Als wijn en gerecht perfect op elkaar afgestemd zijn, ontstaat er een hemels vuurwerk en een explosie van nieuwe smaken. Enkele richtlijnen
Een echt harmonisch samengaan tussen wijn en gerecht zorgt ervoor dat beide componenten elkaar tot een hoger niveau gaan optillen. Dit gaat veel verder dan een goede combinatie van beide, waarbij wijn en gerecht elkaar eerder als het goed zit niet voor de voeten lopen. Dat dit echt harmonisch samengaan niet zo vaak voorkomt mag wel duidelijk zijn.
Er zijn drie scholen met een verschillende visie op het combineren van wijn en gerecht. Een eerste strekking is die van het contrast : wijn en gerecht moeten als het ware lijnrecht tegenover elkaar staan op smaakvlak. Een mooi voorbeeld hiervan is de combinatie tussen het zoute van een blauwschimmelkaas en het zoete van een Sauternes.
De tweede school is die van de complementariteit. Het smaakpatroon van de wijn en van het gerecht moeten in elkaars verlengde liggen. Zo zal bijvoorbeeld een vette, ronde en volle witte Bourgogne zeer goed passen bij een stevige vis met een romige en volle crèmesaus. In het verlengde van deze strekking ligt de vastgeroeste opvatting dat rode wijn bij vlees wordt geserveerd en witte wijn bij vis. In de moderne gastronomie heeft men intussen al door dat men bij vis net zo goed een rode wijn kan geven en dat bij sommige vleessoorten ook een witte wijn past. De gulden regel waarmee rekening moet worden gehouden is vrij eenvoudig : geen van beide componenten mag de andere overschaduwen. De wijn mag niet krachtiger smaken dan het gerecht en omgekeerd. Dus geen everzwijn met een frêle Beaujolais ; geen kaassaus met een Muscadet ; geen Australische shiraz met vitello tonato en geen Le Montrachet bij kip
Zowel bij de contrast als de complementaire strekking gaat het eigenlijk niet enkel over smaak, maar ook over de kracht, textuur en intensiteit van zowel wijn als gerecht.
Er zijn ook een aantal voedingsmiddelen die moeilijk combineerbaar zijn met wijn, omdat ze soms nogal rare bijsmaken geven. Asperges, eieren, artisjokken, spinazie, zuring, azijn en zelfs chocolade kunnen in combinatie met wijn bepaalde elementen naar boven halen die je liever niet had gehad
Oh ja, en die derde school? Heel eenvoudig : doe waar je zin in hebt! Als jij graag een Banyuls drinkt bij gelijk wel gerecht, doe dat dan. Je eigen voorkeur is ook bij het combineren van wijn en gerecht nog steeds het enige wat telt!
Een Australische brouwerij is op zoek naar professionele bierproevers. Die moeten van het vrouwelijk geslacht zijn want die hebben, naar het schijnt, een betere neus voor bier.
De 'New Bluetongue Brewery' is op zoek naar 100 nieuwe krachten. 15 van hen krijgt een droomjob: het proeven van bier. Enige ervaring is niet vereist, wel worden vooral vrouwen gezocht. "Vrouwen zijn gewoon beter om een geur of smaak te detecteren", vertelt brouwer Tim Williams. "Hun ruik- en smaakzin is sterker dan bij mannen. Anders dan bij wijn, moeten bierproevers doorslikken. De bittere karakteristieken kan men immers beter detecteren achteraan de keel".
Chemicaliën De laatste jaren verschijnen er meer vrouwelijke bierproevers. Brouwerijen als Carslberg of SABMiller, werken voornamelijk met vrouwen. Zij proeven bepaalde chemicaliën in bier beter dan mannen. Ongewenste ingrediënten als methyl, butene en thiol, die in het brouwproces kunnen opduiken, worden door vrouwen sneller herkend. Ook onderscheiden zij makkelijker en beter de verschillende smaakstadia.
Controle Bierproevers zijn een belangrijke schakel in het brouwproces. Zij controleren dagelijks of het geproduceerde bier goed is en helpen brouwers bij het bepalen van de houdbaarheidsdatum of bij de introductie van een nieuw bier.
