Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

02-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De aarde in delen

De aarde in delen

Van breuk naar breuk

 

De aarde bestaat uit een kern, een mantel en een korst

Op veel plaatsen in de wereld zijn aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en ander natuurgeweld. Dat komt omdat de buitenkant van de aarde, de korst, niet één geheel is.

De aarde bestaat uit drie delen:

1. Binnenin zit een hete kern.
2. Daaromheen zit een dikke mantel. Deze bestaat uit gesteente. Het gesteente is zo heet, dat het vloeibaar is. Het hete, vloeibare gesteente, noemen we ‘magma’.
3. Helemaal aan de buitenkant zit een dunne korst. Daarop leven wij. In de aardkorst zitten breuken. Die verdelen de aardkorst in verschillende stukken. Deze stukken noemen we ‘platen’. De platen drijven op het magma.

Bewegende platen

 

De aardkorst bestaat uit platen. Deze bewegen van elkaar af, naar elkaar toe of langs elkaar

De aardkorst bestaat dus uit losse platen. Deze platen liggen niet stil. Ze bewegen.

Van elkaar af
Als de platen van elkaar bewegen, kan er magma tussen de platen omhoog komen. Er is dan een vulkaan. Als het magma afkoelt en hard wordt, is het weer steen. Zo kunnen eilanden en bergen ontstaan.

Naar elkaar toe
Platen kunnen ook naar elkaar toe bewegen. Ze botsen dan op elkaar. De ene plaat kan dan de andere omhoog duwen. Zo ontstaan nog veel hogere bergen en vulkanen. Bij de botsingen ontstaan zware aardbevingen.

Langs elkaar
Platen kunnen ook langs elkaar schuiven. Dat gaat met schokken. Die schokken vinden diep onder het aardoppervlak plaats. Maar aan de oppervlakte kun je ze goed voelen als zware aardbevingen

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (17)
01-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@ wenst iedereen een mooie aangename zondag.

.


Categorie:Bloemen, planten,dieren , natuur
» Reageer (11)
30-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dans . Auteur Ton Faassen

.

Dans


Verward door de beweging
die jouw genegenheid mij raakt
weet ik mij niet meer te sluiten
en laat mij in een vloeiende beweging
rond je lichaam gaan.


Categorie:Gedichten
» Reageer (12)
29-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met humor. Gebroken hart euh oog of LDVD

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (21)
28-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het ontstaan van het heelal

Het ontstaan van het heelal

Was het God of toch iets anders?

 

Het heelal is miljarden jaren geleden ontstaan met een grote knal. Deze oerknal theorie werd bedacht door Georges Lemaître in de vorige eeuw.


De planeet waar wij op leven heet de aarde en bevindt zich in het heelal. Het heelal wordt ook de kosmos of het universum genoemd. Ons universum bestaat uit miljoenen zonnestelsels, planeten, manen, sterren en meteorieten. Het heelal is oneindig groot. Probeer maar eens voor te stellen dat iets geen begin of eind heeft.

De bedenker van de oerknal theorie
Ons heelal is ongeveer 13,7 miljard jaar geleden ontstaan. De geboorte van ons universum wordt ook wel de ‘oerknal’ of ‘big bang’ genoemd. De ‘big bang’ theorie is bedacht door een Belgische priester uit Charleroi: Georges Lemaître. Hij ging ervan uit dat het universum ontstaan is door een explosie die sterk genoeg is om sterrenstelsels uit elkaar te laten spatten. In 1927 verbaast hij vriend en vijand als hij deze theorie introduceert. De naam ‘big bang’ werd daarom in eerste instantie voornamelijk gebruikt om met Lemaître’s theorie de spot te drijven.

‘A bigger bang’

 

Een andere astronoom genaamd George Gamow gaat verder in op Lemaître’s theorie. Hij zegt dat deze oerknal ontstond uit een solide klomp, die alle materie van het waarneembare universum bevatte. Deze klomp had een gewicht dat miljoenen malen zwaarder was dan een superzware ster. Volgens deze theorie is de oerklomp, ‘ylem’ genaamd, geëxplodeerd en heeft zijn materie zich in alle richtingen verspreid. De oorzaak van deze explosie is één van de vele verborgen geheimen van het universum.

