Bereiding: Bereid de mihoen volgens de verpakking en knip of snijd in kleinere stukjes. Olie, saffraan, gember, peper, zout, knor, paprikapoeder, komijn en de gehakte koriander en peterselie, geraspte knoflook en geperste citroen in een pannetje doen, roeren en 5 min zachtjes laten pruttelen. Doe er een beetje water bij. Visfilet in middelgrote stukken, en de garnalen in een steelpannetje. Champignons kan je bakken in een koekenpan met een gesnipperd uitje, (of gewoon uit pot en zonder ui, wat je lekker vindt), hierbij de geroosterde paprika's die in blokjes gesneden zijn, ook in een steelpan. Over elk steelpannetje doe je een soeplepel marinade. De mihoen uitlaten lekken en ook hierover een soeplepel saus. Dan alles laten uitlekken. Je kunt nu de vulling door elkaar mengen of het in aparte lagen doen.
Bedek een bestillabakvorm met bakpapier en leg hierin 4 filovellen met de helft over de randen van de vorm heen. Besmeer met gesmolten boter en schep hierop de vulling (in een geheel of in laagjes, eerst mihoen, dan vis, dan groenten). Vouw de vellen naar binnen en leg er nog een vel bovenop en besmeer die ook met boter. Vouw de overige randen onder de bestilla en bak de bestilla op 220 graden 20 minuten met folie en daarna zonder folie tot hij goudbruin is
Ingredienten: Rijst (hoeveelheid zelf bepalen) 250 gr roze garnalen 1 ui 1 wortel 1 rode paprika Handje mais Handje doperwten Paar champignons in plakjes Peterselie 1 bouillonblokje vis Zout en peper (pas op met zout, want zit ook in het bouillonblokje) 1/2 tl gember 1 tl ras el hanout Snufje saffraan Sambal
Bereiding: Kook de rijst gaar. Hak de wortel, ui en paprika in een hakmolen in kleine stukjes. Bak in een wok met wat olie de groenten even aan (ook de mais, champignons en doperwten erbij). Voeg de garnalen toe en bak even mee. De kruiden erbij doen en wat sambal naar smaak. Ook het bouillonblokje verkruimelen en erbij doen. Dan de rijst erdoor scheppen en even meebakken. Lekker met schijfjes citroen en salade
4 aardappels, gekookt en afgekoeld Half bakje champignons 125 gr creme fraiche Scheutje melk 6 eieren Zout 1 tl zwarte peper 1/2 tl paprikapoeder 1 el bieslook
Bereiding: Snijd de gekookte en afgekoelde aardappels in stukjes en de champignons in plakjes. Bak ze 5 minuutjes in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Klop de creme fraiche los en klop de eieren erdoor. Bieslook, zout, peper en paprikapoeder toevoegen. Gooi het aardappelmengsel hierbij en bak hiervan twee tortilla's.
Lekker met een Salade van tomaat sla en komkommer.
Ingredienten: Halve bloemkool in kleine roosjes 1 zak aardappelblokjes (diepvries) 2 tomaten, ontveld en in stukjes 1 tl kerrie 1/2 tl gember Zout Chilipoeder Knoflook
Bereiding: Verhit wat olie in een wok en doe de bloemkoolroosjes erin. Schep de helft van de kruiden erdoor en voeg wat water toe. Laat dit met een deksel erop 5 minuutjes stoven. Doe dan de tomaatstukjes en aardappelblokjes en de rest van de kruiden erbij. Schep goed om en laat nog even met de deksel stoven tot het gaar is. Lekker met gebakken vis
Ingredienten: 1 kg aardappels 2 pakjes room (van 200 ml) Zout en peper Nootmuskaat Tijm Knoflook(poeder) Geraspte kaas
Bereiding: Schil de aardappels en snijd ze in schijfjes. Doe ze in een pan met dikke bodem (bijv. die snelkookpan uit marokko, dit is omdat de room snel aanbrand en je anders een zwarte pan hebt!!). Giet de room erbij en voeg zout, peper, nootmuskaat, knoflook en 1 tl tijm toe. meng dit goed en breng aan de kook. Laat het ongeveer 10 minuutjes zachtjes koken (niet te hoog zetten, dan brand alles aan!). Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Schep de aardappelschijfjes uit de pan in een ovenschaal. Laat de slagroom een paar minuten inkoken op hoog vuur zodat hij wat dikker wordt. Giet de room over de aardappels en bestrooi met geraspte kaas. Zet de schaal voor 20 minuten in de oven tot hij goudbruin en gaar is