Als alle Belgen één dag per week geen vlees zouden eten, betekent dat volgens een studie van 'Meat The Truth' een vermindering van 1,8 miljoen ton broeikasgassen. Dat is hetzelfde effect als wanneer we alle gloeilampen in ons land zouden vervangen door spaarlampen. Toch blijft voor velen één vegetarische dag per week een grote stap. "Geen vlees eten, dat is tegen mijn natuur." Maar is vlees eten wel echt een gewoonte zo oud als de mensheid?
Men zegt vaak dat mensen altijd al dieren gegeten hebben, alsof dit een reden is om dit te blijven doen. Volgens deze logica zouden we ook niet moeten proberen voorkomen dat mensen andere mensen doden, aangezien dit ook gedaan wordt sinds mensenheugenis
Isaac Bashevis Singer (Nobelprijs Literatuur 1978) ****
Niets kan onze gezondheid en het voortbestaan van het leven op aarde zoveel helpen als de evolutie naar een vegetarische levenswijze
Albert Einstein ******
Laat je niet in de war brengen wanneer je als vegetariër door je huisgenoten aangevallen, veroordeeld en bespot wordt. Als het eten van vlees een onverschillige zaak was, dan zouden vleeseters het vegetarisme niet aanvallen. Zij worden boos omdat zij zich al van hun schuld bewust zijn, maar nog niet de kracht hebben zich ervan vrij te maken
Leo Tolstoj (Russische auteur) ***************
Het is al jaren een levendige discussie onder wetenschappers. Als onze voorouders carnivoren waren, waar zijn dan onze jagerskenmerken? Ons darmstelsel en onze tanden verschillen van die van roofdieren, we hebben geen klauwen en onze reukzin is niet ontwikkeld. Sommige wetenschappers opperen dat onze voorouders grotendeels vegetarisch leefden. Zij zien bewijs in het feit dat onze naaste verwanten de chimpansees nauwelijks vlees eten.
Maar het mysterie wat onze voorouders aten, mag eigenlijk van geen belang zijn voor onze voedingskeuzes. De hamvraag is simpel: kunnen wij gezond leven zonder vlees? Of bevat vlees toch essentiële voedingsstoffen in die we elders niet vinden?
Evenwicht Een vegetarisch voedingspatroon is niet per se gezonder dan een traditioneel. Dat is het alleen als het verstandig, gebalanceerd en evenwichtig is. Er is een wereld van verschil tussen een vegetariër die leeft van chocolademuffins en vierkazenpizza's of één die bonen en granen in zijn dieet plaatst. Iemand die van de ene dag op de andere vlees schrapt uit zijn dieet, zal essentiële voedingsstoffen missen zoals eiwitten, ijzer en vitamine B12.
Niet compleet Bij de overgrote meerderheid van de Belgen bestaat een maaltijd uit groenten met aardappelen, rijst of pasta en vlees of vis. Neem het vlees of de vis weg en het bord zal voor velen niet compleet lijken. Bovendien kan het zijn dat sommigen zich na een maaltijd van groenten en aardappelen niet voldaan voelen. Dat is de reden waarom vleesvervangers een goede en gemakkelijke oplossing zijn voor mensen die besluiten om één dag in de week geen vlees te eten of voor beginnende vegetariërs. Later ga ik dieper in op deze (evenwel niet onschuldige) vleesvervangers(.zie blog op data van 7 april 2011)
Eiwitten Het hoofdbestanddeel van de meeste vleesvervangers zijn eiwitten. Maar zijn proteïnen wel een reden om je vlees te vervangen? Verschillende recente studies tonen aan we tegenwoordig vaak te veel eiwitten binnen krijgen. Naast vleesvervangers zijn ook peulvruchten (bonen, erwten, linzen), noten, zaden, granen (volle granen, graankiemen, volkorenmeel) en veel groenten een bron van eiwitten.
