1 pak muffinmix (dr.oetker) -1 ei -125 gram zachte boter
Samen mengen en goed kloppen.
Vul de cupjes tot de helft met beslag en drop in het midden met een theelepeltje aardbeienjam en dek het met wat beslag. Ga zo alle cupjes afwerken.
Bak ze goudbruin in de oven.
Versier de muffins naar eigen keuze. Ik heb roze prinsessenglazuur gebruikt en chocoladeblaadjes (te koop bij de AH) en voor die geboortemuffins heb ik chocoladeglazuur gebruikt en muisjes
Benodigdheden: cakejes (aheuro shopper) boter en muisjes en cocktailprikkers Beschrijving: besmeer cakjes met boter en druk ze in de muisjes. aan het prikkertje maak je een valggetje met eigen tekst en prik deze in de cake. makkelijk en leuk
Benodigdheden: Pak lange vingers, Boter, roze of blauwe muisjes Beschrijving: Bestrijk de niet gesuikerde kant van de lang vingers in met boter en rol deze door de muisjes.
Ingredienten voor het deeg: 350 gr bloem 250 gr boter 1 zakje vanillesuiker 150 gr suiker Koekje 1 (Speculaasrondjes): 1 el koekkruiden Gesmolten chocoladen Koekje 2 (Kokos-jamkoekjes): Abrikozenjam Kokos Koekje 3 (Amandelkoekjes): Beetje amandelspijs Poedersuiker (Eventueel een stempel) Koekje 4 (Chocolade-cornflakes koekjes): Gesmolten chocolade(pasta) Fijngestampte cornflakes
Bereiding: Mix de boter met de vanillesuiker en suiker tot een creme. Voeg de bloem toe en kneed tot een deeg. Eventueel wat bloem toevoegen. Als het dan nog steeds plakt, even in de vriezer leggen zodat de boter weer wat harder wordt. Verdeel het deeg in 4 stukken en maak van elk stuk een soort koekje. Na het vormen bak je ze op 190 graden voor ongeveer 15 minuten gaar. Koekje 1: meng het deeg met de koekkruiden en maak er staafjes van. Vorm die tot een cirkeltje en leg ze op de bakplaat. Na het bakken met gesmolten chocolade versieren. Koekje 2: maak bolletjes van het deeg en leg ze op een bakplaat. Na het bakken in de warme jam dopen en door de kokos rollen. Koekje 3: maak kleine bolletjes amandelspijs en maak bolletjes van het deeg. Doe een bolletje amandelspijs in een bolletje deeg en maak er een nieuw bolletje van. Duw het in een stempel of druk met een vork plat en leg ze op een bakplaat. Na het bakken meteen door de poedersuiker rollen als ze nog warm zijn. Koekje 4: maak staafjes van het deeg (ze worden ovaal na het bakken). Na het bakken door de gesmolten chocolade(pasta) halen en daarna door de cornflakes rollen.
Dit is heel handig, vooral als het gewoon voor jezelf is en niet voor een feest of bezoek. Zo zit je niet met 50 dezelfde koekjes (want die wordt je ook zat na een paar stuks).... Je kan natuurlijk nog vele andere variaties maken, zodat ze steeds anders smaken.
Kokosbonbons (de roze links vooraan) Ingredienten: 1 blikje nestlemelk Ongeveer 400 gr kokos (kan meer of minder zijn) Kleurstof Extra kokos
Bereiding: Meng de nestle en de kokos tot een samenhangend mengsel waar je balletjes van kunt vormen. Voeg nog wat kleurstof toe en meng alles goed zodat de kleurstof goed is verdeeld. Maak balletjes en rol ze door de kokos en doe in vormpjes.
Chocoladetruffels (Rechts vooraan) Ingredienten: 200 gr melkchocolade 100 gr pennywafels (of andere chocoladewafeltjes) 2 el room (ongeklopte slagroom) 30 gr boter Decoratie: 1 el room Hagelslag
Bereiding: Smelt de chocolade met de room en boter. Maal de wafeltjes fijn. Roer het chocolademengsel goed door en meng met de gemalen wafeltjes. Laat het even opstijven in de koelkast. Voeg daarna nog 1 el room toe zodat het een beetje vochtig wordt en rol er balletjes van. Rol die door de hagelslag en leg ze in vormpjes.
Kokos-abrikozenbonbons (de witte achteraan) Ingredienten: 200 gr roombotercake 2 el room Handje kokos Abrikozenjam Decoratie: Witte chocolade 2 el olie Kokos
Bereiding: Verkruimel de cake en meng met de room en kokos. Voeg abrikozenjam toe tot je balletjes kunt vormen. Maak balletjes en rol deze door de witte chocolade die is gesmolten en gemengd met kokos. __________________________
Deze cake is heerlijk zacht en smaakt heerlijk!! Er wordt olie gebruikt en geen boter, dat zorgt ervoor dat hij niet droog is en lekker zacht blijft. Thanks Ceuta voor het recept!
Ingredienten: 1 glas melk (1 glas is 250 ml) 2 glazen suiker 4 eieren 1 groot glas olie 1 zakje vanillesuiker 2/3 eetlepels cacao 1 zakje bakpoeder 2 glazen meel
Bereiding: Mix de olie, vanillesuiker en de suiker schuimig. Mix de eieren en de melk erdoor. Dan bloem, bakpoeder en cacao erbij en goed mixen. Bak op 160 graden gaar in een ingevette bakvorm en versier met gesmolten chocolade en amandelschaafsel
4 eieren 180 gr gesmolten boter 180 gr suiker 180 gr bloem 1 tl bakpoeder 3 appels in schijfjes Voor de bovenlaag: 40 gr gesmolten boter 40 gr suiker 50 gr amandelschaafsel 1 ei Beetje kaneel
Bereiding: Mix de eieren met de suiker schuimig. Meng de bloem met bakpoeder en mix dan de bloem om en om met de boter door het beslag. Giet het in een ingevette springvorm van 26 cm. Leg hierop de appelschijfjes. Smelt de boter voor de bovenlaag en meng de suiker erdoor. Een paar minuten laten afkoelen. Dan amandelschaafsel erbij en het ei en over de appelschijfjes verdelen. Bak op 175 graden in de oven. Na 25 minuten bakpapier erop leggen zodat de bovenkant niet te donker wordt. Hierna nog 20 minuten bakken tot hij gaar is.
Dan lichtjes bestrooien met de kaneel. __________________________
Ingredienten: 250 gr bloem 100 gram olie 4 eieren 250 gr suiker 1,5 tl bakpoeder 3 el melk 1 banaan 1 citroen Witte chocolade, gesmolten met wat olie
Bereiding: Mix de olie met de suiker. Voeg de eieren toe en mix ze erdoor. Dan bloem en bakpoeder erbij en goed mixen. Tenslotte de melk erbij doen. Snijd de banaan in kleine stukjes en besprenkel met het sap van de citroen. Rasp de citroenschil en voeg samen met de banaan en citroensap toe aan het beslag. In vormpjes scheppen (donutsvorm of muffinbakplaat) en bak ze op 175 graden gaar in ongeveer 20 minuten. __________________________
Ingredienten: 150 gr boter op kamertemperatuur 150 gr suiker 2 eieren 250 gr bloem 3 tl bakpoeder (1 zakje) Snufje zout 150 ml melk Gehakte chocolade
Bereiding: Mix de boter met de suiker tot een creme en mix de eieren erdoor. Meng bloem met bakpoeder en zout en ROER een deel ervan door het beslag. Dan een deel van de melk erbij ROEREN en weer wat van de bloem enz. Tenslotte de stukjes chocolade erdoor mengen en in muffinvormpjes scheppen.
Cakerol gevuld met chocoladepudding Ingredienten voor de cake: 125 gr suiker 4 eieren gescheiden 75 gr bloem 50 gr maizena 1 gr bakpoeder (halve afgestreken theelepel) 2-3 el heet water 1 zakje vanillesuiker Voor de vulling: 1 pakje puddingpoeder chocolade 500 ml melk
Bereiding: Klop de eidooiers met het hete water tot een schuimig papje. Voeg dan terwijl je doorklopt de 2/3 van de suiker met het zakje vanillesuiker toe. Klop tot het een creme-achtige massa is. Klop dan de eiwitten bijna stijf en voeg hierna terwijl je blijft kloppen de rest van de suiker toe. Klop het goed stijf. Schep de eiwitten op de eigeelcreme en zeef hierboven de bloem, maizena en bakpoeder. Schep alles goed door elkaar, vooral niet roeren!! Strijk het dan uit over een met bakpapier bekleedde bakplaat (ongeveer 32-45 cm) en laat het 1 cm dik. Zet het in een voorverwarmde oven van 220-225 graden en bak hem ongeveer een kwartier.
Maak ondertussen de pudding zoals op de verpakking staat en laat opstijven. Haal de cake uit de oven en draai hem om op een theedoek. Verwijder de bovenste laag bakpapier. Rol hem op in de theedoek en laat afkoelen. Rol hem dan weer open, bestrijk de cake met de creme en rol hem op. Eventueel kan je hem bestrijken met gesmolten chocolade en bestrooien met gehakte amandelen of gehakte amandelen door de vulling doen.
