Inhoud blog
  • Dag 62: Saulieu - Haaltert
  • Dag 61: Château-Chinon - Saulieu
  • Dag 60: Château-Chinon – Château-Chinon
  • Dag 59: Château-Chinon – Château-Chinon
  • Dag 58: Nevers – Château-Chinon
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Naar Santiago de Compostela en terug
    Fietstocht van Wim 2019
    07-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 16: Sorde-l'Abbaye - Arnéguy

    Start: 8.55u - Aankomst 17.05u, afstand 72km, hm 931, (tot. 1.305km; 9.517 hm) gemiddelde 9,9km/u, zonnig, overnachting: Hotel Clementenia
    De rit:  https://ridewithgps.com/routes/27714293

    Wat een openbaring en dat voor vrijwilligers van Saint Jacques. Gisteren soep, spaghetti en dessert (kaas/fruit) en van de morgen stond het ontbijt klaar met koffie. Ik had mij zorgen gemaakt om niets. Chapeau voor deze mensen die dit vrijwillig doen.
    Tot in Saint-Palais goed tempo kunnen houden en gezocht naar de toeristische dienst voor een stempel.
    Is wel een aangenaam stadje met veel winkelzaken.
    Later kregen ik de drukke D933 voor de wielen geschoven, maar gelukkiglijk wijkt de route toch een paar keer af van deze weg.
    Saint-Jean-Pied-de-Port naderend kwam ik meer en meer stappers tegen. Het was dan ook een drukte van jewelste in het bureau des Pélerins, waar ik in feite de enige fietser was. Met zes tafels tegelijk zijn ze hier aan het inschrijven en dit in alle talen. Voor morgen verwachten ze wel geen problemen om de pas over te gaan, wel is er regen voorzien. Dus ik ga ervoor.
    Nog even langs de post om wat balast naar huis te sturen en nadien even genieten van de zonnige dag met een baskisch biertje.
    By the way: hotel le Clementia is een mooi hotelletje, maar wel één van mijn laatste want vanaf morgen zijn het albergues/hostels en ben ik niet meer alleen op de baan.

    07-05-2019 om 18:20 geschreven door Wim

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (16 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    06-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 15: Labouheyre - Sorde-l'Abbaye

    Start: 9.10u - Aankomst 16.30u, afstand 103km, hm 455, (tot. 1.233km; 8.586 hm) gemiddelde 14,3km/u, zonnig, overnachting: Gîte de Pèlerins.
    De rit: https://ridewithgps.com/routes/27666915

    Bij de bakker om koeken geweest, mij een koffie gemaakt en mijnen ‘petit dejeuner’ was in orde.
    Gezien ik toch de sleutel pas om 9u mocht afgeven, was dit ideaal om ook een stempel te halen in het stadshuis van Labouheyre.
    Dan terug de landes in, op kaarsrechte wegen, vertrouwend op de GPS. Want de dorpjes zoals Lesperon, Taller,… liggen kilometers uit elkaar. In de landes staat momenteel wel de gele brem volop te bloeien.
    Voor alle zekerheid nog een stempel gehaald in st. Vincent-de-Paul, waar de ladder voor de klokkentoren aan de buitenkant staat.
    Net voor Dax een Nederlands koppel gesproken, dat op de terugweg was. Ze hadden net twee weken de Albergue in Roncesvalles met 217 bedden opengehouden en reden nu per fiets naar huis.
    In Dax had ik tweemaal geluk. Enerzijds was er een carrefour, wat een winkelcentrum was. Hier kon ik in ‘Histoire D’Or’ een nieuw batterijtje bekomen voor mijn horloge. De dame van dienst had mijn dag goed gemaakt. Anderzijds passeerden we de toeristische dienst zodat ik nog een stempel kon bekomen.
    In Sorde-l’Abbaye eerst wat foto’s genomen om dan naar de Gîte de Pèlerin te gaan. Deze was al open en ik was de 6de persoon. Ik werd ingeschreven door de dame van dienst, kreeg mijn stempel en kon dan uitpakken. Toen ik eten wou klaarmaken, want in het dorp is er niets meer buiten een hotel dat op maandag gesloten is, verraste de dame mij door te zeggen dat dit niet nodig was omdat zij voor ons ging koken. Wat een service tegenover gisteren!

