De route voert de fietser afwisselend door bossen en andere natuurgebieden. Ook kleine pittoreske dorpjes zijn in de route opgenomen. Afwisseling troef dus met brede beekdalen, open landschappen en fruitboomgaarden, imposante kastelen en vierkantshoeven, hellingbosjes, holle wegen en poelen.
In Haspengouw vind je een concentratie aan kastelen, monumentale vierkantshoeven en robuuste burchten. Stuk voor stuk juweeltjes, met het imposante Alden Biesen als parel aan de kroon. De Haspengouwse kastelen staan symbool voor een schatrijk verleden.
Hier onder: kasteel van Schoonbeek - moderne kerk van Schoonbeek - kapel van Lutselus - entrée van Waltwilder
Aan fietscafés ontbreekt het evenmin, zelfs voor de fietser die wil blijven overnachten in Limburg is er slaapgelegenheid in overvloed... Onze startplaats is de parking aan hotel "The Oak" in Zutendaal, alwaar we vriendelijk werden ontvangen door de uitbaters Hilde en Paul.
Startplaats: Zutendaal. Afgelegde kilometers: 56 Knooppunten: 64-69-83-101-102-105-106-85-68-67-66-65-62-64 Parcours: golvend. Voor de geoefende fietser.
Foto's: Pedro Info: haspengouw.be & fietsroute.org MEER over ALDEN BIESEN, KLIK op de ingangspoort van het domein.
"Zutendaal, de bosrijkste gemeente in Vlaanderen..." Gefietst door het Maasland & Kempen en Haspengouw... Verpozing bij Hilde en Paul van 'The Oak' bij een heerlijke tas koffie.
Foto: Pedro Meer info over Zutendaal en The Oak, KLIK op de tas koffie Morgen meer over de fietsroute.
Het Land van Waas is het land van Reynaert de Vos. De fietsroutes zijn genoemd naar belangrijke personages of locaties uit dit roemruchte dierenepos. De haan Canteclaer neemt ons mee naar de streek van Stekene en Sinaai. We fietsen ook door het stemmige dorpje Daknam, waar Canteclaer zijn beklag kwam doen bij koning Nobel over de snode daden van de schalkse vos. Een groot deel van de route loopt over een oude spoorwegberm.
"Coppe r.i.p. hier leghet Coppe begraven die Reynaert die vos verbeet (vs 461-463)"
Foto's: Pedro Voor meer foto's over de route KLIK op de foto Info: Fietsroute.org Opschrift: reynaertkringdaknam.be
Fietsen: zigzag langs themaroutes via de knooppunten
Zigzaggend fietsen doorheen de themaroutes via de fietsknooppunten. Met vertrek en aankomst in Gierle centrum rijden we al snel op de ACHTZALIGHEDENROUTE. Aan de Lilse Bergen slaan we rechts af en via de Beerse Heide en brug 6 fietsen we richting Merksplas kolonie. Ter hoogte van de strafinrichting volgen we een tijdje de LANDLOPERSROUTE en de KLEIDAPPERSROUTE.
Via Wortel centrum en Castelré bereiken we het idylisch riviertje de Mark waar we een deel van de "LANGS DE MARK" fietsen. Aan KP15 peddelen we richting Meerle alwaar we een stukje AARDBEIENROUTE en BARONIEROUTE kruisen. De Baronieroute vinden we ook terug in Baarle Hertog. Hier blijkt het een verzamelpunt te zijn van nog meer fietsroutes: ENCLAVEROUTE, SMOKKELAARSROUTE en BELS LIJNTJE. Via deze oude spoorweg tussen Turnhout en Tilburg komen we aan brug 1 in Turnhout waar werken worden uitgevoerd. Een noodbruggtje voor de voetgangers en de fietsers is voorzien zodat feilloos het knooppuntensysteem kan gevolgd worden. Onderweg fietsen we ook langs het bordje van de BINKENROUTE. Langs het station van Turnhout, de spoorweglei rijden we naar het industriegebied Veedijk. Het vroegere militair domein leidt ons verder richting Mazel en via de AA terug naar Gierle.
