Wok met rundvlees en gember ------------------------------- Voorbereiding:25 min,bereiding:5 min, rusttijd:20 min voor 4 personen ------------------------------------------------------ ------------------ 500 g minuutsteak 50 g gember 3 el arachideolie 1 el runderfond 1 kl fijne kristalsuiker 1/2 kl zwarte peper uit de molen
Voor de marinade ------------------ 2 el sojasaus 2 el rijstwijn of droge xeres 1 el sesamolie 1 el maiszetmeel
Snijd het vlees in heel dunne plakjes en dan in lintjes.Meng in een kom de ingrediënten van de marinade. Voeg het vlees toe,meng goed en laat 20 min.marineren in de koelkast. Pek en hak de gember fijn.Sauteer het vlees in een wok gedurende 2 min.op een hoog vuur in 2 el olie,waarbij je roert met een houten spatel. Zet het vlees opzij. Veeg de wok schoon met keukenpapier.Bak de gember gedurende 1 min.in de resterende olie samen met de bouillon,de peper en de suiker.Voeg het vlees toe en warm het geheel nog gedurende 1 min.door. HEERLIJK MET/rijstnoedels en wokgroenten.
Cheddar Met Porto Laat 250 g cheddar in blokjes 12 u.in de koelkast weken in 10 cl rode porto,10 cl stevige rode wijn en 1 fijngehakte grijze sjalot,en draai ze regelmatig om.Laat ze uitlekken,droog ze af met keukenpapier en dien op schaaltjes.
Ijskoude tomatensoep Dompel 600 g tomaten onder in kokend water,pel ze en meng ze samen met 1 gesnipperde ui,1 wortel in blokjes,1 tak groene selder en 2 el olijfolie.Kook alles 5 min.met 30 cl water,zout en peper.Laat afkoelen en haal door een puntzeef.Breng op smaak met het sap van 1 citroen en 2 el fijngeknipt basilicum en dien ijskoud op.
The Porridge Voor 1 persoon ----------------- Breng 2 1/2 kopjes melk aan de kook.Giet er 1 kopje havervlokken in,roer en laat weer opkoken.Laat 1 minuut sudderen.Dek af en laat 5 minuten.op een laag vuur indikken.Giet in diepe borden met een snuifje saus zout,bruine suiker en een beetje koude melk die de suiker zal kristalliseren.Dien warm op,al dan niet met stukjes fruit.
Mint Sauce of (Muntsaus) voor 4 personen
Een eenvoudig lamsgebraad kan je extra smaak geven met muntsaus.Hak muntblaadjes fijn (+/- 4 el) en mix ze samen met 1 KL fijne kristalsuiker in een keukenrobot tot een fijne puree.Voeg nadien 2 el citroensap,1 el wittewijn-of ciderazijn en 4 el kokend water toe en mix opnieuw.Laat 30 min.rusten en dien op.(Deze saus blijft 1 week goed in de koelkast)
Gestoofde bosworteltjes op z'n Zuid-Afrikaans ----------------------------------------------- 1 Bos worteltjes Schil en sap van 2 mandarijnen of van 1 sinaasappel 2 eetl.boter 1 eetl.honing 1 eetl.gembersiroop 1 eetl.ketjap manis zout en versgemalen peper 3 eetl.gehakte koriander of peterselie,vers of diepvries
VOORBEREIDEN: --------------------- Schrap de worteltjes,laat dunne worteltjes heel en halveer de dikkere.Snijd de schil van de mandarijnen of sinaasappel in mooie dunne reepjes.
BEREIDEN: ------------- Schep de worteltjes,citrusschil,sitrussap,boter,honing,gembersiroop en ketjap in een braadpan.Zet de pan op de warmtebron,zodat de boter smelt en het vocht aan de kook komt.Roer om,dek de pan af en zet hem op een lage stand.Stoof circa 10 minuten net gaar.Schud af en toe.Neem de deksel van de pan en laat het stoofvocht iets inkoken.Schep de worteltjes op een schaal en bestrooi ze met koriander of peterselie.
BEREIDINGSTIJD:ca.20 min
SERVEERSUGGESTIE: -------------------------- Lekker bij kip in kerriesaus en gele rijst
Droomthee ------------ Een kalmerend drankje om u slaperig te maken en helder te laten dromen --------------------------------------------------------------------------- U hebt nodig ------------- 1 tl kamillebloesem 1/2 tl gedroogde muntblaadjes Gemberpoeder Nootmuskaat Een kom en een lepel Een zeef Honing en vers citroensap Een schone mok
Alle culturen gebruiken kruiden voor verschillende doeleinden:elke streek heeft zijn eigen planten voor het verzachten van pijn,verlagen van koorts,genezen van ziekten en stimuleren van een goede nachtrust.Deze kruiden zijnn tegenwoordig te koop in reformzaken.Let er altijd goed op dat u het juiste kruid te pakken hebt en koop alleen kruiden in een betrouwbare winkel.Hieronder staat een veilig,eenvoudig en doeltreffend recept voor een drankje dat u zal helpen in slaap te komen en u duidelijke dromen zal brengen.
