Jihad: heilige oorlog
Met of zonder wapens?
De Kaäba in Mekka
Het woord jihad betekent 'heilige oorlog'. Vaak wordt daarom gedacht dat moslims uit zijn op een gewapende strijd. Dat is beslist niet waar. Het is zelfs zo dat moslims het geloof van joden en christenen erkennen.
De 'heilige oorlog' is juist vooral gericht tegen de moslims zelf. Wie als goed moslim wil leven, moet zich aan plichten houden en dat is niet gemakkelijk (vasten, bidden, zorg voor de armen, enz.). Ze proberen hun eigen fouten te voorkomen, zoals: oneerlijkheid, boosheid en geweld.
Gewapende strijd
Vroeger was de jihad wel een gewapende strijd. Maar die strijd kenden de christenen ook. Denk maar aan de kruistochten tussen het jaar 1000 - 1250. Ook de joden kennen zo'n gewapende 'heilige' strijd. Je kunt daarover in de bijbel lezen. Vooral in het bijbelboek Jozua en Rechters kun je lezen, hoe de Israëlieten het land Kanaän veroverden en de vijand verjoegen.
Tegenwoordig zien zowel moslims als christenen als joden zich als schepselen van God. Zij vinden dat je voor al Gods scheppingen moet zorgen en respect hebben.
Moslimfundamentalisten
Toch zijn er moslims die wel een wapende jihad voeren. Dit zijn de moslimfundamentalisten. Deze mensen volgen hun geloof op een radicale manier. Zij nemen alles letterlijk hoe het in de koran staat en schrikken niet terug om geweld te gebruiken. Denk maar aan de Taliban. Zij zijn de baas in Afghanistan en besturen het land strict volgens de koran. Vrouwen mogen bijvoorbeeld niet zonder boerka (een allesbedekkende hoofddoek) over straat. In andere moslimlanden zijn ze veel minder streng. Fundamentalisten heb je in allerlei godsdiensten. Gelukkig zijn het er niet zo veel.
|