Knooppunten: 79-59-60-72-30-34-35-11-19-20-21-13-14-15-16-23-80-79-Baarle centrum-82-87-05-03-02-01-78-75-74 Gefietste afstand: 79km
Info: Fietsroute.org Foto's: diverse geplukt van het internet bij collega fietsers en bewerkt door Pedro (mea culpa) Bezienswaardigheden: zie linken
Al vanaf de Middeleeuwen wordt op vrijdag de dertiende voor een vroegtijdige dood of natuurramp gevreesd. Waar komt die angst eigenlijk vandaan? Zoals bij veel bij- en volksgeloof weet niemand precies waarom en wanneer de vrees voor vrijdag de dertiende is ontstaan. Wel heeft de angst voor deze dag een eigen naam: 'paraskevidekatria-fobie', naar het Griekse paraskevi(vrijdag) en dekatria(dertien). De angst voor het getal stamt al uit de Babylonische cultuur (18e tot 6e eeuw voor Christus), waarin dertien 'het getal van verwoesting' werd genoemd. Maar de gecombineerde angst voor het getal én de vrijdag heeft waarschijnlijk een christelijke achtergrond. Bij het laatste avondmaal zaten namelijk dertien man aan tafel: Jezus en zijn twaalf discipelen. En Jezus werd verraden en stierf aan het kruis. Op vrijdag.
Vinokourov van Astana heeft de 13de op de 12de tegen gekomen...Hopelijk blijft bovenstaande morgen achterwege tijdens onze fietstocht...
Info: WIKIPEDIA
De meeste hortensias (wetenschappelijke naam Hydrangea) bloeien in de (na)zomer met grote schermen of tuilen bloemen die in de rand vaak opvallende, veel grotere steriele bloemen (zonder stamper of meeldraden) dragen. Door hun enorm rijke bloei zijn het al zeer gewilde tuinheesters, maar er is veel meer variatie dan vaak wordt gedacht.
De naam hortensia is afgeleid van de tweede naam van Hydrangea, die twee plantkundigen destijds aan de plant gaven, namelijk: Hydrangea hortensia (P.F. von Siebold) en Hydrangea hortensis (J.E. Smith). De geslachtsnaam Hydrangea zou afgeleid kunnen zijn van het Griekse woord hudor = water en angeion = vaatje. Wat kan duiden op de vorm van de opengesprongen vrucht. Alle soorten Hydrangea behoren tot de steenbreekachtige (Saxifragaceae).
Info: tuinadvies.nl, voor meer KLIK HIER Foto: Pedro
Een goeie halve dag hebben die vier brave mannen er aan gewerkt. Wij hebben de afwerking gedaan, net voor het weekend. Aangekleed zoals dat heet. Potten, bloemen en planten, tafel(s), stoelen en andere attributen. P. heeft mij vergezeld op mijn zoektocht naar al dat fraais. Niet dat dit direct een grote steun is, want P. laat mij mijn goesting doen. Wel handig dat P. er bij was om alle spullen te sjouwen. Af en toe een terrasje doen, koffietje slurpen en dan blijft mijne koffieleut tevreden. Ik weet verdomd goed hoe ik hem moet aanpakken hoor.
Ik zit nog met één probleem. De spiegel die ik heb gekocht om op het terras te hangen. Ik wil deze zo ophangen dat, wanneer we aan tafel zitten met de rug naar de bloemen deze ook in het spiegelbeeld kunnen zien. Niet eenvoudig om de juiste plek te vinden hoor. Mijn armen doen er nog pijn van om alle plekjes af te zoeken met de spiegel op 'zichthoogte'. Zo nu en dan roep ik de hulp in van P. om met de spiegel rond te zeulen, dan kan ik met eigen ogen zien wat het resultaat is. Enfin, ik zal er wel uit geraken zeker? Indien één van jullie een oplossing weet laat het me gerust weten.
We hebben er reeds kunnen van genieten van ons nieuw terras. In het weekend kregen we fietsvrienden op bezoek en hebben we lekker buiten kunnen eten op ons terras.
Op het terras zittend luisteren naar de vogels hun gezang. 's Avonds genieten van de stilte en kijken naar de sterren. Nu nog inwijden met een barbecue... of een dansparty, want groot is het wel.
Nu kan ik vanop mijn terras de columns voorbereiden...
Er wonen twee motten, in m'n ouwe jas En die twee motten, die wonen d'r pas Je raakt gewoonweg van je stuk Als je het ziet, dat pril geluk Hij vreet m'n hele jas kapot Alleen voor haar, die dot van 'n mot Ik noem haar Charlotte en hem noem ik Bas Die dotten van motten, in m'n ouwe jas
Foto's: Pedro Tekst: Dorus, meer over Tom Manders KLIK HIER via Wikipedia
Vertrek in Gierle centrum richting KP77 in het gezelschap van Luc en Carine (zie deleukefietser en deleukefotograaf). Via de Lilse Bergen en de Achtzalighedenboom naar Vlimmeren.
