Gentechnologie
Knippen en plakken in DNA
Genetische modificatie is een moderne techniek waarmee het mogelijk is om de erfelijke eigenschappen van levende organismen, zoals planten, dieren of mensen te veranderen.
In de praktijk is het niet mogelijk om planten met bacteriën te kruisen, en kunnen koeien niet met varkens worden gekruist. Met genetische modificatie kan dat wel, maar beperkt. Dit komt omdat niet alle genen tussen de soorten worden uitgewisseld, maar slechts één of enkele genen.
Landbouw
Genetische modificatie wordt al veel toegepast. In de landbouw wordt het bijvoorbeeld gebruikt om plagen te bestrijden of om nieuwe landbouwgewassen te kunnen ontwikkelen. Je kunt denken aan langer houdbare groentensoorten of sinaasappels zonder pitjes. En wat denk je van bloemen? Door middel van genetische modificatie kunnen allerlei nieuwe bloemkleuren samengesteld worden. Maar het wordt ook gebruikt om koeien meer melk te laten geven of varkens sneller te laten groeien.
Geneeskunde
Tijdens medisch onderzoek is het vooral interessant om te kijken naar genen die verantwoordelijk zijn voor erfelijke ziekten of aandoeningen. Je noemt dat 'genetische diagnostiek'. Een stap verder is de reparatie van deze aandoeningen in het DNA. Dat kan op twee manieren: eenmalig, in de defecte cellen van bijvoorbeeld een orgaan, of in cellen die betrokken zijn bij de voortplanting, zodat de verandering in de genen overerfbaar wordt. Ook wordt er in het medisch onderzoek veel gebruik gemaakt van genetisch gemodificeerde proefdieren, bijvoorbeeld voor het onderzoeken van AIDS en kanker. Er worden zelfs genetisch gemodificeerde dieren (varkens) gekweekt, die kunnen dienen als orgaandonor voor mensen.
Voedsel
Ook ons eten komt er niet onder uit. Enzymen zorgen ervoor dat brood mooi luchtig en minder snel oud wordt. Maar het kan ook gebruikt worden om fruitsappen helderder te maken. Of om vetzuren uit babymelk te halen.
Kritiek
Op dit moment is er nog veel kritiek op genetische modificatie. Het meest gehoorde argument is dat mensen op deze manier de wereld veranderen, terwijl dat niet hun taak zou zijn. Bierbrouwerijen en kaasproducenten zouden bijvoorbeeld efficiënter kunnen werken als ze gebruik zouden maken van gemodificeerde enzymen. Maar vanwege de maatschappelijke verwerping doen ze het niet.
EKO
In de supermarkt kun je er toch bijna niet meer onder uit. Voor erg veel producten is gebruik gemaakt van genetische modificatie. Maar dat is vaak niet erg goed aangegeven. Wil je zeker weten dat je een ‘natuurlijk’ product koopt? Dan kun je voor het EKO-merk kiezen.
|