Mispels -------- Misschien zag u ze onlangs nog liggen en wist u niet meer wat het waren.De mispel is een wat vergeten vrucht met een karakteristieke roestbruine kleur.Hij heeft de grootte van een wild appel.iedereen kent de uitdrukking 'zo rot als een mispel',maar echt rot hoeven mispels niet te zijn om te worden opgegeten.Wel moeten ze zover narijpen tot ze zacht zijn en hun kenmerkende geur verspreiden.
MISPEL-DRAGONGELEI ----------------------------- (voor 4 - 5 potten van circa 350 gram )
2 kg heel rijpe mispels 3 dl witte wijn 1 dl citroensap ca. 1250 g suiker 15 g geleerpoeder 2 - 3 takjes verse dragon
Zet de radio zacht en we gaan er aan beginnen. ----------------------------------------------- Was de mispels en snijd ze doormidden,of snijd grote exemplaren in vieren. Doe de mispels met de witte wijn en het citroensap in een royale pan en breng ze aan de kook. Laat ze zachtjes circa. 1 uur doorkoken tot ze zacht zijn Leg een schone doek in de zeef,zet deze boven een kom,doe de zachte mispels erin en laat de vruchten een nacht goed uitlekken. Of hang de mispels in een doek boven een kom. Neem hier de tijd voor,druk de vruchten niet uit,dit maakt het sap en dus later de gelei troebel; Meet de hoeveelheid gezeefd sap en weeg aan de hand van deze hoeveelheid het gewicht aan suiker af. Reken op 350 gram suiker per halve liter sap. Roer de afgewogen hoeveelheid suiker uit met het geleerpoeder en voeg dit toe aan het mispelsap. Breng de massa opnieuw aan de kook en laat de gelei inkoken tot de gewenste dikte. Voeg op het laatst de blaadjes toe en schenk de hete gelei in de schoongemaakte potten. Sluit de potten af met vochtig huishoudfolie en een schroefdeksel en zet ze circa 10 minuten omgekeerd weg. Keer de potten regelmatig zodat de blaadjes dragon zich goed in de gelei kunnen verdelen
Bewaren:circa 12 maanden houdbaar
Serveren:Lekker bij vleesgerechten
Tip:Zonder dragon is mispelgelei ook heel lekker op toast en als aanvulling op taarten. Reken dan op 500 gram suiker per halve liter sap.
Gelei van bloedsinaasappelen met passievruchten -------------------------------------------------- Sap van 6-8 bloedsinaasappelen
50 g suiker
sap van 4-5 passievruchten
1 citroen
geleisuiker (1 deel geleisuiker op 1 deel sap)
(Voor 3-4 potten van circa 450 gram)
Was de helft van de sinaasappelen en schil ze heel dun af zodat alle witte velletjes worden verwijderd. Snijd de schillen in mooie dunne reepjes.
Breng de reepjes aan de kook met de suiker en zoveel water dat ze net onder staan en laat ze 10 minuten flink doorkoken.
Spoel de schilletjes vervolgens af onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken.
Pers alle sinaasappelen en schenk het sap door een zeef in de maatkan. Snijd de passievruchten doormidden en pers ze uit.Dit gaat heel goed met behulp van een citruspers. Schenk het sap door een zeef bij het sinaasappelsap in de maatkan.
Pers de citroen uit en schenk het sap door een zeef in de maatkan.Meet de hoeveelheid sap en schenk dit in een pan met dike bodem.
Voeg eenzelfde hoeveelheid geleisuiker toe,roer even door en breng alles aan de kook.Roer af en toe goed door.
Laat de gelei,als hij kookt,zonder deksel 4-6 flink borrelend doorkoken. Voeg de laatste 2 minuten de uitgelekte schilletjes toe.
Controleer de gelei op de juiste dikte en doe hem over in de schoongemaakte potten.
Zet de potten circa 10 minuten omgekeerd op een doek. Draai de potten na 5 minuten eenmaal om en zet ze dan weer omgekeerd weg,zodat de schilletjes niet naar één kant zakken.
