Ingredienten: 1 pak mix voor quiche (koopmans) Kipfilet in blokjes 1 ui, gesnipperd 2 paprika's (verschillende kleuren) Paar champignons in plakjes Sambal (als je wilt) Zout en peper 3 eieren 150 ml melk Geraspte kaas
Bereiding: Bak de kipblokjes met de ui, champignons en paprika even aan. Voeg zout, peper en sambal naar smaak toe. Laat dit goed uitlekken. Maak het deeg volgens de verpakking en laat het 10 min rusten. Rol het dan uit en bedek een vorm ermee (ik heb een springvorm van 24 cm gebruikt). Schep hierin de vulling. Mix de melk met de eieren en de sausmix uit het pak. Giet over de vulling heen en bestrooi met geraspte kaas. Bak dan op de temperatuur die op het pak is aangegeven mooi goudbruin en gaar
500 gr lamsvlees in blokjes 1 klein uitje, heel fijn gesneden Half bosje koriander, fijngehakt 2 teentjes knoflook 1/2 tl komijn 1 tl paprikapoeder Half zakje saffraan 1/2 tl zout 1/2 tl peper 2 el olijfolie 1 el azijn
Bereiding: Snijd de ui heel fijn en pers de knoflook uit. Meng met de koriander en de rest van de kruiden. Doe de olijfolie en azijn erbij en meng dit met de stukjes vlees. Laat dit een nacht afgedekt marineren. Rijg dan aan satestokjes en bak de spiesjes ongeveer 20 minuten op 180 graden in de oven gaar (na 10 minuten de spiesjes omdraaien).
Ingredienten: 200 gr lamsvlees of rundvlees in blokjes 2 grote tomaten, ontveld en pitjes eruit 1 grote ui1 el tomatenpuree Paar takjes peterselie 1 bouillonblokje rund of schaap Zout 1 tl peper 1 tl kurkuma 1 tl gember 1/2 tl komijn Snufje saffraan Vogeltongetjes (hoeveelheid weet ik niet)
Bereiding: Bak de vleesblokjes aan in wat olie. Maal de tomaten, ui en peterselie fijn in een blender en voeg dat toe aan het vlees. Doe dan de kruiden en tomatenpuree erbij en kokend water (ik heb geen idee hoeveel ik heb gebruikt, begin met 500 ml). Breng aan de kook en laat op zacht vuur een half uur pruttelen. Doe dan de vogeltongetjes erbij en laat ze gaar worden op zacht vuur, wel roeren anders kan het aankoeken.
* Ik hou van een dikke saus met veel vogeltongetjes, maar je kunt het ook als een soep maken met een wat dunnere saus of minder vogeltongetjes. Voeg zelf water toe als je dat wilt
Ingredienten voor het gehakt: 500 gr gehakt (vond ik voor ons tweeën te veel, de helft is ook genoeg) Handje ongekookte rijst (toverrijst ofzo) 1 klein uitje, gesnipperd 1 el olie Snufje saffraan 1 tl zout 1 tl peper 1/2 tl komijn Gehakte koriander 1 teentje knoflook Ingredienten voor de charmilla: 2 uien, gesnipperd 2 paprika's (verschillende kleuren) in blokjes 3 tomaatjes in kleine stukjes (zonder schil en zonder pitjes) 1 el tomatenpuree 200 ml water Gehakte koriander 1 teentje knoflook Handje doperwtjes Beetje sambal als je daarvan houdt
Bereiding: Maak van het gehakt, de kruiden, olie, knoflook en rijst een mengsel en kneed even door. Vorm dan bolletjes. Fruit in wat olie de ui, tomaat en paprika. Voeg knoflook en kruiden toe en bak dit even lekker door tot een sausje ontstaat. Dan water erbij, de tomatenpuree en nog een handje rijst en doe de balletjes erbij. Laat dit gaar worden en draai de balletjes af en toe. Serveren met brood en salade
Ingredienten: 1 kilo lamsvlees met bot (voor ons tweetjes is dat genoeg) Zout, peper en komijn Stoompan Voor de groenten: Aardappels in blokjes Sperziebonen in stukjes Wortels in blokjes Koriander, gehakt 1 ui, fijngesnipperd of geraspt 1 grote teen knoflook Zout en peper Beetje chilipoeder (je kunt ook andere kruiden erbij doen, Marokkaanse kruiden bijv.)