IJzer Een andere essentiële stof die in vlees zit, is ijzer. Dat mineraal speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Het zorgt er in de eerste plaats voor dat de rode bloedcellen zuurstof vanuit onze longen tot in elke lichaamscel kunnen brengen. Als je te weinig ijzer binnenkrijgt, voel je je futloos en ben je sneller moe. Je ziet vaak bleek, hebt soms hoofdpijn en bent duizelig.
IJzer komt in de voeding voor in twee vormen. De ene vorm komt voor in vlees en vis en wordt door ons lichaam goed opgenomen. De andere vorm is aanwezig in groenten, fruit en graanproducten en wordt minder goed opgenomen. Spinazie bevat bijvoorbeeld zeer veel ijzer, maar er wordt veel minder van opgenomen dan wanneer we vlees eten.
Vitamine C bevordert de opname van ijzer. Daarom wordt aan vegetariërs aangeraden om bij elke maaltijd vitamine C te eten, drinken of nemen. Op die manier kunnen zij hun ijzer wel halen uit bladgroenten, noten, peulvruchten, volkoren graanproducten, gedroogde vruchten, bonen of verrijkte ontbijtgranen. Ze kunnen ook ijzersupplementen nemen, maar dat moet altijd gebeuren op aanraden van een arts. Een teveel aan ijzer is giftig.
Vitamine B12 Vitamine B12 zorgt ervoor dat onze spieren sterk blijven. Een tekort eraan veroorzaakt vermoeidheid en schade aan het zenuwstelsel. Vegetariërs kunnen voldoende B12 halen uit zuivelproducten, volkoren graanproducten, noten en zaden (vooral pompoenpitten), peulvruchten, wortels, donkergroene bladgroenten en biergist. B12 kan ook als supplement genomen worden.
Cholesterol Vlees bevat niet alleen essentiële voedingsstoffen, maar ook enkele minder wenselijke elementen zoals verzadigde vetten, cholesterol en natrium. Die stoffen worden bij voorkeur niet vervangen, of toch niet in dezelfde hoeveelheden.
Halloumi is een Cypriotische kaas. De kaas is vooral bekend door de goede bak en gril eigenschappen. De kaas smelt niet zo snel in de pan en krijgt een mooi bruin korstje. Uiterlijk/structuur: De kaas ziet eruit als een witte verse kaas in een blokvorm. Het uiterlijk is te vergelijken met dat van Fetakaas. De structuur van de kaas ligt tussen fetakaas en mozzarella in. De kaas heeft het elastische van mozzarella maar het stevige van fetakaas, maar dan veel minder brokkelig. De kaas is vaak vacuüm verpakt waarbij soms wat munt in de verpakking wordt gedaan. Dit is deels voor de smaak maar werkt ook anti bacterieel.
Ingrediënten:
De kaas wordt traditioneel gemaakt van een mengsel van geiten- en schapenmelk maar soms ook spijtig van koeienmelk. Vooral industrieel geproduceerde halloumi bevat meer koeienmelk dan geiten- en schapenmelk. Dit verlaagt de kosten voor het produceren van deze kaas, wat deels wel ten kosten gaat van de specifieke smaak en textuur.Dus goed uitkijken dat je verse halloumi kaas kunt kopen. Waar in de gespecialiseerde kaaswinkels en in sommige Delhaize winkels meestal te vinden afdeling veggie. Hoe erkent men nu de verse kaas, de kleur moet alleszins wit zijn anders meer geelachtig is met koeienmelk en verliest 50% zijn smaak.Kleur wit en best aankopen in de betere kaaswinkels.
Smaak:
Halloumi is een romige kaas die wat rubberachtig aanvoelt. Ongebakken lijkt de kaas een beetje op taaie fetakaas, maar gebakken of gegrild krijgt de kaas een heerlijk krokant korstje, terwijl hij van binnen lekker zacht en iets taai blijft. Halloumi is een stuk minder zout dan fetakaas. Maar wel goed gekruid.
