Vier soorten koekjes uit 1 deeg
Ingredienten voor het deeg:
350 gr bloem
250 gr boter
1 zakje vanillesuiker
150 gr suiker
Koekje 1 (Speculaasrondjes):
1 el koekkruiden
Gesmolten chocoladen
Koekje 2 (Kokos-jamkoekjes):
Abrikozenjam
Kokos
Koekje 3 (Amandelkoekjes):
Beetje amandelspijs
Poedersuiker
(Eventueel een stempel)
Koekje 4 (Chocolade-cornflakes koekjes):
Gesmolten chocolade(pasta)
Fijngestampte cornflakes
Bereiding:
Mix de boter met de vanillesuiker en suiker tot een creme. Voeg de bloem toe en kneed tot een deeg. Eventueel wat bloem toevoegen. Als het dan nog steeds plakt, even in de vriezer leggen zodat de boter weer wat harder wordt. Verdeel het deeg in 4 stukken en maak van elk stuk een soort koekje. Na het vormen bak je ze op 190 graden voor ongeveer 15 minuten gaar.
Koekje 1: meng het deeg met de koekkruiden en maak er staafjes van. Vorm die tot een cirkeltje en leg ze op de bakplaat. Na het bakken met gesmolten chocolade versieren.
Koekje 2: maak bolletjes van het deeg en leg ze op een bakplaat. Na het bakken in de warme jam dopen en door de kokos rollen.
Koekje 3: maak kleine bolletjes amandelspijs en maak bolletjes van het deeg. Doe een bolletje amandelspijs in een bolletje deeg en maak er een nieuw bolletje van. Duw het in een stempel of druk met een vork plat en leg ze op een bakplaat. Na het bakken meteen door de poedersuiker rollen als ze nog warm zijn.
Koekje 4: maak staafjes van het deeg (ze worden ovaal na het bakken). Na het bakken door de gesmolten chocolade(pasta) halen en daarna door de cornflakes rollen.
Dit is heel handig, vooral als het gewoon voor jezelf is en niet voor een feest of bezoek. Zo zit je niet met 50 dezelfde koekjes (want die wordt je ook zat na een paar stuks)....
Je kan natuurlijk nog vele andere variaties maken, zodat ze steeds anders smaken.