We hadden het al lang moeten doen.
Nu worden we er enigszins wat naar gedreven nu we in het prominente boek van de kerk van Sint Bertinus aan herinnerd worden. Inderdaad er zijn restanten de Birgittijnen vermeld in de Sint Bertinuskerk, nl. omwille van het beeldje van Onze Lieve vrouw van Foy dat uit het oude klooster van de Birgitttijnen zou komen (via de paters Recoletten).
Even over Brigidda zelf. De heilige was zeker bekend in de streek. We hebben 27 prentjes in onze verzameling die ernaar wijzen. Ze werd aanroepen als de patroon tegen oogziekten en de bescherming van het hoornvee (Hier hadden ze in de Onze Lieve vrouwe kerk Cornelius voor). Let op! Birgitta van Zweden ((1303–1373) was een Rooms-Katholiek mysticus die wordt vereerd als heilige. Haar feestdag wordt gevierd op 23 juli. In 1999 verhief paus Johannes Paulus II haar samen met Catharina van Siena en Theresia-Benedicta van het Kruis tot co-patrones van Europa. Maar in ons geval gaat het hier wellicht om Sint-Brigida (Bridget van Kildare) (° Faughart 453 - + Kildarte 1 februari 523). Ze is in Ierland de belangrijkste Ierse heilige na Sint Patrick. Heel wat van verhalen over haar, onder andere van de hand van de middeleeuwse monnik-biograaf Cogitosus die het Vita Sanctae Brigidae schreef, zijn een verchristelijking van de verhalen van de Keltische godin Brigit (Brigantia). Via een vroege Brugse verering in West-Vlaanderen ook verspreid. Wiki vermeld Oostnieuwkerke. Wij kennen prentjes in Woesten, Beveren-ijzer, de kapel van Elzendamme (Gesch. Oostvleteren), ....
De Birgittijnen hadden een klooster voor de paters van Sint Sixtus er waren. De leek die meehielp opdat die stichting er zou komen wordt bij G. Vandermarliere in Do's gazette 2011 aangebracht en zou in contact zijn geweest met de pater die sluiting van dat klooster toestond.
Wat de Birgittijnen met Onze Lieve Vrouw van Foy te maken hadden is niet zo duidelijk. Er zijn twee plaatsen waar een Onze Lieve vrouw beeldije van Foy te vinden is nl. bij de zusters beneditinessen en in de Sint Bertinuskerk. De pater recolletten zouden het beeldje van de Brigittijnen overgebracht hebben naar Sint Bertinus.
|