*De smaak van halloumi hangt sterk samen met de kwaliteit. Net zoals de ene mozzarella totaal niet te vergelijken is met de andere. Zo heeft een mozzarella van 79 cent totaal geen smaak vergeleken met een goede buffel mozzarella van de kaaswinkel. Dit geldt ook voor halloumi, dus zorg dat je een goede verse halloumi te pakken krijgt
Gebruik:
De kaas wordt meestal gebakken of gegrild en kan voor veel verschillende soorten gerechten gebruikt worden, van salade tot broodje pita, van BBQ spies tot in combinatie met watermeloen of varkensvlees. Erg veelzijdig dus. Smakelijk , Fjak@.
Glimlach je voortdurend en vind je jezelf plots veel aantrekkelijker dan een paar weken geleden? Dan is dat wellicht te wijten aan de lente. Het seizoen verandert immers onze hormoonhuishouding en wakkert onze seksuele appetijt aan. Wij leggen je uit wat er precies gebeurt.
Geprogrammeerd brein
Mannen en vrouwen zijn anders, daar is zelfs het kleinste kind zich van bewust. Veel van die verschillen zitten in hun hersenen. De schrijver van The Male Brain, Louann Brizendine, legt uit dat mannen of ze het nu willen of niet geprogrammeerd zijn om naar vrouwen te kijken. Dat komt omdat ze steeds op zoek zijn naar een vruchtbare partner. In de lente zijn veel dames schaarser gekleed waardoor de mannelijke opwinding een absoluut hoogtepunt bereikt. Merk je op dat je vriend naar een toevallige passante gluurt? Begin dan niet te panikeren maar geef de natuur de schuld. Gemakkelijk, toch?
Natuurlijke drang Warme temperaturen zorgen er ook voor dat we meer fysieke inspanningen willen leveren. Combineer sporten met een blootstelling aan zonnestralen en je zal merken dat je humeur verbetert. Dit komt door de toename van vitamine D, een vlottere bloedcirculatie en een stijging van het endorfinegehalte, hormonen die een gelukkig gevoel creëren. Indien je partner op een zonnige dag besluit om een mountainbike te kopen, een dure loopuitrusting aan te schaffen of voorstelt om te vrijen in een maïsveld, hoef je zijn gedrag dus niet te associëren met een (vroegtijdige) midlifecrisis.
Meer daglicht In de lente schakelen we over naar zomertijd en worden de dagen terug langer. Ons brein reageert op die verhoogde hoeveelheid daglicht. Van zodra de zon meer schijnt, krijgt het lichaam een signaal om minder melatonine (slaaphormoon) aan te maken. Hierdoor worden we vrolijker, blijven we minder lang in bed liggen en krijgen we meer zin om te vrijen.
Vanavond niet schat Het klopt dat mannen in de lente (nog) meer aan seks denken. Meer nog: in dit seizoen zijn ze het vruchtbaarst. Ironisch genoeg komt er van vrijen niet veel in huis, zo blijkt uit een studie aan de universiteit van Texas waarvoor geliefden een seksdagboek moesten bijhouden. Vooral in de herfst piekt de seksfrequentie. Daarnaast hebben wetenschappers ook ontdekt dat aprilse grillen voor problemen in de slaapkamer kunnen zorgen. Door het miezerige weer krijgen velen last van migraine, waardoor hoofdpijn toeneemt en de zin in een passioneele vrijsessie vermindert.
Relatiebreuk Veel koppels besluiten om in de lente uit elkaar te gaan. Dat blijkt uit een recente studie van de Britse schrijver en journalist David McCandless. Aan de hand van 10.000 Facebookstatussen stelde hij een grafiek samen die populaire dumpmomenten weergeeft. De conclusie? Tijdens de 'spring break' willen de meesten hun vrijgezellenleven hervatten. Het mooie weer zorgt dat mensen socialer worden, met alle gevolgen van dien.
Wij zijn de elfde coolste nationaliteit ter wereld ????
Wij zijn de elfde coolste nationaliteit ter wereld
Quoi?! Jawel, CNN vindt ons Belgen blijkbaar heel cool! In hun ranking van de twaalf hipste nationaliteiten zetten de Amerikanen ons op de elfde plaats, net voor Turkije. Winnaars zijn de Brazilianen, en daar valt zeker iets voor te zeggen. Opvallend én voor heel wat Vlamingen zeer terecht: de Hollanders staan NIET in het lijstje.