Uitvoering ----------- Voor één kop droomthee heb u 1 tl gedroogde kamillebloesem,1/1 tl gedroogde muntblaadjes ,een mespuntje gemberpoeder en een mespuntje nootmuskaat nodig.Doe de kruiden in een kom,voeg 300 ml kokend water toe en laat het geheel onder af en toe roeren 5 minuten trekken,terwijl u zingt:
"Zoete kruiden,slaapkruiden in deze thee,geef me mooie en heldere dromen mee."
Giet het mengsel in een schone mok.Voeg eventueel wat citroensap of honing toe en drink deze thee warm of koud.Een klein beetje thee laat de slaap al snel komen en maakt uw droom helder.
Mispels -------- Misschien zag u ze onlangs nog liggen en wist u niet meer wat het waren.De mispel is een wat vergeten vrucht met een karakteristieke roestbruine kleur.Hij heeft de grootte van een wild appel.iedereen kent de uitdrukking 'zo rot als een mispel',maar echt rot hoeven mispels niet te zijn om te worden opgegeten.Wel moeten ze zover narijpen tot ze zacht zijn en hun kenmerkende geur verspreiden.
MISPEL-DRAGONGELEI ----------------------------- (voor 4 - 5 potten van circa 350 gram )
2 kg heel rijpe mispels 3 dl witte wijn 1 dl citroensap ca. 1250 g suiker 15 g geleerpoeder 2 - 3 takjes verse dragon
Zet de radio zacht en we gaan er aan beginnen. ----------------------------------------------- Was de mispels en snijd ze doormidden,of snijd grote exemplaren in vieren. Doe de mispels met de witte wijn en het citroensap in een royale pan en breng ze aan de kook. Laat ze zachtjes circa. 1 uur doorkoken tot ze zacht zijn Leg een schone doek in de zeef,zet deze boven een kom,doe de zachte mispels erin en laat de vruchten een nacht goed uitlekken. Of hang de mispels in een doek boven een kom. Neem hier de tijd voor,druk de vruchten niet uit,dit maakt het sap en dus later de gelei troebel; Meet de hoeveelheid gezeefd sap en weeg aan de hand van deze hoeveelheid het gewicht aan suiker af. Reken op 350 gram suiker per halve liter sap. Roer de afgewogen hoeveelheid suiker uit met het geleerpoeder en voeg dit toe aan het mispelsap. Breng de massa opnieuw aan de kook en laat de gelei inkoken tot de gewenste dikte. Voeg op het laatst de blaadjes toe en schenk de hete gelei in de schoongemaakte potten. Sluit de potten af met vochtig huishoudfolie en een schroefdeksel en zet ze circa 10 minuten omgekeerd weg. Keer de potten regelmatig zodat de blaadjes dragon zich goed in de gelei kunnen verdelen
Bewaren:circa 12 maanden houdbaar
Serveren:Lekker bij vleesgerechten
Tip:Zonder dragon is mispelgelei ook heel lekker op toast en als aanvulling op taarten. Reken dan op 500 gram suiker per halve liter sap.
Gelei van bloedsinaasappelen met passievruchten -------------------------------------------------- Sap van 6-8 bloedsinaasappelen
50 g suiker
sap van 4-5 passievruchten
1 citroen
geleisuiker (1 deel geleisuiker op 1 deel sap)
(Voor 3-4 potten van circa 450 gram)
Was de helft van de sinaasappelen en schil ze heel dun af zodat alle witte velletjes worden verwijderd. Snijd de schillen in mooie dunne reepjes.
Breng de reepjes aan de kook met de suiker en zoveel water dat ze net onder staan en laat ze 10 minuten flink doorkoken.
Spoel de schilletjes vervolgens af onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken.
Pers alle sinaasappelen en schenk het sap door een zeef in de maatkan. Snijd de passievruchten doormidden en pers ze uit.Dit gaat heel goed met behulp van een citruspers. Schenk het sap door een zeef bij het sinaasappelsap in de maatkan.
Pers de citroen uit en schenk het sap door een zeef in de maatkan.Meet de hoeveelheid sap en schenk dit in een pan met dike bodem.
Voeg eenzelfde hoeveelheid geleisuiker toe,roer even door en breng alles aan de kook.Roer af en toe goed door.
Laat de gelei,als hij kookt,zonder deksel 4-6 flink borrelend doorkoken. Voeg de laatste 2 minuten de uitgelekte schilletjes toe.
Controleer de gelei op de juiste dikte en doe hem over in de schoongemaakte potten.
Zet de potten circa 10 minuten omgekeerd op een doek. Draai de potten na 5 minuten eenmaal om en zet ze dan weer omgekeerd weg,zodat de schilletjes niet naar één kant zakken.
KNOFLOOKPICKLES -------------------------- Met Magnetron ---------------- (Voor 1 pot van circa 450 gram) --------------------------------- *400 g knoflooktenen (circa 350 gram schoonn gewicht) *2 theel.zout *2 1/2 dl rode-wijnazijn *50 g suiker *2 laurierblaadjes *10 peperkorrels *stukje verse gemberwortel van 3-4 cm
Magnetrongerei: ---------------- -een schaal met een inhoud van 2 liter
Pel de knoflooktenen en leg ze in een schaal.Voeg zoveel water met het zout toe dat zenet onder staan.
