Inhoud blog
  • kastanjeroomsoep met selder
  • oesters met amandelen
  • mini-papilotten met zalm en mozarella
  • mocchito met champagne
  • Alcoholvrij coctails
  • Chocoladetruffels
  • eindelijk terug thuis
  • Taart met aardappelen en appelen
  • Eindelijk genezen
  • Ribbetjes om je vingers bij af te likken
  • Pie met kip
  • The sinaasappelmarmelade met whisky
  • Gebakken tofoe met groenten en sesam
  • kaneel
  • eventjes naar de bakker met de moto
  • eitje uit de oven
  • Wok met rundvlees en gember
  • Recepten
  • Gestoofde bosworteltjes op z'n Zuid-Afrikaans
  • verjaardag
  • Droomthee
  • Mispels
  • Gelei van bloedsinaasappelen met passievruchten
  • Knoflookpickles
  • Lasagne van peperkoek met chocoladeduo
  • sabbatkoekjes
  • dode vingers
  • Welkom op heksenpot
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Een interessant adres?
    Foto
    Foto
    Archief
  • Alle berichten
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    hesksepot

    08-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mispels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mispels
    --------
    Misschien zag u ze onlangs nog liggen en wist u niet meer wat het waren.De mispel is een wat vergeten vrucht met een karakteristieke roestbruine kleur.Hij heeft de grootte van een wild appel.iedereen kent de uitdrukking 'zo rot als een mispel',maar echt rot hoeven mispels niet te zijn om te worden opgegeten.Wel moeten ze zover narijpen tot ze zacht zijn en hun kenmerkende geur verspreiden.

    MISPEL-DRAGONGELEI
    -----------------------------
    (voor 4 - 5 potten van circa 350 gram )

    2 kg heel rijpe mispels
    3 dl witte wijn
    1 dl citroensap
    ca. 1250 g suiker
    15 g geleerpoeder
    2 - 3 takjes verse dragon

    Zet de radio zacht en we gaan er aan beginnen.
    -----------------------------------------------
    Was de mispels en snijd ze doormidden,of snijd grote exemplaren in vieren.
    Doe de mispels met de witte wijn en het citroensap in een royale pan en breng ze aan de kook.
    Laat ze zachtjes circa. 1 uur doorkoken tot ze zacht zijn
    Leg een schone doek in de zeef,zet deze boven een kom,doe de zachte mispels erin en laat de vruchten een nacht goed uitlekken.
    Of hang de mispels in een doek boven een kom.
    Neem hier de tijd voor,druk de vruchten niet uit,dit maakt het sap en dus later de gelei troebel;
    Meet de hoeveelheid gezeefd sap en weeg aan de hand van deze hoeveelheid het gewicht aan suiker af.
    Reken op 350 gram suiker per halve liter sap.
    Roer de afgewogen hoeveelheid suiker uit met het geleerpoeder en voeg dit toe aan het mispelsap.
    Breng de massa opnieuw aan de kook en laat de gelei inkoken tot de gewenste dikte.
    Voeg op het laatst de blaadjes toe en schenk de hete gelei in de schoongemaakte potten.
    Sluit de potten af met vochtig huishoudfolie en een schroefdeksel en zet ze circa 10 minuten omgekeerd weg.
    Keer de potten regelmatig zodat de blaadjes dragon zich goed in de gelei kunnen verdelen

    Bewaren:circa 12 maanden houdbaar

    Serveren:Lekker bij vleesgerechten

    Tip:Zonder dragon is mispelgelei ook heel lekker op toast en als aanvulling op taarten.
    Reken dan op 500 gram suiker per halve liter sap.

    08-05-2008 om 11:30 geschreven door mady

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.






    08-05-2008 om 10:48 geschreven door mady

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gelei van bloedsinaasappelen met passievruchten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gelei van bloedsinaasappelen met passievruchten
    --------------------------------------------------
    Sap van 6-8 bloedsinaasappelen

    50 g suiker

    sap van 4-5 passievruchten

    1 citroen

    geleisuiker (1 deel geleisuiker op 1 deel sap)

    (Voor 3-4 potten van circa 450 gram)


    Was de helft van de sinaasappelen en schil ze heel dun af zodat alle witte velletjes worden verwijderd.
    Snijd de schillen in mooie dunne reepjes.

    Breng de reepjes aan de kook met de suiker en zoveel water dat ze net onder staan en laat ze 10 minuten flink doorkoken.

    Spoel de schilletjes vervolgens af onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken.

    Pers alle sinaasappelen en schenk het sap door een zeef in de maatkan.
    Snijd de passievruchten doormidden en pers ze uit.Dit gaat heel goed met behulp van een citruspers.
    Schenk het sap door een zeef bij het sinaasappelsap in de maatkan.

    Pers de citroen uit en schenk het sap door een zeef in de maatkan.Meet de hoeveelheid sap en schenk dit in een pan met dike bodem.

    Voeg eenzelfde hoeveelheid geleisuiker toe,roer even door en breng alles aan de kook.Roer af en toe goed door.

