Ingredienten: 2 grote kipfilets (500 gr ongeveer) 1 zak soepgroenten (met wortel, prei, knolselderij en kool geloof ik) of groenten naar keuze 1 grote ui, gesnipperd 1 teentje knoflook 1 bouillonblokje kip 1 bouillonblokje groenten Zwarte peper 1 paprika naar keuze in blokjes 2 Handjes vermicelli Klein bosje selderij (geen bleekselderij!) Snufje saffraan
Bereiding: Doe de kipfilets in een pan met 1 liter water en het bouillonblokje kip. Doe ook de ui erbij. Kook ze gaar en haal ze daarna uit de pan. Scheur ze in stukjes of snijd in stukjes en doe ze weer terug. Doe dan selderij, soepgroenten, paprika, bouillonblokje groenten en de kruiden erbij en nog 1 liter water. Laat dit gaar koken. Tenslotte nog de vermicelli erbij en die gaar laten worden.
Ingredienten: 500 gr gehakt 250 gr rundvlees (liefst runderlappen) of runderschenkel of lamsschenkel 2 uien 3 preien 2 winterwortels Halve bloemkool Beetje broccoli (En wat je verder voor groenten hebt of lekker vindt) 2 bouillonblokjes (rund of tuinkruiden) Zout en peper Gehaktkruiden Mespuntje sambal of een fijngesneden rood pepertje (als je van pittig houdt) 1 bosje peterselie Gedroogde bieslook (kan je in een pot bij de lidl halen of gewoon bij de kruiden in de supermarkt) Handje vermicelli of rijst 1 aardappel (Eventueel een blokje smaakversterker van maggi)
Bereiding: Trek eerst bouillon van het rundvlees/runderschenkel/lamsschenkel. Dat doe je door in een grote pan 4 of 5 liter water aan de kook te brengen en hierin het vlees te doen. Voeg een klein beetje zout, peper en bieslook toe. Breng het weer aan de kook en laat het dan op zacht vuur ongeveer 3 uur pruttelen (je kan ook de hele nacht of de hele dag doen voor een nog lekkerder resultaat). Haal dan het vlees eruit en snijd in stukjes en doe het terug erin. Kruid het gehakt met een half zakje gehaktkruiden en draai er kleine balletjes van. Doe die bij de bouillon erin. Snijd de groenten en aardappel in kleine blokjes en voeg die toe. Peterselie fijnsnijden en erbij doen en ook de sambal en bouillonblokjes toevoegen. Als je rijst neemt, nu erbij doen de vermicelli niet! (Eventueel het maggi smaakversterkerblokje erin doen). Breng dit aan de kook en laat het dan op zacht vuur een half uurtje koken tot alles gaar en zacht is. De vermicelli erbij en gaar laten worden en serveren met stokbrood en salade.
TIPS: * Gebruik in plaats van rundvlees kip en doe er geen gehaktballetjes in. Dan heb je kippengroentensoep. * Doe er twee blikjes tomatenpuree of een blik gepelde tomaten in stukjes bij voor een tomaten-groentensoep.
Was de vis en de garnalen en laat uitlekken. Marineer de pangafilet en laat een paar uur intrekken. Doe de oven aan op 250 graden en leg alle vis naast elkaar op een ovenslede. De ovenslede hoeft niet ingevet te worden. Doe er alluminium papier op en doe deze 10 minuten in de oven op 250 graden, zodat je een grill effect krijgt. Haal nu de folie eraf en laat nog ongeveer 10 minuten, totdat je ziet dat de vocht bijna weg is.
De aubergines maak je zo:
Ingredienten: 1 aubergine in dunne plakken 1 tl paprikapoeder Snufje komijn Snufje saffraan Beetje zout 2 el olie
Bereiding: Meng de kruiden met de olie en smeer de aubergineplakken daarmee in. Leg ze naast de vis op de bakplaat en bak ze mee met de vis
Verse pangafilet (of tilapia of schol) Zout en zwarte peper Olijfolie Citroensap Peterselie, gehakt Beetje saffraan
Bereiding: Alles mengen en de vis hiermee insmeren en dan goed laten marineren voor een paar uurtjes.
