In deze warme zweet-dagen is de prestatiedrang vaak deflatoir en toch... Bij het registreren van onze boeken hebben we het vaak... Eureka. Hier hebben we iets gevonden dat we zouden moeten in onze parate kennis vastklitten. Dat lukt gezien onze gevorderde leeftijd niet altijd meer.. Uit de streek vonden we eerlang een klein boekje met de geschiedenis van Onze Lieve Vrouw van Beveren aan de Ijzer. Het document dateert begin 20ste eeuw - zeg maar van voor de eerste oorlog. De opmerkelijke pentekening vooraan willen we jullie niet onthouden.
We kregen van John Kuijpers de volgende vraag en probeerden een antwoord. Wellicht zijn er onder de geïnteresseerden nog mensen met een ideetje omtrent de vraag. Beste, Zou u mij kunnen vertellen welk voorwerp er op de foto staat. Helaas is het voor mij geheel onbekend.
Poging om te antwoorden. We vermoeden daar het om een tinnen vaatje gaat en dat het dus niets te maken heeft met bv. hosties brengen naar zieken, of een andere handeling die met de eucharistie te maken heeft. We menen dat de cuppa (het recipient) in edel metaal moet zijn. De Heilige olie is meestal in drie vaatjes en daar staat dan ook vaak O.I. (Oleum infirmorum), O.C. (Oleum catechumenorum) en S.C. (Sanctum Chrisma) vraagt in feite ook edeler metaal. Raadpleging van meerdere bronnen laat ons vermoeden dat tin hier ook toegelaten is.
Het enige tegenargument zou hier zijn dat er geen aanduiding O.I., O.C. of S.C. op staat zoals hiervoor vermeld.
Gaat het om een recipiënt waarbij gewijd water of een materie gelinkt met sacramentaliën waarin bepaalde stof wordt verpakt zouden worden bewaard? Vloeistof uit een bedevaartoord, of aarde uit een bedevaartplaats (Palestina zal het niet zijn, cf. het Jerusalemkruis) meegebracht naar huis. Het is hierbij de vraag waarom hier dan geen verwijzing naar die locatie of die heilige is aangebracht. Als iemand hier iets meer over weet dan zijn we uiteraard nieuwsgierig naar de resultaten van de speurtocht. De symbolen: drie nagels en het IHS wijzen in de richting van de Jezuïeten. Er is ook weinig kans dat het om een betrokkenheid met Compostella gaat. We zouden er zeker de Sint Jacobsschelp op zien. Er is wel een verwijzing naar Lyon nl. Collegium Ludgunensis.
Een andere piste zou zijn dat het een urne is. Hier zijn inderdaad voorbeelden van te vinden in tin (gegalvaniseerd).
Het vreemde is dan dat de praktijk van crematie vroeger niet verbonden was met het christelijke geloof. Als dan nog dit zou kunnen dan vragen we ons af waarom men niet de gebruikelijke symbolen heeft g ebruikt. R.I.P. (Requiescat in Pace), Pax of een palmtakje (symbool van de overwinning van Christus op de dood). De IHS (jèsous) wijst toch eerder naar zalving (chrio, gezalfde) Meneer Kuijpers zelf die eindigde bij de huidige uitvaartwinkel en vond een vergelijk in urnen zoals ze door de webwinkel GEDENKteken (urnenverkoop) op internet worden aangeboden. Kortom. We weten het niet. Wie ons kan helpen graag.