    06-05-2019 om 00:00 geschreven door Wim

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (11 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 14: Cadillac - Labouheyre

    Start: 9.20u- Aankomst 15.10u, afstand 82km, hm 317, (tot. 1.130km/8.131hm), gemiddelde 14,2km/u, zonnig, overnachting Hotel l'Aubergade.
    De rit: https://ridewithgps.com/routes/27666578

    Op verzoek van de hoteleigenaar, te Cadillac, iets later ontbeten dan normaal gezien het voor hem ook zondag is. 
    Na het stormachtig weer van gisterenavond was het deze morgen rustig weer met zonneschijn, ideaal om door de Landes te fietsen. Ben dan ook menig wielertoerist tegengekomen.
    Op een onbeduidend plaatsje 'Retis' staat een prachtige Ste. Catherine kapel met een houten portaal en open torentje met houten uitbouw.
    In Moustey iets gezocht om te eten in een Tabac-bar. De eigenaar maakte mij er attent op dat hij een stempel kon geven, wat ik dan ook direct in orde liet brengen. Dan nog even naar de Notre Dame gaan kijken, gezien hier ook een toren is met houten uitbouw. Bleek dat er vooraan dan een mijlpaal stond (nog 1.000km) en een pelgrim. De reden hiervoor is dat in de 13de en 14de eeuw de Notre Dame onderdak bood aan pelgrims.
    Labouheyre is een mooi stadje, maar in het hotel waren ze niet vriendelijk. Ik kreeg niets te drinken bij aankomst, krijg geen avondmaal ondanks restaurant en ook geen ontbijt; kortweg 'we zijn gesloten'. Gelukkig geraakte ik wel aan een sleutel voor een apartementje en bij verkenning van het stadje zijn er nog voldoende andere voorzieningen om aan de basisbehoeften te voldoen.

    05-05-2019 om 16:57 geschreven door Wim

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (10 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    04-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 13: Saint Aulaye - Cadillac

    Start: 9.10u- Aankomst 16.20u, afstand 92km, hm 798, (tot. 1.048km/7.814hm), gemiddelde 12,2km/u, bewolkt & regenbuien, overnachting: Hotel le Voyageur.
    De rit: https://ridewithgps.com/routes/27657549

    Vandaag is het zover, ik overschrijd de 1.000 km en ben dus in feite halfweg, alhoewel het moeilijkste nog moet komen.
    Eigenaardig dat na ca. 30 km, toen ik de bosstreek uitkwam, ik onmiddellijk door de wijngaarden fietste. Het was de ene Château na de andere. Ik heb wel maar één foto genomen van de eerste Château. Het waren er anders veel te veel.
    Onderweg ook een richtingaanwijzer gezien naar Saint-Médard en hij heeft zijn naam eer aangedaan. Ik mocht de eerste regenbuien trotseren tijdens mijn fietstocht. Gezien het toch middag was zocht ik een schuiloord dat ik vond in Montagne om dan een broodje te eten. Plots kwam er van de andere kant een fietser ook met pak en zak, aangefietst. Bleek Paul uit Sint Niklaas te zijn, die vertrokken was in Malaga en al terugkwam van Compostela.
    In Saint-Emilion, zat ik wat in problemen vermits ik niet direct met de fiets het centrum in mocht. Het was er ook supper druk en dus maar eerst naar de toeristische dienst voor een stempel. Was het nu door de wijngeur maar zowel ik als mijn GPS waren volledig gedesoriëteerd door deze omleiding. Ik heb de route opnieuw moeten opladen om uit Saint-Emilion te geraken en het is al niet groot.
    In Caddilac kon ik de St. Martin kerk niet bezoeken want er stond veel volk voor een dienst.
    Het batterijtje van mijn horloge heeft het begeven maar blijkbaar is een juwelier vinden hier geen gemakkelijke opdracht. Op de toeristische dienst konden ze me geen adres bezorgen. Ik zal het later moeten proberen.

    04-05-2019 om 00:00 geschreven door Wim

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    03-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 12 : Angoulême - Saint Aulaye

    Start: 9.15u- Aankomst 15.55u, afstand 65km, hm 880, (tot. 956km/7.016hm), gemiddelde 10,8km/u, bewolkt & zonnig, overnachting: Hotel du Champ de Foire.
    De rit: https://ridewithgps.com/routes/27649280