Za3louk Ingredienten: 1 grote aubergine 2 tomaten Peterselie Zout Cayennepeper (niet te veel, dan wordt het te heet) Paprikapoeder Snufje komijn Knoflook (2 teentjes of wat poeder) Citroensap
Bereiding: Schil de aubergine en snijd in blokjes. Kook ze gaar in water met wat zout. Prak ze daarna fijn. Schil de tomaten en haal de pitjes eruit, snijd in stukjes. Bak in wat olie aan en voeg de geprakte aubergine er aan toe. Kruiden erbij doen en goed doorbakken tot het een mooi sausje is geworden. Tenslotte wat citroensap erdoor doen
2 of 3 pangafilets 2 uien 2 grote of 3 kleine tomaten 1 rode, 1 groene en 1 gele paprika Zout, peper, koriander, komijn, sambal, viskruiden, paprikapoeder, safraan Citroenschijfjes 2 teentjes knoflook 125 gram roze garnaaltjes Olijfolie
Maak een mengsel van zout, peper, sambal, komijn (klein beetje), viskruiden, fijngehakte koriander, paprikapoeder, 1 fijngeperst teentje knoflook en een heel klein beetje olijfolie. Masseer de filets daarmee in en laat ze even liggen. Snijd ondertussen de paprika's, ¾ van de tomaten(zonder schil) en 1 ui. Pers het andere teentje knoflook. Zorg dat je bij de paprika's nog een paar reepjes overhoudt die je later ter decoratie gebruikt. Verhit een scheutje olijfolie in de tagine. Bak de gesneden tomaat, , de knoflook, de ui en tomaten met een beetje van elk van de bovenstaande kruiden. Laat dit geheel een paar minuten sudderen en roer het even door. Leg de visfilets erop en doe het deksel op de tagine. Snijd de rest van de tomaat, snijd de ui in ringen en de bewaarde rest van de paprika's in reepjes en leg deze, plus de schoongemaakte citroenschijven op de vis. Maak een 'sausje van fijngehakte koriander, een beetje komijn, een klein beetje safraan, olie, zout, peper, paprikapoeder en viskruiden. Giet dit over de tagine en laat het geheel daarna zo'n 20 minuten op een laag vuur garen. Verwarm de oven voor op 220 graden. Haal na 20 minuten de tagine van het vuur en strooi de garnaaltjes over het
Bereiding: Bereid de mihoen volgens de verpakking en knip of snijd in kleinere stukjes. Olie, saffraan, gember, peper, zout, knor, paprikapoeder, komijn en de gehakte koriander en peterselie, geraspte knoflook en geperste citroen in een pannetje doen, roeren en 5 min zachtjes laten pruttelen. Doe er een beetje water bij. Visfilet in middelgrote stukken, en de garnalen in een steelpannetje. Champignons kan je bakken in een koekenpan met een gesnipperd uitje, (of gewoon uit pot en zonder ui, wat je lekker vindt), hierbij de geroosterde paprika's die in blokjes gesneden zijn, ook in een steelpan. Over elk steelpannetje doe je een soeplepel marinade. De mihoen uitlaten lekken en ook hierover een soeplepel saus. Dan alles laten uitlekken. Je kunt nu de vulling door elkaar mengen of het in aparte lagen doen.