De oerknal en de kerk

Een paar eeuwen geleden dachten mensen dat het universum maar een paar duizend jaar oud was. God schiep immers de aarde en daarvoor was er niets. De kerk is om deze reden niet fel tegen deze nieuwe theorie, omdat hierover niets vermeld stond in de bijbel. God wordt in religieuze kringen gezien als iemand die het begin en het einde is. Als het universum oneindig is, past dat goed binnen de grenzen voor de oneindigheid van God zelf.

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (27)
27-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s waargebeurde verhalen.

                                                Pijn                                                                    

Ik had pijn, door de medicatie
lag ik vlug in het dromenland
.

Zalig zeg ik word verwend en ja
door meerdere personen .
Oei denk ik dat noemen
ze personeel !!!

Zodus ik ben rijk...snurk snurk.
Even wakker, want ze brengen mij warme chocomelk,
dank U wel zeg ik vriendelijk
mijn hoofdkussen word nog eens extra opgeschud
Oh..wat doet het goed aan mijn hartje.

Snurk,snurk he... Oh wat is dat?
Klaarwakker werd ik
mijn hond verdorie
is aan mijn blote voeten aan het likken...
de schat , hij kan het niet weten
daar is de pijn terug.


Categorie:Fjak@'s waargebeurde verhalen.
» Reageer (16)
26-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ze zeggen dat er een startschot is maar wanneer hebben ze er niet bijgezegd!!!

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (15)
25-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DNA wat is dat eigenlijk.

DNA

Een unieke code

 

DNA is voor ieder mens uniek en bevat informatie over erfelijke eigenschappen. Daarom kunnen forensisch onderzoekers met behulp van DNA aantonen wie de dader is bij misdrijven.

Op een plaats delict wordt altijd onderzoek verricht. Eén van de dingen die daar gedaan worden, is zoeken naar DNA-sporen. Dat kan van alles zijn: bloed op kleding, haren, huidschilfers enzovoort. In elke lichaamscel zit precies hetzelfde DNA. Iedere cel kan dus dienen als bronmateriaal.

DNA-sporen

Bij het maken van een DNA-profiel wordt niet het hele DNA in kaart gebracht. Niet al het DNA wordt daarbij bekeken. Alleen de stukjes DNA die tussen mensen onderling kunnen verschillen zijn belangrijk. Als je genoeg stukjes bekijkt, kun je bij ieder mens een ander patroon vinden.

DNA-merkers

 

DNA bestaat uit lange series opgebouwd uit vier chemische 'bouwstenen', die A, C, T en G heten. In sommige stukken DNA vind je een bepaalde volgorde van bouwstenen die zich voortdurend herhaalt. Dit worden merkers genoemd. Omdat het aantal herhalingen van een bepaalde merker verschilt van persoon tot persoon, is dit een belangrijk deel voor het DNA-profiel.

DNA-profiel

Een DNA-profiel stel je in drie stappen op:

* Isoleren: met speciale vloeistoffen wordt het DNA uit de sporen gehaald.
* Vermeerderen: de hoeveelheid gevonden DNA is vaak niet voldoende. Daarom worden de te onderzoeken stukken DNA gekopieerd.
* Analyse: met speciale apparatuur wordt het monster geanalyseerd en de DNA-kenmerken worden weergegeven in pieken. De getallen onder de pieken geven aan hoe vaak een stukje DNA (merker) herhaald wordt. Bij een match, moeten de getallen onder de pieken overeenkomen. De hoogte van de piek doet niet terzake

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (16)
24-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@ wenst iedereen een aangename zondag toe.

.


Categorie:Bloemen, planten,dieren , natuur
» Reageer (17)
23-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een souveniertje van een muis. auteur Vlastuin-van Deelen, Jolanda

Een souveniertje van een muis

 

Mijn kleine meid ving laatst een muisje
een piepklein muisje, bruin en rond
ze heeft hem in een doos gesetteld
omdat ze hem zó aardig vond
maar toen ze hem wat wilde geven
zodat zijn honger werd gestild
vond ze hem láng niet meer zo aardig
ze heeft gegild, gegild, gegild
ze heeft besloten om het diertje
de vrijheid in te laten gaan
en heeft nu slechts als souveniertje
zijn tandjes in haar vingers staan...