    Deze morgen lagen de wegen nat. Het moet dus hebben geregend. Is het omdat de leden van de CSR (Compagnies Républicaines de Securité en France) in het hotel ook hebben overnacht dat ik goed heb geslapen? Feit is dat ik mij toch niet zo veilig voelde, want die mensen liepen gewapend rond. En bovendien werd ik 's morgens gewekt door hun sirenes. Wat een manifestatie in Angoulême teweeg brengt.
    Na het ontbijt vertrokken en direct bergop naar het oude gedeelte van Angoulême, waar ik wat ben blijven rondhangen.
    Hierdoor zo rond 10u pas effectief vertrokken, voor een pittig ritje.
    Na 20km wordt ik plots, uit het niets feitelijk, geconfronteerd met een grote parkting waarop welgeteld één mobilhome staat. Blijkt de parking te zijn van het kasteel de La Mercerie, een reusachtig kasteel in de stijl van Lodewijk XIV.
    In Ronsenac in Bar Jimmy een cola gedronken. Ondanks de naam, dit restaurant en discotheek is, blijken de uitbaters een wat ouder koppel te zijn. 
    Was geen slecht idee want uiteindelijk vanaf Ronsenac begint de Route des Crêtes (een langgerekte heuvelrug) en gedurende 20km is er geen enkele voorziening en voor mijn collega's van de cultuurraad 'zelfs geen bank'. Niet dat ik mij verveeld heb, want de uitzichten waren prachtig.
    Pas in Montignac-le-Coq vond ik een rustbank om een broodje te eten. Maar hier waren tevens twee merkwaardigheden, enerzijds tuig om paarden te beslaan en anders dacht ik een kappel, maar bleek een waterput te zijn.
    In Aubeterre-sur-Dronne maakte ik een tussenstop enerzijds om de in de rotsen uitgegraven kerk St. Jean te bekijken (als pelgrim mocht ik gratis binnen) en anderzijds het front van de St. Jacques kerk te bekijken. Tevens een stempel gehaald op de toeristische dienst. Nadeel was wel dat dit allemaal op de helling lag. Er was ook een gezellige sfeer op de markt van Aubeterre-sur-Dronne, maar ben evenwel direct doorgefietst naar het hotel.
    één probleemje, het hotel ging in feite maar open om 18u. Gelukkig kreeg ik toch de sleutel en iets te drinken en nadien was de uitbaatster terug weg. Er was een foire geweest, 10km verder, waaraan ze hadden deelgenomen en nu moesten ze nog gaan opruimen. Ik had dus het hotel voor mij alleen, maar ik kreeg wel de zekerheid dat er vanavond wel iets op tafel ging komen.

    03-05-2019 om 18:53 geschreven door Wim

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (14 Stemmen)
    Tags:eszen
    >> Reageer (0)
    02-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 11: Charroux - Angoulême

    Start: 9.20u - Aankomst 15.10u, afstand 72km, hm 756, (tot. 891km/6.136hm), gemiddelde 14,8km/u, zonnig, overnachting: Hotel Campanile (in feite te Saint Yrieix = Angoulême Ouest).
    De rit: https://ridewithgps.com/routes/27590153 (opgelet volledig uitgetekend vanaf Poitiers)

    Deze nacht waren er hevige onweders maar gelukkiglijk schijnt deze morgen de zon alweer.
    Na het opruimen van de halte jacquaire te Charroux (want dit behoort ook tot de taken van de pelgrim, het oord netjes achterlaten en nadien de sleutel inleveren) vertrokken voor de volgende rit.
    In Nanteuil-en-Vallée was het toevallig prondelmarkt, maar ik ben een koffie gaan drinken in l'Auberge de l'Argentor omdat ik 's morgens geen koffie had gemaakt.
    In St. Angeau was ik benieuwd naar hotel des Voyageurs, vermits ik hier geen overnachting kon boeken. Blijkt inderdaad dat de zaak is gestopt en de ingang deels is dichtgemetst. De gemeenteambtenaar moet mij gezien hebben, want hij kwam piepen door het venster. Ik heb dan maar direct een stempel gevraagd. 
    Ben ook door het dorpje 'Brie' gefietst. De foto is jammer genoeg mislukt, maar ben wel een stempel gaan halen in het stadhuis.
    Het einde van de rit was wel pittig rond Ruelle-sur-Touvre en dit bij druk verkeer. Het was dus opletten!
    Ben ook blij dat ik gisteren niet ben aangekomen in Angoulême, want bij het nalezen van de krant in het hotel moet hier een manifestatie hebben plaatsgehad van ongezien omvang. Het is nog altijd niet rustig in Frankrijk met die gele hesjes, nietwaar?