Ingredienten voor 20 stuks: Halve bloemkool in roosjes 4 aardappels, geschild en in stukken Zout en peper naar smaak Fijngehakte peterselie Handje bloem 3 eieren, losgeklopt Paneermeel
Bereiding: Kook de aardappels met de bloemkool en wat zout gaar, maar nog wel stevig. Stamp het fijn en breng op smaak met peper en gehakte peterselie. Laat afkoelen. Maak er dan bolletjes van die je platdrukt tot een burger. Haal door bloem, dan door ei en dan door paneermeel. Bak ze in een laag olie gaar
Ingredienten: 4 aardappels Zout en peper Knoflookpoeder Paprikapoeder Halve courgette in blokjes 1 rode paprika in blokjes 1 wortel in blokjes 1 ui, gesnipperd verder: 3 eieren Paneermeel
Bereiding: Kook de aardappels gaar met wat zout. Stamp ze fijn. Kook de wortelblokjes even voor ook in wat water. Bak ondertussen in olie de courgette, ui en paprika aan met zout, peper, paprikapoeder en knoflookpoeder. Voeg de wortelblokjes toe en bak het goed door. Meng de groenten met de aardappelpuree en laat het afkoelen. Klop de eieren los en doe het in een bord. Doe in een ander bord paneermeel. Neem een beetje aardappelmengsel en maak er schijfjes van in je handen. Haal door paneermeel, dan door ei en dan weer door paneermeel. Bak ze in een laagje olie goudbruin aan beide kanten
Bereiding: Schil de aubergine en snijd in frietjes. Meng paneermeel met de kruiden. Haal de frietjes door het ei en dan door paneermeel, zorg dat ze goed bedekt zijn en zet het in de koelkast tot gebruik. Vrhit de olie (goed heet anders valt het krokante jasje eraf ). Bak de frietjes kort goudbruin en gaar. Lekker als bijgerecht en met een sausje erbij.
Ingredienten: Olijfolie of boter om in te bakken 1 grote ui 3 aardappelen in plakjes van ongeveer 3 millimeter 500 gr verse spinazie (je kan ook uit de diepvries nemen, maar doe dan iets van 300 gr) 6 eieren Zout
Bereiding: Bak de fijngesneden ui en de aardappelplakjes ongeveer 10 minuten in de olie op zacht vuur. Als de aardappels gaar zijn, laat je het aardappel-ui-mengsel in een vergiet uitlekken. Veeg de koekenpan schoon en kook de verse spinazie 2 tot 3 minuten, er hoeft geen water bij, omdat dat al genoeg uit de spinazie komt. Als je diepvries spinazie neemt, verwarm deze dan heel even. Klop de eieren los met een snufje zout en roer het aardappelmengsel en de spinazie erdoor. SChenk het aardappelmengsel in een koekenpan en druk het plat (bijvoorbeeld met een pannenkoekenmes). Laat het op laag vuur gaar worden tot de onderkant mooi bruin is. Schud de pan steeds een beetje heen en weer, zodat de bodem een beetje los gaat komen. Keer de omelet met behulp van een bord om (zet een bord ondersteboven op de pan en draai de pan dan om, schuif m dan met de andere kant boven weer terug in de pan. Laat ook deze kant lichtbruin worden
Ingredienten: 500 gr spruitjes 1 ui 2 tomaten 1 teentje knoflook 1 tl paprikapoeder Zout en peper Olijfolie 1/2 tl komijn 1/4 bosje peterselie Half glaasje water
Bereiding: Kook de spruitjes gaar, maar niet te zacht. Snijd de ui in kleine stukjes en ontvel de tomaten en snijd die ook in kleine stukjes. Bak de ui en tomaat in wat olijfolie en voeg de knoflook toe (uitgeperst of fijngesneden). Fruit dit even aan. Doe dan de kruiden erbij en schep dit even om. De spruitjes erdoor scheppen en het water erbij doen. Doe de deksel erop en laat op laag vuur een kwartiertje tot 20 minuten pruttelen tot een mooi sausje. Lekker met gekookte aardappels en gebakken kipfilet of gebakken vis.
