" We moeten elke dag als verloren beschouwen waarop we niet minstens één keer hebben gedanst. En we moeten elke waarheid vals verklaren, die niet vergezeld was van minstens één lach" Dixit: Friedrich Nietzsche
Over de herbieding van de geopenende hand zwijgen de meeste systeemkaarten. Dat komt vooral omdat deze herbieding gebaseerd is op gezond verstand. Bied wat u denkt te kunnen maken.
NaA
pas ( zwak )
Na A
eigen kleur herbieden met 6 kaart of mooie 5 kaart ( zwak )
Na A
een nieuwe kleur geeft hier mee een 5/4 verdeling aan.
Na A
12 - 13 punten 3 SA
Na B
Passen met een zwakke opening.
Na B
Sterke opening bijbieden.
Na C
Met een zwakke hand, kies uit deze 2 kleuren.
Na C
Sterke opening bijbieden, in een van deze 2 kleuren.
Na D
Weer kiezen tussen 2 kleuren, ga indien mogelijk altijd naar eerste kleur van openaar.
Na E
Hier mag u niet op passen, bied u beste kleur.
Na G
Hier mag u op passen, maar het is wel forcing.
Na H
Biedt U beste kleur. Als u 5 - 6 punten heeft is het goed de manche te bieden.
De Rode Kangeroe, leeft over heel Australië. De dag wordt rustend in de schaduw doorgebracht. Tegen schemeringstijd gaan ze op zoek naar voedsel. Met de lange achterpoten kunnen ze grote sprongen maken, tijdens de vlucht zes tot acht meter ver en wel twee tot drie meter hoog, met een snelheid van zeker 40 à 50 kilometer per uur, over korte afstand zelfs bijna 90.
Sint Hubertus, apostel van de Ardennen Volgens de legende bekeerde Hubertus zich tot het christendom na het zien van een hert met een schitterend stralend kruis tussen de geweistangen. Dat zag Hubertus toen hij in het jaar 683 het hert op Goede Vrijdag - de sterfdag van Jezus Christus - najoeg met zijn kruisboog in de bossen van de Ardennen. Vlak voor dat hij aanlegde voor het genadeschot met een pijl uit zijn boog, draaide het hert zich om een toonde Hubertus zijn gewei met daartussen het stralende kruis. Hubertus hoort een stem zeggen: 'Hubertus, waarom verlies je je tijd in dergelijke bezigheden? Als je je niet tot de Heer keert, zul je naar de hel gaan.' Hubertus knielt neer en vraag wat hij moet doen. 'Ga naar mijn dienaar Lambertus en doe wat hij u zegt,' is het antwoord. Bij het zien van het kruis en het horen de stem, herinnert hij zich ook dat een hert een deel van Gods schepping is, die onderhouden en bewaard moest worden. De oorzaak voor zijn jachtpassie - zo verhaalt de legende - is dat zijn geliefde vrouw Floribanne jong was gestorven.
Tijdens onze fietsvakantie in Drenthe hebben we kennis gemaakt met een, voor ons, nieuw balspel: 'het klootschieten'. Het spel klootschieten bestaat al sinds de dertiende eeuw in Nederland. Het was blijkbaar bijzonder populair, want rond 1500 werd in Enkhuizen een verbod uitgevaardigd tegen het "colven, clootschieten of andere wansturigheid, 't sy ook met stenen te werpen, op verbeurte van dertig stuyver". In die tijd was de kloot een gewone ronde steen of een ijzeren of houten bal. Binnen de stad Leiden mocht men alleen "doer die stede cloeten dan mit houten cloeten". Blijkbaar waren er al te veel beschadigingen of ongelukken gebeurd. Om de houten ballen zwaarder te maken werden ze verzwaard met lood. Het spel werd min of meer zoals het huidige golf gespeeld: er werd punt afgesproken waar men naar toe zou gooien. Het ging er dan om wie met de minste worpen het punt raakte. Er wordt nog steeds klootgeschoten (of is het geklootschiet?) en alhoewel er reglementen opgesteld werden, zijn er nog vele spelvarianten. Een hedendaagse kloot is een houten bal waarin drie gaten van gelijke diameter geboord worden en gevuld met lood. De minimum diameter bedraagt 50 mm en aan een maximum diameter wordt geen eis gesteld, evenmin aan een minimum of maximum gewicht. Het spreekt voor zich dat een te grote of zware kloot niet erg gegooid kan worden. De meeste kloten hebben de afmeting van een petanquebal en wegen zo'n 500 gr.