    02-05-2019 om 17:52 geschreven door Wim

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 10: Poitiers - Charroux

    Start: 10u - Aankomst 14.45u, afstand 61km, hm 401, (tot. 819km/5.380hm), gemiddelde 15,2km/u, zonnig, overnachting: Halte Jacquaire (contact 0033683505845).
    De rit: https://ridewithgps.com/routes/27590153 (opgelet volledig uitgetekend tot in Angoulême)

    Overgangsritje op lichtgolvend terrein bij aangename temperatuur. Ideaal om het tweede deel op te starten. 
    In feite weinig te beleven, want bij het verlaten van Poitiers volgt de route rustige plattelandswegen langs kleine dorpen met onbestaande voorzieningen. Weinig verkeer, enkel de landbouwers waren op den eerste mei aan het werken.
    In Charroux: op de overdekte markt met een indrukwekkende houtconstructie was een eenzame fransman meiklokjes aan het verkopen. Ik heb er een praatje mee geslagen. Het is te zeggen hij sprak voornamelijk, wat ik niet altijd verstond. 
    In de bar de l'abbaye, gelegen naast de achthoekige toren = restant van de benedictijnerabdij Saint Sauveur, een terrasje gedaan en mijn avondmaal gereserveerd. Opmerkelijk de stamgasten spaken allemaal Engels en toen ik de rekening vroeg, moest ik het uitleggen in het Engels. De uitbater blijkt een Ier te zijn.
    Mijn overnachting aangevraagd voor de halte Jacquaire. Blijk niet de eerste te zijn, want sinds de opening van 11/4/2019 hebben er reeds Nederlandse koppels op 20 & 29 april overnacht. Vandaag ben ik wel de enige.

    PS: om de fotoalbums niet te zwaar te maken, een nieuwe aangemaakt: http://fotoalbum.seniorennet.be/wimsfotoalbum/compostela2

    01-05-2019 om 17:37 geschreven door Wim

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (11 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 9: Poitiers - Poitiers

    Rustdag. 

    Naar het postkantoor geweest om wat overbodig materiaal naar huis te sturen.
    Stempel gehaald in de toeristische dienst en de stad wat verkend.

    30-04-2019 om 13:00 geschreven door Wim

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (5)
    29-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 8: Tours - Poitiers

    Start: 8.10u - Aankomst 17.30u, afstand 116km, hm 614, (tot. 758km/4.979hm), gemiddelde 16,3km/u, zonnig later bewolkt, overnachting: Aparthotel Adagio.
    De rit: https://ridewithgps.com/routes/27579365

    De overnachting in Saint Martin was prima in orde. Het ontbijt stond al vroeg klaar, zodat we op het geplande uur konden vertrekken. Bleek geen overbodige luxe, want tijdens de spits Tours verlaten is niet evident, maar is wel gelukt zonder noemenswaardige problemen. 
    In Ste-Maure-de-Touraine was er een mooi stadshuis met vooraan een merkwaardig kunstwerk 'le fruit de l'imagination', ideaal voor een stop om de eerste stempel van de dag te halen.
    Even verder in een klein dorpje 'Pussigny' werd mij even duidelijk gemaakt dat het nog 1.295 km is naar Compostela.
    Na het nemen van een foto van de Pont Henri IV over de Vienne in Châtellerault wou ik mijn tweede stempel halen in de toeristische dienst, maar dat bleek niet zo simpel te zijn. Gelukkig bracht doctor Google redding en vond ik uiteindelijk de toeristische dienst. 
    Ook nog even naar de kerk van Saint Jacques geweest om St. Jacob in volle pelgrimsuitrusting te bewonderen.
    Dan het laatste deel aangevat naar Poitiers, waar ik onderweg nog restanten van een Romeins amfitheater zag in Vieux-Poitiers.
    Plots stond ik voor een machtig kasteel. Aan een Fransman, die in feite te voet naar Compostela ging, wat uitleg gevraagd. Bleek het voormalig zomerverblijf van de bisschop van Poitiers in Dissay te zijn. 
    Na het inchecken in het het hotel, iets gaan eten en nadien de was gedaan. Morgen rustdag.

    29-04-2019 om 00:00 geschreven door Wim

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 7: Vendôme - Tours

    Start: 9.10u - Aankomst 15.10u, afstand 72km, hm 490, (tot. 642km/4.365hm), gemiddelde 14,5km/u, bewolkt, overnachting: refuge Basiliek Saint-Martin.
    De rit: https://ridewithgps.com/routes/27559616

