De geschiedenis van Pig Pag Pengeltje. auteur : P. van Renssen
De geschiedenis van Pig Pag Pengeltje
Pig Pag Pengeltje Viste met een hengeltje In het klare nat. Pig Pag Pengeltje, Zwiepte daar geen stengeltje, Sprong daar niet een kikkertje, Zo'n olijk vrolijk dikkertje In het kikkerbad?
Pig Pag Pengeltje Was een dapper bengeltje, En zo vlug als wàt. Pig Pag Pengeltje Lei direct zijn hengeltje Achter zich op 't pad. ....O zo zacht, je hoorde 't niet, Boog hij over naar het riet.... Kijk, daar zàt het kikkertje! - Nou, dat wàs m'een dikkertje! Haast je, kikkertje, haast je, man: Daar komt Pig Pag Pengeltje an! Kikkertje, dat wordt je dood! - - - - - - - - - - - Plons plas plengeltje! Dáár ligt Pig Pag Pengeltje Naast het kikkertje in de sloot! Haastig kroop, met veel geluid, Pig Pag Pengeltje er weer uit. - Pig Pag Pengeltje heeft nooit nadien Naar een kikker meer omgezien.
Bloed in de stoelgang: aambeien (speen) of geen aambeien?
Bloed in de stoelgang: aambeien (speen) of geen aambeien?
Aambeien (speen) kunnen inwendig of uitwendig zijn
Veel mensen hebben last van aambeien (speen), hoewel er weinig mensen zijn die daar rechtstreeks voor gaan uitkomen. Er blijft altijd iets beschamends over deze aandoening hangen, hoewel daar uiteraard geen enkele reden toe is. Willen of niet, aambeien (speen) kunnen om de meest diverse redenen opduiken. Sommige mensen krijgen bijvoorbeeld last van speen na het drinken van een paar borreltjes, terwijl bier anderzijds zonder problemen wordt verdragen.
Voor een goed begrip moet eerst uitgelegd worden wat aambeien (speen) eigenlijk zijn. We praten hier over opgezwollen bloedvezels aan het rectum (vlakbij de aars, zo u wil). De aders die het meest kwetsbaar zijn voor aambeien (speen) bevinden zich in het onderste gedeelte van het rectum en de aars. Soms zwellen ze zo sterk op dat ze geïrriteerd worden door voorbijkomende stoelgang. Het gevolg is aambeien (speen), die zo pijnlijk kunnen worden dat er zelfs bloed in de stoelgang opduikt. Opgelet: aambeien (speen) zijn niet noodzakelijk verantwoordelijk voor elke vorm van bloed in de stoelgang. Er kunnen nog heel wat andere aandoeningen in het spel zijn. In het geval van aambeien (speen) is de herkenbaarheidsfactor toch vrij groot. Iedereen kent in zijn omgeving wel iemand die er last van heeft. Aarzel in geval van twijfels echter niet en ga naar een dokter.
Aambeien (speen) kunnen inwendig of uitwendig zijn. Meestal doen ze geen pijn, omdat de eenvoudige reden dat er zich weinig pijngevoelige zenuwen in het rectum bevinden. Bloedverlies kan zelfs het enige signaal geven dat u last hebt van aambeien (speen). In sommige gevallen verlengen interne aambeien (speen) zich of worden ze breder en komen ze naar buiten. In dat geval wordt het slachtoffer geconfronteerd met het feit dat zijn of haar darmen bij wijze van spreken naar buiten komen. Een gênant feit, waar meestal in alle talen wordt over gezwegen. Het gaat echter niet om de dikke darm zelf, maar wel om een soort spataders.
Het zijn deze verlengde aambeien (speen) die pijn doen, want de anus is wel uitgerust met talrijke pijngevoelige adertjes. Meestal trekken ze zich vanzelf terug in het rectum. Is dat niet het geval, dan mag u ze zachtjesaan terug op hun plaats duwen. Uiteraard maken dergelijke operaties de stoelgang tot een minder aangename gebeurtenis. Iemand die lijdt aan aambeien (speen) zal dan ook zo weinig mogelijk naar het toilet proberen te gaan
Externe aambeien (speen) bevinden zich binnen de anus en zijn meestal wel pijnlijk. Indien externe aambeien (speen) zich verlengen tot de buitenkant van het lichaam (of met andere woorden: tot buiten de anus), kan je ze zien en voelen. Meestal gebeurt dit wanneer de stoelgang passeert. Bloedklonters kunnen soms binnen de verlenging worden gevormd en dat is een bijzonder pijnlijke aangelegenheid. Ze zien er weliswaar afschrikwekkend uit, maar uiteindelijk is het allemaal minder erg dan het lijkt. Deze paars- of blauwgekleurde gezwellen zullen meestal vanzelf verdwijnen. Wordt de pijn onhoudbaar, dan kan je de dokter vragen om ze weg te nemen. De pijn zal dan vanzelf stoppen.