Bedek een bestillabakvorm met bakpapier en leg hierin 4 filovellen met de helft over de randen van de vorm heen. Besmeer met gesmolten boter en schep hierop de vulling (in een geheel of in laagjes, eerst mihoen, dan vis, dan groenten). Vouw de vellen naar binnen en leg er nog een vel bovenop en besmeer die ook met boter. Vouw de overige randen onder de bestilla en bak de bestilla op 220 graden 20 minuten met folie en daarna zonder folie tot hij goudbruin is
Ingredienten: Rijst (hoeveelheid zelf bepalen) 250 gr roze garnalen 1 ui 1 wortel 1 rode paprika Handje mais Handje doperwten Paar champignons in plakjes Peterselie 1 bouillonblokje vis Zout en peper (pas op met zout, want zit ook in het bouillonblokje) 1/2 tl gember 1 tl ras el hanout Snufje saffraan Sambal
Bereiding: Kook de rijst gaar. Hak de wortel, ui en paprika in een hakmolen in kleine stukjes. Bak in een wok met wat olie de groenten even aan (ook de mais, champignons en doperwten erbij). Voeg de garnalen toe en bak even mee. De kruiden erbij doen en wat sambal naar smaak. Ook het bouillonblokje verkruimelen en erbij doen. Dan de rijst erdoor scheppen en even meebakken. Lekker met schijfjes citroen en salade
4 aardappels, gekookt en afgekoeld Half bakje champignons 125 gr creme fraiche Scheutje melk 6 eieren Zout 1 tl zwarte peper 1/2 tl paprikapoeder 1 el bieslook
Bereiding: Snijd de gekookte en afgekoelde aardappels in stukjes en de champignons in plakjes. Bak ze 5 minuutjes in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Klop de creme fraiche los en klop de eieren erdoor. Bieslook, zout, peper en paprikapoeder toevoegen. Gooi het aardappelmengsel hierbij en bak hiervan twee tortilla's.
Lekker met een Salade van tomaat sla en komkommer.
Ingredienten: Halve bloemkool in kleine roosjes 1 zak aardappelblokjes (diepvries) 2 tomaten, ontveld en in stukjes 1 tl kerrie 1/2 tl gember Zout Chilipoeder Knoflook
Bereiding: Verhit wat olie in een wok en doe de bloemkoolroosjes erin. Schep de helft van de kruiden erdoor en voeg wat water toe. Laat dit met een deksel erop 5 minuutjes stoven. Doe dan de tomaatstukjes en aardappelblokjes en de rest van de kruiden erbij. Schep goed om en laat nog even met de deksel stoven tot het gaar is. Lekker met gebakken vis
Ingredienten: 1 kg aardappels 2 pakjes room (van 200 ml) Zout en peper Nootmuskaat Tijm Knoflook(poeder) Geraspte kaas
Bereiding: Schil de aardappels en snijd ze in schijfjes. Doe ze in een pan met dikke bodem (bijv. die snelkookpan uit marokko, dit is omdat de room snel aanbrand en je anders een zwarte pan hebt!!). Giet de room erbij en voeg zout, peper, nootmuskaat, knoflook en 1 tl tijm toe. meng dit goed en breng aan de kook. Laat het ongeveer 10 minuutjes zachtjes koken (niet te hoog zetten, dan brand alles aan!). Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Schep de aardappelschijfjes uit de pan in een ovenschaal. Laat de slagroom een paar minuten inkoken op hoog vuur zodat hij wat dikker wordt. Giet de room over de aardappels en bestrooi met geraspte kaas. Zet de schaal voor 20 minuten in de oven tot hij goudbruin en gaar is
Ingredienten voor 20 stuks: Halve bloemkool in roosjes 4 aardappels, geschild en in stukken Zout en peper naar smaak Fijngehakte peterselie Handje bloem 3 eieren, losgeklopt Paneermeel
Bereiding: Kook de aardappels met de bloemkool en wat zout gaar, maar nog wel stevig. Stamp het fijn en breng op smaak met peper en gehakte peterselie. Laat afkoelen. Maak er dan bolletjes van die je platdrukt tot een burger. Haal door bloem, dan door ei en dan door paneermeel. Bak ze in een laag olie gaar
Ingredienten: 4 aardappels Zout en peper Knoflookpoeder Paprikapoeder Halve courgette in blokjes 1 rode paprika in blokjes 1 wortel in blokjes 1 ui, gesnipperd verder: 3 eieren Paneermeel
Bereiding: Kook de aardappels gaar met wat zout. Stamp ze fijn. Kook de wortelblokjes even voor ook in wat water. Bak ondertussen in olie de courgette, ui en paprika aan met zout, peper, paprikapoeder en knoflookpoeder. Voeg de wortelblokjes toe en bak het goed door. Meng de groenten met de aardappelpuree en laat het afkoelen. Klop de eieren los en doe het in een bord. Doe in een ander bord paneermeel. Neem een beetje aardappelmengsel en maak er schijfjes van in je handen. Haal door paneermeel, dan door ei en dan weer door paneermeel. Bak ze in een laagje olie goudbruin aan beide kanten
Bereiding: Schil de aubergine en snijd in frietjes. Meng paneermeel met de kruiden. Haal de frietjes door het ei en dan door paneermeel, zorg dat ze goed bedekt zijn en zet het in de koelkast tot gebruik. Vrhit de olie (goed heet anders valt het krokante jasje eraf ). Bak de frietjes kort goudbruin en gaar. Lekker als bijgerecht en met een sausje erbij.