Het is een opsteker van formaat, voor ons kleine Belgen. De politici in ons land modderen maar wat aan, zodanig zelfs dat een scheiding niet eens meer tot de taboesfeer behoort. Daar krijgen we wereldwijd geen goede punten voor, tenzij van de hebberige speculanten. We werden ook zwaar getroffen door de pedofilieschandalen, al lijkt dat toch meer een vreselijke smet op het kerkelijke blazoen dan op het landelijke.
Bier en chocolade CNN vermeldt het alleszins: "Oké, het is klein en vochtig en het heeft een grimmige reputatie als thuishaven voor bureaucraten van de Europese Unie en voor seksdelinquenten", luidt het. "Maar een natie die bier, chocolade en vinkensteken tot kunst weet te verheffen, die kan niet helemaal slecht zijn."
Tennis en muziek En de politieke impasse dan? Ook die lijkt in ons voordeel te spelen in de ogen van de Amerikaanse nieuwszender: "In de meeste landen zou dat tot anarchie leiden, tot plunderingen en tot piraterij. Maar de Belgen springen er nonchalant mee om." We voegen er zelf met plezier onze tennismeisjes en onze muziekscène aan toe.
Haiku Herman Verder vindt CNN dat de grijsharige en in grijze kostuums gehesen Herman Van Rompuy een fantastische naam heeft. En ook zijn bijnaam valt in de gratie: 'Haiku Herman'.
Baarden en cowboylaarzen zijn echte' passion killer'.
Baarden en cowboylaarzen zijn echte 'passion killer'
Een (volle) baard en een snor: dat is een gegarandeerde passion killer voor de meeste vrouwen.
Gepiercete oren, haren die over kale plekken worden gekamd en cowboylaarzen scoren ook slecht bij de vrouwen. Eén op tien walgt van behaarde borstkassen en tatoeages.
Wat mannen haten Bij mannen staan tatoeages bovenaan op de lijst van afknappers: een op drie zou een relatie afbreken als de vrouw in kwestie een tatoeage blijkt te hebben. De harembroek vinden mannen ook maar niks, net als gezichtspiercings (25 procent). Ook kauwgom en te veel make-up kunnen mannen zijn bekoren.
Wat willen we? Wat willen mannen dan wel? Vrouwelijkheid, zelfverzekerdheid, energie en dat vrouwen openstaan voor een uitdaging. Vrouwen kiezen voor zelfzekere, gulle en niet té controlerende mannen. Dat laatste blijkt vooral belangrijk voor carrièrevrouwen, zo blijkt uit de bevraging door de datingsite Gorgeous Networks.
De beste manier om te voorkomen dat ouderen depressief worden, is hen te introduceren in de wereld van tai chi. Meer kans Een keer per week een reeks oefeningen, gebaseerd op de eeuwenoude Chinese gevechtssport tai chi, uitvoeren kan een depressie verlichten, energieniveaus verhogen en zelfs je geheugen verbeteren, dat blijkt uit een recente studie. Zestigplussers, zeker degenen die in verzorgingstehuizen leven, lopen zes keer meer kans op een depressie dan de algemene bevolking. Medicatie kan slechts een derde van de patiënten helpen, aldus psychiaters.
Maar een wekelijkse sessie bewegingen gebaseerd op een afgezwakte westerse versie van deze gevechtssport gedurende tien weken kan een duidelijk verschil maken. De resultaten van het onderzoek tonen een duidelijke daling in de symptomen van depressiviteit. Professor Helen Lavretsky: "Dit is de eerste studie die de voordelen van tai chi bewijst op vlak van depressie."
Ontrafel de mysteries van Stieg Larsson in Stockholm
Ontrafel de mysteries van Stieg Larsson in Stockholm
De hoofdstad van Zweden maakt zich op om heel wat liefhebbers van de boeken van Stieg Larsson te verwelkomen. Stockholm is dan ook jarenlang een grote inspiratiebron geweest voor de auteur die postuum succes kreeg. Bezoek Stockholm en treed in de voetsporen van Larssons personages.