Ingredienten: 500 gr bloem 1 zakje gedroogde gist 1 tl zout 25 gr boter 300 ml lauw water (ongeveer) Vulling: 250 gr gehakt 1 groene paprika in hele kleine blokjes 1 ui, heel fijn gesnipperd 1 tl zout 1/2 tl zwarte peper 1 teentje knoflook, geperst (of 1/2 tl knoflookpoeder) Snufje paprikapoeder Verder: 1 eidooier Beetje water
Bereiding: Meng het gehakt met de kruiden, paprika en ui. Maak er kleine staafjes van en bak ze in wat olie of boter gaar. Laat ze afkoelen en uitlekken. Meng bloem met gist en boter en voeg water toe tot je een deeg kunt vormen. Kneed dan het zout erdoor en kneed voor 15 minuten. Laat dit een uur rijzen. Maak dan bolletjes en rol die uit, leg er een staafje op. Vouw de zijkanten over het staafje en rol het dan op. Leg op een bakplaat met bakpapier en maak 3 sneetjes in de bovenkant. Bestrijk met eidooier en bak ze op 220 graden gaar in ongeveer 15 minuten
Ingredienten: 3 aardappels in blokjes 1 wortel in blokjes Paar champignons in plakjes Halve courgette in blokjes 1 ui, gesnipperd (of andere groenten, wat je in huis hebt of lekker vindt) Zout en peper Beetje knoflookpoeder (of 1 teentje knoflook) 1 tl kerrie 4 eieren
Bereiding: Kook de wortel en aardappel gaar in wat water met een beetje zout. Bak ondertussen in wat olie de champignons, ui en courgette aan. Voeg zout en peper toe en wat knoflook. Giet de aardappel en wortel af en schep erdoor. Voeg dan de kerrie toe en laat het wat afkoelen. Klop 4 eieren los en meng de groenten
Ingredienten: 1 pak pitabroodjes 1 pakje pastasaus met basilicum (AH) Beleg naar keuze: olijven in ringen, champignons in plakjes, gesnipperde ui, paprika in blokjes etc. Geraspte kaas of mozzarella in plakken Italiaanse kruiden Zout en peper
Bereiding: Snijd de pitabroodjes doormidden zodat je bodempjes krijgt. Besmeer met de pastasaus en beleg naar keuze. Bestrooi met zout, peper en Italiaanse kruiden en verdeel de kaas erover. Zet dan op 220 graden in d eoven tot de kaas gesmolten is en de bodem gaar is
Ingredienten: 1 pak bladerdeeg 2 el tomatenpuree 2 el tomatenketchup 1 el rode pesto 1 blikje tonijn Half bakje champignons in stukjes Handje olijven in ringetjes Italiaanse kruiden Peper
Bereiding: Laat het bladerdeeg ontdooien en steek er cirkels uit. Meng in een kommetje de tomatenpuree, ketchup en pesto en besmeer de plakjes hiermee (laat een rand van 1 cm vrij). Meng de tonijn met de champignons, olijven en wat peper en Italiaanse kruiden en beleg hiermee de pizzaatjes. Besmeer de randen met geklopt ei en bestrooi de pizzatjes met geraspte kaas. Bak ze op 220 graden voor 15 minuten
Ingredienten: 150 gr gekookte rijst (in water met bouillonblokje gaar gekookt) Klein stuk courgette in miniblokjes Halve rode paprika in miniblokjes Klein uitje in miniblokjes 1 tl tijm Zout en peper Paprikapoeder Geraspte kaas (50 gr voor erin en nog wat voor bovenop). 2 eieren
Bereiding: Klop de eieren los met de kruiden. Meng de groenten en rijst en kaas, meng dan de eieren erdoor. Schep hoopjes op een bakplaat met bakpapier en druk een beetje plat tot koekjes. Bestrooi met geraspte kaas en bak ze op 200 graden voor ongeveer 20-30 minuten
Ingredienten: 2 grote kipfilets (500 gr ongeveer) 1 zak soepgroenten (met wortel, prei, knolselderij en kool geloof ik) of groenten naar keuze 1 grote ui, gesnipperd 1 teentje knoflook 1 bouillonblokje kip 1 bouillonblokje groenten Zwarte peper 1 paprika naar keuze in blokjes 2 Handjes vermicelli Klein bosje selderij (geen bleekselderij!) Snufje saffraan
Bereiding: Doe de kipfilets in een pan met 1 liter water en het bouillonblokje kip. Doe ook de ui erbij. Kook ze gaar en haal ze daarna uit de pan. Scheur ze in stukjes of snijd in stukjes en doe ze weer terug. Doe dan selderij, soepgroenten, paprika, bouillonblokje groenten en de kruiden erbij en nog 1 liter water. Laat dit gaar koken. Tenslotte nog de vermicelli erbij en die gaar laten worden.
Ingredienten: 500 gr gehakt 250 gr rundvlees (liefst runderlappen) of runderschenkel of lamsschenkel 2 uien 3 preien 2 winterwortels Halve bloemkool Beetje broccoli (En wat je verder voor groenten hebt of lekker vindt) 2 bouillonblokjes (rund of tuinkruiden) Zout en peper Gehaktkruiden Mespuntje sambal of een fijngesneden rood pepertje (als je van pittig houdt) 1 bosje peterselie Gedroogde bieslook (kan je in een pot bij de lidl halen of gewoon bij de kruiden in de supermarkt) Handje vermicelli of rijst 1 aardappel (Eventueel een blokje smaakversterker van maggi)
Bereiding: Trek eerst bouillon van het rundvlees/runderschenkel/lamsschenkel. Dat doe je door in een grote pan 4 of 5 liter water aan de kook te brengen en hierin het vlees te doen. Voeg een klein beetje zout, peper en bieslook toe. Breng het weer aan de kook en laat het dan op zacht vuur ongeveer 3 uur pruttelen (je kan ook de hele nacht of de hele dag doen voor een nog lekkerder resultaat). Haal dan het vlees eruit en snijd in stukjes en doe het terug erin. Kruid het gehakt met een half zakje gehaktkruiden en draai er kleine balletjes van. Doe die bij de bouillon erin. Snijd de groenten en aardappel in kleine blokjes en voeg die toe. Peterselie fijnsnijden en erbij doen en ook de sambal en bouillonblokjes toevoegen. Als je rijst neemt, nu erbij doen de vermicelli niet! (Eventueel het maggi smaakversterkerblokje erin doen). Breng dit aan de kook en laat het dan op zacht vuur een half uurtje koken tot alles gaar en zacht is. De vermicelli erbij en gaar laten worden en serveren met stokbrood en salade.
TIPS: * Gebruik in plaats van rundvlees kip en doe er geen gehaktballetjes in. Dan heb je kippengroentensoep. * Doe er twee blikjes tomatenpuree of een blik gepelde tomaten in stukjes bij voor een tomaten-groentensoep.
Was de vis en de garnalen en laat uitlekken. Marineer de pangafilet en laat een paar uur intrekken. Doe de oven aan op 250 graden en leg alle vis naast elkaar op een ovenslede. De ovenslede hoeft niet ingevet te worden. Doe er alluminium papier op en doe deze 10 minuten in de oven op 250 graden, zodat je een grill effect krijgt. Haal nu de folie eraf en laat nog ongeveer 10 minuten, totdat je ziet dat de vocht bijna weg is.
De aubergines maak je zo:
Ingredienten: 1 aubergine in dunne plakken 1 tl paprikapoeder Snufje komijn Snufje saffraan Beetje zout 2 el olie
Bereiding: Meng de kruiden met de olie en smeer de aubergineplakken daarmee in. Leg ze naast de vis op de bakplaat en bak ze mee met de vis
Verse pangafilet (of tilapia of schol) Zout en zwarte peper Olijfolie Citroensap Peterselie, gehakt Beetje saffraan
Bereiding: Alles mengen en de vis hiermee insmeren en dan goed laten marineren voor een paar uurtjes.
Za3louk Ingredienten: 1 grote aubergine 2 tomaten Peterselie Zout Cayennepeper (niet te veel, dan wordt het te heet) Paprikapoeder Snufje komijn Knoflook (2 teentjes of wat poeder) Citroensap
Bereiding: Schil de aubergine en snijd in blokjes. Kook ze gaar in water met wat zout. Prak ze daarna fijn. Schil de tomaten en haal de pitjes eruit, snijd in stukjes. Bak in wat olie aan en voeg de geprakte aubergine er aan toe. Kruiden erbij doen en goed doorbakken tot het een mooi sausje is geworden. Tenslotte wat citroensap erdoor doen
2 of 3 pangafilets 2 uien 2 grote of 3 kleine tomaten 1 rode, 1 groene en 1 gele paprika Zout, peper, koriander, komijn, sambal, viskruiden, paprikapoeder, safraan Citroenschijfjes 2 teentjes knoflook 125 gram roze garnaaltjes Olijfolie
Maak een mengsel van zout, peper, sambal, komijn (klein beetje), viskruiden, fijngehakte koriander, paprikapoeder, 1 fijngeperst teentje knoflook en een heel klein beetje olijfolie. Masseer de filets daarmee in en laat ze even liggen. Snijd ondertussen de paprika's, ¾ van de tomaten(zonder schil) en 1 ui. Pers het andere teentje knoflook. Zorg dat je bij de paprika's nog een paar reepjes overhoudt die je later ter decoratie gebruikt. Verhit een scheutje olijfolie in de tagine. Bak de gesneden tomaat, , de knoflook, de ui en tomaten met een beetje van elk van de bovenstaande kruiden. Laat dit geheel een paar minuten sudderen en roer het even door. Leg de visfilets erop en doe het deksel op de tagine. Snijd de rest van de tomaat, snijd de ui in ringen en de bewaarde rest van de paprika's in reepjes en leg deze, plus de schoongemaakte citroenschijven op de vis. Maak een 'sausje van fijngehakte koriander, een beetje komijn, een klein beetje safraan, olie, zout, peper, paprikapoeder en viskruiden. Giet dit over de tagine en laat het geheel daarna zo'n 20 minuten op een laag vuur garen. Verwarm de oven voor op 220 graden. Haal na 20 minuten de tagine van het vuur en strooi de garnaaltjes over het
Bereiding: Bereid de mihoen volgens de verpakking en knip of snijd in kleinere stukjes. Olie, saffraan, gember, peper, zout, knor, paprikapoeder, komijn en de gehakte koriander en peterselie, geraspte knoflook en geperste citroen in een pannetje doen, roeren en 5 min zachtjes laten pruttelen. Doe er een beetje water bij. Visfilet in middelgrote stukken, en de garnalen in een steelpannetje. Champignons kan je bakken in een koekenpan met een gesnipperd uitje, (of gewoon uit pot en zonder ui, wat je lekker vindt), hierbij de geroosterde paprika's die in blokjes gesneden zijn, ook in een steelpan. Over elk steelpannetje doe je een soeplepel marinade. De mihoen uitlaten lekken en ook hierover een soeplepel saus. Dan alles laten uitlekken. Je kunt nu de vulling door elkaar mengen of het in aparte lagen doen.
Bedek een bestillabakvorm met bakpapier en leg hierin 4 filovellen met de helft over de randen van de vorm heen. Besmeer met gesmolten boter en schep hierop de vulling (in een geheel of in laagjes, eerst mihoen, dan vis, dan groenten). Vouw de vellen naar binnen en leg er nog een vel bovenop en besmeer die ook met boter. Vouw de overige randen onder de bestilla en bak de bestilla op 220 graden 20 minuten met folie en daarna zonder folie tot hij goudbruin is
Ingredienten: Rijst (hoeveelheid zelf bepalen) 250 gr roze garnalen 1 ui 1 wortel 1 rode paprika Handje mais Handje doperwten Paar champignons in plakjes Peterselie 1 bouillonblokje vis Zout en peper (pas op met zout, want zit ook in het bouillonblokje) 1/2 tl gember 1 tl ras el hanout Snufje saffraan Sambal
Bereiding: Kook de rijst gaar. Hak de wortel, ui en paprika in een hakmolen in kleine stukjes. Bak in een wok met wat olie de groenten even aan (ook de mais, champignons en doperwten erbij). Voeg de garnalen toe en bak even mee. De kruiden erbij doen en wat sambal naar smaak. Ook het bouillonblokje verkruimelen en erbij doen. Dan de rijst erdoor scheppen en even meebakken. Lekker met schijfjes citroen en salade
4 aardappels, gekookt en afgekoeld Half bakje champignons 125 gr creme fraiche Scheutje melk 6 eieren Zout 1 tl zwarte peper 1/2 tl paprikapoeder 1 el bieslook
Bereiding: Snijd de gekookte en afgekoelde aardappels in stukjes en de champignons in plakjes. Bak ze 5 minuutjes in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Klop de creme fraiche los en klop de eieren erdoor. Bieslook, zout, peper en paprikapoeder toevoegen. Gooi het aardappelmengsel hierbij en bak hiervan twee tortilla's.