De wedstrijd bestaat erin de kloot over een bepaald traject tot aan een afgesproken punt te gooien. De winnaar van de wedstrijd is een speler of een groep spelers die de wedstrijd besluiten met de beste score volgens vooraf besproken regels. Men kan punten geven op het minst aantal worpen (schoten) tot aan het eindpunt, het gemiddeld aantal meter per schot (de totaal afgelegde afstand delen door het aantal schoten) of zelfs de snelheid waarmee het eindpunt bereikt wordt.
Het was zo stil vandaag..... Regen tikte tegen de ramen..... Ieder in zijn zeteltje..... Starend naar en denkend aan.....??? Het was net een levend 'stilleven'....... Stilleven op tafel
Bedenk bij je openingsbod al wat je herbieding zal zijn.
A
12 - 14 punten
1 SA, dit bod ontkent: 1 een eigen lange kleur 2 steun voor partners kleur 3 een tweede biedbare kleur. 4 met een singleton in de door de partner geboden kleur, en geen ander geschikt bod, mag u ook 1 SA herbieden
partner mag passen
B
12 - 14 punten
kleur herbieden 6 + kaart, soms een 5 kaart als er geen beter bod voorhanden is en geen steun voor partnerskleur
partner mag passen
C
12 - 14 punten
tweede kleur lager dan de openingskleur 5/4 verdeling
partner mag passen
D
14 - 17 punten
Na een tussenbod en een pas van partner, belooft een nieuwe kleur een 5/4 verdeling
mag passen
E
16 - 19 punten
reversebod 5 + kaart in de openingskleur en een 4 + kaart in tweede kleur hoger dan de openingskleur
partner mag niet passen
F
16 - 19 punten
tweede kleur met een sprong lager dan de openingskleur 5/4 verdeling
( forcing ) partner mag passen
G
16 - 19 punten
sprong in openingskleur
( forcing ) partner mag passen
H
18 - 19 punten
Na een tussenbod en een pas van partner, is een 1SA bod sterk met een SA verdeling en dekking in de geboden kleur
I
18 punten
2 SA
mag niet passen
J
19 punten
3 SA ( min of meer gebalanceerd )
mag passen
Als partner van de openaar met een eigen kleur op twee niveau antwoordt, is een verhoging in die kleur ( door openaar ) naar driehoogte manche forcing. Dat geldt ook voor de tweede kleur van partner, als openaar die kleur eentje verhoogt.
Als de openaar zijn kleur herbiedt, is een nieuwe kleur van de antwoorder op zowel twee - als driehoogte forcing voor een ronde
Een antwoord op tweeniveau is forcing tot twee in de geopende kleur.
Tweede bijbod partner
Over de herbieding van de geopenende hand zwijgen de meeste systeemkaarten. Dat komt vooral omdat deze herbieding gebaseerd is op gezond verstand. Bied wat u denkt te kunnen maken.
een mooi hulpmiddel is L T C
Na A
pas ( zwak )
Na A
eigen kleur herbieden met 6 kaart of mooie 5 kaart ( zwak )
Na A
een nieuwe kleur geeft hier mee een 5/4 verdeling aan.
Na A
12 - 13 punten 3 SA
Na B
Passen met een zwakke opening.
Na B
Sterke opening bijbieden.
Na C
Met een zwakke hand, kies uit deze 2 kleuren.
Na C
Sterke opening bijbieden, in een van deze 2 kleuren.