    Deze morgen was het supperdruk aan het ontbijt. Zo'n traditionele drukte van een groep wielertoeristen, zich klaarmakend voor hun eerste rit van hun vakantie. Ik ken dat gevoel en was dan ook aan het genieten. 
    Bij het vertrek in Vendôme ook nog wat blijven hangen om het stadje te verkennen.
    Het was duidelijk te merken dat het zondag was, rustig op de baan en veel zaken gesloten. Gelukkig was de carrefour market in Château-Renault open zodat ik hier wat proviand kon inslaan.
    Pas in de nabijheid van Tours wat bijzonderheden zoals de eerste wijngaardvelden, de grotwoningen in Rochecorbon en de Pont Suspendu die mij over de Loire naar de kathedraal St. Gatien van Tours bracht.
    Ik werd direct aangespoken door een priester, die zo vriendelijk was mijn fiets in het oog te houden terwijl ik een bezoek aan de kathedraal kon brengen. Stempel gaan halen in de dienst voor toerisme, Vieux Tours gaan verkennen en dan naar de Basiliek Saint Martin om een slaapplaats te vragen. Ik had geluk, er was nog plaats. 
    En ja hoor het is eindelijk al zover. Tijdens de avondmaal Geertrui uit Brugge leren kennen. Is ook op maandag 22 april gestart met een fietstocht naar Compostela. 

    28-04-2019 om 20:47 geschreven door Wim

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (12 Stemmen)
    >> Reageer (4)
    27-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 6: Chartres - Vendôme

    Start: 8.31u - Aankomst 17.15u, afstand 103km, hm 525, (tot. 570km/3.875hm), gemiddelde 15,2km/u, bewolkt met af en toe een bui en opklaringen, overnachting:Hostel Residence Clémenceau (jeugdherberg te Vendôme).
    De rit: https://ridewithgps.com/routes/27542221

    Het ontbijt in de catacomben van Saint-Yves had wel iets speciaals. Dit deed mijn gedachten toch even afdwalen want bij het ontwaken mocht ik vaststellen dat het vandaag niet droog zou blijven. En effectief pas vertrokken en ik had al (mijn eerste) regen. Gelukkig kon ik schuilen onder een brug tot het was opgeklaard. En wonderwel tot in Châteaudun bleef het droog. Toen ik mijn spaghetti verorberde begon het opnieuw te regenen. Van de uitbaatster mocht ik blijven schuilen tot drie uur, want dan ging ze sluiten. Toen ik mijn stempel vroeg was dit geen probleem maar het boekje werd wel ingekeken en herrinneringen werden opgehaald.
    Onderweg enkele kastelen gezien, maar nog altijd geen andere pelgrims. Tot in de jeugdherberg waar momenteel ook een groep fietsers zitten, allen van respectabele leeftijd. Hiervan gaan er volgende maand een 30-tal vertrekken vanuit Tours naar Compostela. Dat zij hier zijn, is ook positief voor mij, want dank zij deze groep kan ik hier vanavond een maaltijd krijgen. Smakelijk en tot morgen.

    27-04-2019 om 21:09 geschreven door Wim

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (10 Stemmen)
    >> Reageer (4)
    26-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 5: Epône - Chartres

    Start: 9.05u - Aankomst 15u, afstand 77km, hm 648, (tot. 467km/3.350hm), gemiddelde 14,8km/u, zonnig later bewolkt, overnachting: Hôtellerie Saint-Yves.
    De rit: https://ridewithgps.com/routes/27504958

    Vandaag iets kortere rit, zodat ik in Chartres wat tijd heb om de stad te verkennen.
    Onderweg in een afgelegen dorp genaamd 'La Boissière école' drie opmerkelijke zaken gezien. de 'Haras de Bory' een enorme paardehouderij (bory.orbis360.com), het kasteel de la Boissière wat in feite een internaat is (http://www.erpd-heriot.ac-versailles.fr/index.php) en vermoedelijk het provinciehuis. Ik heb er geen foto's van genomen gezien de gebouwen te groots waren.
    Enige tijd waande ik mij ook in Wallonië met de dorpjes 'La Louviere', 'Chimay' en 'La Roche'. 
    Maintenon is een gezellig stadje met een kasteel en een aquaduct, dat nog relatief stevig moet zijn vermits er onderdoor mocht worden gereden en dit ondanks de toch wel vervallen staat.
    De kathedraal van Chartres is indukwekkend. Binnenin bevindt zich in de vloer een groot labyrint. Het is onwaarschijnlijk hoe dit door tal van mensen wordt gevolgd. De stad is wel de moeite met veel oude vakwerkhuizen. Enig nadeel, net zoals mijn hotel, ligt het op een hoogte zodat ik als afsluiter nog eens een kloosterstraat kreeg.