Lekker met een Salade van tomaat sla en komkommer.
Ingredienten: Halve bloemkool in kleine roosjes 1 zak aardappelblokjes (diepvries) 2 tomaten, ontveld en in stukjes 1 tl kerrie 1/2 tl gember Zout Chilipoeder Knoflook
Bereiding: Verhit wat olie in een wok en doe de bloemkoolroosjes erin. Schep de helft van de kruiden erdoor en voeg wat water toe. Laat dit met een deksel erop 5 minuutjes stoven. Doe dan de tomaatstukjes en aardappelblokjes en de rest van de kruiden erbij. Schep goed om en laat nog even met de deksel stoven tot het gaar is. Lekker met gebakken vis
Ingredienten: 1 kg aardappels 2 pakjes room (van 200 ml) Zout en peper Nootmuskaat Tijm Knoflook(poeder) Geraspte kaas
Bereiding: Schil de aardappels en snijd ze in schijfjes. Doe ze in een pan met dikke bodem (bijv. die snelkookpan uit marokko, dit is omdat de room snel aanbrand en je anders een zwarte pan hebt!!). Giet de room erbij en voeg zout, peper, nootmuskaat, knoflook en 1 tl tijm toe. meng dit goed en breng aan de kook. Laat het ongeveer 10 minuutjes zachtjes koken (niet te hoog zetten, dan brand alles aan!). Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Schep de aardappelschijfjes uit de pan in een ovenschaal. Laat de slagroom een paar minuten inkoken op hoog vuur zodat hij wat dikker wordt. Giet de room over de aardappels en bestrooi met geraspte kaas. Zet de schaal voor 20 minuten in de oven tot hij goudbruin en gaar is
Ingredienten voor 20 stuks: Halve bloemkool in roosjes 4 aardappels, geschild en in stukken Zout en peper naar smaak Fijngehakte peterselie Handje bloem 3 eieren, losgeklopt Paneermeel
Bereiding: Kook de aardappels met de bloemkool en wat zout gaar, maar nog wel stevig. Stamp het fijn en breng op smaak met peper en gehakte peterselie. Laat afkoelen. Maak er dan bolletjes van die je platdrukt tot een burger. Haal door bloem, dan door ei en dan door paneermeel. Bak ze in een laag olie gaar
Ingredienten: 4 aardappels Zout en peper Knoflookpoeder Paprikapoeder Halve courgette in blokjes 1 rode paprika in blokjes 1 wortel in blokjes 1 ui, gesnipperd verder: 3 eieren Paneermeel
Bereiding: Kook de aardappels gaar met wat zout. Stamp ze fijn. Kook de wortelblokjes even voor ook in wat water. Bak ondertussen in olie de courgette, ui en paprika aan met zout, peper, paprikapoeder en knoflookpoeder. Voeg de wortelblokjes toe en bak het goed door. Meng de groenten met de aardappelpuree en laat het afkoelen. Klop de eieren los en doe het in een bord. Doe in een ander bord paneermeel. Neem een beetje aardappelmengsel en maak er schijfjes van in je handen. Haal door paneermeel, dan door ei en dan weer door paneermeel. Bak ze in een laagje olie goudbruin aan beide kanten
Bereiding: Schil de aubergine en snijd in frietjes. Meng paneermeel met de kruiden. Haal de frietjes door het ei en dan door paneermeel, zorg dat ze goed bedekt zijn en zet het in de koelkast tot gebruik. Vrhit de olie (goed heet anders valt het krokante jasje eraf ). Bak de frietjes kort goudbruin en gaar. Lekker als bijgerecht en met een sausje erbij.
Ingredienten: Olijfolie of boter om in te bakken 1 grote ui 3 aardappelen in plakjes van ongeveer 3 millimeter 500 gr verse spinazie (je kan ook uit de diepvries nemen, maar doe dan iets van 300 gr) 6 eieren Zout
Bereiding: Bak de fijngesneden ui en de aardappelplakjes ongeveer 10 minuten in de olie op zacht vuur. Als de aardappels gaar zijn, laat je het aardappel-ui-mengsel in een vergiet uitlekken. Veeg de koekenpan schoon en kook de verse spinazie 2 tot 3 minuten, er hoeft geen water bij, omdat dat al genoeg uit de spinazie komt. Als je diepvries spinazie neemt, verwarm deze dan heel even. Klop de eieren los met een snufje zout en roer het aardappelmengsel en de spinazie erdoor. SChenk het aardappelmengsel in een koekenpan en druk het plat (bijvoorbeeld met een pannenkoekenmes). Laat het op laag vuur gaar worden tot de onderkant mooi bruin is. Schud de pan steeds een beetje heen en weer, zodat de bodem een beetje los gaat komen. Keer de omelet met behulp van een bord om (zet een bord ondersteboven op de pan en draai de pan dan om, schuif m dan met de andere kant boven weer terug in de pan. Laat ook deze kant lichtbruin worden
Ingredienten: 500 gr spruitjes 1 ui 2 tomaten 1 teentje knoflook 1 tl paprikapoeder Zout en peper Olijfolie 1/2 tl komijn 1/4 bosje peterselie Half glaasje water
Bereiding: Kook de spruitjes gaar, maar niet te zacht. Snijd de ui in kleine stukjes en ontvel de tomaten en snijd die ook in kleine stukjes. Bak de ui en tomaat in wat olijfolie en voeg de knoflook toe (uitgeperst of fijngesneden). Fruit dit even aan. Doe dan de kruiden erbij en schep dit even om. De spruitjes erdoor scheppen en het water erbij doen. Doe de deksel erop en laat op laag vuur een kwartiertje tot 20 minuten pruttelen tot een mooi sausje. Lekker met gekookte aardappels en gebakken kipfilet of gebakken vis.
Ingredienten voor het vlees: 250 gr lamsvlees in dunne reepjes 1 kleine ui Scheut zonnebloemolie Zout 1/2 tl zwarte peper 1/2 tl ras el hanout 1/2 tl paprikapoeder 1/2 tl komijn Snufje saffraan Half bosje koriander Voor de spinazie: 500 gr verse spinazieblaadjes Halve ui 2 teentjes knoflook 1 tl paprikapoeder 1/2 tl ras el hanout Mespunt saffraan Mespunt sambal Zout naar smaak 1/2 tl zwarte peper Half bosje koriander 1 tomaat (ontveld en in stukjes)
Bereiding: Snijd het vlees in dunne reepjes. Maal de ui met de koriander helemaal fijn in de keukenmachine of blender en meng het met de kruiden en een scheut olie. Doe hier het vlees bij en meng het goed zodat alles onder zit. Dan lekker in laten trekken in de koelkast (hoe langer hoe lekkerder). Verhit olie in een wok of hapjespan en doe hierin de gesnipperde ui, geperste knoflook en tomaatstukjes. Fruit dit even aan. Doe dan de kruiden erbij en meng het goed. Spinazieblaadjes wassen en erbij gooien. Laten pruttelen tot de spinazie geslonken is. De vleesreepjes in hete olie bruin bakken en serveren met de spinazie en frietjes of gekookte aardappels
Ingredienten: 1 pak mix voor quiche (koopmans) Kipfilet in blokjes 1 ui, gesnipperd 2 paprika's (verschillende kleuren) Paar champignons in plakjes Sambal (als je wilt) Zout en peper 3 eieren 150 ml melk Geraspte kaas
Bereiding: Bak de kipblokjes met de ui, champignons en paprika even aan. Voeg zout, peper en sambal naar smaak toe. Laat dit goed uitlekken. Maak het deeg volgens de verpakking en laat het 10 min rusten. Rol het dan uit en bedek een vorm ermee (ik heb een springvorm van 24 cm gebruikt). Schep hierin de vulling. Mix de melk met de eieren en de sausmix uit het pak. Giet over de vulling heen en bestrooi met geraspte kaas. Bak dan op de temperatuur die op het pak is aangegeven mooi goudbruin en gaar
500 gr lamsvlees in blokjes 1 klein uitje, heel fijn gesneden Half bosje koriander, fijngehakt 2 teentjes knoflook 1/2 tl komijn 1 tl paprikapoeder Half zakje saffraan 1/2 tl zout 1/2 tl peper 2 el olijfolie 1 el azijn
Bereiding: Snijd de ui heel fijn en pers de knoflook uit. Meng met de koriander en de rest van de kruiden. Doe de olijfolie en azijn erbij en meng dit met de stukjes vlees. Laat dit een nacht afgedekt marineren. Rijg dan aan satestokjes en bak de spiesjes ongeveer 20 minuten op 180 graden in de oven gaar (na 10 minuten de spiesjes omdraaien).
Ingredienten: 200 gr lamsvlees of rundvlees in blokjes 2 grote tomaten, ontveld en pitjes eruit 1 grote ui1 el tomatenpuree Paar takjes peterselie 1 bouillonblokje rund of schaap Zout 1 tl peper 1 tl kurkuma 1 tl gember 1/2 tl komijn Snufje saffraan Vogeltongetjes (hoeveelheid weet ik niet)
Bereiding: Bak de vleesblokjes aan in wat olie. Maal de tomaten, ui en peterselie fijn in een blender en voeg dat toe aan het vlees. Doe dan de kruiden en tomatenpuree erbij en kokend water (ik heb geen idee hoeveel ik heb gebruikt, begin met 500 ml). Breng aan de kook en laat op zacht vuur een half uur pruttelen. Doe dan de vogeltongetjes erbij en laat ze gaar worden op zacht vuur, wel roeren anders kan het aankoeken.
* Ik hou van een dikke saus met veel vogeltongetjes, maar je kunt het ook als een soep maken met een wat dunnere saus of minder vogeltongetjes. Voeg zelf water toe als je dat wilt
Ingredienten voor het gehakt: 500 gr gehakt (vond ik voor ons tweeën te veel, de helft is ook genoeg) Handje ongekookte rijst (toverrijst ofzo) 1 klein uitje, gesnipperd 1 el olie Snufje saffraan 1 tl zout 1 tl peper 1/2 tl komijn Gehakte koriander 1 teentje knoflook Ingredienten voor de charmilla: 2 uien, gesnipperd 2 paprika's (verschillende kleuren) in blokjes 3 tomaatjes in kleine stukjes (zonder schil en zonder pitjes) 1 el tomatenpuree 200 ml water Gehakte koriander 1 teentje knoflook Handje doperwtjes Beetje sambal als je daarvan houdt
Bereiding: Maak van het gehakt, de kruiden, olie, knoflook en rijst een mengsel en kneed even door. Vorm dan bolletjes. Fruit in wat olie de ui, tomaat en paprika. Voeg knoflook en kruiden toe en bak dit even lekker door tot een sausje ontstaat. Dan water erbij, de tomatenpuree en nog een handje rijst en doe de balletjes erbij. Laat dit gaar worden en draai de balletjes af en toe. Serveren met brood en salade
Ingredienten: 1 kilo lamsvlees met bot (voor ons tweetjes is dat genoeg) Zout, peper en komijn Stoompan Voor de groenten: Aardappels in blokjes Sperziebonen in stukjes Wortels in blokjes Koriander, gehakt 1 ui, fijngesnipperd of geraspt 1 grote teen knoflook Zout en peper Beetje chilipoeder (je kunt ook andere kruiden erbij doen, Marokkaanse kruiden bijv.)
