Heb jij ook een ellenlange to do lijst? Dan rush je waarschijnlijk door je dag.
Hoe sneller je alles doet, hoe meer je gedaan krijgt. En hoe meer je multi-tasked, hoe meer je kan afvinken. En ik kan er nog eentje aan toevoegen: hoe sneller je van een taakje naar het ander gaat, hoe beter.
Maar is dat wel echt zo? Krijgen we meer gedaan als we alles snel, snel, snel doen en ons haasten van het een naar het ander.
Niet noodzakelijk. Het kan je misschien verbazen maar als je meer productief (en gelukkiger) wil zijn, is het niet slecht om te vertragen.
Tip voor vandaag Dus in plaats van te lichaam en je gedachten te rushen, doe alles vandaag alles eens super traag en besteed aandacht aan wat je doet, zonder je gedachten al naar je volgende taakje te richten.
Geniet van de geur van je shampoo. Voel hoe je kleren aanvoelen tegen je huid als je ze aantrekt. Riek de heerlijke geur van koffie nog voor je een slokje neemt. Hoor het geluid dat de deur als je hem opendoet. Zie nieuwe dingen terwijl je veel trager rijdt Neem tussen twee taakjes, even een paar seconden rust.
En ik ben ervan overtuigd dat je evenveel gedaan krijgt, maar met een veel beter gevoel!
Voordelen om alles traag te doen
Je bent meer gefocused. Als je het rustiger aan doet, verbeter je de kwaliteit van je werk. Langzaam iets doen, betekent ook dat je niet zo snel moe wordt. Je hersenen houden niet van multitasken. Je bent minder efficiënt en het verlaagt je IQ en volgens onderzoekers van de Universiteit van Sussex brengt het schade toe aan je brein. Als je je gedachten en je lichaam toelaat om ‘trager’ te zijn, zal je de dingen duidelijker zien en betere beslissingen maken. Je bent veel minder gestresseerd. Ook al heb je nog heel veel taken die op je wachten, je voelt je meer ‘in control’ en dat op zich vermindert je stress. Je bent meer bewust (mindful) van alles wat je doet en van alles om je heen. Alles krijgt meer kleur. Je zal langer leven, want als je alles snel wil doen, zorgen de stress hormonen ervoor dat je cellen sneller verouderen.
In Frankrijk en België is het traditie om op 1 mei meiklokjes te kopen voor iemand die je graag ziet. En die meiklokjes zijn bloemetjes met een verhaal!
Ze hebben tientallen benamingen Hoe noem jij deze mooie bloemetjes? De namen ‘Meiklokje’ en ‘Lelietje-van-Dalen’ komen het vaakst voor. Maar de plantjes worden ook wel ‘Meibloem’, ‘Lelietje-der-Dalen’ of ‘Muguet’ genoemd.
In Oost-Vlaanderen spreekt men van ‘Mugeesten’, in Limburg zeggen ze ‘Boslilzje’ en in het Antwerpse hoor je hier en daar ‘Bosselenneke’.
Ze zijn giftig Meiklokjes ruiken heerlijk, maar ze zijn volledig giftig. Je eet ze dus beter niet op. Ook de rode besjes op de plant zijn uiterst giftig. Opletten dus!
Er komt geen olie uit Heb jij thuis wc-verfrisser of poetsproduct met de geur van meiklokjes? Jammer genoeg zitten er geen meiklokjes in die producten. Uit de plant kunnen geen etherische oliën getrokken worden. De geur van meiklokjes kan wel chemisch nagemaakt worden.
De traditie komt uit Frankrijk De traditie van op 1 mei meiklokjes cadeau te doen komt uit Frankrijk. Koning Charles IX kreeg op 1 mei 1561 een boeketje meiklokjes om hem veel geluk en voorspoed te wensen in het komende jaar. Van wie de bloemen kwamen, ontdekte hij nooit. Omdat hij zo blij was met het geschenk schonk hij vanaf toen elke jaar op 1 mei een boeket aan alle dames van zijn hof.
Dit verklaart ook waarom je vandaag in veel kasteeltuinen de plantjes ziet opduiken.
Ze worden gebruikt in medicijnen Ondanks dat de planten giftig zijn, worden de wortels wel gebruikt in de farmaceutische industrie. Ze worden vooral gebruikt in medicijnen voor hartklachten.
Wist je dat honden veel meer kunnen proeven dan katten? Een hond heeft ongeveer 1700 smaakpapillen, een kat heeft er maar 473! Maar toch zijn katten meer gekend voor hun kieskeurigheid, raar hé?
Ik ben Erika, en gebruik soms ook wel de schuilnaam kaatje.
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 13/08/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: pc bloggen enz.kleuren op nummer.