Ingredienten: Olijfolie of boter om in te bakken 1 grote ui 3 aardappelen in plakjes van ongeveer 3 millimeter 500 gr verse spinazie (je kan ook uit de diepvries nemen, maar doe dan iets van 300 gr) 6 eieren Zout
Bereiding: Bak de fijngesneden ui en de aardappelplakjes ongeveer 10 minuten in de olie op zacht vuur. Als de aardappels gaar zijn, laat je het aardappel-ui-mengsel in een vergiet uitlekken. Veeg de koekenpan schoon en kook de verse spinazie 2 tot 3 minuten, er hoeft geen water bij, omdat dat al genoeg uit de spinazie komt. Als je diepvries spinazie neemt, verwarm deze dan heel even. Klop de eieren los met een snufje zout en roer het aardappelmengsel en de spinazie erdoor. SChenk het aardappelmengsel in een koekenpan en druk het plat (bijvoorbeeld met een pannenkoekenmes). Laat het op laag vuur gaar worden tot de onderkant mooi bruin is. Schud de pan steeds een beetje heen en weer, zodat de bodem een beetje los gaat komen. Keer de omelet met behulp van een bord om (zet een bord ondersteboven op de pan en draai de pan dan om, schuif m dan met de andere kant boven weer terug in de pan. Laat ook deze kant lichtbruin worden
Ingredienten: 500 gr spruitjes 1 ui 2 tomaten 1 teentje knoflook 1 tl paprikapoeder Zout en peper Olijfolie 1/2 tl komijn 1/4 bosje peterselie Half glaasje water
Bereiding: Kook de spruitjes gaar, maar niet te zacht. Snijd de ui in kleine stukjes en ontvel de tomaten en snijd die ook in kleine stukjes. Bak de ui en tomaat in wat olijfolie en voeg de knoflook toe (uitgeperst of fijngesneden). Fruit dit even aan. Doe dan de kruiden erbij en schep dit even om. De spruitjes erdoor scheppen en het water erbij doen. Doe de deksel erop en laat op laag vuur een kwartiertje tot 20 minuten pruttelen tot een mooi sausje. Lekker met gekookte aardappels en gebakken kipfilet of gebakken vis.