Bereiding: Was het vlees, wrijf in met een wat zout en peper en leg het in het bovenste gedeelte van de stoompan. Doe in de onderste pan water (tot de helft van de pan) en breng aan de kook. Dek de bovenste pan af met plastic folie of een pedaalemmerzak en doe hierop de deksel. Zet dit op de onderste pan en laat dit op middelmatig vuur zo'n 2 uur stomen. Kijk na 2 uur of het gaar is (het komt dan makkelijk los).
Bij deze hoeveelheid hoef je de pan niet echt open te maken, ik heb een keer het vlees omgedraaid. Als je veel vlees in de pan hebt, doe je elk half uur je pan open en doe je de bovenste stukken vlees naar onder en de onderste stukken naar boven.
Ondertussen de groenten gaar koken. Fruit in een pannetje de gesnipperde ui met de knoflook, koriander, wat zout, peper en chilipoeder en meng dit door de groentes.
Schep het vlees op een bord in het midden en schep de groenten in bergjes eromheen. Geef er een kommetje zout en komijn bij om te bestrooien
Bereiding: Week de kikkererwten een nacht in een pan met water. Giet ze daarna af en kook ze in een pan met veel water in een uur-1,5 uur gaar. Giet ze af en spoel ze om met koud water. Haal de velletjes eraf (als je hier allemaal geen zin of tijd voor hebt, kan je ook een blik kikkererwten nemen ). Snipper de ui en bak die in olijfolie in de tajin tot hij zacht is. Doe dan de knoflook, koriander, peterselie en andere kruiden erbij. Roer alles goed door en doe dan de tomaten erbij. Laat dit 20 minuten pruttelen op laag vuur. Dan de kikkererwten erbij en Goed doorscheppen. Nogmaals 20 minuten laten pruttelen en serveren met brood
Ingredienten voor 4 personen: 4 kipfilets in stukjes 1/2-1 bosje peterselie (of 2-3 el gedroogde peterselie) 6 teentjes knoflook (!) 600 gr broccoli 300 gr penne pasta (die staafjes) 250 ml water (kokend) 2 bouillonblokjes (kipknorr halal) Zout 1 potje kappertjes 2 el wokolie
Bereiding: Bak de kipstukjes met de knoflook (geperst of heel fijn gesneden) in de wokolie in een wok in 5 minuten lichtbruin. Maak bouillon van 1 bouillonblokje en het water. Voeg dit toe aan de kipstukjes en doe ook de fijngehakte of gedroogde peterselie erbij. Laat dit op middelmatig vuur een half uurtje pruttelen (let op het moet blijven borrelen). Kook ondertussen de pasta in kokend water met wat zout en het andere bouillonblokje. Voeg de laatste 6 minuten van het koken de broccoliroosjes toe (maak ze niet te groot). Als de pasta klaar is, afgieten en de kappertjes erdoor scheppen. Even doorwarmen op laag vuur en serveren met de kipstukjes in de saus. Let op, de knoflooksaus van de kip blijft erg helder, dus verwacht niet dat het een mooie dikke saus wordt.