Categorie:Gedichten
» Reageer (15)
22-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met humor.

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (26)
21-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frittata met pasta

 

 

Frittata met pasta

 

 

Een frittata is een omelet met Italiaanse slag. Alles kan erin en erop, ook een overschotje pasta met saus, een schep rijst, aardappelen of groenterestjes. Een frittata is geen twee keer gelijk. Maak hem met wat er voorhanden is en vertrouw erop dat het altijd wel zal smaken.

Ingrediënten (voor een grote pan):

5 eieren
Max. 250 g pasta met saus (als je blijft zitten met pasta zonder saus, roer er dan meteen wat pesto of olijfolie en kruiden onder)
Ca. 100 g gare groenten (gekookte broccoli, bloemkool, courgette, asperges...)
Flink handvol platte peterselie en/of basilicum, grof gehakt
Enkele el parmezaan (pas de hoeveelheid aan aan de smaak van de pastasaus)
Peper, zout, paprikapoeder (gerookt paprikapoeder kan hier lekker zijn)
Olijfolie

Bereiding:

1. Verwarm de grill van de oven voor. Roer de eieren los in een grote kom. Meng er de pasta, groenten en kruiden onder. Breng op smaak met parmezaan, peper, paprika en zout.

2. Verhit in een grote pan een laagje olijfolie tot ze begint te roken. Giet er het eiermengsel in en zet het vuur zachter. Bak de frittata tot je hem met een spatel kunt oplichten. Haal de pan van het vuur en laat de frittata nog even garen onder de grill, maar de bovenkant mag smeuïg blijven.

3. Serveer met brood en een salade. Je kunt er nog wat kruiden, kaas, pitjes of zelfs een sausje over sprenkelen.

 


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (17)
20-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nodigend Lentelicht. auteur Poelman-Duisterwinkel, Coby

Nodigend Lentelicht


Goedemorgen krokussen
in overbuurvrouw’s tuin,
wat krachtig en parmantig
breken jullie ’t groen!
Ik word er vrolijk van
wanneer ik jullie zie
en ga het volgend
Lentelicht snel opendoen.

Als alle jaloezieën
het voorjaar laten stralen
begin ik deze dag
met opgewekt gemoed,
kom, laat ik eens de
overbuurvrouw op de
koffie vragen.

Goedemorgen krokussen
in deze lentetuin,
wat prachtig en uitbundig
breken jullie ’t groen!
Ik word nog vrolijker
nu ‘k jullie van zo dichtbij zie
en overbuurvrouw
mij zal opendoen.

 


Categorie:Gedichten
» Reageer (11)
19-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s foto van de week, graag je mening

.


Categorie:Fjak@'s foto van de week.
» Reageer (13)
18-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De pancha sila van de boeddhisten

De pancha sila van de boeddhisten

De vijf regels om mens en natuur te beschermen en te vereren

Een boeddhist vereert de natuur

Boeddhisten die serieus werk willen maken van de leer van Boeddha, proberen zich aan vijf regels te houden.

De Indiase prins Siddharta Gautama is de grondlegger van het boeddhisme. Als volwassene zag hij het lijden van mensen. Hij gaf zijn rijkdom op en ging op zoek naar een manier om zichzelf te bevrijden van het leed.

Regels

Hij bedacht dat hij zichzelf kon bevrijden door zich aan een aantal regels te houden. Deze regels heten de pancha sila en luiden als volgt:

·       Niet doden

·       Niet stelen

·       Geen verkeerde seksuele relatie

·       Niet liegen

·       Geen verdovende middelen gebruiken

Over de eerste regel schreven monniken in Vietnam als uitleg:
'Oefen geen beroep uit, dat schade toebrengt aan mens en natuur. Beleg geen geld in bedrijven, die anderen hun levensmogelijkheden ontnemen. Kies een beroep, dat ertoe bijdraagt je ideaal van betrokken te zijn bij de wereld, waar te maken. Dood niet. Wees er ook niet de oorzaak van, dat andere mensen doden. Gebruik ieder mogelijk middel om het leven te kunnen beschermen en oorlog te voorkomen.'