Bereiding: Was het vlees, wrijf in met een wat zout en peper en leg het in het bovenste gedeelte van de stoompan. Doe in de onderste pan water (tot de helft van de pan) en breng aan de kook. Dek de bovenste pan af met plastic folie of een pedaalemmerzak en doe hierop de deksel. Zet dit op de onderste pan en laat dit op middelmatig vuur zo'n 2 uur stomen. Kijk na 2 uur of het gaar is (het komt dan makkelijk los).
Bij deze hoeveelheid hoef je de pan niet echt open te maken, ik heb een keer het vlees omgedraaid. Als je veel vlees in de pan hebt, doe je elk half uur je pan open en doe je de bovenste stukken vlees naar onder en de onderste stukken naar boven.
Ondertussen de groenten gaar koken. Fruit in een pannetje de gesnipperde ui met de knoflook, koriander, wat zout, peper en chilipoeder en meng dit door de groentes.
Schep het vlees op een bord in het midden en schep de groenten in bergjes eromheen. Geef er een kommetje zout en komijn bij om te bestrooien
Bereiding: Week de kikkererwten een nacht in een pan met water. Giet ze daarna af en kook ze in een pan met veel water in een uur-1,5 uur gaar. Giet ze af en spoel ze om met koud water. Haal de velletjes eraf (als je hier allemaal geen zin of tijd voor hebt, kan je ook een blik kikkererwten nemen ). Snipper de ui en bak die in olijfolie in de tajin tot hij zacht is. Doe dan de knoflook, koriander, peterselie en andere kruiden erbij. Roer alles goed door en doe dan de tomaten erbij. Laat dit 20 minuten pruttelen op laag vuur. Dan de kikkererwten erbij en Goed doorscheppen. Nogmaals 20 minuten laten pruttelen en serveren met brood
Ingredienten voor 4 personen: 4 kipfilets in stukjes 1/2-1 bosje peterselie (of 2-3 el gedroogde peterselie) 6 teentjes knoflook (!) 600 gr broccoli 300 gr penne pasta (die staafjes) 250 ml water (kokend) 2 bouillonblokjes (kipknorr halal) Zout 1 potje kappertjes 2 el wokolie
Bereiding: Bak de kipstukjes met de knoflook (geperst of heel fijn gesneden) in de wokolie in een wok in 5 minuten lichtbruin. Maak bouillon van 1 bouillonblokje en het water. Voeg dit toe aan de kipstukjes en doe ook de fijngehakte of gedroogde peterselie erbij. Laat dit op middelmatig vuur een half uurtje pruttelen (let op het moet blijven borrelen). Kook ondertussen de pasta in kokend water met wat zout en het andere bouillonblokje. Voeg de laatste 6 minuten van het koken de broccoliroosjes toe (maak ze niet te groot). Als de pasta klaar is, afgieten en de kappertjes erdoor scheppen. Even doorwarmen op laag vuur en serveren met de kipstukjes in de saus. Let op, de knoflooksaus van de kip blijft erg helder, dus verwacht niet dat het een mooie dikke saus wordt.
Ingredienten: 250 gr gehakt 100 gr geraspte Parmezaanse kaas (ik heb bij de Lidl zo'n zakje gekocht) 1 ei 1 blik tomatenstukjes of gepelde tomaten 1 blikje tomatenpuree 1 uitje 1 teen knoflook Basilicum (vers of gedroogd) Rasp van 1 citroenschil of wat citroensap Zwarte peper en zout Olie of boter om in te bakken
Bereiding: Snipper het uitje fijn en snijdt de knoflook of pers deze. Fruit dit samen voor 2 minuten in een pan met olie of boter op zacht vuur. Voeg dan de gepelde tomaten (in stukjes) of de tomatenblokjes toe. Ook de tomatenpuree en basilicum erbij. Even goed roeren en ongeveer 30 minuten laten pruttelen op zacht vuur. DRaai ondertussen de gehaktballetjes. Meng het gehakt eerst met de peper, het ei, citroenrasp (of sap) en 75 gr van de Parmezaanse kaas. Draai er kleine balletjes van. Bereid ondertussen de spaghetti volgens de verpakking. Pureer de saus in een blender, met een staafmixer of in de keukenmachine. Bak de gehaktballetjes in ongeveer 10 minuten gaar in een pan en voeg ze dan toe aan de tomatensaus. Nog even doorwarmen en wat Parmezaanse kaas erdoor roeren en eventueel nog wat zout en peper voor de smaak. Serveren met spaghetti en een salade. Je kan de rest van de Parmezaanse kaas er nog over strooien als je dat lekker vindt
Ingredienten voor 3 personen: 1 blikje tonijn (uitgelekt) 1 uitje 2 teentjes knoflook 4 a 5 el rode pesto 1 blik gepelde tomaten Scheutje room Spaghetti Eventueel 1 el kappertjes of een paar olijven als je daar van houdt
Bereiding: Kook de spaghetti volgens de aanwjzingen op de verpakking. Snijd het uitje en de knoflook fijn en fruit het even in de pan. Snijd de tomaten in blokjes en voeg deze toe, met het sap. Ook de pesto erbij en de tonijn (en eventueel de kappertjes of olijven) erdoor roeren. Even laten doorwarmen op laag vuur. Op het laatst de room toevoegen en ook even meewarmen. Spaghetti afgieten en serveren met de saus en een salade.
1 blikje mais (300 gr volgens mij) 2 eieren 100 gr bloem 1/2 tl bakpoeder 1/2 tl zout 4 el melk
Bereiding: Klop de eieren met de melk los en klop de bloem, zout en bakpoeder erdoor. Meng de maiskorrels erdoor. Verhit de olie om te frituren (gewoon een laagje van 2 cm in en pan). Schep steeds met twee lepels beslag in de hete olie en bak ze aan beide zijden goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met kippepootjes en sperzieboontjes. __________________________
Ingredienten: 1 pak lange vingers 200 ml vers geperste sinaasappel sap 1 bakje mascarpone 5 el poedersuiker 250 ml slagroom 1 zakje klopfix 1 blikje perzik
Bereiding: Mix de slagroom stijf met klopfix. Klop hier de mascarpone en 5 el poedersuiker door. Dompel de lange vingers kort sinaasappel sap in en leg ze in een schaal Snijd de helft van de perzik in kleine stukjes en meng door de room. Schep de helft van de room op de lange vingers en strijk het glad. Hierop weer een laag in vers geperste sinaasappel sap gedompelde lange vingers en ga zo maar door. versier het met perzik en aardbei en laat een dag in de koelkast opstijven
500 ml koud melk 50 ml verse sinaasappelsap 2 eetlepels maïzena 3 eetlepels suiker 1 zakje vanillesuiker
melk+ verse sinaasappelsap+ maïzena+ suiker+ zakje vanillesuiker in een pannetje op een lage vuur doen ongeveer 10 minuten roeren tot een papje koken dan van de vuur af ik heb aardbeien, appel en kiwi in kleine stukjes gesneden en wat suiker eroverheen gedaan. versieren naar eigen keuz
Turkse rijst met lenteuitjes, 500 gram verse spinazie in stukjes gesneden. 5 lenteuitjes fijngesneden 1 glas pandanrijst zout en peper knoflook,olijfolie
Doe olijfolie in een hapjespan, Knoflook lenteuitjes spinazie in doen,bakken. Dan de rijst erbij doen en een glas water. Bij blijven en evt water toevoegen. zout peper bij doen. Warm of koud eten.
Ingredienten voor 20 stuks: 450 gr bloem 1 zakje gist 2 el olie 1 el Italiaanse kruiden 1 tl zout Vulling: 1 blikje tomatenpuree 2 el tomatenketchup 1 el rode pesto Klein blik ananasblokjes, kleiner gesneden 1 kipfilet in blokjes Zout en peper Italiaanse kruiden Geraspte kaas
Bereiding: Meng bloem, gist, Italiaanse kruiden en olie. Voeg lauw water toe tot je een deeg kunt vormen. Doe dan zout erbij en kneed het tot een zacht en soepel deeg. Laat dit een uur rijzen. Ondertussen de kipblokjes met wat zout en peper bakken en af laten koelen. Meng tomatenpureem ketchup en pesto. Verdeel het deeg in 2 bollen en rol het uit tot een lang rechthoek. Snijd hier driehoeken uit. Besmeer met het tomatenmengsel en beleg met kipblokjes en ananas. Bestrooi met Italiaanse kruiden en geraspte kaas en bak ze op 225 graden voor 10 minuten gaar
Ingredienten: 5 plakjes bladerdeeg 1 grote ui, gesnipperd 4 aardappels in dunne plakjes 1 vleestomaat (zonder pitjes en vel) in stukjs gesneden Zout en peper Italiaanse kruiden Geraspte kaas 1 eigeel om te bestrijken
Bereiding: Snijd de plakken bladerdeeg diagonaal door zodat je twee driehoeken krijgt. Prik ze in met een vork. Fruit de ui in een pan met wat olie en voeg wat zout en peper toe. Laat afkoelen en beleg hiermee de bladerdeegdriehoeken. Frituur de aardappelschijfjes gaar en bruin en laat ze uitlekken. Leg deze dakpansgewijs op de ui. Doe dan wat tomaatstukjes erop en Italiaanse kruiden en nog wat zout en peper. Bestrijk de randen met eidooier en bestrooi het met geraspte kaas. Bak ze 15 minuten op 225 graden
Ingredienten voor ongeveer 12 stuks: 125 gr kwark 300 gr bloem 3/4 zakje bakpoeder 1 tl zout 4 el melk (koud, anders gaat de bakpoeder al werken) 4 el olie 1 ei Vulling: 200 gr gehakt 1 uitje, gesnipperd Wat takjes peterselie, gehakt Zout en peper Komijn Paprikapoeder 1 tomaat Verder: 1 eigeel losgeklopt met een beetje water Sesamzaadjes
Bereiding: Klop kwark los met de melk, olie en het ei. Meng bloem met bakpoeder en zout en voeg dat toe (het kan zijn dat je iets meer bloem nodig hebt als het te veel plakt). Kneed tot een zacht en soepel deeg (hoeft niet te lang). Doe in een plastic zakje en laat een kwartier in de koelkast rusten. Bak het gehakt bruin in een pan met een beetje olie. Voeg de ui, peterselie en kruiden toe en bak even mee. Rasp dan een tomaatje en doe dit erbij, laat even meebakken en zorg dat al het vocht eruit is. Laat dit afkoelen.