Zet de schaal in de magnetron,afgedekt,circa 5 minuten,ca 750 Watt en laat het geheel aan de kook komen.Laat de knoflooktenen vervolgens,afgedekt,nog 2 minuten,ca 750 Watt,doorkoken.
Giet de knoflooktenen af en laat ze uitlekken.
Doe azijn,water,suiker,laurierblaadjes,peperkorrels en de in 2-3 stukken gesneden gemberwortel in de schaal en zet deze in de magnetron,afgedekt,3-5 minuten,ca.750 Watt,zodat het vocht aan de kook komt.
Roer tussentijds tweemaal door zodat de suiker goed oplost.Laat het vocht nog 2 minuten goed doorkoken,afgedekt,ca.750 Watt.
Doe de uitgelekte knoflooktenen in de pot.
Giet direct het vocht met de kruiden over de knoflooktenen en sluit de pot af met vochtig huishoodfolie en schroefdeksel.Zet de pot circa 10 minuten omgekeerd op een doek.
Lasagne van peperkoek met chocoladeduo -------------------------------------------- Ingrediënten (4 personen)
8 plakken peperkoek 1 dl bloedsinaasappelsap 1dl passievruchtensap 1 dl pompelmoessap 3 eetlepels suiker 2 cm verse gember 10 gr maizena 110 g pure cholade 25 g bresiliennenootjes 15 g pistachnoten 15 g amandelnoten 3,75 dl room 8 g cacaopoeder 45 g suiker 1 blaadje gelatine 60 g witte chocolade munt (garnituur) poedersuiker (garnituur)
BEREIDINGSWIJZE
-Steek met een uitsteekvorm rondjes peperkoek uit (diameter van decilindervormpjes).Leg eeb schijfje peperkoek op de bodem van een cilinder. -Laat het bloedsinaasappelsap,het passievruchtensap en het pompelmoessap samen met 3 eetlepels suiker en de geschilde en in stukjes gesneden gember 8 minuten inkoken. -Passeer het kookvocht.Los de maizena op in een klein beetje kookvocht en giet dan bij het kokende sap.Laat een beetje inkoken. -Smelt 50 g pure chocolade voor de garnituur.Giet de gesmolten chocolade uit op bakpapier en overstrooi rijkelijk met bresiliennenootjes,gehakte pistache-en amandelnoten.Laat afkoele en opstijven. -Breng 0,5 dl room met het cacaopoeder en 25 g suiker aan de kook.Giet het roommengsel over 60 g pure cholade en laat volledig smelten.Laat daarna afkoelen. -Week gelatine in koud water.Breng nog eens 0,5 dl room,giet de kokende room op de witte chocolade en laat afkoelen. -Klop de rest van de room op (2,75 dl),verdeel in tweeën,spatel de ene helft onder het witte chocolademengsel en de andere helft onder het bruine chocolademengsel. -Neem de cilinder met het schijfje peperkoek en vul op met bruine chocolademengeling en druk goed aan.Zet gedurende 1 uur in de diepvries. -Neem de chocolade van het bakpapier en breek in stukken.
AFWERKING
Ondoe de chocolade van zijn cilindervorm en dresseer in het midden van het bord. Lepel de saus eromheen.Plaats er een stuk notenchocolade tegen en werk verder af met een takje munt.Bestrooi met poedersuiker.
1 el honing 2 1/2 kop bloem 1 tl (5 ml) bakpoeder 1/2 tl (2 1/2 ml zout) 1 1/2 kop havervlokken 1 1/2 bruine suiker 1 el ( 15 ml) wijn enkele druppels vanille-extract snuifje kaneel
Meng de droge ingrediënten.Voeg de honing en de wijn toe en zo veel water dat er een deeg ontstaat. Rol dit uit op een op een met bloem bestrooide plank en snijd het in halvemaanvormen met de rand van een kopje.Leg de maantjes op een ingevette bakplaat en bak ze 15 minuten,of tot ze lichtbruin zijn,in een voorverwarmde oven op 180 °C.
Omschrijving -------------- Aantal personen:8 ----------------- Bereidingstijd:30-60 minuten
Ingrediënten:50 gr zachte boter,30 gr basterdsuiker,een zakje vanillesuiker,125 gr zelfrijzend bakmeel,een zakje blanke halve amandelen.
Bereidingswijze:Verwarm de oven voor op 225 C°. Meng de boter,suiker en vanillesuiker,mix tot een luchtige massa is ontstaan. Voeg dan het meel beetje bij beetje toe,tot het deeg dik en stijf wordt. Kneed dan nog even met de hand. Vorm van het deeg vingers,kerf de knokkels erin. Duw halve amandelen aan een uiteinde erin als nagels. Bak bruin en gaar in 10 - 15 minuten.... Eventueel nog met rode levensmiddelkleurstof de nagels aflacken.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!