Sommige anale bloedingen en sommige soorten pijn in die regio zijn echter wel alarmerend en een visite aan de dokter is dan onafwendbaar. Ze kunnen bijvoorbeeld wijzen op levensbedreigende aandoeningen, zoals darmkanker. Toch blijven aambeien (speen) de belangrijkste oorzaak van anale bloeding. Voorkomen is echter dan genezen: maak in ieder geval toch maar een afspraak met de dokter.
Over blackouts, het oceanisch gevoel en andere symptomen die in de richting van alcoholisme wijzen?
In verband met alcoholisme is het zeer moeilijk om bindende uitspraken te doen. De grens tussen een zware drinker en een alcoholist valt zeer moeilijk te trekken. Over het algemeen wordt van alcoholisme gesproken wanneer er zich werkelijk problemen voordien. Die problemen kunnen van relationele aard zijn, maar ook werkverzuim als gevolg van overdadig drankgebruik kan zo’n symptoom zijn.
Uiteraard is alcoholisme geen zaken van dagen of weken. Iemand wordt langzamerhand alcoholist, op een bepaald moment (of beter tijdens een bepaalde periode) wordt een bepaalde grens overschreden. Die tijdspanne kan voor sommige mensen heel anders zijn dan voor anderen. Sommigen zijn zeer gevoelig aan alcoholgebruik, ze zijn bij wijze van spreken van de ene dag op de andere alcoholist. Daarnaast zijn er (vooral) mannen die vaak en veel drinken, maar wiens gedrag niet onder de noemer ‘alcoholisme" in de brede zin van het woord gerangschikt kan worden.
Een eerste symptoom van alcoholisme is het niet meer kunnen stoppen met drinken. Iemand blijft maar door drinken, ook al is het stadium van dronkenschap al lang overschreden. Niet-alcoholisten zullen op een bepaald moment oordelen dat ze genoeg hebben gedronken en dat het tijd is om naar huis te gaan. Niet zo de alcoholist. Die blijft doordrinken tot alle drank op is, het café sluit, zijn vrienden naar huis gaan, hij of zij in slaapt valt enzovoort. Gebeurt dit regelmatig, dan kan er met recht en reden van een drankprobleem worden gesproken.
Overdadig drankgebruik gaat vaak gepaard met blackouts. Op een bepaald moment wordt iemand zo dronken dat hij of zij zich achteraf niets meer zal herinneren van wat er nog is gebeurd. Het vervelende is dat deze blackouts zich – eens ze voor het eerst zijn opgedoken - zich regelmatig gaan herhalen. Bovendien valt onmogelijk te voorspellen wanneer ze gaan optreden. Blackouts zijn uiteraard een symptoom van alcoholisme, ze duiken het vaakst op bij mensen die de voorkeur geven aan zware bieren of korte dranken. Bij een blackout laat de alcoholist alle remmingen ervaren, zijn gedrag zal na ontnuchtering vaak tot schaamte aanleiding geven. Iemand die eens een blackout heeft gekregen, zal die tijdens de rest van zijn leven terugkrijgen.
Een minder bekend fenomeen in verband met alcoholisme is dat van het oceanisch gevoel. Dit gevoel krijgen alcoholisten na doorgedreven alcoholgebruik. Dagenlang drinken leidt uiteindelijk niet meer tot katers, maar de alcoholist zal zich na een langdurige periode van drinken vreemd genoeg opperbest voelen. Hij zal de dingen door een optimistische bril bekijken, zich goed voelen en geen spatje last hebben van het overdreven drankgebruik. Dit gevoel is echter van tijdelijke aard. Uiteindelijk zal de alcoholist toch moeten gaan ‘afkicken’. Dat proces van ontwenning op korte termijn kan een zeer pijnlijke zaak zijn. Voor het oceanisch gevoel moet uiteindelijk toch steeds een hoge prijs voor worden betaald
De aardkorst bestaat uit verschillende losse platen. Deze platen drijven op magma; dat is gedeeltelijk gesmolten steen. Hierdoor liggen ze dus niet vast en zijn ze voortdurend in beweging. Doordat deze platen eens in de zoveel tijd tegen elkaar op botsen, kunnen vulkanen ontstaan.
