1 kg vlees ( heb hier rundsvlees gebruikt, maar kan met lamsvlees ook) 2 fijngehakte uien half bosje fijngehakte koriander ( ik had deze samen met de uien in een hakmolen) olijfolie 1 eetlepel suiker 1koffielepel gember 1koffielepel kaneel zout, peper,tikje safraan,komijn.
Je doet olijfolie in je pan en braad je vlees hier bruin in, voeg nu de ui en koriander toe en doe je deksel even op de pan.........na 10 min roer je er ff in en voeg je suiker en al de kruiden toe............ voeg ongeveer 1 l water toe en laat je vlees gaarsudderen........
Als je vlees gaar is voeg je een eetlepel honing toe en laat je het vlees op zacht vuur nog 10 sudderen.
Pruimen: ff koken in een bodempje water+eetlepel suiker+kaneelstokje Ongeveer 15 min, daarna giet je dit water af en doe je bij de pruimen.....wat olie ( witte) lepeltje boter,lepel honing en een half koffielepeltje kaneel...........laat dit op zacht vuur karameliseren.........als je ziet dat de pruimen dik en zacht zijn mag je het vuurtje uitzetten.
Doe hetzelfde met de rozijntjes maar in een ander pannetje.
Amandelen schillen en bakken in hete olie.
Schik je vlees op een bord en doe er wat saus op gevolgd door de rozijntjes,pruimen en als laatst de amandelen
le3des fijngehakte ui 1 geraspt tomaatje knoflook 1 groene paprika in stukjes 1 wortel in stukjes Fijngehakte koriander wat kleine stukjes vlees ( als je er vis bijbakt dan hoeft dit niet of als je een veggie-le3des wil dan ook niet) blokje aardappel of pompoen. lepel tomatenconcentraat bouillonblokje ( ik gebruik rund) zout,peper,gember,paprikapoeder,tikje safraan en als je van pittig houdt wat sambal olijfolie
Je doet eerst de olijfolie en dan al de groenten en de gewassen le3des erbij..........ff aanstoven, kruiden en dan kokend water erbij doen.....dan laten garen, kan soms een uurtje duren en dan de pompoen of aardappel erbij.........
Water ongeveer 3 maal je volume van le3des........dus per glas le3des 3 glazen water
Nodig: 300 gr gehakt 1 fijngehakte ui 2 geperste teentjes knoflook scheut olijfolie peper,zout,sambal,tikje gember 80 gr rijst, laten koken Meng dit alles samen en doe hierbij het vruchtvlees van de courgetten!
6 courgetten, doorlangs gesneden en ontdaan van vruchtvlees ( het vruchtvlees fijnhakken en toevoegen aan het gehakt mengsel) 4 tomaten in schijfjes fijngehakte koriander wat tomatenpasata
Neem een kommetje, doe hierin wat tomatenpasata en kruid deze met peper, zout,olijfolie en giet dit dan op de bodem van je bakblik. Leg hierop de halve courgetten, vul de courgette met het gehaktmengsel........mag best veel zijn......... Leg hierop dakpansgewijs de tomaten op en bestrooi royaal met koriander............hierop wat zout en wat olijfolie.
Toedekken met alu-folie en in de oven voor 45 min laten bakken................na 45 min de folie verwijderen, je zult zien dat er vocht is vrijgekomen............laat dit verdampen gedurende een 20 min......... en klaar om op te dienen...... Oventemperatuur:220 graden
Doe de olie in een pan en bak de vermicelli hierin bruin ( pas op brandt snel aan) doe hierin de boter en als die gesmolten is de gewassen rijst. doe er water bij en laat dit gaarkoken. op laag vuur zout naar smaak..... Als de rijst gaar is en het water verdampt dan laat je de rijst ff met een deksel op de pan rusten dan krijg je een drogere korrel ipv een kleffe.
Rijst Kipflet Perziken in blik Ui Knoflook zout en peper Gezeefde tomatensaus ketjap
Bereidingswijze:
Je kookt de rijst. Kip wassen met azijn zout en water,daarna n stukjes snijden Je snijdt de ui in stukjes,dit bak je met geperste knoflook. Kip bakken met ketjap. Zout en peper bijdoen. Als de kip gaar is,pakje gezeefde tomatensaus bijdoen, als laatst perziken uit late lekken en in stukjes snijden.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!
