De koffiekop is voorzien van een wereldkaart. Vul de tas met warme koffie en de tas laat je zien wat er gebeurt als de aarde opwarmt en de oceanen beginnen te stijgen...
Info en foto: www.wackyplanet.com
Luik 3: Kust- Zwin- polder- vaartroute Een fietslus via het knooppuntensysteem. Vertrek in Duinbergen naar Knokke en een ommetje langs het Zwin.
Het Zwin natuurreservaat strekt zich uit over een kustlengte van ongeveer 2,3 km in het Nederlands-Belgisch grensgebied. Ongeveer 2 km van deze kustlengte ligt op Belgisch grondgebied, de rest op Nederlands grondgebied. Het reservaat heeft een oppervlakte van 158 ha waarvan 125 ha op Belgisch en 33 ha op Nederlands grondgebied. Het bestaat uit een duinregel met daarachter zilte slikken en schorren. Passage langs de Hazegrashoeve en de Burkelpolder richting Sluis. Aan de rand van Sluis gaan we rechtsaf richting Damme. De Damse Vaart straalt rust uit. De schapen grazen op de bermen en vogels vliegen in hun habitat op en af om hun jongen te voeren. 'Kobus', de overzet, ligt er werkloos bij want we blijven aan dezelfde kant van de vaart fietsen. Aan de overkant liggen nog enkele Spaanse forten en in Hoeke is er dan een koffiepauze. Hoeke ontstaat in 1250. Het lag toen aan inham van Het Zwin...
In Oostkerke verlaten we de Damse Vaart. De krinkeldijk is één van de mooiste wegen uit de streek die een ware wielerliefhebber niet links mag laten liggen. Ook de Damse Vaart, het Leopold- en Schipdonkkanaal liggen dicht bij het dorp. Vanop het fietspad dat vlak naast de kanalen ligt, kan u ten volle van deze waterpracht genieten. In Oostkerke sluiten we aan op het dubbel kanaal Leopoldkanaal-Schipdonkkanaal. In de volksmond de 'blinker' en 'de stinker' genaamd... Overal zie je hier slogans met "neen tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal"... Weldra krijgen we de hoge kranen van Zeebrugge in 't zicht. Via Heist station fietsen we naar KP36 en daar sluiten we de lus naar Duinbergen...
Knooppunten: 37-het Zwin-42-45-46-51-50-53-98-94-54-55-56-56-18-19-20-22-41-38-36-37 Afstand: 42 km (incluus het ommetje naar het Zwin)
Info: west-vlaanderen.be Foto's: Pedro Vliegende haas - Het Zwin met zicht op Cadzand - Hoekebrug Lees ook: www.tgrootgedelf.be
Luik 2: Brugse Ommeland. 72 km. Vandaag vervoegt fietsvriend Gerard uit Ossendrecht onze fietsrangen. Met vijf musketiers op pad. Crème de la crème fietsroute uitgestippeld door Luc, deleukefietser...Fietsen over merendeels autovrije fietswegen, verhard en onverhard, door bos en dreef, langs kastelen en andere bezienswaardigheden.
Het commentaar laat ik over aan Gerard, zie: http://schoss.web-log.nl/ onder de titel "Met vrienden op de fiets door het Brugse Ommeland"
Foto's: Pedro Kasteel Tudor - Kasteel van Loppem - Brug Gistel Stalhille - Sluis Passendale in Oudenburg...
Luik 1: 50 km Fietsen in omgeving van en aan de kust is en blijft verrassend mooi... Samen met fietsvrienden Bob, Jef en Luc fietsen we vandaag de Veurne-Ambachtroute...Startplaats: Wulpen.
Deze route laat de fietser kennismaken met het karakteristieke landschap van het Blote en de eeuwenoude Kasselrij van Veurne-Ambacht. Het Blote: vlak en laaggelegen polders van de IJzer die ontstonden door het inpolderen van schorlanden vanaf de 12e eeuw. In Avekapelle en Zoutenaaie zijn er nog delen van de oude zeedijken te zien. Uitgestrekte akkers en weiden, doorsneden met waterloopjes, verspreide abdijhoeven en kleine dorpskernen staan borg voor een aantrekkelijke landstreek en een boeiende fietstocht.