Ingredienten: 250 gr gehakt 100 gr geraspte Parmezaanse kaas (ik heb bij de Lidl zo'n zakje gekocht) 1 ei 1 blik tomatenstukjes of gepelde tomaten 1 blikje tomatenpuree 1 uitje 1 teen knoflook Basilicum (vers of gedroogd) Rasp van 1 citroenschil of wat citroensap Zwarte peper en zout Olie of boter om in te bakken
Bereiding: Snipper het uitje fijn en snijdt de knoflook of pers deze. Fruit dit samen voor 2 minuten in een pan met olie of boter op zacht vuur. Voeg dan de gepelde tomaten (in stukjes) of de tomatenblokjes toe. Ook de tomatenpuree en basilicum erbij. Even goed roeren en ongeveer 30 minuten laten pruttelen op zacht vuur. DRaai ondertussen de gehaktballetjes. Meng het gehakt eerst met de peper, het ei, citroenrasp (of sap) en 75 gr van de Parmezaanse kaas. Draai er kleine balletjes van. Bereid ondertussen de spaghetti volgens de verpakking. Pureer de saus in een blender, met een staafmixer of in de keukenmachine. Bak de gehaktballetjes in ongeveer 10 minuten gaar in een pan en voeg ze dan toe aan de tomatensaus. Nog even doorwarmen en wat Parmezaanse kaas erdoor roeren en eventueel nog wat zout en peper voor de smaak. Serveren met spaghetti en een salade. Je kan de rest van de Parmezaanse kaas er nog over strooien als je dat lekker vindt
Ingredienten voor 3 personen: 1 blikje tonijn (uitgelekt) 1 uitje 2 teentjes knoflook 4 a 5 el rode pesto 1 blik gepelde tomaten Scheutje room Spaghetti Eventueel 1 el kappertjes of een paar olijven als je daar van houdt
Bereiding: Kook de spaghetti volgens de aanwjzingen op de verpakking. Snijd het uitje en de knoflook fijn en fruit het even in de pan. Snijd de tomaten in blokjes en voeg deze toe, met het sap. Ook de pesto erbij en de tonijn (en eventueel de kappertjes of olijven) erdoor roeren. Even laten doorwarmen op laag vuur. Op het laatst de room toevoegen en ook even meewarmen. Spaghetti afgieten en serveren met de saus en een salade.
1 blikje mais (300 gr volgens mij) 2 eieren 100 gr bloem 1/2 tl bakpoeder 1/2 tl zout 4 el melk
Bereiding: Klop de eieren met de melk los en klop de bloem, zout en bakpoeder erdoor. Meng de maiskorrels erdoor. Verhit de olie om te frituren (gewoon een laagje van 2 cm in en pan). Schep steeds met twee lepels beslag in de hete olie en bak ze aan beide zijden goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met kippepootjes en sperzieboontjes. __________________________
Ingredienten: 1 pak lange vingers 200 ml vers geperste sinaasappel sap 1 bakje mascarpone 5 el poedersuiker 250 ml slagroom 1 zakje klopfix 1 blikje perzik
Bereiding: Mix de slagroom stijf met klopfix. Klop hier de mascarpone en 5 el poedersuiker door. Dompel de lange vingers kort sinaasappel sap in en leg ze in een schaal Snijd de helft van de perzik in kleine stukjes en meng door de room. Schep de helft van de room op de lange vingers en strijk het glad. Hierop weer een laag in vers geperste sinaasappel sap gedompelde lange vingers en ga zo maar door. versier het met perzik en aardbei en laat een dag in de koelkast opstijven
500 ml koud melk 50 ml verse sinaasappelsap 2 eetlepels maïzena 3 eetlepels suiker 1 zakje vanillesuiker
melk+ verse sinaasappelsap+ maïzena+ suiker+ zakje vanillesuiker in een pannetje op een lage vuur doen ongeveer 10 minuten roeren tot een papje koken dan van de vuur af ik heb aardbeien, appel en kiwi in kleine stukjes gesneden en wat suiker eroverheen gedaan. versieren naar eigen keuz
Turkse rijst met lenteuitjes, 500 gram verse spinazie in stukjes gesneden. 5 lenteuitjes fijngesneden 1 glas pandanrijst zout en peper knoflook,olijfolie
Doe olijfolie in een hapjespan, Knoflook lenteuitjes spinazie in doen,bakken. Dan de rijst erbij doen en een glas water. Bij blijven en evt water toevoegen. zout peper bij doen. Warm of koud eten.