    26-04-2019 om 21:44 geschreven door Wim

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 4: Clermont (Agnetz) - Epône

    Start: 8.48u - Aankomst 16u, afstand 81km, hm 909, (tot. 390km/2.702hm), gemiddelde 13,3km/u, bewolkt, overnachting: Hotel Campanile.
    De rit: https://ridewithgps.com/routes/27479324

    Dat het vandaag iets heuvelachtiger ging worden werd mij onmiddellijk duidelijk. Nog niet opgewarmd en met een volle maag mocht ik direct met mijn allerkleinste verzet een soort kloosterstraat op. Ik mocht serieus uithijgen boven op de top. Ik heb er zo nog twee gekregen vadaag. 
    En dan denkt ge dat er nadien een afdaling komt voor uit te bollen, vergeet het: duwen om beneden te geraken of de wind blaast mij terug naar boven.
    Het codewoord van de dag was 'wegenwerken', ik ben er zo'n stuk of 10 tegengekomen. Wel vriendelijke arbeiders, die direct plaats maken om mij door te laten. Soms wel de 'deviation' moeten volgen, maar mijn GPS brengt wonderwel ook redding.
    Ook al veel watertorens (lees: helling, waar een weg naartoe gaat) tegengekomen.
    Voor de rest weinig te beleven. Wel 3 mooie plaatsjes gezien: 'Mouy' met zijn watermolens, Méru en Marines. Alsook het kasteel van Hénonville en opmerkelijk in Frémainville een zeer afgelegen distillerie, 't had iets en heb er dan maar een foto van genomen.
    Bij Ma(i)rie in Santeuil mijn stempel gehaald, terug bij een zeer vriendelijke dame.

    25-04-2019 om 18:44 geschreven door Wim

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (10 Stemmen)
    >> Reageer (5)
    24-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 3: Saint Quentin – Clermont (Agnetz)

    Start: 8.36u - Aankomst 18u, afstand 118km, hm 601, (tot. 309km/1.793hm), gemiddelde 15,1km/u, eerst zonnig nadien bewolkt, overnachting: Hotel Akena.
    De rit: https://ridewithgps.com/routes/27372377

    Soms leer ik snel want mede gezien het de langste rit was ben ik op tijd opgestaan. Ik kon van de hotellier al ontbijten vanaf 4 uur, maar dat leek mij toch wel een beetje te vroeg. Bovendien bleek de wind strak tegen te zitten, mijn gemiddelde is er dan ook naar. 
    De eerste stop was voorzien in Noyon na 45km. Bleek toen al dat het een moeilijke dag zou worden als je er drie uur over doet om 45km af te leggen. Maar ik was tijdig in de toeristische dienst waar een vriendelijke dame mij een prachtige stempel bezorgde. Nadien nog even nagenieten van de kathedraal en het mooie stadshuis.
    Op weg naar Compiègne heb ik ook de cisterciënzer abdij van Ouscamps gezien. 
    In compiègne heb ik mijn 2de stempel gehaald in de toeristische dienst. Er was wel een klein probleemje want het stempelkussen stond droog en ze vonden niet direct inkt. Maar het is toch goegekomen en de dame van dienst was zo vrij om te vragen of ik overnachting nodig had.
    By the way bekijk ook even de foto van het prachtige stadhuis (http://fotoalbum.seniorennet.be/wimsfotoalbum/compostela), echt de moeite om hier even bij stil te staan. 
    Na het verorberen van een broodje mijn laatste deel afgefietst, evenwel rechtstreeks naar het hotel omdat het al zo laat was. Van het oude gedeelte van Clermont heb ik juist een glimp opgevangen.

    24-04-2019 om 21:55 geschreven door Wim

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    23-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 2: Doornik - Saint Quentin

    Start: 9.21u - Aankomst 17.30u, afstand 114km, hm 695, (tot. 191km/1.192hm), gemiddelde 16,8km/u, gesluierd wolkendek, overnachting: Hotel Le Florence.
    De rit: https://ridewithgps.com/routes/27361510