Ook al heb je de trilogie van Stieg Larsson misschien niet gelezen, toch zal het fenomenale succes van deze auteur niet aan je voorbij gegaan zijn. De populaire 'Millennium' boekenreeks is in vele landen in de top van de verkoopcijfers terug te vinden en twee verhalen zijn al verfilmd.
Geen 'tourist traps' De misdaadromans van Stieg Larsson, die in 2004 plots op vijftigjarige leeftijd overleed, spelen zich allemaal af in Stockholm. Boekenworm of niet, deze stad bekijken door de ogen van de schrijver en diens personages is een must. Je zal zo de ware ziel van Stockholm ontdekken, ver weg van de 'tourist traps'.
Södermalm De dragende personages van de Millenniumreeks zijn journalist Mikael Blomkvist en computerhacker Lisbeth Salander. Stieg Larsson situeerde hun leefwereld niet toevallig in het prachtige stadsdeel Södermalm, waar hij zelf woonde. De eclectische buurt vol cafés, bars en restaurants vat de levensstijl van Larsson en zijn personages perfect samen.
Beter dan een reisgids Voor de auteur nog maar een letter op papier zette, verkende hij de straten van Södermalm om geschikte locaties te vinden voor zijn verhalen. De boeken van Larsson zijn op die manier haast betrouwbaarder dan reisgidsen. Je kan exact de route volgen die Lisbeth Salander aflegde van de synagoge naar de kerk. De schrijver heeft nooit zijn eigen woonplaats in Södermalm onthuld, net zoals ook zijn begraafplaats niet gekend is. Die adressen kan je dus niet bezoeken maar de volgende locaties uit de trilogie geven wel hun geheimen prijs:
Mellqvist coffee bar, Hornsgatan 78 In dit koffiehuis tokkelde Larsson vaak op zijn laptop. De personages uit zijn boeken ontmoeten elkaar hier vaak.
Kvarnen, Tjärhovsgatan 4 Kvarnen is een zeer gekend restaurant waar je traditionele Zweedse schotels met rendier kan eten. Het komt meermaals voor in de trilogie.
7-Eleven, Götgatan 25 Hier komt het personage Lisbeth Salander zich telkens volproppen met 'junkfood'.
Mosebacke Square In het tweede boek van de trilogie, 'De vrouw die met vuur speelde', wandelt computerhacker Salander over dit plein dat gekend is omwille van het nachtleven en het theater uit de 19de eeuw (Södra Teatren). De Mosebacke Square bevindt zich vlakbij Fiskargatan waar Salander een appartement heeft.
Kerk en synagoge De synagoge in de straat met als naam St Paulsgatan is de plaats waar het Joodse personage Bublanski vaak komt bidden. Maar wanneer hij wil nadenken, wendt hij zich tot de kerk vlakbij zijn huis in de Folkungagatan.
Praktisch De Zweedse toeristische dienst heeft een Stieg Larsson wandeling uitgestippeld van anderhalf uur. Elk weekend worden liefhebbers door een Engelstalige gids rondgeleid in het Stockholm van de misdaadauteur.
Een Italiaanse vrouw heeft na anderhalve maand huwelijk al een echtscheiding aangevraagd, omdat haar man zijn moeder had meegenomen op huwelijksreis. Dit meldden Italiaanse media woensdag.
Na de bruiloft half december vorig jaar zou het stel naar Parijs op huwelijksreis vertrekken. Tot haar grote verbazing trof de vrouw op de luchthaven echter niet enkel haar echtgenoot, maar ook haar schoonmoeder aan. Haar man verklaarde dat hij zijn moeder niet alleen kon laten, omdat zij ziek was.
Alsof dat nog niet genoeg was, bleef de schoonmoeder ook tijdens de kerstvakantie bij het koppel. De pasgetrouwde vrouw zag zich gedwongen om dan maar de scheiding aan te vragen. Volgens haar advocaten staat de 'overdreven emotionele band' tussen de man en zijn moeder een 'gezonde echtelijke verbinding' in de weg.
