Ingredienten voor de kefta (voor 4 personen):
500 gr gehakt
Zout en beetje peper naar smaak
1 fijngesneden uitje
2 teentjes knoflook (fijngesneden of geperst)
Half bosje peterselie
Half bosje koriander
1 tl komijn
1/2 tl gemberpoeder
1 tl paprikapoeder
2 el paneermeel
Voor de tomatensaus:
1 fijngesneden ui
2 tl komijn
2 teentjes knoflook (fijngesneden of uitgeperst)
1 tl paprikapoeder
2 blikken met gepelde tomaten
125 ml water
Half bosje peterselie
Half bosje koriander
Mespunt sambal
Bereiding:
Meng de ingredienten voor het gehakt en kneed het even. Maak er dan mooie balletjes van die je bruin bakt in een koekenpan (eerst hoog vuur en later wat lager als ze al een beetje bruin zijn). Bak ondertussen in een andere pan de ui tot deze goudbruin en gaar is. Voeg dan de knoflook en de kruiden toe (behalve de koriander en peterselie). Laat het heel eventjes bakken totdat de geuren vrijkomen en voeg dan de tomaten, het water en de peterselie toe. Breng het aan de kook. Voeg dan de keftaballetjes toe en breng weer aan de kook. Zet nu het vuur op z'n laagst en laat het ongeveer 50-60 minuten sudderen tot je een lekkere dikke saus hebt. Voeg 5 minuten voor het einde de gehakte koriander toe en laat dit ook even mee sudderen. (Eventueel binden met wat bloem of maizena, als de saus te dun is). Lekker met brood.
Ingredienten:
500 gr lamsvlees in blokjes
1 klein uitje, heel fijn gesneden
Half bosje koriander, fijngehakt
2 teentjes knoflook
1/2 tl komijn
1 tl paprikapoeder
Half zakje saffraan
1/2 tl zout
1/2 tl peper
2 el olijfolie
1 el azijn
Bereiding:
Snijd de ui heel fijn en pers de knoflook uit. Meng met de koriander en de rest van de kruiden. Doe de olijfolie en azijn erbij en meng dit met de stukjes vlees. Laat dit een nacht afgedekt marineren. Rijg dan aan satestokjes en bak de spiesjes ongeveer 20 minuten op 180 graden in de oven gaar (na 10 minuten de spiesjes omdraaien).