Verdeel het deeg in twee bollen en rol deze uit tot een cirkel. Snijd uit elke cirkel 6 punten en leg aan de brede kant wat gehakt. Rol strak op en buig tot een croissantje (zorg dat de ount onderop zit, anders gaat de vorm open). Leg ze ope en bakplaat met bakpapier. Bestrijk met eigeel en bestrooi met sesamzaadjes. Bak ze op 200 graden gaar in ongeveer 15 minuten.
Ingredienten: 1 pak bladerdeeg 250 gr gehakt 1 bakje champignons 1 rode paprika 1 prei Zout en peper Knoflook Paprikapoeder 1 eidooier 1 el water
Bereiding: Bak het gehakt rul en voeg de zout, peper, paprikapoeder en knoflook toe. Bak de champignons in plakjes, de prei in ringen en de paprika in stukjes mee. Laat dit mengsel afkoelen. Neem een bladerdeegplakje en snijd in 4 vierkantjes, leg op elk vierkantje een beetje vulling en vouw twee kanten naar elkaar toe en druk goed vast, zodat een hoorntje ontstaat. Leg op een bakplaat met bakpapier, bestrijk met losgeklopte eidooier+water en bak op 220 graden goudbruin en gaar
Kook de pasta gaar in water met een beetje zout. Klop intussen de yoghurt los met de uitgeperste knoflook. Bak het gehakt rul, zonder olie of boter, en haal het dan uit de koekepan. Voeg een scheutje olijfolie toe aan het bakvet en bak dan de fijngesneden groenten vijf minuten. Voeg een blikje tomatenpuree toe en maak dit op smaak met zout, peper en paprikpoeder. Giet de pasta af en roer er meteen de yoghurt door. Doe dit op twee voorverwarmde, diepe borden en verdeel hier het gehakt-groentenmengsel over. De echte liefhebber, die niet op dieet moet zijn, sprenkelt er nog een beetje olijfolie over.
Bereiding: Bereid de mihoen volgens de verpakking en knip of snijd in kleinere stukjes. Olie, saffraan, gember, peper, zout, knor, paprikapoeder, komijn en de gehakte koriander en peterselie, geraspte knoflook en geperste citroen in een pannetje doen, roeren en 5 min zachtjes laten pruttelen. Doe er een beetje water bij. Visfilet in middelgrote stukken, en de garnalen in een steelpannetje. Champignons kan je bakken in een koekenpan met een gesnipperd uitje, (of gewoon uit pot en zonder ui, wat je lekker vindt), hierbij de geroosterde paprika's die in blokjes gesneden zijn, ook in een steelpan. Over elk steelpannetje doe je een soeplepel marinade. De mihoen uitlaten lekken en ook hierover een soeplepel saus. Dan alles laten uitlekken. Je kunt nu de vulling door elkaar mengen of het in aparte lagen doen.
Bedek een bestillabakvorm met bakpapier en leg hierin 4 filovellen met de helft over de randen van de vorm heen. Besmeer met gesmolten boter en schep hierop de vulling (in een geheel of in laagjes, eerst mihoen, dan vis, dan groenten). Vouw de vellen naar binnen en leg er nog een vel bovenop en besmeer die ook met boter. Vouw de overige randen onder de bestilla en bak de bestilla op 220 graden 20 minuten met folie en daarna zonder folie tot hij goudbruin is. __________________________
Ingredienten: 5 tomaten, ontveld 1 grote ui Klein bosje bladselderij Paar takjes peterselie 1 el ras el hanout 1 tl gember 1 tl kurkuma 2 tl zout (kan later eventueel meer bij) 1,5 tl zwarte peper 1 blikje tomatenpuree Saffraan Vlees in blokjes Kommetje kikkererwten, geweekt Vermicelli (hoeveelheid naar keus) 2 el bloem
Bereiding: bak de vleesblokjes in wat olie aan. Maal in een blender de tomaten en ui met de peterselie en selderij fijn. Voeg dit aan het vlees toe, doe de kruiden erbij en bak mee. Vul de blender met water en voeg dit toe. Doe nog een halve blender water erbij. Breng aan de kook en laat dit minstens 2uur koken. Dan de tomatenpuree erbij en nog een halve blender water. Aan de kook brengen en nog een uurtje laten koken. Bloem mengen met water tot een glad papje en door de harira roeren. Laat het zo binden. Dan vermicelli erbij en dit gaar laten worden
Ingredienten: 1 pak spliterwten (500 gr) 2 grote uien 2 preien 2 wortels 2 aardappels Halve knolselderij Half bosje peterselie Half bosje selderij Zout en peper 2 laurierblaadjes Knoflook naar smaak 2 liter water Handje rijst
Bereiding: Snijd alle groenten in kleine blokjes of stukjes. Was de spliterwten en doe ze in een grote pan. Giet de twee liter water erbij en voeg de groenten, peterselie, selderij, laurier en knoflook toe. Breng aan de kook en laat dan 1 tot 2 uur koken (liefst langer, dan wordt hij nog lekkerder). Schep ondertussen wel steeds het schuim eraf (als dat veel is). Als het gaar is (de spliterwten zijn helemaal verdwenen en hij is dik), doe je de rijst erbij en zout en peper. Laat dit nog even gaar koken en klaar!
Je kan er eventueel een rookworst indoen (halal of vegetarisch) en ook wat lamsvlees met vet eraan (geeft extra smaak). Dat vlees haal je er later uit en snijd je in stukjes (zonder vet
Ingredienten: 1 blik tomaten 250 gr gehakt Gehaktkruiden 1 ui 1 pak soepgroenten 1 blikje tomatenpuree Kopje maizena gemengd met water tot een papje 2 bouillonblokjes naar keuze (lam of groenten) Peterselie, selderij en koriander Sambal Paprikapoeder
Bereiding: Meng het gehakt met de gehaktkruiden en rol balletjes. Bak de gesnipperde ui in wat olie. Voeg de tomaten toe en roer het goed door. Dan de tomatenpuree erbij en 2 liter water. Breng aan de kook en doe dan de soepgroenten, gehaktballetjes, bouillonblokjes en kruiden erbij. Breng aan de kook en laat lekker doorkoken tot alles gaar is. Dan het maizenapapje erbij en goed doorroeren. Nog 10 minuten koken en klaar
Gehakt 1 tl zout 1 tl peper 1/2 tl komijn 1 knoflook Voor de groenten: 1 grote ui, gesnipperd Paar aardappels in parten Handje groene olijven Sperziebonen 1 knoflook Zout Peper Paprikapoeder Gember Ras el hanout (van alles een tl) Koriander en peterselie
Bereiding: Maak balletjes van het gehakt met de kruiden en bak ze even aan in wat olie tot ze rondom goudbruin zijn. Haal ze even uit de pan en bak in het bakvet de ui met de knoflook. Voeg de aardappels toe en de kruiden en meng goed. Doe dan de balletjes erbij en water. Laat de aardappels gaar worden en de saus indikken. OLijven erbij doen. De sperziebonen apart gaar koken in water met zout
Ingredienten voor 2 personen: 500 gr rundvlees of lamsvlees (met of zonder bot) in stukken 1 grote ui 1 grote tomaat, ontveld en pitjes verwijderd 1 tl gember 1 tl kurkuma Snufje saffraan 1 tl zwarte peper Snufje paprikapoeder (niet te veel dan wordt het te rood) Eventueel ras el hanout als je daar van houdt Zout naar smaak Half bosje peterselie en half bosje koriander Groenten naar keuze (bijv aardappels, doperwten, wortel, sperziebonen, courgette, bloemkool) Eventueel olijven
Bereiding: Bak het vlees in een laag olie bruin aan alle kanten. Bak de gesnipperde ui en tomaat in stukjes mee. Voeg de kruiden toe en de fijngehakte peterselie en koriander. Schep alles goed door elkaar en giet er dan 1,5 mokken kokend water bij (geen koud water, dan krimpt het vlees en wordt het taai). Laat met de deksel op de pan ongeveer 1,5 uur pruttelen (of een half uur in de snelkookpan). Voeg eventueel water toe als het te droog wordt. Als het taaier vlees is kun je het nog een half uurtje langer (of in de snelkookpan een kwartiertje) laten tot het bijna gaar en zacht/mals is.
Voeg dan de harde groenten toe (aardappel, wortel, sperziebonen) en doe van alle kruiden nog een mespuntje erbij. Doe er weer een mok water bij (of iets meer, tot ze bijna helemaal onderstaan). Laat dit gaar worden op zacht vuur of 5-10 minuutjes in de snelkookpan. Tenslotte de zachteere groenten (doperwtjes, courgette, bloemkool) nog 10 minuten koken tot het gaar is. Eventueel olijven erbij doen. Serveren op een bord met Marokkaans brood erbij
Ingredienten: 1 kg vlees met bot in stukken 2 uien 2 teentjes knoflook Half bosje peterselie, fijngehakt Zout en peper naar smaak 1,5 tl ras el hanout Voor de barqoq: Pruimen (hoeveelheid naar smaak) 1 el suiker 1 tl kaneel 5 el water Verder: Gekookte eieren Gepelde en gebakken amandelen
Bereiding: Bak het vlees bruin aan alle kanten in een laagje olie. Voeg de ui in stukjes toe. Dan peterselie, knoflook en kruiden erbij en water toevoegen. Ik doe het meestal in de snelkookpan en dan zet ik het helemaal onder water anders is het te weinig. Als je geen snelkookpan gebruikt minder water doen en op zacht vuur gaar laten worden in ongeveer 2 uurtjes.
Doe de pruimen met het water, de suiker en kaneel in een pannetje en laat zachtjes pruttelen tot ze zacht zijn. Pel en bak de amandelen. Kook de eieren, pel ze en halveer ze.
Schep het vlees op een bord, beetje mra9 erover en naast. En garneren met barqoq, eieren en amandelen
Ingredienten voor de kefta (voor 4 personen): 500 gr gehakt Zout en beetje peper naar smaak 1 fijngesneden uitje 2 teentjes knoflook (fijngesneden of geperst) Half bosje peterselie Half bosje koriander 1 tl komijn 1/2 tl gemberpoeder 1 tl paprikapoeder 2 el paneermeel Voor de tomatensaus: 1 fijngesneden ui 2 tl komijn 2 teentjes knoflook (fijngesneden of uitgeperst) 1 tl paprikapoeder 2 blikken met gepelde tomaten 125 ml water Half bosje peterselie Half bosje koriander Mespunt sambal
Bereiding: Meng de ingredienten voor het gehakt en kneed het even. Maak er dan mooie balletjes van die je bruin bakt in een koekenpan (eerst hoog vuur en later wat lager als ze al een beetje bruin zijn). Bak ondertussen in een andere pan de ui tot deze goudbruin en gaar is. Voeg dan de knoflook en de kruiden toe (behalve de koriander en peterselie). Laat het heel eventjes bakken totdat de geuren vrijkomen en voeg dan de tomaten, het water en de peterselie toe. Breng het aan de kook. Voeg dan de keftaballetjes toe en breng weer aan de kook. Zet nu het vuur op z'n laagst en laat het ongeveer 50-60 minuten sudderen tot je een lekkere dikke saus hebt. Voeg 5 minuten voor het einde de gehakte koriander toe en laat dit ook even mee sudderen. (Eventueel binden met wat bloem of maizena, als de saus te dun is). Lekker met brood.