KNOFLOOKPICKLES -------------------------- Met Magnetron ---------------- (Voor 1 pot van circa 450 gram) --------------------------------- *400 g knoflooktenen (circa 350 gram schoonn gewicht) *2 theel.zout *2 1/2 dl rode-wijnazijn *50 g suiker *2 laurierblaadjes *10 peperkorrels *stukje verse gemberwortel van 3-4 cm
Magnetrongerei: ---------------- -een schaal met een inhoud van 2 liter
Pel de knoflooktenen en leg ze in een schaal.Voeg zoveel water met het zout toe dat zenet onder staan.
Zet de schaal in de magnetron,afgedekt,circa 5 minuten,ca 750 Watt en laat het geheel aan de kook komen.Laat de knoflooktenen vervolgens,afgedekt,nog 2 minuten,ca 750 Watt,doorkoken.
Giet de knoflooktenen af en laat ze uitlekken.
Doe azijn,water,suiker,laurierblaadjes,peperkorrels en de in 2-3 stukken gesneden gemberwortel in de schaal en zet deze in de magnetron,afgedekt,3-5 minuten,ca.750 Watt,zodat het vocht aan de kook komt.
Roer tussentijds tweemaal door zodat de suiker goed oplost.Laat het vocht nog 2 minuten goed doorkoken,afgedekt,ca.750 Watt.
Doe de uitgelekte knoflooktenen in de pot.
Giet direct het vocht met de kruiden over de knoflooktenen en sluit de pot af met vochtig huishoodfolie en schroefdeksel.Zet de pot circa 10 minuten omgekeerd op een doek.
Lasagne van peperkoek met chocoladeduo -------------------------------------------- Ingrediënten (4 personen)
8 plakken peperkoek 1 dl bloedsinaasappelsap 1dl passievruchtensap 1 dl pompelmoessap 3 eetlepels suiker 2 cm verse gember 10 gr maizena 110 g pure cholade 25 g bresiliennenootjes 15 g pistachnoten 15 g amandelnoten 3,75 dl room 8 g cacaopoeder 45 g suiker 1 blaadje gelatine 60 g witte chocolade munt (garnituur) poedersuiker (garnituur)
BEREIDINGSWIJZE
-Steek met een uitsteekvorm rondjes peperkoek uit (diameter van decilindervormpjes).Leg eeb schijfje peperkoek op de bodem van een cilinder. -Laat het bloedsinaasappelsap,het passievruchtensap en het pompelmoessap samen met 3 eetlepels suiker en de geschilde en in stukjes gesneden gember 8 minuten inkoken. -Passeer het kookvocht.Los de maizena op in een klein beetje kookvocht en giet dan bij het kokende sap.Laat een beetje inkoken. -Smelt 50 g pure chocolade voor de garnituur.Giet de gesmolten chocolade uit op bakpapier en overstrooi rijkelijk met bresiliennenootjes,gehakte pistache-en amandelnoten.Laat afkoele en opstijven. -Breng 0,5 dl room met het cacaopoeder en 25 g suiker aan de kook.Giet het roommengsel over 60 g pure cholade en laat volledig smelten.Laat daarna afkoelen. -Week gelatine in koud water.Breng nog eens 0,5 dl room,giet de kokende room op de witte chocolade en laat afkoelen. -Klop de rest van de room op (2,75 dl),verdeel in tweeën,spatel de ene helft onder het witte chocolademengsel en de andere helft onder het bruine chocolademengsel. -Neem de cilinder met het schijfje peperkoek en vul op met bruine chocolademengeling en druk goed aan.Zet gedurende 1 uur in de diepvries. -Neem de chocolade van het bakpapier en breek in stukken.
AFWERKING
Ondoe de chocolade van zijn cilindervorm en dresseer in het midden van het bord. Lepel de saus eromheen.Plaats er een stuk notenchocolade tegen en werk verder af met een takje munt.Bestrooi met poedersuiker.