Info: Wikipedia en VVV-Koksijde Foto's: Pedro Pick nick in Wulpen - oude wegwijzers in hectometers uitgedrukt - kerkje van Booitshoeke - vissersboot in Oostduinkerke Routebeschrijving via www.deleukefietser.be of www.fietsroute.org
"Tussen wal en schip", een fietslus in Antwerpen gezien en gelezen in een bijlage van de GVA en gefietst op zondag... Meer dan de moeite waard, fietsen langs de historische haven en langs de hypermoderne dokken. Wij vertrekken op Sint Anneke en duiken aan KP27 de tunnel in richting Antwerpen centrum.
Via het Noordkasteel en Oosterweel bereiken we de Haven van Antwerpen waar petrochemie de bovenhand haalt. Mooi schouwspel op de Schelde door het af en aan varen van de containerschepen. We fietsen voorbij de eenzame molen van Lillo en aan KP95 met de veerdienst van Lillo Fort naar Doel.
Doel geeft een desoltate aanblik, zielig om door de verlaten straten te fietsen. Doel loopt leeg...
Vanaf doel fietsen we ongeveer 20 km door de dokken, passeren Fort Liefkeshoek en bereiken het centrum van Kollo. Even verder steken we de A11 over om via rand van Melsele en Zwijndrecht naar het Galgenweel te peddelen. Ter hoogte van de fietstunnel -KP44 - fietsen we linksaf terug naar de parking op Sint Anneke.
Knooppunten: 27-54-55-95-15-10-51-46-44-27 Afstand: 55 km Kaart: Provincie Antwerpen deel 2 (aangepast)
Foto's: Pedro
Nog 348 dagen tot due date... Het warme weer van de laatste weken heeft dan toch ook een goeie kant voor de weerbarstige knie van Pedro. Warmte heeft deugd gedaan en de Pedro is terug aan 't fietsen alsof er geen vuiltje aan de lucht is...Hij is zelfs tot in Scherpenheuvel gefietst om zijn KOGA te laten wijden...Pedro en de traditie.
Meer over pelgrims naar en van Santiago in volgende editie...
Al fietsend door de mooie natuur van de Meierij proef je de rust en ruimte en de Brabantse gastvrijheid. Gezellig fietsen door een afwisselende natuur, langs de Dommel en ook langs interessante bezienswaardigheden.
Onze startplaats is Boxtel, meer bepaald voor deze route aan "de Kleine Aarde". Via de dorpskom van Boxtel fietsen door Liemde en langs de Dommel naar Sint Oedenrode waar het gezellige dorpsplein omgetoverd was in een plage voor een beachfootballtoernooi.
We zouden niet in Holland zijn als we niet langs "Olland" in Brabant zouden fietsen... Rustige dreven, bospaden en vele vrijliggende fietspaden slingeren door de ongerepte natuur van de Brabantse meierij.
In Den Dungen op het Poeldonksedijkpad stoppen we even bij 'Van Orrikes' Theehuisje' waar je kunt genieten van een overheerlijke zelfgemaakte appeltaart en een kopje koffie. Na Den Dungen peddelen we verder naar Esch en Sint Michielsgestel, waar de Dommel door de dorpskern stroomt... Over de rustige paden door het mooie landgoed 'Sparrenrijk' naar Lennisheuvel en verder naar Boxtel.
Knooppunten: 50-51-52-53-54-33-22-21-91-90-70-37-83-82-64-65-43-68-69-47-richting 51 naar parking. Kaart: Fietsen doe je in Brabant; De Meierij Afstand: 53km zonder de dorpscentra.
Info: www.dekleineaarde.nl - Foto's: Pedro
De Poeldonksedijk slingert zich als een prachtig schilderachtig pad door de natuur even buiten Den Dungen in het Nederlandse Brabant. Aan Van Orrikes' theehuisje moet je zeker even halt houden...appeltaart uit eigen keuken en een kop lekkere verse koffie...
Uw gastvrouw is Toos Sterks-van Grinsven. Volgens traditie heet zij: Toos van Mies van Toon van Orrikes...
Info: zie www.vanorrikestheehuisje.nl of KLIK op de FOTO Foto: Pedro
Puurs als uitvalspunt om een deel van het Scheldeland te ontdekken. Net buiten Puurs trekken we het Tekbroek in. Dit typische broekbos is 12 ha groot en bevindt zich langs het Scheeveld (Vlietvallei) aan de watertoren. Het gebied is de uitgelezen plaats voor korte wandelingen en voor joggingliefhebbers. Bovendien is het domein voor fietsers en wandelaars een rustige doorsteek van Puurs-centrum (Sint-Pietersburcht) naar Liezele (Arboretum Puurs).
