.
Traditionele Marokkaanse muntthee
Ingrediënten
voor circa 1 liter thee
·
een Marokkaanse theepot (Berrad) of een aluminium theepot die je
op het vuur kan zetten
·
een flinke eetlepel groene thee (gunpowder)
·
bosje verse munt (Nanaa, te verkrijgen bij een Marokkaanse of
Turkse winkel of op de markt, soms ook in supermarkten te vinden in een
bloempotje)
·
5 eetlepels witte kristalsuiker (je kan ook suiker gebruiken
van een typisch Marokkaans suikerbrood. Dat is samengeperste witte en iets
minder geraffineerde suiker, in de vorm van een kegel, in België soms te koop
in Marokkaanse winkels. Je klopt de suikerkegel met een hamertje aan stukken en
je doet een paar brokken suiker in de theepot. In Marokko hebben ze hiervoor
speciale suikerhamertjes!)
·
kokend water
Bereidingswijze
van Marokkaanse muntthee
·
Spoel de theepot om met een scheut kokend water.
·
Doe er 1 volle eetlepel groene thee in.
·
Giet daar een scheut kokend water op, laat rondwalsen in de pot,
roer eventueel eens met een lepel en giet het water weer af.
·
Was de verse munt, maak er een bosje van en prop het bosje munt
in de theepot.
·
Schep er vijf eetlepels suiker bij.
·
Giet de theepot vol met kokend water.
·
Zet de pot op het vuur en laat de thee langzaam op een laag
pitje trekken.
·
Haal, als de thee omhoog komt, de pot van het vuur.
·
Roer de thee voorzichtig om (zorg dat je de blaadjes niet
kwetst) en laat even staan.
·
Schenk de thee drie keer in een theeglas en schenk die weer
terug in de pot.
·
Schenk een klein beetje thee in een theeglas. Proef of de thee
sterk en zoet genoeg is. Voeg naar smaak extra suiker toe.
·
Schenk zoveel glazen vol als er gasten zijn en serveer de thee
met lekkere Marokkaanse koekjes er bij.
Tips
·
Gebruik bij voorkeur mooi versierde, Marokkaanse theeglazen, en
drink de thee zo heet mogelijk (de typische Marokkaanse glaasjes worden iets
breder naar de bovenrand toe / de Turkse theeglaasjes zijn overwegend tulp- of
peervorming en worden ook wel eens vergeleken met een vrouwenlichaam). Je
mag hierbij kleine slurpgeluidjes maken waarbij de ingezogen lucht mee voor
de afkoeling van de thee zorgt.
·
Hou bij het schenken de pot zeer hoog (giet van een grote
afstand) zodat er een schuimlaagje of een tulband op de thee komt.
SMAKELIJK!
Categorie:Veggie
|