De Acht Zalighedenboom, die zich nabij de Rollekensberg in de Lilse bossen bevindt, is een pijnboom die oorspronkelijk acht stammen had, maar waarvan één werd afgezaagd. Volgens de verhalen die de ronde doen zouden stropers, om zich te wreken op de boswachter van Wechelderzande, die hen had betrapt, één der stammen hebben afgekapt."
Steeds fietsend langs rustige wegen en wegeltjes naar de grens met Beerse en Oostmalle. De drukke baan Turnhout Oostmalle over en langs 'den Abt' en de 'dobbele pater' naar het kanaal Dessel-Schoten in Sint Jozef Rijkevorsel. Aan de vaart straat vindt u de spiegeltent 'San Severia' waar het lekker vertoeven is voor een natje en een droogje. Langs de Blackheide en Breebos met een ommetje naar de Kolonie in Merksplas richting brug 6 in Beerse. Het smalle maar goed berijdbaar jaagpad brengt ons naar de alom gekende Looypaal met de grens van Beerse-Vosselaar-Turnhout. Via de konijnenberg en het Groothoutenbos terug naar Gierle.
Knooppunten: 77-79-80-81-73-83-84-85-71-30-72-68-69-70-74-Gierle C. Gefietste afstand: 51 km Tips: Lilse Bergen - Achtzalighedenboom - San Severia spiegeltent - Grotenhoutbos - Rooien kapel. Link: De leuke fietser - De leuke fotograaf
Foto's: Pedro Meer info: klik op de foto
Een echte Genuine Antigua bereid met vulkanisch grondwater dat dankzij een constante temperatuur van 30°C het fermentatieproces bevordert. De koffie is een voortreffelijke strictly hard bean met een volle, krachtige smaak en een pittig aroma.
Info: wijncafé de Craeghe
Wat doe je zo al bij dit weer? Niksen, TV-kijken, kaarten, duimen draaien... of tussen de vlagen door spring je op je fiets en na een paar kilometer moet je je reppen om een schuiloord op te zoeken. Gelukkig zijn er nog genoeg cafés en of tavernes om te schuilen. Of je kan natuurlijk ook thuis in je luie zetel een boek lezen. Doe je dat, dan heb ik een hint . Schaf het boek "originele cafés in..." van uw streek aan en je bent gegarandeerd een paar uur zoet. Auteur Bob Hendrickx heeft er werk van gemaakt.
De origineelste cafés in de Vlaanderen, Antwerpen, Brabant & Limburg komen aan bod. Meer dan de moeite waard om je zo een boek aan te schaffen. "Dit boek hoort bij de basisuitrusting van elke wagen, fietstas of rugzak", dit lees je op de achterflap van het 288 tellende boek dat ik bezit...(verschenen eind april) Ga je stappen, fietsen of een autotocht maken, neem het boek zeker mee. Eigenlijk is de waarde van het boek 600 euro... door een gratis tweede consumptie die je krijgt in de meeste cafés... Let wel: drink met mate(n) en blijf nuchter achter het stuur van je wagen, moto of fiets, zelfs bij het wandelen...
Aanvulling op het boek vind je op www.bloggen.be/originelecafes
Info: Uitgave 2007-2008 van het caféboek Foto's: scanning cover en achetrflap Het boek is "in mijn dorp in de Kempen" te verkrijgen in taverne "Den Eik"
Geen weer gewijs om in te fietsen...dus enkele karweitjes opknappen en koffieleuten...
Blue Tawar (Java)
Deze uitstekende koffie wordt geteeld op de oevers van het Jobameer in het Noord-Sumatra, waar de bewoners van oudsher bedreven zijn in de kunst van het koffie winnen. Met deze bonen maakt men een sterke krachtige koffie die heerlijk geurt en geen bitterheid nalaat.
Info: tld-nv.com Foto: Pedro
Ik heb wel een eigen smaak. Ik kies wel mijn eigen kleren. Ik weet niet hoe het komt maar... Ik neem altijd een vriendin of een zus mee om te gaan shoppen. Shoppen om kleren te kopen wel te verstaan...
Een logo hoef ik niet in mijn kleding. Ik knip deze er toch uit als ik thuis kom. Gewoon omdat het labeltje kriebelt...en kriebelende kleding, dat kan ik niet uitstaan. Trouwens welke kledingzaak heeft nog haar eigen kledinglijn?