Geen godsdienst

Het Boeddhisme kun je eigenlijk geen godsdienst noemen, omdat Boeddhisten geen God vereren. De regels in deze levensvisie (of levenskunst) zijn daarom ook heel erg gericht op de wereld om de mensen heen. Daar moet goed voor worden gezorgd.

Boze gedachten

Allerlei boze gedachten, gericht zijn op jezelf of je laten leiden door verlangen zou de mens moeten uitbannen - dan zou er werkelijk rust en vrede zijn en zou de mens niet meer lijden.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (16)
17-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@ wenst iedereen een aangename zondag toe.

.


Categorie:Bloemen, planten,dieren , natuur
» Reageer (12)
16-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekkere lentedagen. Auteur: Harry Neijssen

lekkere lentedagen

Men moet
als men zich wil verrassen
in de herfst
gedachten planten
in de grond
van zijn bestaan
en dan
een winter wachten

want in
het vroege voorjaar
komen uit
omhooggestuwde aardse hoop
dan woorden op

welke woorden?
ja dat hangt af
van de grond
en de gedachte
maar

op lekkere lentedagen
kan men ze
wellicht al proeven
op het puntje
van de tong.


Categorie:Gedichten
» Reageer (10)
15-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met humor.

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (29)
14-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De natuur op zijn mooist.

.


Categorie:Bloemen, planten,dieren , natuur
» Reageer (19)
13-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veroorzaakte beweging aardas einde van ijstijd?

Veroorzaakte beweging aardas einde van ijstijd?

 

 

Zo'n 11.000 jaar geleden eindigde de laatste ijstijd. Wetenschappers zijn het er nog steeds niet over eens wat nu de exacte oorzaak was. Volgens een nieuw onderzoek zou een verandering in de as van de aarde wel eens tot de opwarming van onze planeet hebben geleid.

Zo'n 19.000 jaar geleden begon er meer en meer koolstofdioxide in de atmosfeer te komen. Wat volgde was een geleidelijke opwarming van de aarde, die 8.000 jaar later voor het einde van de ijstijd zorgde. Niet iedereen is het er echter over eens of de koolstofdioxide voor de opwarming zorgde, of de opwarming voor de koolstofdioxide.

Jeremy Shakun, een klimaatdeskundige aan de prestigieuze universiteit van Harvard, heeft wereldwijd stukken steen en ijs verzameld. Daaruit blijkt dat extra koolstofmonoxide in de atmosfeer aanwezig was voor de aarde begon op te warmen. In het wetenschappelijke tijdschrift Nature doet hij deze week zijn uitleg.

Schommelende aardas
Volgens Shakun is alles zo'n 20.000 jaar geleden begonnen. De aarde schommelde toen op de eigen as, iets wat nog al wel gebeurd is. Maar toen kreeg de noordelijke hemisfeer daardoor veel meer zonlicht te verwerken. In de Noordelijke IJszee en op Groenland begon het ijs te smelten, waardoor de watercirculatie in het noordelijke gedeelte van de Atlantische Oceaan stil viel.

Normaal gezien reist het koude water in zuidelijke richting in de Atlantische oceaan, terwijl het warme water een omgekeerde beweging maakt. Toen bleef het water echter stilstaan, waardoor de zone rond Antarctica opwarmde. Daardoor veranderden oceaanstromen en windpatronen, en in de zuidelijke hemisfeer kwamen er grote hoeveel koolstofdioxide in de atmosfeer terecht. Nuja, in de 8.000 jaar die volgden kwam er evenveel koolstofdioxide vrij als in de laatste 100 jaar. Dat zorgde echter toen voor een broeikaseffect, waardoor de laatste grote ijstijd zou eindigen, aldus
Shakun.


Categorie: Knipsels
» Reageer (21)


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!