in 2 el sojasaus,2 geperste teentjes knoflook en het sap van 1 limoen.Bak ze 5 min.in de wok in 1 el arachideolie.Haal de tofoe eruit en zet aan de kant..Bak ver volgens 1 rode en 1 gele paprika in blokjes en 200 g (gekookte)sperziebonen gedurende 5 minuten op een matig vuur in 2 el olie.Voeg 2 el sesamzaadjes,de tofee en de marinade toe.Warm 1 min.op,bestrooi met verse koriander en dien op.
Stoof 300g diepgevroren rataouille in 2el olijfolie met 1geperst teentje knoflook,1kl gedroogde oregano peper en zout.laat uitlekken en verdeel over 4 ingevette ovenschoteltjes .voeg bij elk ovenschoteltje 1 el room en vervolgens 1ei. Laat 6 minuten au bain-marie bakken op stand6-7(200graden).Het eiwit moet stevig zijn,met een nog vloeibare dooier.
Wok met rundvlees en gember ------------------------------- Voorbereiding:25 min,bereiding:5 min, rusttijd:20 min voor 4 personen ------------------------------------------------------ ------------------ 500 g minuutsteak 50 g gember 3 el arachideolie 1 el runderfond 1 kl fijne kristalsuiker 1/2 kl zwarte peper uit de molen
Voor de marinade ------------------ 2 el sojasaus 2 el rijstwijn of droge xeres 1 el sesamolie 1 el maiszetmeel
Snijd het vlees in heel dunne plakjes en dan in lintjes.Meng in een kom de ingrediƫnten van de marinade. Voeg het vlees toe,meng goed en laat 20 min.marineren in de koelkast. Pek en hak de gember fijn.Sauteer het vlees in een wok gedurende 2 min.op een hoog vuur in 2 el olie,waarbij je roert met een houten spatel. Zet het vlees opzij. Veeg de wok schoon met keukenpapier.Bak de gember gedurende 1 min.in de resterende olie samen met de bouillon,de peper en de suiker.Voeg het vlees toe en warm het geheel nog gedurende 1 min.door. HEERLIJK MET/rijstnoedels en wokgroenten.
Cheddar Met Porto Laat 250 g cheddar in blokjes 12 u.in de koelkast weken in 10 cl rode porto,10 cl stevige rode wijn en 1 fijngehakte grijze sjalot,en draai ze regelmatig om.Laat ze uitlekken,droog ze af met keukenpapier en dien op schaaltjes.
Ijskoude tomatensoep Dompel 600 g tomaten onder in kokend water,pel ze en meng ze samen met 1 gesnipperde ui,1 wortel in blokjes,1 tak groene selder en 2 el olijfolie.Kook alles 5 min.met 30 cl water,zout en peper.Laat afkoelen en haal door een puntzeef.Breng op smaak met het sap van 1 citroen en 2 el fijngeknipt basilicum en dien ijskoud op.
The Porridge Voor 1 persoon ----------------- Breng 2 1/2 kopjes melk aan de kook.Giet er 1 kopje havervlokken in,roer en laat weer opkoken.Laat 1 minuut sudderen.Dek af en laat 5 minuten.op een laag vuur indikken.Giet in diepe borden met een snuifje saus zout,bruine suiker en een beetje koude melk die de suiker zal kristalliseren.Dien warm op,al dan niet met stukjes fruit.
Mint Sauce of (Muntsaus) voor 4 personen
Een eenvoudig lamsgebraad kan je extra smaak geven met muntsaus.Hak muntblaadjes fijn (+/- 4 el) en mix ze samen met 1 KL fijne kristalsuiker in een keukenrobot tot een fijne puree.Voeg nadien 2 el citroensap,1 el wittewijn-of ciderazijn en 4 el kokend water toe en mix opnieuw.Laat 30 min.rusten en dien op.(Deze saus blijft 1 week goed in de koelkast)
Gestoofde bosworteltjes op z'n Zuid-Afrikaans ----------------------------------------------- 1 Bos worteltjes Schil en sap van 2 mandarijnen of van 1 sinaasappel 2 eetl.boter 1 eetl.honing 1 eetl.gembersiroop 1 eetl.ketjap manis zout en versgemalen peper 3 eetl.gehakte koriander of peterselie,vers of diepvries
VOORBEREIDEN: --------------------- Schrap de worteltjes,laat dunne worteltjes heel en halveer de dikkere.Snijd de schil van de mandarijnen of sinaasappel in mooie dunne reepjes.
BEREIDEN: ------------- Schep de worteltjes,citrusschil,sitrussap,boter,honing,gembersiroop en ketjap in een braadpan.Zet de pan op de warmtebron,zodat de boter smelt en het vocht aan de kook komt.Roer om,dek de pan af en zet hem op een lage stand.Stoof circa 10 minuten net gaar.Schud af en toe.Neem de deksel van de pan en laat het stoofvocht iets inkoken.Schep de worteltjes op een schaal en bestrooi ze met koriander of peterselie.
BEREIDINGSTIJD:ca.20 min
SERVEERSUGGESTIE: -------------------------- Lekker bij kip in kerriesaus en gele rijst