Zingen over het leven
Over het levenslied in Nederland en India
Het levenslied is niet alleen populair in Nederland. Ook in andere culturen neemt het levenslied een belangrijke rol in.
Liedjes over het leven zijn populairder dan ooit. Zangers als Jan Smit, Thomas Berge, Frans Bauer en Wolter Kroes trekken avond na avond volle zalen, en zijn in trek bij een breed publiek. Dit komt omdat het over emoties en gebeurtenissen gaat die iedereen kent. De muziek raakt je, je voelt de muziek in je buik. Rondom de dood van André Hazes liet het Nederlands publiek dan ook de tranen rijkelijk vloeien. Het afscheid van de Amsterdamse volkzanger raakte ook de mensen die geen fan van zijn muziek waren.
Uit het hokje Tegenwoordig willen zangers van het levenslied niet meer in het hokje ‘levenslied’ worden geduwd. Liever spreken ze van Nederlandstalige muziek. Niet alleen de naam is veranderd, ook het imago van deze muziek is de laatste jaren sterk veranderd. Frans Bauer en Jan Smit beheersen de Nederlandse hitlijsten en bereiken niet meer uitsluitend een volwassen publiek.
Levenslied in India Niet alleen in Nederland wordt muziek over het leven gemaakt. Een ander goed voorbeeld van dit genre vinden we in India, waar de Bollywoodmuziek razend populair is. Bollywoodmuziek komt uit Indiase films, Bollywoodfilms genoemd. (een samentrekking van Hollywood en Bombay, de voormalige naam van Mumbai). Bollywoodfilms zijn het best te vergelijken met de musical: in elke Bollywoodfilm zit minstens een nummer met zang en dans, en sommige films bestaan volledig uit songs. De liedjes uit deze films worden filmi muziek genoemd. De meeste acteurs zingen deze liedjes niet zelf, maar playbacken deze. Playback is tot een kunst verheven.
Liefde De teksten van muziek uit Bollywoodfilms gaan, net als bij het Nederlandse levenslied, vaak over de liefde. Een fragment van een lied uit de film Hero (1983, beroemde tekstschrijver Anand Bakshi):
We zijn slechts een dag of twee gescheiden Hoe ga ik dit jarenlang volhouden? De dood komt niet, maar waarom komen de herinneringen aan jou wel? O, dit lange gescheiden zijn!
Bollywood muziek leeft onder Hindoestaanse jongeren in Nederland. Verschillende bandjes treden wekelijks op met de liedjes uit de Bollywood films. Deze bandjes zingen in het Hindi, een taal die veel Hindoestaanse jongeren wel begrijpen maar zelf niet spreken.
|