Ooievaar Kobe, met zijn zendertje de hoofdrolspeler in het project 'Ooievaars zonder Grenzen', is sinds gisteravond terug op zijn nestplaats in Dierenpark Planckendael. De komst van Kobe is volgens Natuurpunt de voorbode van de ooievaarstrek.
De voorbije jaren bereikte Kobe zijn nest tussen 9 en 22 februari. De ooievaar is de enige van 25 ooievaars die ooit een satellietzendertje meekregen. ARGOS-satellieten vangen zijn plaatsbepaling op via het dopplereffect.
"Op 11 januari voelde Kobe de eerste trekkriebels," zegt Wim Van den Bossche van Natuurpunt. "Kobe verliet zijn overwinteringsgebied nabij Madrid en verbleef tot met 4 februari in de noordelijke Spaanse provincie Aragon." Sindsdien vloog Kobe, met slechts één rustdag onderbreking, tot in het noordoosten van Compiègne. Gisteren volgden de laatste 186 kilometer tot in Mechelen.
Nesttrouw "Mannetjesooievaars keren vroeger terug dan vrouwtjes om hun nest te claimen of te herstellen. Als het vrouwtjesdier op tijd terugkeert, vormen de twee opnieuw een paar. Gebeurt dat niet, dan wordt een ander vrouwtje gezocht. Ooievaars zijn nesttrouw, niet partnertrouw."
Vorig jaar broedden in Vlaanderen 74 ooievaarsparen, de meeste in Planckendael (43) en het Zwin (22), maar ook in Deinze, Daknam en Berlare en het Vlaams-Brabantse Hofstade. "Die afzonderlijke paartjes of kleine groepjes zijn interessant omdat ze meer jongen grootbrengen. Dat komt omdat er geen concurrentie heerst en meer voedsel beschikbaar is." In dat kader plaats het Regionaal Landschap Schelde-Durme morgen een nestpaal in Tielrode. (belga/sam)
Als je aankomt in een nieuwe stad, is het altijd aan te raden om je bestemming met het plaatselijke openbaar vervoer te leren kennen. Zo ontdek je meteen leuke plekjes waar je achteraf kan naar terugkeren en bovendien is het helemaal niet duur. Neem dus de tram en ontdek de stad zoals de bewoners haar kennen. Volgens National Geographic zijn dit de mooiste tramlijnen ter wereld. Stap op en laat je rijden.
Lissabon
Toronto
Berlijn
San Francisco
Amsterdam
Boedapest
Hongkong
1. Lijn 28 in Lissabon, Portugal Er is geen betere manier om een eerste indruk van Lissabon op te doen dan een ritje te maken met de ouderwetse houten tram op lijn 28. Vanaf het centrum klimt de tram door smalle straatjes de steile hellingen op van de wijken Bairro Alto, Baixa en Alfama. De antieke trammetjes moeten zich soms door nauwe bochten wringen en lopen soms vast in het verkeer maar dat is net de charme. De rit duurt ongeveer veertig minuten van het begin- naar het eindpunt.
2. 501 Queen Streetcar in Toronto, Canada De trams van Toronto zijn de goedkoopste en waarschijnlijk ook de beste manier om de stad te zien. Meer bepaald een ritje op lijn 501 is meer dan de moeite waard. Het is trouwens een van de langste trambanen van Noord-Amerika. Het beginpunt is aan de boulevard Lakeshore, vanwaar de rijtuigen zich een weg banen door de drukke binnenstad om bij het meer te eindigen. 's Avonds rijdt de tram over dezelfde lijn maar dan draagt hij nummer 301.
3. Tram 68 in Berlijn, Duitsland De meeste trams in Berlijn rijden enkel door het oostelijk deel van de stad omdat in de jaren zestig van de vorige eeuw het tramnet van West-Berlijn werd afgesloten. Er zijn er dus nu maar twee die ook in het westelijk deel komen. Tram 68 rijdt van station Köpenich naar Alt-Schmöckwitz, een schilderachtig dorpje aan de rand van de stad.