Ingredienten: 500 gr lamsvlees in blokjes 1 klein uitje, heel fijn gesneden Half bosje koriander, fijngehakt 2 teentjes knoflook 1/2 tl komijn 1 tl paprikapoeder Half zakje saffraan 1/2 tl zout 1/2 tl peper 2 el olijfolie 1 el azijn
Bereiding: Snijd de ui heel fijn en pers de knoflook uit. Meng met de koriander en de rest van de kruiden. Doe de olijfolie en azijn erbij en meng dit met de stukjes vlees. Laat dit een nacht afgedekt marineren. Rijg dan aan satestokjes en bak de spiesjes ongeveer 20 minuten op 180 graden in de oven gaar (na 10 minuten de spiesjes omdraaien).
Ingredienten: Ik heb met dit voor ons tweetjes gemaakt en dat was precies genoeg
300 gr gehakt 1 grote ui 1 teen knoflook Zout en peper Paprikapoeder Oregano Basilicum 1 gele paprika in blokjes 1 groene paprika in blokjes (of andere kleuren naar keuze) Half bakje champignons in plakjes Halve courgette in blokjes 4 grote vleestomaten, geraspt (met pitjes) 1 el tomatenpuree Voor de bechamelsaus: 1 el boter 1 el bloem Melk (ik denk ongeveer 150 ml)
En geraspte kaas natuurlijk
Bereiding: Bak het gehakt in wat olie. Voeg de kruiden, knoflook, gesnipperde ui, paprika, champignons en courgette toe en bak dit tot de groenten zachter zijn. Doe dan de tomaten en de tomatenpuree erbij en laat dit zo'n 3 kwartier pruttelen met de deksel op de pan. Dan nog even op hoog vuur znder deksel zodat de saus goed indikt. Maak de bechamelsaus door de boter te smelten, roer de bloem erdoor en zet eventjes (terwijl je roert) op het vuur. Dan scheutje voor scheutje de melk erbij tot je de saus hebt van de gewenste dikte. Meng dit door de tomatensaus. Dan je schaal vullen met saus, lasagnabladen, saus, geraspte kaas, lasagnabladen, saus enz. En bovenop geraspte kaas. Doe er aluminiumfolie over en zet hem op 200 graden voor ongeveer 30-40 minuten in de oven (bladen moeten gaar zijn). Dan nog zonder folie om een mooi korstje te krijgen. Haal uit de oven en laat even staan voor 10 minuutjes zodat het makkelijke aansnijden is en niet alles uit elkaar valt.
Ingredienten: 300 gr gehakt 1 grote ui, gesnipperd 1 gele paprika, in stukjes Half bakje champignons in plakjes Knoflookpoeder Paprikapoeder Zwarte peper Zout Oregano 1 pak spinazie a la creme Half pak cannelonirolletjes 1 pak gezeefde tomaten 1 el suiker Geraspte kaas
Bereiding: Bak het gehakt met de helft van de ui, de hele paprika en champignons gaar. Voeg van alle kruiden 1 tl toe en bak dit mee. Kook de cannelonirolletjes 3 minuten in water met zout en spoel ze dan af met koud water. Bak in een andere ban de andere helft van de ui glazig, voeg kruiden toe en dan de gezeefde tomaten. Bak dit even goed aan zodat het zurige eraf gaat. Doe dan 1 el suiker erbij en laat even pruttelen. Proef of de saus lekker is. Ontdooi de spinazie en meng met het gehaktmengsel. Vul de cannelonirolletjes hiermee en leg in een ingevette ovenschaal. Giet dan de saus erover en zorg dat alles goed bedekt is. Bestrooien met geraspte kaas en dan op 180 graden voor 30 minuten in de oven met folie erover. Dan nog een kwartiertje zonder folie
Ingredienten: 300 gr vlinderpasta Zout en peper 1 teentje knoflook (of 1 tl knoflookpoeder) 1 courgette in blokjes 1 rode paprika in blokjes 1 ui, gesnipperd 2 tl Italiaanse kruiden (of oregano of basilicum) 1 tl paprikapoeder 1 pakje gezeefde tomaten 250 gr gehakt
Bereiding: Kook de pasta gaar met zout volgens de verpakking. Bak het gehakt aan in een pan met wat olie. Doe de ui, paprika en courgette erbij en de kruiden. Schep alles goed door en laat het gehakt gaar worden. Doe dan de gezeefde tomaten erbij en 1 glaasje water. Laat dit met de deksel erop op zacht vuur 45 minuten tot een uurtje pruttelen. Je saus wordt zo heerlijk! Saus mengen met de pasta
1 ui 1 groene paprika Half bakje champignons 1 gele paprika Zout en peper Knoflook 1 tl Italiaanse kruiden of Oregano of Basilicum 1 tl paprikapoeder 1 groot blikje tomatenpuree (of twee kleintjes) 250 gr gehakt Wat water Macaroni
Bereiding: Kook de macaroni gaar in water met zout. Bak het gehakt in olie bruin. Snijd de paprika's en ui in stukjes en de champignons in plakjes. Voeg ze toe aan het gehakt en bak ze mee tot ze zacht zijn. Voeg de kruiden toe en de tomatenpuree. Dan zoveel water erbij tot een lekker sausje ontstaat. Laat dit lekker pruttelen en voeg eventueel wat water toe als het te dik is. Macaroni afgieten en erdoor scheppen
Ingredienten voor 2 personen: 1 aubergine Zout en peper Bloem Pasta (het liefst penne) 1 blik tomaten (400 gr) of 3 grote verse tomaten, ontveld 1 ui 1 teentje knoflook Basilicum of Italiaanse kruiden Geraspte kaas Olijven
Bereiding: Snijd de auberine in de lengte door en snijd er dunne plakjes van. Bestrooi die met zout en leg ze dan in een vergiet om uit te lekken voor een half uurtje (dit is om de bittere smaak eruit te halen). Ondertussen ga je de ui fijnsnijden en de knoflook persen. Die fruit je in wat olie aan. Doe de fijngesneden tomaten uit blik erbij. Laat dit op middelmatig vuur een half uurtje pruttelen. Pureer de saus dan en breng op smaak met zout, peper en basilicum of Italiaanse kruiden. Spoel de plakjes aubergine goed af met koud water en wrijf het zout eraf. Droog ze af. Haal ze door de bloem en bak in de olie bruin. Doe ze dan bij de saus. Kook de pasta gaar en schep die door de saus.
Ingredienten voor 5 personen: 500 gr gehakt 600 gr pasta 1 courgette 1 grote ui 1 groene paprika 1 blikje tomatenpuree 1 blik gepelde tomaten in stukjes 1 teentje knoflook Oregano Tijm Peper en zout
Bereiding: Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing. Snijd de paprika en courgette (met schil) in blokjes. Snijd de ui en knoflook fijn. Kruid het gehakt met zout en peper en bak het in een wok goudbruin. Haal het dan eruit en fruit de ui erin met de knoflook. Voeg dan het gehakt weer toe en de tomatenpuree en roerbak dit een paar minuten. Voeg dan de courgette, paprika en gepelde tomaten toe en roer dit goed door. Doe de kruiden naar smaak erbij en weer goed mengen. Laat dit nog een paar minuten roerbakken op middelhoog vuur. Breng desnoods op smaak met zout en (witte) peper. Giet de macaroni af en schep de saus erdoor. Lekker met geraspte (Parmezaanse) kaas
Ingredienten: 1 kleine kip in stukken (of kippenbouten), schoongemaakt en zonder vel 1 grote ui, gesnipperd 1 tomaat, ontveld en in klein stukjes Koriander en peterselie Zout en peper Snufje saffraan 1 tl gember 1 tl ras el hanout Paar aardappels in stukken 1 grote wortel in stukken Paar olijven
Bereiding: Bak de kip in wat olie aan. Doe de ui, tomaat, koriander en peterselie erbij. Dan de kruiden en water. Breng aan de kook en laat de kip gaar worden. Haal de kip dan uit de pan en leg op een bakplaat met bakpapier. Doe in de achtergebleven mra9 de aardapel en wortel en voeg eventueel wat water toe. Breng aan d ekook en laat gaar worden. De kip ondertussen in de oven onder de grill (of op een hoge stand) goudbruin laten worden. Tenslotte de olijven even met de groenten meewarmen. Serveren op een bord
Ingredienten voor het gehakt: 350 gr gehakt (kan meer of minder zijn) Zout en peper Komijn 2 teentjes knoflook 1 ui Peterselie en koriander 4 tomaten, ontveld en in stukjes 1 el tomatenpuree Saffraan Olijven Ingredienten voor de aardappelkoekjes: Paar aardappels Zout en peper Klontje boter Scheutje melk 1 ei Bloem Paneermeel
Bereiding: Meng het gehakt met 1 tl peper, 1 tl zout, 1 geperst teentje knoflook, wat koriander en peterselie. Maak hier kleine balletjes van en bak ze bruin in een beetje olie. Haal ze dan uit de pan en fruit de ui met de knoflook. Voeg de tomaten toe en de koriander en peterselie. 1 tl peper, 1 tl zout en 1/2 tl komijn toevoegen en klein snufje saffraan. Laat dit een kwartiertje pruttelen. Pureer het dan in een blender of met de staafmixer en doe terug in de pan. De tomatenpuree erbij en de balletjes weer en eventueel wat water als het te dik is. Ook de olijven toevoegen en dit nog 10 minuutjes laten pruttelen.
Maak ondertussen de aardappelkoekjes door de aardappels te schillen en gaar te koken met wat zout. Stamp ze fijn met een klontje boter en scheutje melk en breng de puree op smaak met zout en peper. Laat de puree afkoelen. Maak kleine koekjes, haal ze door bloem, dan geklopt ei en dan door paneermeel. Bak ze in een laag hete olie aan beide zijden goudbruin (niet te hoog vuur doen en op tijd omdraaien, want ze zijn snel bruin).
Ingredienten: 2 kippenbouten 1 blikje doperwten Stuk of 6 aardappels, geschild en door de helft 1 tl zout 1 tl zwarte peper 1 tl gember Mespuntje komijn 1 tl ras el hanout 1/2 tl paprikapoeder (ik vind het lekker met deze kruiden, maar je kan ook je eigen kruiden nemen) Olijfolie 1 ui 1 tomaat Koriander en peterselie
Bereiding: Maak de kip goed schoon (ik haal altijd al het vel en veel vet eraf en dat stuk bij het pootje). Snipper de ui, ontvel de tomaat en snijd in stukjes. Verhit olie in een pan of tajin en doe hierin de ui en tomaat. Bak dit even tot het zacht is. Leg dan het vlees erin, doe er een deel van de kruiden bij en bak aan beide zijden bruin. Doe er dan water bij (niet te veel!) en laat het op zacht vuur bijna gaar koken. Haal het vlees er dan uit. Doe dan de aardappels erbij en de rest van de kruiden. Leg het vlees erop en laat het verder op zacht vuur gaar koken (eventueel wat warm water erbij doen). Op het laatst de doperwten erbij doen en even doorwarmen. Smeer dan de kip in met kipkruiden en leg in een ovenschaal met boter en olie. Laat deze in een oven van 225 graden bruin en knapperig worden. Serveer in de tajin of op een bord
Heerlijke kip in saus met daarbovenop gestoomde vermicelli, poedersuiker, amandelschaafsel en kaneel
Ik had als basis het recept van Bumbabeloe genomen, maar uiteindelijk heb ik er toch iets anders van gemaakt.