    Gisteren ondervonden dat het niet gemakkelijk is om een blog bij te houden in een Auberge, want ik lag op een kamer van 4 met 2 extra kamergenoten. Een jongen kwam uit Lyon en ging België bezoeken want na Doornik ging hij naar Oostende, Brugge, Gent,.... In feite het omgekeerde van mijn vakantie
    Mij van de morgen wat mispakt, enerzijds hadden we afgesproken om tot 7.30u te slapen waardoor het ontbijt wat laat uitviel en anderzijds nam het impakken te veel tijd in beslag. Ik zal het morgen beter moeten doen, gelukkiglijk hebben mijn kamergenoten mij geholpen met het wegdragen van de bagage (we lagen op het 2de verdiep helemaal achteraan en er was geen lift). Net zoals gisteren fietste ik langs kleine wegen, dwz. geen terras, geen warenhuis, enkel wat landbouwers die hun akkers bewerken. Wat opvalt zijn de gele bloementjes van koolzaad. Enorm veel akkers zijn hiermee bezet. 1ste stop is dan ook Cambrai voor het nuttigen van een broodje, een stadsbezoek en de 1ste stempel van de dag. 
    Vanaf hier nog ca. 50 km te gaan, alleen is de wind gekeerd en is het wat bergop. 
    In Vaucelles kom ik grote indrukwekkende gebouwen tegen wat de voormalige cisterciënzer abdij blijkt te zijn. Onderweg een verdwaalde toren tussen de akkerlanden tegengekomen en in Gouy de ruines van de premonstratenzer abdij Mont St Martin en iets verder de pijl 'Sources de l'Escaut' de bron van de Schelde met een kunstwerk geschonken (bruikleen) door de stad Antwerpen.
    Dan zo snel als mogelijk naar Saint Quentin om nog op tijd naar de toeristische dienst te gaan voor een 2de stempel. Inchecken in het hotel en de tweede dag zit er op.

    23-04-2019 om 22:24 geschreven door Wim

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (14 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    22-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 1: Haaltert - Doornik

    Start: 9.36u - Aankomst 15u, afstand 77km, hm 497, gemiddelde 18,2km/u, zonnig, overnachting: Auberge de Jeunesse.
    provisoir de rit: https://ridewithgps.com/routes/25814027

    De voorbije nacht slecht geslapen. De stress zat er duidelijk in. Het inpakken verliep niet zo goed, want teveel is teveel. Maar wat kan een mens missen op zo'n trip. Bagage kwam uiteindelijk op een gewicht van 28kg + fiets van 17kg, het is zwaar. Ik zal het nog dikwijls vernoemen.
    Uiteindelijk breekt dan de langverwachte dag aan. Koffie en koeken voorzien want er gingen toch enkel supporters komen. We waren overdonderd want buren, vrienden, de wielertoeristen,... ze waren talrijk aanwezig, zelfs Benoit die mij in 1996 heeft geinspireerd. Sommige hadden het zwaar met het tijdelijk afscheid nemen en verdwenen tijdelijk achter de coulissen. Ook ik kreeg het met momenten moeilijk. Iedereen bedanken voor hun aanwezigheid en afscheid nemen vergde de nodige tijd (hopelijk heb ik niemand vergeten in de drukte). Uiteindelijk gaf de burgemeester met een 6-tal minuutjes vertraging het startschot. En daar vertrokken we tesamen met mijn collega's wielertoeristen van Jong Welle, Haaltert-Terjoden en mijn zoon Sven die mij allen vergezelden tot in Geraardsbergen. Na een afscheidsdrank in Geraardsbergen en het nemen van de 1ste stempel gingen ik en Danny dan verder op weg naar Doornik. Zo met tweetjes moet ik zeggen dat de tijd zeer snel voorbij ging, want zonder dat we er erg in hadden kregen we de torens dan de kathedraal van Doornik al in zicht. Aangekomen op zoek naar de kerk van Saint Jacques voor een 2de stempel, echter gesloten. Dan maar naar de toeristische dienst waar ik een onthaal kreeg in het Nederlands, supper. Ook de Kathedraal was gesloten. Op een terrasje op de markt wachten wij op Hilde om Danny terug naar huis te brengen. Nog iets gedronken, afscheid genomen en dan naar mij slaapplaats.
    Ik ben vertrokken.

    22-04-2019 om 00:00 geschreven door Wim

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (10 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vertrekdatum nadert.

    Nog enkele dagen en het is zover. De weersvoorspellingen zijn gunstig voor de eerste dagen, wat toch aangenamer is om te starten.
    Van het weekend de laatste training afgewerkt. De medische check up is achter de rug. Bij nazicht van de fiets toch nog wat moeten sleutelen. Kortom de laatste voorbereidingen zijn begonnen.
    Ook de stress begint langzaam op te duiken. Alhoewel ik uit ervaring weet dat de voorbereiding in orde is, toch blijf ik alles checken en dubbel checken. 
    Er is ook veel steun van mijn fietscollega's, waarvan er enkele mij gaan begeleiden tijdens de eerste kilometers tot in Geraardsbergen of zelfs tot in Deux-Acren. Gisteren den Danny op bezoek gehad, die mij zelfs volledig gaat begeleiden tijdens de eerste etappe, maw. tot in Doornik. Echt supper.