Ingredienten voor 20 stuks: 450 gr bloem 1 zakje gist 2 el olie 1 el Italiaanse kruiden 1 tl zout Vulling: 1 blikje tomatenpuree 2 el tomatenketchup 1 el rode pesto Klein blik ananasblokjes, kleiner gesneden 1 kipfilet in blokjes Zout en peper Italiaanse kruiden Geraspte kaas
Bereiding: Meng bloem, gist, Italiaanse kruiden en olie. Voeg lauw water toe tot je een deeg kunt vormen. Doe dan zout erbij en kneed het tot een zacht en soepel deeg. Laat dit een uur rijzen. Ondertussen de kipblokjes met wat zout en peper bakken en af laten koelen. Meng tomatenpureem ketchup en pesto. Verdeel het deeg in 2 bollen en rol het uit tot een lang rechthoek. Snijd hier driehoeken uit. Besmeer met het tomatenmengsel en beleg met kipblokjes en ananas. Bestrooi met Italiaanse kruiden en geraspte kaas en bak ze op 225 graden voor 10 minuten gaar
Ingredienten: 5 plakjes bladerdeeg 1 grote ui, gesnipperd 4 aardappels in dunne plakjes 1 vleestomaat (zonder pitjes en vel) in stukjs gesneden Zout en peper Italiaanse kruiden Geraspte kaas 1 eigeel om te bestrijken
Bereiding: Snijd de plakken bladerdeeg diagonaal door zodat je twee driehoeken krijgt. Prik ze in met een vork. Fruit de ui in een pan met wat olie en voeg wat zout en peper toe. Laat afkoelen en beleg hiermee de bladerdeegdriehoeken. Frituur de aardappelschijfjes gaar en bruin en laat ze uitlekken. Leg deze dakpansgewijs op de ui. Doe dan wat tomaatstukjes erop en Italiaanse kruiden en nog wat zout en peper. Bestrijk de randen met eidooier en bestrooi het met geraspte kaas. Bak ze 15 minuten op 225 graden
Ingredienten voor ongeveer 12 stuks: 125 gr kwark 300 gr bloem 3/4 zakje bakpoeder 1 tl zout 4 el melk (koud, anders gaat de bakpoeder al werken) 4 el olie 1 ei Vulling: 200 gr gehakt 1 uitje, gesnipperd Wat takjes peterselie, gehakt Zout en peper Komijn Paprikapoeder 1 tomaat Verder: 1 eigeel losgeklopt met een beetje water Sesamzaadjes
Bereiding: Klop kwark los met de melk, olie en het ei. Meng bloem met bakpoeder en zout en voeg dat toe (het kan zijn dat je iets meer bloem nodig hebt als het te veel plakt). Kneed tot een zacht en soepel deeg (hoeft niet te lang). Doe in een plastic zakje en laat een kwartier in de koelkast rusten. Bak het gehakt bruin in een pan met een beetje olie. Voeg de ui, peterselie en kruiden toe en bak even mee. Rasp dan een tomaatje en doe dit erbij, laat even meebakken en zorg dat al het vocht eruit is. Laat dit afkoelen.
Verdeel het deeg in twee bollen en rol deze uit tot een cirkel. Snijd uit elke cirkel 6 punten en leg aan de brede kant wat gehakt. Rol strak op en buig tot een croissantje (zorg dat de ount onderop zit, anders gaat de vorm open). Leg ze ope en bakplaat met bakpapier. Bestrijk met eigeel en bestrooi met sesamzaadjes. Bak ze op 200 graden gaar in ongeveer 15 minuten.