Ingredients: 1 pond garnalen (gepeld en schoongemaakt) 1 eetlepel oil kruiden zout 1 baguette 1 kop ijsberg sla (dun gesneden) 1 grote tomaten (gesneden in plakjes)
Bereiding: Doe de garnalen in een kom met de olie, zout en de kruiden Schep ze goed om Doe de garnalen op een sateprikker en grill ze ca 2 a 3 minuten per kant Snijd de baquette open Verdeel de sla en de tomaten over de baquette Haal de garnalen van de prikkers en beleg de baquette hiermee En smullen maar
Kipvingers: 1kg kipfilet in lange reepjes gesneden.
Beslag maken van: 3 eieren,1flesje koolzuurhoudende spa 500 ml meel,zout peper en kipkruiden. Doe alle ingredienten voor het beslag samen en fijn samen mixen,dan reepjes kip bij doen. Dit laat je een aantal uren staan. Bakken in hete olie.Kan ook met visfilet.
Ingredienten: 1 potje witte bonen of 250 gr gedroogde witte bonen 1 grote ui 4 tomaten, ontveld en ontpit 2 knoflooktenen Koriander en peterselie 1,5 tl zout 1 tl peper 1/2 tl komijn Snufje saffraan 1 el tomatenpuree
Bereiding: Als je gedroogde witte bonen gebruikt, week ze een nachtje en kook deze dan gaar in water voor een uurtje. Fruit in een pan de ui met de tomaat en knoflook en voeg de kruiden toe. Tomatenpuree erbij en laat dit even pruttelen. Maal het dan fijn. Doe terug in de pan en doe er wat water bij. Ook de bonen erin doen en laat dit nog lekker pruttelen tot het een lekkere dikke saus is. Lekker bij gebakken vis of gebraden kip/vlees
Ingredienten voor de pastasalade: 300 gr gaar gekookte pasta naar keuze (ik heb penne gebruikt) 1 paprika in stukjes 1 tomaat, zonder pitjes in stukjes Halve komkommer in stukjes 1 wortel Paar broccoliroosjes Zout en peper 1 bekertje zure room of creme fraiche 3 el olie 1 el azijn 3 el mayonaise
Bereiding: Snijd de wortel in stukjes en maak de broccoliroosjes klein. Kook ze in water met wat zout beetgaar en meng door de pasta heen. Voeg ook de tomaat, paprika en komkommer toe. Meng in een kommetje de zure room met de azijn, mayo, olie en zout en peper naar smaak. Proef of er nog meer van het een of ander bij moet en meng door de pasta. Laat afkoelen en intrekken in de koelkast.
* Je kunt er fijngehakte peterselie door doen of saladekruiden.
Ingredienten voor de tortilla: 5 aardappels in blokjes 3 eieren Half bosje peterselie Zout en peper 1 ui 1 teentje knoflook
Bereiding: Kook de aardappelblokjes met wat zout beetgaar (niet te zacht dan valt het uit elkaar). Laat ze afkoelen. Bak ondertussen de gesnipperde ui met de knoflook, peterselie en wat zout en peper glazig. Voeg de aardappeltjes toe en schep door elkaar. Klop in een kom de 3 eieren los en schep het aardappelmengsel erdoor. Verwarm een koekenpan met een laagje olie en giet hierin het eimengsel. Verspreid het goed tot een egaal geheel en bak op laag vuur tot de bovenkant bijna droog is (ik doe nog een deksel op de pan). Hierna de tortilla op een groot bord schuiven, pan ondersteboven erop doen en de tortilla met bord en al omdraaien. Nu de onderkant op middelmatig vuur gaar bakken.
Ingredienten: Paar aardappels in partjes gesneden (hoeveelheid zelf bepalen) 1 grote ui, gesnipperd 2 tomaten, geschild en zonder pitjes in stukjes 2 teentjes knoflook Peterselie en koriander, gehakt 1 tl gember Snufje komijn Zout en peper (allebei 1 tl) Snufje saffraan 1/2 tl kurkuma
Bereiding: Verhit wat olie in de tajin en fruit hierin de uitjes met de knoflook en tomaat. Voeg de kruiden toe en de aardappels en schep alles door elkaar zodat alles mooi onder de kruiden zit. Doe er dan twee glazen water bij en breng aan de kook. Laat op zacht vuur met de deksel op de tajin gaar worden. Af en toe even kijken of er water bij moet