Ingredienten voor het vlees: 250 gr lamsvlees in dunne reepjes 1 kleine ui Scheut zonnebloemolie Zout 1/2 tl zwarte peper 1/2 tl ras el hanout 1/2 tl paprikapoeder 1/2 tl komijn Snufje saffraan Half bosje koriander Voor de spinazie: 500 gr verse spinazieblaadjes Halve ui 2 teentjes knoflook 1 tl paprikapoeder 1/2 tl ras el hanout Mespunt saffraan Mespunt sambal Zout naar smaak 1/2 tl zwarte peper Half bosje koriander 1 tomaat (ontveld en in stukjes)
Bereiding: Snijd het vlees in dunne reepjes. Maal de ui met de koriander helemaal fijn in de keukenmachine of blender en meng het met de kruiden en een scheut olie. Doe hier het vlees bij en meng het goed zodat alles onder zit. Dan lekker in laten trekken in de koelkast (hoe langer hoe lekkerder). Verhit olie in een wok of hapjespan en doe hierin de gesnipperde ui, geperste knoflook en tomaatstukjes. Fruit dit even aan. Doe dan de kruiden erbij en meng het goed. Spinazieblaadjes wassen en erbij gooien. Laten pruttelen tot de spinazie geslonken is. De vleesreepjes in hete olie bruin bakken en serveren met de spinazie en frietjes of gekookte aardappels
Ingredienten: 1 pak mix voor quiche (koopmans) Kipfilet in blokjes 1 ui, gesnipperd 2 paprika's (verschillende kleuren) Paar champignons in plakjes Sambal (als je wilt) Zout en peper 3 eieren 150 ml melk Geraspte kaas
Bereiding: Bak de kipblokjes met de ui, champignons en paprika even aan. Voeg zout, peper en sambal naar smaak toe. Laat dit goed uitlekken. Maak het deeg volgens de verpakking en laat het 10 min rusten. Rol het dan uit en bedek een vorm ermee (ik heb een springvorm van 24 cm gebruikt). Schep hierin de vulling. Mix de melk met de eieren en de sausmix uit het pak. Giet over de vulling heen en bestrooi met geraspte kaas. Bak dan op de temperatuur die op het pak is aangegeven mooi goudbruin en gaar
500 gr lamsvlees in blokjes 1 klein uitje, heel fijn gesneden Half bosje koriander, fijngehakt 2 teentjes knoflook 1/2 tl komijn 1 tl paprikapoeder Half zakje saffraan 1/2 tl zout 1/2 tl peper 2 el olijfolie 1 el azijn
Bereiding: Snijd de ui heel fijn en pers de knoflook uit. Meng met de koriander en de rest van de kruiden. Doe de olijfolie en azijn erbij en meng dit met de stukjes vlees. Laat dit een nacht afgedekt marineren. Rijg dan aan satestokjes en bak de spiesjes ongeveer 20 minuten op 180 graden in de oven gaar (na 10 minuten de spiesjes omdraaien).
Ingredienten: 200 gr lamsvlees of rundvlees in blokjes 2 grote tomaten, ontveld en pitjes eruit 1 grote ui1 el tomatenpuree Paar takjes peterselie 1 bouillonblokje rund of schaap Zout 1 tl peper 1 tl kurkuma 1 tl gember 1/2 tl komijn Snufje saffraan Vogeltongetjes (hoeveelheid weet ik niet)
Bereiding: Bak de vleesblokjes aan in wat olie. Maal de tomaten, ui en peterselie fijn in een blender en voeg dat toe aan het vlees. Doe dan de kruiden en tomatenpuree erbij en kokend water (ik heb geen idee hoeveel ik heb gebruikt, begin met 500 ml). Breng aan de kook en laat op zacht vuur een half uur pruttelen. Doe dan de vogeltongetjes erbij en laat ze gaar worden op zacht vuur, wel roeren anders kan het aankoeken.
* Ik hou van een dikke saus met veel vogeltongetjes, maar je kunt het ook als een soep maken met een wat dunnere saus of minder vogeltongetjes. Voeg zelf water toe als je dat wilt
Ingredienten voor het gehakt: 500 gr gehakt (vond ik voor ons tweeën te veel, de helft is ook genoeg) Handje ongekookte rijst (toverrijst ofzo) 1 klein uitje, gesnipperd 1 el olie Snufje saffraan 1 tl zout 1 tl peper 1/2 tl komijn Gehakte koriander 1 teentje knoflook Ingredienten voor de charmilla: 2 uien, gesnipperd 2 paprika's (verschillende kleuren) in blokjes 3 tomaatjes in kleine stukjes (zonder schil en zonder pitjes) 1 el tomatenpuree 200 ml water Gehakte koriander 1 teentje knoflook Handje doperwtjes Beetje sambal als je daarvan houdt
Bereiding: Maak van het gehakt, de kruiden, olie, knoflook en rijst een mengsel en kneed even door. Vorm dan bolletjes. Fruit in wat olie de ui, tomaat en paprika. Voeg knoflook en kruiden toe en bak dit even lekker door tot een sausje ontstaat. Dan water erbij, de tomatenpuree en nog een handje rijst en doe de balletjes erbij. Laat dit gaar worden en draai de balletjes af en toe. Serveren met brood en salade
Ingredienten: 1 kilo lamsvlees met bot (voor ons tweetjes is dat genoeg) Zout, peper en komijn Stoompan Voor de groenten: Aardappels in blokjes Sperziebonen in stukjes Wortels in blokjes Koriander, gehakt 1 ui, fijngesnipperd of geraspt 1 grote teen knoflook Zout en peper Beetje chilipoeder (je kunt ook andere kruiden erbij doen, Marokkaanse kruiden bijv.)