Dit gebeurt vooral in de buurt van breuklijnen. Op deze plekken botsen de schollen (platen) tegen elkaar aan. Dit kan een langdurig proces zijn, maar er kan ook binnen een jaar een vulkaan ontstaan.
Naar elkaar toe schuiven
Vulkanen kunnen op drie manieren ontstaan. De eerste manier is als een plaat onder een andere schuift. De plaat wordt dan naar beneden gedrukt en smelt in het hete gesteente. Omdat er dan teveel magma op één plek ontstaat, drukt dit tegen met grote kracht tegen de aardkorst aan. Omdat het magma in eerste instantie niet kan ontsnappen, ontstaan er bij deze manier vaak heftige uitbarstingen.
Van elkaar weg
Platen kunnen van elkaar weg trekken. Er ontstaat dan een lege ruimte waar magma om omhoog kan komen. Dit zorgt ervoor dat er een nieuw stuk aardkorst ontstaat. Hierbij kunnen ook vulkanen ontstaan. Als de platen nog verder uit elkaar trekken scheurt deze nieuwe aardkorst weer. Er komt dan weer magma vrij dat voor nieuwe bergen of vulkanen zorgt. Op deze manier ontstaan bergketens.
Manier van behandeling autisme is afhankelijk van de vorm van de aandoening
Zorg dragen voor iemand met autisme kan bijzonder moeilijk zijn. Het goede nieuws is echter dat er een aantal technieken bestaan die het omgaan met autisme een stuk makkelijker maken. Bovendien kunnen mensen met autisme heel wat dingen aanleren die ze niet van zichzelf weten. Door aan beide kanten van de zaak te werken, is er toch een duidelijke verbetering van de situatie mogelijk.
Het leerproces is uiteindelijk een zaak van lange adem. Het kind met autisme zal een aantal zaken - waaronder het evalueren van een sociale situatie of het begrijpen van iemands gedrag - stapsgewijs leren. Zaak is dus om het geduld niet te verliezen en om telkens opnieuw bepaalde dingen weer aan te leren. Uiteindelijk kan een autist een bepaald aantal dingen opsteken, zij het dat in de meeste gevallen er toch ‘iets' van de aandoening zal blijven hangen.
Er bestaan verschillende manieren van behandeling voor kinderen met autisme. De meest bekende zijn de Applied Behavior Analysis (ABA), de Miller Method en de Floortime Method. Geen van deze methoden is beter of slechter dan de andere, de één zal beter werken dan andere naargelang de vorm of de graad van autisme bij het kind. Zorgdragers en familieleden moeten ervaringsgewijs uitzoeken welke methode in welk geval het beste werkt.
Het belang van zorgverstrekkers in geval van autisme kan moeilijk onderschat worden, evenals die van ouders en familieleden. In de jaren 60 kregen de ouders van een kind met autisme vaak te horen dat de situatie zo ernstig was dat er niets aan te doen was. Dat advies wordt nu niet meer gegeven, bij elk geval van autisme is verbetering mogelijk. Alles hangt af van de manier waarop de dingen worden aangepakt.
Waar komt het eigenlijk op aan? Alles draait in dit geval om empathie, het zich inleven in de wereld van het kind met autisme. Uiteraard is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Ouders van een kind met autisme dragen er best voor dat ze zo goed mogelijk geïnformeerd zijn over de aandoening. Door er veel over te lezen, door omgaan met zelfhulpgroepen en met andere ouders van autisme-kinderen enzovoort kan een breed inzicht in autisme worden verworven. Uiteindelijk zal ook het kind van die aanpak de vruchten plukken. Zaak is om in geval van autisme nooit het geduld te verliezen.
Als ik morgen niet opsta moet je niet schrikken: per slot, elke opera en alle toneelstukken hebben hun ogenblikken, het vallen van gordijnen of andere ongelukken.
Dit is dan et mijne. Sluit dus mijn gezicht, doe die mond en twee ogen maar netjes dicht en ik ben voltooid.
Laat zo maar gaan, en die oren mogen nog openstaan, want je weet nooit