    15-04-2019 om 22:07 geschreven door Wim

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (13 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietstraining

    Een fietsvoorbereiding is echt noodzakelijk voor deze tocht.
    Enerzijds moet ik gewoon worden aan een zwaardere trekkingsfiets en anderzijds brengen de fietstassen toch een andere wegligging en stuurvaardigheid teweeg.
    De voorbereiding, die starte op 17 februari, bestond er dan ook in om langzaam op te bouwen. Eerst zonder fietstassen en langs vlakkere wegen met een test op 9 maart naar Oudenbos/Lokeren voor uiteindelijk 128 kilometers en veel (tegen)wind, nadien wat zwaardere ritten in het pajottenland.
    Rond de tweede helft van maart gestart met licht beladen fietstassen, wat uiteindelijk zeer goed bleek mee te vallen.
    Toen viel mijn oog op een organisatie van WTC 't Klieksken Liedekerke op 30 maart. De Parel van het pajottenland met 115 kilometers en 791 hoogtemeters.
    Het was een prachtige dag en geladen met pak en zak vertrok ik 's morgens voor een ultieme test. Door het mooie weer was de opkomst groot en was het op het parcours soms zeer druk, vooral aan de bevoorradingsposten was het aanschuiven. Maar toch viel alles goed mee en kreeg ik soms van links of rechts een bewonderend oog en aanmoedigingen, wat de moraal alleen maar aansterkte.
    Bij aankomst rond 16 uur stond de kilometerteller van de gps op 120 kilometer en 1.050 hoogtemeters en dit bij een zeer goed gevoel.
    Van een geslaagde test gesproken.
    Er resten mij nu nog drie weken om deze conditie te onderhouden, want het vertrek komt dichterbij.

    31-03-2019 om 00:00 geschreven door Wim

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    27-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het materiaal

    De Fiets:

    Heb ik geopteerd voor een KOGA Wordtraveller (http://fotoalbum.seniorennet.be/wimsfotoalbum/compostelafiets/), met aluminium frame en hydraulische velgremmen. Cassette Shimano HG500 10 speed, maw. met 30 versnellingen (vooraan 44/32/24T en achteraan 11-34T). Hiermee moet het zeker lukken om ook de steilste hellingen de baas te kunnen zijn.
    Voor de buitenbanden is er gekozen voor de Schwalbe Marathon 50mm, wat het lekrijden zeker moet voorkomen. 
    Het zadel: Selle Italia Man Flow. Zat in het begin niet goed, maar na wat aanpassingen is het zitcomfort aanzienlijk verbeterd.
    Tubus Logo staat in voor de bagageondersteuning.
    Met zijn 17kg niet direct een lichtgewicht fiets, maar wel ideaal voor trekkings.
    De naafdynamo levert de stroom, waardoor een extra supplement werd voorzien, met name het E-werk en de bufferaccu 461A van Busch+Müller voor het opladen van GPS, smartphone etc...

    De fietstassen:

    De keuze was hier snel gemaakt voor Ortlieb zowel voor- als achtertassen.
    Belangrijkste is uiteraard de waterdichtheid en Ortlieb is marktleider van waterdichte fietstassen, zodat ik niet heb getwijfeld.
    Hiermee wil ik geen afbreuk doen aan de andere merken zoals vaude, agu, thule, ... want met de toegenomen interesse in de (electrische) fiets, is er de laatste jaren ook heel wat geëvolueerd bij de fietstassen.

    27-03-2019 om 00:00 geschreven door Wim

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pelgrimszegen

    Zaterdag 23 maart 2019 zijn we naar Mechelen geweest voor de Pelgrimszegen, die jaarlijks wordt georganiseerd door het Compostelagenootschap in de Mechelse Kathedraal.
    De pelgrimszegen is een verbindend ritueel waarbij met een handoplegging de diepe wens wordt uitgesproken dat de pelgrim én zijn tocht gezegend zouden zijn.

    Nadat we ons lieten registreren in de Salons Van Dijck, kreeg ik ook een speciale en zeer mooie stempel in mijn credencial-stempelboekje.
    Om 10.30 uur was het dan verzamelen geblazen in de Sint-Romboutskathedraal en tot mijn grote verbazing was het zoeken naar een plaatsje.
    Ik had echt niet verwacht dat er zoveel mensen aanwezig zouden zijn. 
    Na het aanhoren van enkele getuigenissen en de opluistering van de dienst door het koor van het genootschap "Adalard Van Aubrac" volgde de pelgrimszegen.
    Na de pelgrimszegen gingen we terug naar de Salons Van Dijck voor een broodjesbuffet. 
    Als slot kwamen Monique Walrave en Peter Hesseling nog vertellen over het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en over de Huiskamer der Lage Landen in Santiago de Compostela.

    25-03-2019 om 21:48 geschreven door Wim

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!