Via het Lippelobos en het kasteel 'Hof ter Melis' bereiken we de gezellige dorpskom van Opdorp. In Opdorp ligt trouwens het geografisch middelpunt van vlaanderen...Opdorp heeft nog meer te bieden, zie: www.opdorp.be
links: ingang kasteel van Lippelo rechts: dorpskom van Opdorp
Aan KP10 bereiken we de Scheldedijk en fietsen richting van Sint Amands. Sint Amands, het mooie dorp aan de schelde bleek echter niet mooi genoeg en moest het afleggen tegen Kasterlee om de titel "Mooiste dorp van prov. Antwerpen...
Vanaf Sint Amands is het fietsen over de mooie dijk tot aan de zeesluis in Ruisbroek. Onderweg fietsen we langs Weert, Temse brug, Buitenland en De Notelaer. Via Sauvegarde en het 'Hof van Coolhem' fietsen we terug naat het station van Puurs.
Knooppunten: Puurs station-80-81-88-66-11-10-67-8-6-5-3-2-1-31-35-83-82-37-Puurs Staion. Kaart: Provincie Antwerpen nr. 4 Afstand: 54km
Info: Puurs.be - Opdorp.be Foto's: Pedro
Pedro en de weerbarstige knie... Het mooie weer van de laatste week heeft ook een negatieve kant. Door het vele fietsen is pedro's 'slechte' knie overbelast geraakt. Gevolg, ontsteking volgens eerste diagnose, kan ook opnieuw zwevend kraakbeen zijn. In volle voorbereiding afgeremd worden vindt Pedro het allerminst prettig. Een week rust, wil zeggen niet fietsen, en dan weten we het... Ondertussen verdiept Pedro zich in lectuur over Compostela en is hij in het bijzonder op zoek naar goede overnachtingsadressen op de uitgestippelde route. Wie hem hierbij wil helpen mag steeds contact opnemen via Pedro's e-mail. (mailen kan via dit blog)
Vorige woensdag heeft Pedro een korte rit gemaakt en weinig hinder ondervonden van de ontsteking. Vermoedelijk zal Pedro vandaag zaterdag de training hervatten. Pedro is een boogschutter...dus een doorbijterje...met nog 355 dagen te gaan...
Via het blad îHola! van het Vlaams Compostelagenootschap vernemen we dat volgende pelgrims op weg zijn of zinnens zijn te vertrekken naar Santiago...
- Op Pinksterzondag 11 mei vertrekt Hugo Van Pelt met zijn viervoetige vriendin Myriam Langoor voor de tocht naar Jacobus de Meerdere. Hij wil hiermee het project steunen voor de bouw van een kerkkinderkribbe in het township Boipatong in Zuid-Afrika. - Jan Sels is op 3 mei vertrokken uit Oud-Turnhout voor een voettocht van 2500 km en steunt met zijn tocht "Childwellness" een project voor Indische weeskinderen. Jan's belevenissen zijn te volgen op: http://web.mac.com/jansels en doorklikken naar Pelgrimsblog. - Frans Crols, gepensioneerd directeur van het weekblad Trends is vertrokken van uit Antwerpen en hoopt over 120 dagen in Santiago aan te komen. Zijn verslag volg je via "Frans Crols Santiago" in te tikken op Google...
PieterVé
Info: Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela Foto's: diverse sites
Startpunt: het recreatiedomein van 30 ha, aangelegd op de Halve Maan, een gedeelte van de 19de-eeuwse verdedigingsgordel te Diest.
We fietsen richting KP34 en rijden via de 'ijzerenweg' langs het gehucht Zelk naar stad Halen en komen alzo van Vlaams-Brabant in Limburg. Na het ommetje door Limburg komen we opnieuw in Vlaams-Brabant via Geetbets (Bets aan de gete), Budingen en het vervolg van de ijzerenweg belanden we in het stadje Zoutleeuw. Tot in de 16e eeuw heette de stad eenvoudigweg Leeuw. De oudst overgeleverde vorm uit 980 luidt leuua. Hij komt uit het Germaans hlaiwa, een accusatief meervoud. Hlaiwa of Leeuw betekent "bij de grafheuvels". De tot heden oudst gevonden vorm met "zout" dateert van 1533. In dit jaar werd Guilelmus van Ottenborch van Soutleu ingeschreven aan de universiteit te Leuven. De betekenis van zout is nooit afdoende verklaard. Lange tijd was Zoutleeuw de verst landinwaarts gelegen havenstad, waar zout werd ingevoerd. Zoutleeuw ligt aan de rivier de Kleine Gete.