Bereiding: Was het vlees, wrijf in met een wat zout en peper en leg het in het bovenste gedeelte van de stoompan. Doe in de onderste pan water (tot de helft van de pan) en breng aan de kook. Dek de bovenste pan af met plastic folie of een pedaalemmerzak en doe hierop de deksel. Zet dit op de onderste pan en laat dit op middelmatig vuur zo'n 2 uur stomen. Kijk na 2 uur of het gaar is (het komt dan makkelijk los).
Bij deze hoeveelheid hoef je de pan niet echt open te maken, ik heb een keer het vlees omgedraaid. Als je veel vlees in de pan hebt, doe je elk half uur je pan open en doe je de bovenste stukken vlees naar onder en de onderste stukken naar boven.
Ondertussen de groenten gaar koken. Fruit in een pannetje de gesnipperde ui met de knoflook, koriander, wat zout, peper en chilipoeder en meng dit door de groentes.
Schep het vlees op een bord in het midden en schep de groenten in bergjes eromheen. Geef er een kommetje zout en komijn bij om te bestrooien
Bereiding: Week de kikkererwten een nacht in een pan met water. Giet ze daarna af en kook ze in een pan met veel water in een uur-1,5 uur gaar. Giet ze af en spoel ze om met koud water. Haal de velletjes eraf (als je hier allemaal geen zin of tijd voor hebt, kan je ook een blik kikkererwten nemen ). Snipper de ui en bak die in olijfolie in de tajin tot hij zacht is. Doe dan de knoflook, koriander, peterselie en andere kruiden erbij. Roer alles goed door en doe dan de tomaten erbij. Laat dit 20 minuten pruttelen op laag vuur. Dan de kikkererwten erbij en Goed doorscheppen. Nogmaals 20 minuten laten pruttelen en serveren met brood
Ingredienten voor 4 personen: 4 kipfilets in stukjes 1/2-1 bosje peterselie (of 2-3 el gedroogde peterselie) 6 teentjes knoflook (!) 600 gr broccoli 300 gr penne pasta (die staafjes) 250 ml water (kokend) 2 bouillonblokjes (kipknorr halal) Zout 1 potje kappertjes 2 el wokolie
Bereiding: Bak de kipstukjes met de knoflook (geperst of heel fijn gesneden) in de wokolie in een wok in 5 minuten lichtbruin. Maak bouillon van 1 bouillonblokje en het water. Voeg dit toe aan de kipstukjes en doe ook de fijngehakte of gedroogde peterselie erbij. Laat dit op middelmatig vuur een half uurtje pruttelen (let op het moet blijven borrelen). Kook ondertussen de pasta in kokend water met wat zout en het andere bouillonblokje. Voeg de laatste 6 minuten van het koken de broccoliroosjes toe (maak ze niet te groot). Als de pasta klaar is, afgieten en de kappertjes erdoor scheppen. Even doorwarmen op laag vuur en serveren met de kipstukjes in de saus. Let op, de knoflooksaus van de kip blijft erg helder, dus verwacht niet dat het een mooie dikke saus wordt.
Ingredienten: 250 gr gehakt 100 gr geraspte Parmezaanse kaas (ik heb bij de Lidl zo'n zakje gekocht) 1 ei 1 blik tomatenstukjes of gepelde tomaten 1 blikje tomatenpuree 1 uitje 1 teen knoflook Basilicum (vers of gedroogd) Rasp van 1 citroenschil of wat citroensap Zwarte peper en zout Olie of boter om in te bakken
Bereiding: Snipper het uitje fijn en snijdt de knoflook of pers deze. Fruit dit samen voor 2 minuten in een pan met olie of boter op zacht vuur. Voeg dan de gepelde tomaten (in stukjes) of de tomatenblokjes toe. Ook de tomatenpuree en basilicum erbij. Even goed roeren en ongeveer 30 minuten laten pruttelen op zacht vuur. DRaai ondertussen de gehaktballetjes. Meng het gehakt eerst met de peper, het ei, citroenrasp (of sap) en 75 gr van de Parmezaanse kaas. Draai er kleine balletjes van. Bereid ondertussen de spaghetti volgens de verpakking. Pureer de saus in een blender, met een staafmixer of in de keukenmachine. Bak de gehaktballetjes in ongeveer 10 minuten gaar in een pan en voeg ze dan toe aan de tomatensaus. Nog even doorwarmen en wat Parmezaanse kaas erdoor roeren en eventueel nog wat zout en peper voor de smaak. Serveren met spaghetti en een salade. Je kan de rest van de Parmezaanse kaas er nog over strooien als je dat lekker vindt