Ingredienten: 500 gr vermicelli Zout naar smaak Half glaasje zonnebloemolie 2 liter water 2 el boter Voor de saus: 2 kippenbouten of 1 hele kip, ontveld 1 grote ui 1 grote tomaat, ontveld en in stukjes Zout en peper Gember Kaneel Saffraan Koriander en peterselie 1 el suiker
Bereiding: Ik heb de vermicelli gestoomd op Cookies wijze: eerst vermicelli mengen met de olie en dan 30 minuten stomen in de stoompan. Eruit halen, wat zout erin doen, 1 liter water erover gieter zodat de vermicelli onderstaat. 10 minuutjes laten staan en afgieten. In de stoompan doen en weer 30 minuten stomen. Eruit halen, weer 1 liter water erover (ik heb nu kokend water gedaan) en weer 10 minuutjes laten staan. Dan voor de laatste keer 20 minuten laten stomen. Eruit halen en mengen met de boter. Terwijl het aan het stomen is, kan je de saus maken. Snijd de ui fijn en bak dit in wat olie tot het glazig is. Kip erbij en de tomaten en kruiden. Wat water erbij (niet teveel) en laten pruttelen tot de kip gaar is. Kip uit de pan halen en laten afkoelen. Bot eruit halen en en in stukjes snijden. Terug in de saus doen en laten indikken. Op een bord de kip met wat saus doen (niet te veel, dit kan je apart erbij doen). Daarover de vermicelli verspreiden en versieren met kaneel, poedersuiker en amandelschaafsel
Heerlijke kip in saus met daarbovenop gestoomde vermicelli, poedersuiker, amandelschaafsel en kaneel
Ik had als basis het recept van Bumbabeloe genomen, maar uiteindelijk heb ik er toch iets anders van gemaakt.
Ingredienten: 500 gr vermicelli Zout naar smaak Half glaasje zonnebloemolie 2 liter water 2 el boter Voor de saus: 2 kippenbouten of 1 hele kip, ontveld 1 grote ui 1 grote tomaat, ontveld en in stukjes Zout en peper Gember Kaneel Saffraan Koriander en peterselie 1 el suiker
Bereiding: Ik heb de vermicelli gestoomd op Cookies wijze: eerst vermicelli mengen met de olie en dan 30 minuten stomen in de stoompan. Eruit halen, wat zout erin doen, 1 liter water erover gieter zodat de vermicelli onderstaat. 10 minuutjes laten staan en afgieten. In de stoompan doen en weer 30 minuten stomen. Eruit halen, weer 1 liter water erover (ik heb nu kokend water gedaan) en weer 10 minuutjes laten staan. Dan voor de laatste keer 20 minuten laten stomen. Eruit halen en mengen met de boter. Terwijl het aan het stomen is, kan je de saus maken. Snijd de ui fijn en bak dit in wat olie tot het glazig is. Kip erbij en de tomaten en kruiden. Wat water erbij (niet teveel) en laten pruttelen tot de kip gaar is. Kip uit de pan halen en laten afkoelen. Bot eruit halen en en in stukjes snijden. Terug in de saus doen en laten indikken. Op een bord de kip met wat saus doen (niet te veel, dit kan je apart erbij doen). Daarover de vermicelli verspreiden en versieren met kaneel, poedersuiker en amandelschaafsel
ipovenschotel met groenten een aardappel Ingredienten: 6 kippenvleugels, schoongemaakt en doormidden 1 ui, gesnipperd 1 rode paprika in blokjes 1 groene paprika in blokjes Handje doperwten 1 tomaat zonder schil en pitjes in stukjes Paar aardappels in plakjes Flinke scheut zonnebloemolie 1 tl kipkruiden 1/2 tl gember 1/2 tl zout 1 tl ras el hanout 1 tl peper Snufje saffraan Paar takjes koriander, fijngehakt
Bereiding: Verwarm de oven voor op 225 graden en vet een ovenschaal met een beetje olie in. Meng de groenten in de schaal, meng de olie met de kruiden en meng dit door het groenten-kipmengsel. Giet er ongeveer 100 ml water bij aan de zijkant en zet in de oven voor 45 min tot een uur. Eerst een half uurtje met aluminiumfolie en daarna zonder folie om bruin te laten worden
Ingredienten voor het gehakt: 350 gr gehakt (kan meer of minder zijn) Zout en peper Komijn 2 teentjes knoflook 1 ui Peterselie en koriander 4 tomaten, ontveld en in stukjes 1 el tomatenpuree Saffraan Olijven Ingredienten voor de aardappelkoekjes: Paar aardappels Zout en peper Klontje boter Scheutje melk 1 ei Bloem Paneermeel
Bereiding: Meng het gehakt met 1 tl peper, 1 tl zout, 1 geperst teentje knoflook, wat koriander en peterselie. Maak hier kleine balletjes van en bak ze bruin in een beetje olie. Haal ze dan uit de pan en fruit de ui met de knoflook. Voeg de tomaten toe en de koriander en peterselie. 1 tl peper, 1 tl zout en 1/2 tl komijn toevoegen en klein snufje saffraan. Laat dit een kwartiertje pruttelen. Pureer het dan in een blender of met de staafmixer en doe terug in de pan. De tomatenpuree erbij en de balletjes weer en eventueel wat water als het te dik is. Ook de olijven toevoegen en dit nog 10 minuutjes laten pruttelen.
Maak ondertussen de aardappelkoekjes door de aardappels te schillen en gaar te koken met wat zout. Stamp ze fijn met een klontje boter en scheutje melk en breng de puree op smaak met zout en peper. Laat de puree afkoelen. Maak kleine koekjes, haal ze door bloem, dan geklopt ei en dan door paneermeel. Bak ze in een laag hete olie aan beide zijden goudbruin (niet te hoog vuur doen en op tijd omdraaien, want ze zijn snel bruin
Ingredienten: 250 gr gehakt 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, geperst 1 groene paprika, in blokjes Halve courgette in blokjes 1 tomaat, zonder pitjes en in blokjes (met schil!) 1 wortel in blokjes 2 aardappels in blokjes Handje doperwtjes (diepvries) Zout en peper 1 tl paprikapoeder 1 tl ras el hanout
Bereiding: Kook de rijst met de aardappelblokjes en wortelblokjes gaar in water met zout. Bak in een wok het gehakt bruin en voeg de ui, paprika, knoflook, kruiden en courgette toe. Bak dit eventjes door en laat op zacht vuur even pruttelen. Schep dan de gare rijst, aardappel- en wortelblokjes erdoor en voeg de tomaatstukjes en doperwtjes toe en laat dit nog 5 minuten bakken.
Bereiding: Kook de rijst met wat zout en de saffraan gaar. Snijde de wortel in plakjes, de aardappels in blokjes en de sperziebonen in stukjes. Kook ze in water met wat zout gaar. Bak in een wok de visfilet en prak met een vork fijn in stukjes. Voeg de kruiden toe en bak de ui en paprika mee. Voeg dan de rijst en groenten toe een schep alles goed door elkaar
Ingredienten: 1 Chinese kool of 1 witte kool Voor het gehakt: 500 gr gehakt Peterselie en koriander Zout en peper Korianderpoeder Snufje komijn 1 tl paprikapoeder 2 teentjes knoflook Voor de saus: 1 blik tomatenblokjes 1 klein blikje tomatenpuree Zout en peper Koriander en peterselie 1 teentje knoflook 1 klein uitje 1 tl paprikapoeder
Bereiding: Meng het gehakt met de kruiden en maak er rolletjes van. Haal de bladeren van de kool los en haal het onderste harde gedeelte weg. Kook ze dan kort in een pan water tot ze zacht zijn en laat ze dan uitlekken. Spoel ze wel even af met koud water. Neem dan een blaadje kool. Leg hierop een rolletje gehakt en rol het op als een loempia. Leg met de naad naar beneden in een ingevette ovenschaal en doe dit met alle koolbladeren. Doe dan de ui, knoflook, koriander en peterselie in de keukenmachine of hakker. Mix het goed fijn. Dan de tomaten en tomatenpuree erbij en de rest van de kruiden en mix het tot een sausje. Giet over de koolrolletjes en bak op 200 graden in een half uurtje gaar. Lekker met rijst
Oftewel gehaktballetjes met groenten, rijst en satesaus Ingredienten voor 4 personen: 300 gr rijst 1 spitskool 250 gr sperziebonen (vers of uit de diepvries) 500 gr gehakt (ik heb runder gebruikt, maar je kan ook lamsgehakt nemen) 2 teentjes knoflook 2 el olie 3 tomaten Zout en peper 1 bakje satesaus van de Remia (je kan ook een ander merk nemen)
Bereiding: Kook de rijst volgens de verpakking. Snijdt de spitskool in smalle reepjes en maak de sperziebonen schoon. Meng het gehakt met zout, peper en de knoflook en draai hier balletjes van. Kook de spitskoolreepjes en de sperziebonen in 6-8 minuten in kokend water beetgaar. Bak de gehaktballetjes in de olie goudbruin en gaar. Snijdt de tomaten in dunne partjes en verwijder de zaadjes. Maak de satesaus warm volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de groenten af en laat de gehaktballetjes uitlekken op keukenpapier. Meng de tomaten door de warme groenten. Schep rijst op de borden en verdeel hierover de groenten. Daarop of omheen de gehaktballetjes en de satesaus erover gieten..
Ingredienten voor 5 personen: 4 kipfilets Kipkruiden 2-3 teentjes knoflook (hangt ervanaf of je er van houdt) 8 mienestjes (honig) Zout en peper Ketjap asin naar smaak Ketjap manis naar smaak 1 klein uitje fijngesneden 1 bamigroentenpakket 1 tomaat in reepjes 4 champignons in plakjes 1 kippenbouillonblokje 1/2 tl kurkuma 1/2 tl ketoembar (korianderpoeder) Scheutje (wok)olie
Bereiding: Bereid de mie volgens de verpakking. Snijd de kipfilet in blokjes en kruid ze met kipkruiden. Laat dit even intrekken voor een paar uur (hoeft niet per se, maar is wel lekkerder). Snijd de ui en knoflook fijn. Bak in de (wok)olie in een wok de ui en knoflook een paar minuutjes. Voeg dan de ketjap, zout, peper, bouillonblokje, kurkuma en koenjit toe. Schep dit goed om en voeg dan de kipblokjes toe. Bak deze goed gaar en bruin. Kluts ondertussen de twee eieren met de melk en maak hier een omelet van in een koekenpan. Snijd deze omelet in reepjes. Giet de mienestjes af en laat het in de pan even rusten. Schep de bamigroenten door de kipblokjes en meng dit goed. Laat het een paar minuten roerbakken tot de groenten een beetje geslonken zijn. Voeg dan de gekookte mie toe en schep het goed door. Even doorwarmen en serveren met satsesaus, augurken, omeletreepjes, gebakken ei of atjar tjampoer.