In Drieslinter worden we getrakteerd op een heus onweer en we moeten nog over de Ransberg. Op het traject heeft men het knooppuntensysteem over een karrespoor uitgestippeld, en nog bergop op de koop toe...
Via Kersbeek-Miskom en Waanrode gaat het richting Assent waar ons de laatste helling wacht. Hier sluiten we opnieuw aan op de ijzerenweg en fietsen via het natuurgebied "Broek" van Webbekom terug naar Diest.
Knooppunten: 34-357-350-351-352-354-356-49-192-48-21-50-45-44-40-39-38-34 Parcours: Heuvelachtig over verharde wegen , beton-, asfalt-, zand-, bos- en veldwegen. Afstand: 55km Bezienswaardigheden: Diest: centrum, het begijnhof recreatiedomein 'Halve Maan' - Zoutleeuw - Webbekom natuurreservaat.
Info: Wikipedia Foto's: Pedro
Startplaats aan familiehotel The Oak in de bosrijkste gemeente van Vlaanderen, Zutendaal. Met de Lieteberg heeft Zutendaal ook een toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen... Op de fietsroute passeer je ook nog Pietersheim en de Mechelse Heide, eveneens toegangspoorten tot het Park.
Na op de vooravond genoten te hebben van een heerlijke maaltijd van chef-kok Hilde, 's morgens een stevig ontbijt en met een nauwkeurig beschreven fietsroute op zak vertrokken we richting KP62. Paul Zvar heeft voor de fietsers die in The Oak logeren prachtige routes uitgestippeld en deze op kaart (in boekvorm) gebracht...
Ter hoogte van KP62 zitten we op de rand van het Kempisch Plateau. Van hier gaat het in dalende lijn richting Rekem en Oud-Rekem.
Fietsend door de oude poort, Uikhovenpoort, en langs het waterkasteel van d' Aspremont-Lynden naar KP58 aan de Zuid-Willemsvaart. We laten Oud-Rekem achter ons en fietsen nu richting van de Maas. Via Uikhoven en Kotem centrum naar KP57, ter hoogte van Maasmechelen. Verder een ommetje langs Vucht waar we even halt houden bij de gedenksteen van het neergestortte Duits vliegtuig in 1940. Het vliegtuig had op dat moment bela,grijke informatie aan boord, de aanvalsplannen voor Fall Gelb...
Hier laten we het Maasgedeelte achter ons om via Eisden-dorp naar Eisden-mijn te fietsen. We fietsen langs de gerenoveerde hoofdgebouwen en Maasmechelen Village naar de voormalige mijncité en kunnen niet voorbij de mijnkathedraal zonder dit imposant gebouw te bewonderen. Bij het verlaten van de cité fietsen we de bossen in over biljartvlakke fietspaden. Vervolgens fietsen door de Mechelse Heide naar Opgrimbie en nemen daar richting KP62.
Vooraleer Zutendaal te bereiken moeten we nog over de steile Duivelsberg, met een mooi panoramisch zicht als beloning. Verder langs het munitiefabriek FN waar men er duchtig op los schoot... Aan het bordje met "Zutendaal 1km" recht door en de lus is rond...
Knooppunten: 62-63-58-53-52-51-57-56-55-60-61-62 Afstand: 42km Parcours: bospaden, jaagpaden, autoluwe wegen, grotendeels vlak met uitzondering van de Duivelsberg (10%) Bezienswaardigheden: Lieteberg in Zutendaal met het blotevoetenpad - Natuurreservaat "De vallei van Ziepbeek" - Mooiste dorp "Oud-Rekem" - Kotem: tankmonument, ruïnes van een Romaanse burcht - Vucht: monument - Eisden: Maasmechelen Village shopping, mijncité en -museum.
Info: VVV-limburg Foto's: Pedro
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)