Ingredienten voor het vlees: 250 gr lamsvlees in dunne reepjes 1 kleine ui Scheut zonnebloemolie Zout 1/2 tl zwarte peper 1/2 tl ras el hanout 1/2 tl paprikapoeder 1/2 tl komijn Snufje saffraan Half bosje koriander Voor de spinazie: 500 gr verse spinazieblaadjes Halve ui 2 teentjes knoflook 1 tl paprikapoeder 1/2 tl ras el hanout Mespunt saffraan Mespunt sambal Zout naar smaak 1/2 tl zwarte peper Half bosje koriander 1 tomaat (ontveld en in stukjes)
Bereiding: Snijd het vlees in dunne reepjes. Maal de ui met de koriander helemaal fijn in de keukenmachine of blender en meng het met de kruiden en een scheut olie. Doe hier het vlees bij en meng het goed zodat alles onder zit. Dan lekker in laten trekken in de koelkast (hoe langer hoe lekkerder). Verhit olie in een wok of hapjespan en doe hierin de gesnipperde ui, geperste knoflook en tomaatstukjes. Fruit dit even aan. Doe dan de kruiden erbij en meng het goed. Spinazieblaadjes wassen en erbij gooien. Laten pruttelen tot de spinazie geslonken is. De vleesreepjes in hete olie bruin bakken en serveren met de spinazie en frietjes of gekookte aardappels
Ingredienten: 1 pak mix voor quiche (koopmans) Kipfilet in blokjes 1 ui, gesnipperd 2 paprika's (verschillende kleuren) Paar champignons in plakjes Sambal (als je wilt) Zout en peper 3 eieren 150 ml melk Geraspte kaas
Bereiding: Bak de kipblokjes met de ui, champignons en paprika even aan. Voeg zout, peper en sambal naar smaak toe. Laat dit goed uitlekken. Maak het deeg volgens de verpakking en laat het 10 min rusten. Rol het dan uit en bedek een vorm ermee (ik heb een springvorm van 24 cm gebruikt). Schep hierin de vulling. Mix de melk met de eieren en de sausmix uit het pak. Giet over de vulling heen en bestrooi met geraspte kaas. Bak dan op de temperatuur die op het pak is aangegeven mooi goudbruin en gaar
500 gr lamsvlees in blokjes 1 klein uitje, heel fijn gesneden Half bosje koriander, fijngehakt 2 teentjes knoflook 1/2 tl komijn 1 tl paprikapoeder Half zakje saffraan 1/2 tl zout 1/2 tl peper 2 el olijfolie 1 el azijn
Bereiding: Snijd de ui heel fijn en pers de knoflook uit. Meng met de koriander en de rest van de kruiden. Doe de olijfolie en azijn erbij en meng dit met de stukjes vlees. Laat dit een nacht afgedekt marineren. Rijg dan aan satestokjes en bak de spiesjes ongeveer 20 minuten op 180 graden in de oven gaar (na 10 minuten de spiesjes omdraaien).
Ingredienten: 200 gr lamsvlees of rundvlees in blokjes 2 grote tomaten, ontveld en pitjes eruit 1 grote ui1 el tomatenpuree Paar takjes peterselie 1 bouillonblokje rund of schaap Zout 1 tl peper 1 tl kurkuma 1 tl gember 1/2 tl komijn Snufje saffraan Vogeltongetjes (hoeveelheid weet ik niet)
Bereiding: Bak de vleesblokjes aan in wat olie. Maal de tomaten, ui en peterselie fijn in een blender en voeg dat toe aan het vlees. Doe dan de kruiden en tomatenpuree erbij en kokend water (ik heb geen idee hoeveel ik heb gebruikt, begin met 500 ml). Breng aan de kook en laat op zacht vuur een half uur pruttelen. Doe dan de vogeltongetjes erbij en laat ze gaar worden op zacht vuur, wel roeren anders kan het aankoeken.
* Ik hou van een dikke saus met veel vogeltongetjes, maar je kunt het ook als een soep maken met een wat dunnere saus of minder vogeltongetjes. Voeg zelf water toe als je dat wilt
Ingredienten voor het gehakt: 500 gr gehakt (vond ik voor ons tweeën te veel, de helft is ook genoeg) Handje ongekookte rijst (toverrijst ofzo) 1 klein uitje, gesnipperd 1 el olie Snufje saffraan 1 tl zout 1 tl peper 1/2 tl komijn Gehakte koriander 1 teentje knoflook Ingredienten voor de charmilla: 2 uien, gesnipperd 2 paprika's (verschillende kleuren) in blokjes 3 tomaatjes in kleine stukjes (zonder schil en zonder pitjes) 1 el tomatenpuree 200 ml water Gehakte koriander 1 teentje knoflook Handje doperwtjes Beetje sambal als je daarvan houdt
Bereiding: Maak van het gehakt, de kruiden, olie, knoflook en rijst een mengsel en kneed even door. Vorm dan bolletjes. Fruit in wat olie de ui, tomaat en paprika. Voeg knoflook en kruiden toe en bak dit even lekker door tot een sausje ontstaat. Dan water erbij, de tomatenpuree en nog een handje rijst en doe de balletjes erbij. Laat dit gaar worden en draai de balletjes af en toe. Serveren met brood en salade