Ingredienten: 1 pakje bladerdeeg 1 blik kipknakworstjes (mini's) Eventueel wat curry 1 losgeklopte eidooier met wat water erbij
Bereiding: Snijd de plakjes bladerdeeg doormidden zodat je twee rechthoeken krijgt. Leg twee knakworstjes op ieder plakje en vouw dubbel tot een vierkantje. Druk de randen goed aan. Bestrijk met eidooier en bak op 220 graden gaar in ongeveer 20 minuten
Ingredienten: 3 aardappels in blokjes 1 wortel in blokjes Paar champignons in plakjes Halve courgette in blokjes 1 ui, gesnipperd (of andere groenten, wat je in huis hebt of lekker vindt) Zout en peper Beetje knoflookpoeder (of 1 teentje knoflook) 1 tl kerrie 4 eieren
Bereiding: Kook de wortel en aardappel gaar in wat water met een beetje zout. Bak ondertussen in wat olie de champignons, ui en courgette aan. Voeg zout en peper toe en wat knoflook. Giet de aardappel en wortel af en schep erdoor. Voeg dan de kerrie toe en laat het wat afkoelen. Klop 4 eieren los en meng de groenten erdoor. Verhit olie in een koekenpan en schep hierin steeds wat van het eimengsel. Bak kleine tortillatjes
Kook het water en doe hier de gekruide en in balletjes gerolde gehakt bij. Voeg de kruiden, laurierblaadjes en knorr toe. Voeg de de helft van de mahdnoes en koesbor toe. Rasp de tomaat erbij. Voeg een half pakje tomaatsaus erbij en breng het geheel 10 min aan de kook. Voeg nu de sopegroente toe en breng weer 10 min aan de kook. Maak nu en papje van 4 eetlepels bloem, de andere helft van de mahdnoes en koesbor, 1 blikje tomaat purree en water. Doe een handje vermicelie in de soep en het papje en blijf gedurende 5 minuten roeren.
Een heerlijke soep!!
(het papje kun je weg laten, dan heb je gewoon een bouillon
1 kg vlees ( heb hier rundsvlees gebruikt, maar kan met lamsvlees ook) 2 fijngehakte uien half bosje fijngehakte koriander ( ik had deze samen met de uien in een hakmolen) olijfolie 1 eetlepel suiker 1koffielepel gember 1koffielepel kaneel zout, peper,tikje safraan,komijn.
Je doet olijfolie in je pan en braad je vlees hier bruin in, voeg nu de ui en koriander toe en doe je deksel even op de pan.........na 10 min roer je er ff in en voeg je suiker en al de kruiden toe............ voeg ongeveer 1 l water toe en laat je vlees gaarsudderen........
Als je vlees gaar is voeg je een eetlepel honing toe en laat je het vlees op zacht vuur nog 10 sudderen.
Pruimen: ff koken in een bodempje water+eetlepel suiker+kaneelstokje Ongeveer 15 min, daarna giet je dit water af en doe je bij de pruimen.....wat olie ( witte) lepeltje boter,lepel honing en een half koffielepeltje kaneel...........laat dit op zacht vuur karameliseren.........als je ziet dat de pruimen dik en zacht zijn mag je het vuurtje uitzetten.
Doe hetzelfde met de rozijntjes maar in een ander pannetje.
Amandelen schillen en bakken in hete olie.
Schik je vlees op een bord en doe er wat saus op gevolgd door de rozijntjes,pruimen en als laatst de amandelen
le3des fijngehakte ui 1 geraspt tomaatje knoflook 1 groene paprika in stukjes 1 wortel in stukjes Fijngehakte koriander wat kleine stukjes vlees ( als je er vis bijbakt dan hoeft dit niet of als je een veggie-le3des wil dan ook niet) blokje aardappel of pompoen. lepel tomatenconcentraat bouillonblokje ( ik gebruik rund) zout,peper,gember,paprikapoeder,tikje safraan en als je van pittig houdt wat sambal olijfolie
Je doet eerst de olijfolie en dan al de groenten en de gewassen le3des erbij..........ff aanstoven, kruiden en dan kokend water erbij doen.....dan laten garen, kan soms een uurtje duren en dan de pompoen of aardappel erbij.........
Water ongeveer 3 maal je volume van le3des........dus per glas le3des 3 glazen water
Nodig: 300 gr gehakt 1 fijngehakte ui 2 geperste teentjes knoflook scheut olijfolie peper,zout,sambal,tikje gember 80 gr rijst, laten koken Meng dit alles samen en doe hierbij het vruchtvlees van de courgetten!
6 courgetten, doorlangs gesneden en ontdaan van vruchtvlees ( het vruchtvlees fijnhakken en toevoegen aan het gehakt mengsel) 4 tomaten in schijfjes fijngehakte koriander wat tomatenpasata
Neem een kommetje, doe hierin wat tomatenpasata en kruid deze met peper, zout,olijfolie en giet dit dan op de bodem van je bakblik. Leg hierop de halve courgetten, vul de courgette met het gehaktmengsel........mag best veel zijn......... Leg hierop dakpansgewijs de tomaten op en bestrooi royaal met koriander............hierop wat zout en wat olijfolie.
Toedekken met alu-folie en in de oven voor 45 min laten bakken................na 45 min de folie verwijderen, je zult zien dat er vocht is vrijgekomen............laat dit verdampen gedurende een 20 min......... en klaar om op te dienen...... Oventemperatuur:220 graden
Doe de olie in een pan en bak de vermicelli hierin bruin ( pas op brandt snel aan) doe hierin de boter en als die gesmolten is de gewassen rijst. doe er water bij en laat dit gaarkoken. op laag vuur zout naar smaak..... Als de rijst gaar is en het water verdampt dan laat je de rijst ff met een deksel op de pan rusten dan krijg je een drogere korrel ipv een kleffe.
Rijst Kipflet Perziken in blik Ui Knoflook zout en peper Gezeefde tomatensaus ketjap
Bereidingswijze:
Je kookt de rijst. Kip wassen met azijn zout en water,daarna n stukjes snijden Je snijdt de ui in stukjes,dit bak je met geperste knoflook. Kip bakken met ketjap. Zout en peper bijdoen. Als de kip gaar is,pakje gezeefde tomatensaus bijdoen, als laatst perziken uit late lekken en in stukjes snijden.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!
Ingredients: 1 pond garnalen (gepeld en schoongemaakt) 1 eetlepel oil kruiden zout 1 baguette 1 kop ijsberg sla (dun gesneden) 1 grote tomaten (gesneden in plakjes)
Bereiding: Doe de garnalen in een kom met de olie, zout en de kruiden Schep ze goed om Doe de garnalen op een sateprikker en grill ze ca 2 a 3 minuten per kant Snijd de baquette open Verdeel de sla en de tomaten over de baquette Haal de garnalen van de prikkers en beleg de baquette hiermee En smullen maar
Kipvingers: 1kg kipfilet in lange reepjes gesneden.
Beslag maken van: 3 eieren,1flesje koolzuurhoudende spa 500 ml meel,zout peper en kipkruiden. Doe alle ingredienten voor het beslag samen en fijn samen mixen,dan reepjes kip bij doen. Dit laat je een aantal uren staan. Bakken in hete olie.Kan ook met visfilet.
Ingredienten: 1 potje witte bonen of 250 gr gedroogde witte bonen 1 grote ui 4 tomaten, ontveld en ontpit 2 knoflooktenen Koriander en peterselie 1,5 tl zout 1 tl peper 1/2 tl komijn Snufje saffraan 1 el tomatenpuree
Bereiding: Als je gedroogde witte bonen gebruikt, week ze een nachtje en kook deze dan gaar in water voor een uurtje. Fruit in een pan de ui met de tomaat en knoflook en voeg de kruiden toe. Tomatenpuree erbij en laat dit even pruttelen. Maal het dan fijn. Doe terug in de pan en doe er wat water bij. Ook de bonen erin doen en laat dit nog lekker pruttelen tot het een lekkere dikke saus is. Lekker bij gebakken vis of gebraden kip/vlees
Ingredienten voor de pastasalade: 300 gr gaar gekookte pasta naar keuze (ik heb penne gebruikt) 1 paprika in stukjes 1 tomaat, zonder pitjes in stukjes Halve komkommer in stukjes 1 wortel Paar broccoliroosjes Zout en peper 1 bekertje zure room of creme fraiche 3 el olie 1 el azijn 3 el mayonaise
Bereiding: Snijd de wortel in stukjes en maak de broccoliroosjes klein. Kook ze in water met wat zout beetgaar en meng door de pasta heen. Voeg ook de tomaat, paprika en komkommer toe. Meng in een kommetje de zure room met de azijn, mayo, olie en zout en peper naar smaak. Proef of er nog meer van het een of ander bij moet en meng door de pasta. Laat afkoelen en intrekken in de koelkast.
* Je kunt er fijngehakte peterselie door doen of saladekruiden.
Ingredienten voor de tortilla: 5 aardappels in blokjes 3 eieren Half bosje peterselie Zout en peper 1 ui 1 teentje knoflook
Bereiding: Kook de aardappelblokjes met wat zout beetgaar (niet te zacht dan valt het uit elkaar). Laat ze afkoelen. Bak ondertussen de gesnipperde ui met de knoflook, peterselie en wat zout en peper glazig. Voeg de aardappeltjes toe en schep door elkaar. Klop in een kom de 3 eieren los en schep het aardappelmengsel erdoor. Verwarm een koekenpan met een laagje olie en giet hierin het eimengsel. Verspreid het goed tot een egaal geheel en bak op laag vuur tot de bovenkant bijna droog is (ik doe nog een deksel op de pan). Hierna de tortilla op een groot bord schuiven, pan ondersteboven erop doen en de tortilla met bord en al omdraaien. Nu de onderkant op middelmatig vuur gaar bakken.
Ingredienten: Paar aardappels in partjes gesneden (hoeveelheid zelf bepalen) 1 grote ui, gesnipperd 2 tomaten, geschild en zonder pitjes in stukjes 2 teentjes knoflook Peterselie en koriander, gehakt 1 tl gember Snufje komijn Zout en peper (allebei 1 tl) Snufje saffraan 1/2 tl kurkuma
Bereiding: Verhit wat olie in de tajin en fruit hierin de uitjes met de knoflook en tomaat. Voeg de kruiden toe en de aardappels en schep alles door elkaar zodat alles mooi onder de kruiden zit. Doe er dan twee glazen water bij en breng aan de kook. Laat op zacht vuur met de deksel op de tajin gaar worden. Af en toe even kijken of er water bij moet