1,5 dl ananassap 10 ml passievruchtensiroop 10 ml aardbeiensiroop 10 ml verse room
De ingrediënten met 5-6 ijsblokjes door elkaar schudden in de shaker en door de barzeef in een longdrinkglas met 3 ijsblokjes schenken.Garneren met babyananas en een kers.
Chocoladetruffels ------------------ 200 ml slagroom 300 g pure chocolade ,fijngehakt
afwerking
200 g pure of witte chocolade gesmolten 50 g goede cacaopoeder,gezeefd
een spuutzak met een 1 cm gladde spuitmond
meerder bakplaten bekleed met bakpapier of vetvrij papier
VOOR 50 STUKS
1.Breng de room in een steelpan langzaam aan de kook.Haal hem van het vuur en laat hem enkele minuten afkoelen.
Doe de gehakte cocolade in een vuurvaste kom en schenk de hete room erop*. Laat het mengsel enkele minuten afkoelen.
2.Roer voorzichtig tot er een glad mengsel ontstaat.Roer in dit stadium niet te lang.Laat het mengsel afkoelen.
Klop het afgekoelde,maar niet harde mengsel stevig met een houten lepel tot het heel dik en veel lichter van kleur en samenstelling is.
Opmerking Als u alcohol wilt gebruiken,doe dit dan voordat u de room toevoegt.Geschikt zijn Drambuie,bruine rum,cognac,Tia Maria of sinaasappellikeur.Voeg hier 3 eetlepels van toe.
Infoblok --------- Werktijd :45min baktijd:ca.45 min voor 1 ronde vorm (26 cm doorsnee) 4 porties ca.950 kcal per portie
Ingrediënten ------------ voor het kwark-oliedeeg ------------------------- 200 g tarwebloem type 405 1/2 tl zout 1 tl bakpoeder 100 g magere kwak 4 el melk een beetje bloem voor het uit rollen een beetje vet voor de vorm
Voor de garnering ------------------- 3 takjes marjolein 4 kleune,vaste aardappelen (mogen niet verbrokkelen bij het koken) 300 gt mager buikstuk van het varken zonder zwoerd 3 kleine uien 2 kleine,zure appelen (bv.boskoop) 1 el olie een snufje zout zwarte peper 50 g licht belegen Goudse kaas 100 g room 50 ml melk 2 verse eieren
1.De bakoven op 200°C voor verwarmen.Voor het deeg:de bloem met zout en bakpoeder vermengen.Kwark,melk en olie erbij voegen en alles tot een elastisch deeg kneden.
2.Het deeg op een slechts licht met bloem bestrooid werkblad iets groter dan de vorm uitrollen. De vorm invetten en met het deeg bekleden. Rondom een goede 3 cm hoge rand vormen. Het deeg op de middelste rooster van de bakoven ongeveer 15 minuten 'blind' bakken.
3.Intussen de marjolein wassen,droogdeppen,de blaadjes afplukken en 1 el ervan voor de vulling afplukken.De ongeschilde aardappelen samen met de overgebleven marjolein in water net gaar koken.Het buikstuk van het varken in blokjes snijden.De uien pellen en in blokjes snijden.De appelen schillen,in vieren snijden,van het klokhuis ontdoen en in blokjes snijden.
4.Het buikstuk van het varken in hete olie knapperig braden.Uien en appelen erbij voegen en goudgeel braden.Het geheel met zout en peper kruiden.De blaadjes marjolein erdoor mengen.
5.De kaas grof raspen.De aardappelen pellen en in vieren snijden.Schik ze decoratief op het deeg en bestrooi ze met peper.Vul de ruimte tussen de aardappelen met het mengsel van uien en aardappelen op.
6.De room met de melk en de eieren door elkaar roeren,met zout en peper flink pittig maken en dit over de ingrediënten in de vorm gieten. Vervolgens de kaas gelijkmatig erover verdelen.De taart op de onderste rooster van de oven gedurende ongeveer 30 minuten bakken tot het oppervlak een goudgele kleur geeft.