    Laat de gelei,als hij kookt,zonder deksel 4-6 flink borrelend doorkoken.
    Voeg de laatste 2 minuten de uitgelekte schilletjes toe.

    Controleer de gelei op de juiste dikte en doe hem over in de schoongemaakte potten.

    Zet de potten circa 10 minuten omgekeerd op een doek.
    Draai de potten na 5 minuten eenmaal om en zet ze dan weer omgekeerd weg,zodat de schilletjes niet naar één kant zakken.

    BEWAREN:

    Circa 12 maanden houdbaar

    07-05-2008 om 13:42 geschreven door mady

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knoflookpickles
    Klik op de afbeelding om de link te volgen KNOFLOOKPICKLES
    --------------------------
    Met Magnetron
    ----------------
    (Voor 1 pot van circa 450 gram)
    ---------------------------------
    *400 g knoflooktenen
    (circa 350 gram schoonn gewicht)
    *2 theel.zout
    *2 1/2 dl rode-wijnazijn
    *50 g suiker
    *2 laurierblaadjes
    *10 peperkorrels
    *stukje verse gemberwortel van 3-4 cm

    Magnetrongerei:
    ----------------
    -een schaal met een inhoud van 2 liter

    Pel de knoflooktenen en leg ze in een schaal.Voeg zoveel water met het zout toe dat zenet onder staan.

    Zet de schaal in de magnetron,afgedekt,circa 5 minuten,ca 750 Watt en laat het geheel aan de kook komen.Laat de knoflooktenen vervolgens,afgedekt,nog 2 minuten,ca 750 Watt,doorkoken.

    Giet de knoflooktenen af en laat ze uitlekken.

    Doe azijn,water,suiker,laurierblaadjes,peperkorrels en de in 2-3 stukken gesneden gemberwortel in de schaal en zet deze in de magnetron,afgedekt,3-5 minuten,ca.750 Watt,zodat het vocht aan de kook komt.

    Roer tussentijds tweemaal door zodat de suiker goed oplost.Laat het vocht nog 2 minuten goed doorkoken,afgedekt,ca.750 Watt.

    Doe de uitgelekte knoflooktenen in de pot.

    Giet direct het vocht met de kruiden over de knoflooktenen en sluit de pot af met vochtig huishoodfolie en schroefdeksel.Zet de pot circa 10 minuten omgekeerd op een doek.

    Magnetrontijd: 12-17 minuten

    Bewaren:Circa 6 maanden houdbaar

    Serveren:Bij gebraden vlees en bij paté

    06-05-2008 om 12:09 geschreven door mady

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lasagne van peperkoek met chocoladeduo
    Lasagne van peperkoek met chocoladeduo
    --------------------------------------------
    Ingrediënten (4 personen)

    8 plakken peperkoek
    1 dl bloedsinaasappelsap
    1dl passievruchtensap
    1 dl pompelmoessap
    3 eetlepels suiker
    2 cm verse gember
    10 gr maizena
    110 g pure cholade
    25 g bresiliennenootjes
    15 g pistachnoten
    15 g amandelnoten
    3,75 dl room
    8 g cacaopoeder
    45 g suiker
    1 blaadje gelatine
    60 g witte chocolade
    munt (garnituur)
    poedersuiker (garnituur)

    BEREIDINGSWIJZE

    -Steek met een uitsteekvorm rondjes peperkoek uit (diameter van decilindervormpjes).Leg eeb schijfje peperkoek op de bodem van een cilinder.
    -Laat het bloedsinaasappelsap,het passievruchtensap en het pompelmoessap samen met 3 eetlepels suiker en de geschilde en in stukjes gesneden gember 8 minuten inkoken.
    -Passeer het kookvocht.Los de maizena op in een klein beetje kookvocht en giet dan bij het kokende sap.Laat een beetje inkoken.
    -Smelt 50 g pure chocolade voor de garnituur.Giet de gesmolten chocolade uit op bakpapier en overstrooi rijkelijk met bresiliennenootjes,gehakte pistache-en amandelnoten.Laat afkoele en opstijven.
    -Breng 0,5 dl room met het cacaopoeder en 25 g suiker aan de kook.Giet het roommengsel over 60 g pure cholade en laat volledig smelten.Laat daarna afkoelen.
    -Week gelatine in koud water.Breng nog eens 0,5 dl room,giet de kokende room op de witte chocolade en laat afkoelen.
    -Klop de rest van de room op (2,75 dl),verdeel in tweeën,spatel de ene helft onder het witte chocolademengsel en de andere helft onder het bruine chocolademengsel.
    -Neem de cilinder met het schijfje peperkoek en vul op met bruine chocolademengeling en druk goed aan.Zet gedurende 1 uur in de diepvries.
    -Neem de chocolade van het bakpapier en breek in stukken.

    AFWERKING

    Ondoe de chocolade van zijn cilindervorm en dresseer in het midden van het bord.
    Lepel de saus eromheen.Plaats er een stuk notenchocolade tegen en werk verder af met een takje munt.Bestrooi met poedersuiker.

    06-05-2008 om 10:34 geschreven door mady

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 13/10-19/10 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Welkom op mijn blog!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Welkom op mijn blog!

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!