En nu MOET ik hoognodig op zoek naar nieuwe kleding. Eind september trouwt mijne jongste telg dus nu moet ik er echt 'werk' van maken. Ga ik dus met één van mijn zussen op stap naar 't stad. Zus heeft een goede smaak, ook een goede smaak zal ik maar zeggen. Wie ik meeneem om kleren te kiezen, daarvan weet ik dat ze een goeie smaak hebben. Ik heb ook al gekeken op het blog van 'Madammeke', zo om een idee op te doen wat 'in' is de laatste tijd.
Mijn zus zal het ook wel weten zeker maar die heeft nog steeds maatje 38. Een maat die voor mij al lang verleden tijs is...Een maatje groter is ondertussen wel uitgegroeid tot enkele maten groter. En laat nu juist in dat soort maten de minste keuze zijn...Begrijp je het, het wordt moeilijk, aardsmoeilijk om iets te vinden wat me past en vooral wat me aanstaat. Enfin, ik reken op mijn zus. Ik reken op haar om me over de drempel te trekken, want ik wil er goed uit zien eind september... Troost: P. zegt dat ik er steeds goed uit zie in de kleren van Sarah Pacini...hij meent het nog ook.
Voor diegenen onder ons waarvoor het roeren in je koffie een te groot sportief exploot is, is er hier de zelfroerende koffietas. Onderaan in de tas zit een propellertje dat aan 3000 toeren per minuut draait. Om morsten te voorkomen tijdens het roeren is er bovendien een dekseltje bijgeleverd.
Info en foto: Gizmodo.com
In het uiterste noorden van de provincie Limburg, grenzend aan Nederland, vind je de gemeente Bocholt. Wie Bocholt zegt, denkt meteen aan Bocholter bier. De plaatselijke brouwerij Martens heeft dan ook sinds 1758 haar stempel op de gemeente gedrukt. Hier maakt men het typische sezoensbier. Bier dat tijdens de winter gebrouwd wordt, om s zomers gedronken te worden. Tegenover de brouwerij vind je het grootste brouwerijmuseum van Europa. In dit 4000 m² grote museum bracht brouwer Jan Martens meer dan 700 oude brouwerijtoestellen samen. De Bocholtenaren worden ook wel de torenkruiers genoemd. Deze naam hebben ze te danken aan de verplaatsing van de toren van de St.-Laurentius kerk in 1910. Omdat de kerk te klein werd voor het groeiend aantal inwoners verplaatsten men de toren 9,4 m.
Sinds de twaalfde eeuw behoorde Neerglabbeek samen met Opglabbeek tot het vorstenlijk domein van de 'Graven van Loon'. Hoewel het na de Franse Revolutie (1789-1799) een zelfstandige gemeente werd zou Neerglabbeek nog tot de 19de eeuw parochiaal onder Opglabbeek ressorteren. De kleine landbouwgemeente, die zelfs geen molen of brouwerij bezat, ligt nog altijd verborgen langs de weg van Gruitrode-Opoeteren. Aan de grens met Opitter bezit het dorp een fraai, heuvelachtig landschap
Qua uitgestrektheid was Gruitrode vroeger de grootste gemeente van het kanton Bree. Met de Oudsberg bezat ze het hoogste punt van Limburg. De geschiedenis van het dorpje was ook van groot belang. De aanwezigheid van een Commanderie van de Duitse orde, afhangkelijk van Alden Biezen, bewijst dat Gruitrode in vroegere tijden in de Kempen een dominerende rol heeft gespeeld. De prachtige kerk dateert van 1428, ze is opgetrokken in stralende laat-Gotiek met gebruik van mergel en zuilen in blauwe arduin.
Boven: de Commanderie in restauratie Rechts: achter het Royerplein the place to be voor een lekkere snack.
Meeuwen is een dorp zonder geschiedenis, gelegen in de even mooie als onvruchtbare vallei van de A-beek. Naast de A-beek zie je nog enkele opgeknapte pittoreske watermolens die nog getuigen van hoe het leven hier vroeger was... heel rustig en armmoedig.
Ellikom zit als een wig tussen de buurgemeenten Bree en Peer. Het is één van de oudste bewoningskernen van de Limburgse kempen. De Sint Harlindis en Relindis parochie is een van de oudste van de streek en dateert vermoedelijk al van de 9de eeuw.