Variatie op het recept ---------------------- Als u liever een pittiger kaas lust,probeer u dan dit recept eens met in kleine blokjes gesneden blauwe schimmelkaas (bijv.gorgonzola)
Ribbetjes om je vingers bij af te likken ---------------------------------------- Voor 2 personen ------------------ 8 spareribs 1 kleine ui 1 steranijs 1 kaneelstokje,in schorsachtige stukjes gebroken 1 groene chilipeper,grof gehakt stuk verse gemberwortel van 2 tot 3 cm,geschild,in dunne plakjes gesneden de geraspte schil en het sap van een halve limoen 2 eetlepels sojasaus 1 eetlepel arachideolie 1 eetlepel donkere siroop 0,6 dl ananassap (uit een blik)
Doe de sparreribs in een grote plastiekzak.Pel de ui,snijd hem in 8 parten en doe ook die,evenals de steranijs,het verbrokkelde kanelstokje,de stukjes chilipeper en de plakjes gember,in de zak. Giet het limoensap,de geraspte limoenschil,de sojasaus,de arachideolie,de stroop en het ananassap in een maatbeker en roer ze goed door elkaar.Giet ook dit mengsel in de zak.Knoop of bind de zak dicht en schud en kneed de zak met alles erin.Het is ideaal als je het vlees tot de volgende dag in de koelkast legt,maar minstens twee uur op een koel plekje ergens in de keuken is ook goed. Verwarm de oven voor op 200° C/gasovenstand 6.Laat de gemarineerde ribbetjes op kamer temperatuur komen.Giet de hele inhoud van de zak in een braadslee en zet die een uur in de oven.Keer halverwege de braadtijd de ribbetjes om zodat ze aan de andere kant ook een beetje bruin worden. Doe de inhoud van de braadslee over op een grote platte schaal en klaar ben je. Als toetje zou ik een grote kom aardbeien voor willen stellen.Ze zijn er net achter gekomen dat aardbeien de seksuele drift sterker stimuleren dan welk ander voedsel ook.Of je dit soort dingen moet geloven weet ik niet,want hoe kun je dat meten,maar blijkbaar is zink,dat in buitengewoon grote hoeveelheid in de pitjes zit, een natuurlijk afrodisiacum.Het is een intressant vorbeeld van het verschijnsel dat mensen vaak om de verkeerde redenen in iets geloven - jarenlang geloofde men dat aardbeien seksuele lusten opwekten omdat men meende dat pitjes vruchtbaarheid betekenden en aardbeien hebben er inderdaad nogal wat.Wat je er ook van gelooft,ik hoop dat geen van beide partijen door de vruchtjes gestimuleerd hoeft te worden.
Pie met kip ----------- 4 personen ------------ Laat 150 g in fijne plakjes gesneden champignons in het sap van 1 citroen marineren.Schil 2 aardappelen en 2 wortels en snij ze in blokjes.Kook ze in de stoomkoker.Meng ze met 200 g blokjes gebraden kip,de uitgelekte champignons,zout,peper,2 el gehakte peterselie en 25 cl bechamelsaus.Bekleed een taartvorm met hoge rand met een schijf bladerdeeg.Giet het mengsel erin ,dek het af met een tweede schijf deeg,duw het midden in en bak 40 min.in een warme oven op stand 6-7 (200°C).Onweerstaanbaar met een groen salade met vinaigrette.
THE SINAASAPPELMARMELADE MET WHISKY --------------------------------------------------------- 4 personen ------------ Was 1 kg onbehandelde sinaasappels.Snij ze in dunne schijven.Doe ze in een kookpan met 3 l bronwater.Dek af en laat 12 uur op een koele plaats rusten.Breng daarna aan de kook en laat 2 uur op een laag vuur sudderen.Voeg +/- 3,5 kg fijne kristalsuiker toe wanneer de bereiding is afgekoeld.Roer zorgvuldig om,breng aan de kook en laat 30 min.op een hoog vuur koken.Voeg 10 cl whisky toe,roer om en giet in potten.
Gebakken tofoe met groenten en sesam ---------------------------------------- Marineer 200 g tofoeblokjes in 2 el sojasaus,2 geperste teentjes knoflook en het sap van 1 limoen.Bak ze 5 min.in de wok in 1 el arachideolie.Haal de tofoe eruit en zet aan de kant..Bak ver volgens 1 rode en 1 gele paprika in blokjes en 200 g (gekookte)sperziebonen gedurende 5 minuten op een matig vuur in 2 el olie.Voeg 2 el sesamzaadjes,de tofee en de marinade toe.Warm 1 min.op,bestrooi met verse koriander en dien op.
Stoof 300g diepgevroren rataouille in 2el olijfolie met 1geperst teentje knoflook,1kl gedroogde oregano peper en zout.laat uitlekken en verdeel over 4 ingevette ovenschoteltjes .voeg bij elk ovenschoteltje 1 el room en vervolgens 1ei. Laat 6 minuten au bain-marie bakken op stand6-7(200graden).Het eiwit moet stevig zijn,met een nog vloeibare dooier.