4. Tram 96 in Melbourne, Australië In de Australische stad Melbourne rijden zowel moderne als antieke trams. Ze verbinden het centrum met de voorsteden. Tram 96 rijdt door de drie drukste wijken van de stad: de kunstenaarsburt Fitzroy, het zakendistrict en de populaire wijk St. Kilda aan het strand. De rit van Fitzroy naar St. Kilda duurt een half uur.
5. Streetcar F in San Francisco, VS De populaire streetcar in San Francisco is een zeer authentiek en charmant vervoermiddel. De rijtuigen komen van over de hele wereld. Er zijn zelfs trams bij uit Milaan.
6. Lijn 2 in Amsterdam, Nederland De tram is de voornaamste bron van openbaar vervoer in het stadscentrum. Lijn 2 passeert langs de voornaamste toeristische attracties zoals het Paleis op de Dam, het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Vondelpark.
7. George Benson Waterfront Streetcar, Seattle, VS Deze tram rijdt van Broad street langs de kaden van Elliot Bay naar het internationale district. De prachtige rijtuigen komen helemaal uit Melbourne (Australië) en zijn uitgevoerd in mahonie en wit essenhout.
8. Lijn 2 in Boedapest, Hongarije Aan de ene kant van de stad (in Pest) volgt lijn 2 de bocht van de Donau. Als je het parlementsgebouw van dichtbij wil zien, moet je zeker deze tram nemen. Hij biedt ook een goed zicht op het kasteel van Boeda aan de andere kant van de rivier.
9. St. Charles Streetcar Tour in New Orleans, VS Deze lijn is weer in gebruik na de verwoestingen die orkaan Katrina heeft aangericht. De tram rijdt door het business district, de wijk Gaden, de bovenstad en de beroemde Franse wijk. De rit van het begin- naar het eindpunt duurt ongeveer 45 minuten.
10. Trams in Hongkong, China De trams in Hongkong zijn allemaal dubbeldekkers. De langste rit van één uur en twintig minuten gaat van Shau Kei Wan naar Kennedy Town met een overstap op Western Market. Er zijn talloze haltes. In de trams op de lijnen 28 en 128 zijn open balkons van waaruit je de stad heel goed kan bekijken. (kve)
Wanneer je zes minuten leest, daalt je niveau van stress met 68 procent, tonen Britse onderzoekers aan.
De onderzoekers maten het niveau van stress en de hartslag van mensen tijdens verschillende activiteiten. Daaruit blijkt dat door te lezen het stressniveau met 68 procent doet dalen, bij muziek beluisteren is dat 61 procent, door thee te drinken zakt dit met 54 procent en door een wandeling met 42 procent. Een minder verrassend resultaat is dat gamen niet helpt rustig te worden, het niveau van stress daalt hierdoor wel met 21 procent, maar je hartslag blijft even hoog, meldt gezondheidsnet.be.
Het feit dat je je moet concentreren tijdens het lezen, zouden je hart en spieren helpen te ontspannen, waardoor je over het algemeen rustig wordt. (ep) Bron : HLN
Dit najaar is Parijs een literair hotel rijker. Het Pavillon des Lettres opent de deuren voor citytrippers met een voorliefde voor boeken. De 26 kamers vertegenwoordigen elk een letter van het alfabet van Andersen (Hans Christian) tot Zola. Bovendien zijn literaire fragmenten van de auteurs op de muren van de kamers aangebracht.
iPad Citytrippers worden met handige en hippe snufjes aangemoedigd om meteen in de boeken te duiken. Zo beschikt iedere kamer over een iPad met daarop talrijke bestsellers.
Uiteraard mag je tussen al dat lezen door niet vergeten om de lichtstad te bezoeken. Het boetiekhotel ligt daarvoor ideaal in het achtste arrondissement nabij de Champs-Elysées. Voor het literaire kunst- en vliegwerk betaal je wel een stevige prijs, namelijk 300 euro voor een kamer. (kve info LHN)