Start: aan het brouwerijmuseum richting kanaal. Aantal kilometer: 50,5 km over een licht glooiend parcours. Verkorting via Meeuwen centrum = 46 km. Knooppunten: 07-11-12-36-31-32- via Meeuwen centrum naar 02-01-06-208-richting 205, na 1 km rechts af naar Bocholt centrum. Gemeenten: Bocholt - Opitter - Neerglabbeek - Gruitrode - Meeuwen - Ellikom - Reppel Bezienswaardigheden: Brouwerijmuseum te Bocholt - natuurreservaat 'de oudsberg' te Meeuwen-Gruitrode - kasteel commanderie te Gruitrode (in restauratie) - watermolens aan de A-beek te Meeuwen.
Info: meeuwen.be Foto's: Pedro
Mechelen verscheen voor het eerst in een nog bestaande oorkonde in het jaar 1008 met de naam Machlines, in de 12de eeuw werd het Machele, Mechgelme in de 14de eeuw en in de 15de eeuw werd het Mechelen. De Mechelaars dragen de bijnaam Maneblussers. Bekende legendarische Mechelaar is Opsinjoorke.
Het Mechels, een wereldtaal...
* Het is nu jullie beurt - Tizanelle * Ik heb je er nog voor gewaarschuwd - Kemmetanogzoegezei * Hij kon er niets aan doen - Akonerniandoen * Ze heeft het niet goed verwerkt - Zissernichoefan * Hij zei het immers ook -Azeigetoemmesoek * Dat had je niet gedacht he? - Daddadenichedachtei * Ze hebben u in de maling genomen - Zemmenaligge * Ze werd het moe - Zewieretbeu * Hij neemt alles mee - Aschaardallesmee * Het is er echt aan te zien - Geziegeterbegotan * Hij praat nonsens -Azeiweerriswazenne * Hij kon er niet opkomen -Akwammerniejoep * Dat is zeer goedkoop - Dasbekanstverniet * Hij heeft het in de gaten - Ajeigetdeur * Je moest eens weten - Gemoestetbegotisweete * Het is haar dagje niet - Zeigetnogalissitte * Een ruitjeshemd - Eukarowemmeke * Kan ik u ergens mee van dienst zijn? - Kannekahellepe ? * Heb je het door? - Eddehetdeur? * Wat had je zoal graag gehad? - Wamoetemme ? * Wat heeft hij gezegd? - Wasseitem ? * Wat doet hij nu weer? - Watoetemnawee? * Wat sta je daar nu te kijken? - Oestaddedana ?
Overgenomen van en opgebiecht aan Freeda's Web-log Foto: Vlag stad Mechelen Tag: Maneblussers - Freeda's weblog - Opsinjoorke
Het begrip 'kerk' - 'kapel' - 'kathedraal': Een kerk is een gebouw waar men kan gaan bidden en waar de mis wordt opgedragen door een geestelijke. Een kathedraal is een kerk waar de leidende geestelijke een bisschop is. Een kapel is een, in het algemeen klein, gebouw of een onderdeel van een groter gebouw, waar men kan bidden of waar een geestelijke 'privé' een mis kan opdragen.
Kathedraal
Vandaag worden 73,5 km onder de wielen geschoven. Van Angoulême naar Servanches. Département Charente, Dronne et Castilloin. Vanaf de bronnen van de Trouve gaat het direct omhoog naar Dirac. Het centrum van Dirac is gelegen op een heuvel. In Ronsenac krijgt Pedro opnieuw een klim voorgeschoteld tot in Montignac-le-Coq. Van hier uit gaat het licht golvend tot Servanches.
Ronsenac is een zeer oud stadje uit de Gallo-Romeinse tijd. De Benedictijneorde vestigde er in de 11de eeuw een prioraat St. Baptiste.
Aan kilometer 52 pedelt Pedro door Aubeterre-sur-Dronne, een historisch en sfeervol stadje. Aubeterre telt twee bijzondere kerken, de Église Mo,olithe St. Jean uit de 12de eeuw die geheel werd uitgehouwen in de bergwand. De kerk St. Jacques met een romaanse façade met rijk bewerkte bogen en kapitelen vol symboliek en 12de eeuws.
Ronsenac
Aubeterre
De rit gaat verder over Bonnes en St. Aulaye met als slot een klim door het bosrijke gebied van Servanches alwaar logies wordt gezocht. Nog 371 km tot St Jean Pied de Port (voet van de Pyreneeën)
PieterVé
Info: St. Jacobs fietsroute van Clemens Sweerman Foto's: diverse bronnen
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)