Ingredienten: 1 pak bladerdeeg 250 gr gehakt 1 bakje champignons 1 rode paprika 1 prei Zout en peper Knoflook Paprikapoeder 1 eidooier 1 el water
Bereiding: Bak het gehakt rul en voeg de zout, peper, paprikapoeder en knoflook toe. Bak de champignons in plakjes, de prei in ringen en de paprika in stukjes mee. Laat dit mengsel afkoelen. Neem een bladerdeegplakje en snijd in 4 vierkantjes, leg op elk vierkantje een beetje vulling en vouw twee kanten naar elkaar toe en druk goed vast, zodat een hoorntje ontstaat. Leg op een bakplaat met bakpapier, bestrijk met losgeklopte eidooier+water en bak op 220 graden goudbruin en gaar
Kook de pasta gaar in water met een beetje zout. Klop intussen de yoghurt los met de uitgeperste knoflook. Bak het gehakt rul, zonder olie of boter, en haal het dan uit de koekepan. Voeg een scheutje olijfolie toe aan het bakvet en bak dan de fijngesneden groenten vijf minuten. Voeg een blikje tomatenpuree toe en maak dit op smaak met zout, peper en paprikpoeder. Giet de pasta af en roer er meteen de yoghurt door. Doe dit op twee voorverwarmde, diepe borden en verdeel hier het gehakt-groentenmengsel over. De echte liefhebber, die niet op dieet moet zijn, sprenkelt er nog een beetje olijfolie over.
Bereiding: Bereid de mihoen volgens de verpakking en knip of snijd in kleinere stukjes. Olie, saffraan, gember, peper, zout, knor, paprikapoeder, komijn en de gehakte koriander en peterselie, geraspte knoflook en geperste citroen in een pannetje doen, roeren en 5 min zachtjes laten pruttelen. Doe er een beetje water bij. Visfilet in middelgrote stukken, en de garnalen in een steelpannetje. Champignons kan je bakken in een koekenpan met een gesnipperd uitje, (of gewoon uit pot en zonder ui, wat je lekker vindt), hierbij de geroosterde paprika's die in blokjes gesneden zijn, ook in een steelpan. Over elk steelpannetje doe je een soeplepel marinade. De mihoen uitlaten lekken en ook hierover een soeplepel saus. Dan alles laten uitlekken. Je kunt nu de vulling door elkaar mengen of het in aparte lagen doen.
Bedek een bestillabakvorm met bakpapier en leg hierin 4 filovellen met de helft over de randen van de vorm heen. Besmeer met gesmolten boter en schep hierop de vulling (in een geheel of in laagjes, eerst mihoen, dan vis, dan groenten). Vouw de vellen naar binnen en leg er nog een vel bovenop en besmeer die ook met boter. Vouw de overige randen onder de bestilla en bak de bestilla op 220 graden 20 minuten met folie en daarna zonder folie tot hij goudbruin is. __________________________
Ingredienten: 5 tomaten, ontveld 1 grote ui Klein bosje bladselderij Paar takjes peterselie 1 el ras el hanout 1 tl gember 1 tl kurkuma 2 tl zout (kan later eventueel meer bij) 1,5 tl zwarte peper 1 blikje tomatenpuree Saffraan Vlees in blokjes Kommetje kikkererwten, geweekt Vermicelli (hoeveelheid naar keus) 2 el bloem
Bereiding: bak de vleesblokjes in wat olie aan. Maal in een blender de tomaten en ui met de peterselie en selderij fijn. Voeg dit aan het vlees toe, doe de kruiden erbij en bak mee. Vul de blender met water en voeg dit toe. Doe nog een halve blender water erbij. Breng aan de kook en laat dit minstens 2uur koken. Dan de tomatenpuree erbij en nog een halve blender water. Aan de kook brengen en nog een uurtje laten koken. Bloem mengen met water tot een glad papje en door de harira roeren. Laat het zo binden. Dan vermicelli erbij en dit gaar laten worden