Na D
Weer kiezen tussen 2 kleuren, ga indien mogelijk altijd naar eerste kleur van openaar.
Na E
Hier mag u niet op passen, bied u beste kleur.
Na G
Hier mag u op passen, maar het is wel forcing.
Na H
Biedt U beste kleur. Als u 5 - 6 punten heeft is het goed de manche te bieden.
Na I
Biedt U beste kleur. of 3 SA
Na J
Met een zwakke hand passen.
Na J
Met een 6 + kaart in de hoge kleuren 4 / bieden.
Na J
Met een sterke hand slem onderzoeken
LTC = Losing Trick Count ( LTC )
De LTC kan gezien worden als concretisering van wat wel kaartfeeling wordt genoemd. Een eigenschap die de een wel en de andere niet heeft. De onderhandelingen tussen partners gaat bij LTC niet via punten maar via slagen. Om het juiste aantal slagen te kunnen bepalen, tellen we onze verliezers.
Men noemt een rebid in een nieuwe kleur, die hoger is dan de openingskleur en wordt geboden op tweehoogte zonder sprong, een reverse-rebid. Een reverse-rebid belooft: Tenminste een 5 kaart in de openingskleur en een 4 kaart in de tweede kleur. Een vrij sterke opening, 16 - 19 punten ( soms minder met twee mooie lange kleuren ).
Een reverse - rebid belooft dus een sterke opening en garandeert dat er, zelfs met een minimaal bijbod, op driehoogte kan worden gespeeld. Hoewel een reverse - rebid in acol niet strikt forcing is, zal het toch hoogst zelden voorkomen dat er op gepast wordt. De openaar kan best 19 punten hebben.
Fietsend of wandelend door het Grotenhout. (ook wel Gierlese Bos genoemd) Het is één van de weinige grote oud-boscomplexen in de Kempen. Eeuwenlang was het eigendom van grote adellijke families. Zelfs de prinsen van Monaco hebben ooit een deel van het bos in eigendom gehad. Een drietal jaar geleden is Bos en Groen erin geslaagd dit unieke complex van ca 300 ha aan te kopen. Het is een gevarieerd geheel van waardevolle oude eikenbossen, beekbegeleidend bos en jongere naaldhoutbestanden, met centraal een grote vijver, ontstaan bij de aanleg van de E34 autosnelweg. Voor het gehele gebied werd een beheerplan opgemaakt, waarbij een evenwichtige afweging werd nagestreefd tussen bosbeheer, recreatie en natuurherstel. Hierbij werden ook twee zones bosreservaat voorgesteld. Deze werden nu officieel als reservaat aangewezen. Het westelijk deel is 45 ha groot en is langs de vallei van de oude Dijkloop gelegen, het oostelijk deel bestaat uit een compact blok van 26 ha. Het merendeel van de bosbestanden in beide delen zijn oude loofbossen, gedomineerd door Zomereik. Rond de Oude dijkloop in het westelijk deel treffen we ook beekbegeleidend bos met de bijhorende karakteristieke voorjaarsflora aan.
Niet alleen de historiek, de bosstructuur en de flora zijn bijzonder in dit bos, ook qua fauna is het bos interessant. De aanwezigheid van broedvogels als Fluiter, Havik, Wespendief, Zwarte en Kleine Bonte specht, evenals 3 vleermuissoorten die tot de Vlaamse Rode Lijst behoren bevestigt dit. Het grotenhoutbos te Gierle.
Phalaenopsis (fal-en-OP-sis), Grieks voor nachtvlinder, is één van de vele geslachten behorend tot de Orchideeënfamilie (Orchidaceae). Deze van oorsprong zeldzame plant werd rond de jaren 1700 via ontdekkingsreizen naar onze streken meegebracht en werd pas later in de eerste helft van de 20e eeuw door intense kweekmethodes gecultiveerd waarna men ze aan redelijke prijzen aan de tuinliefhebber kon aanbieden. Deze meest verkochte en populairste bloeiende kamerorchidee is één van de makkelijkste om in onze huiskamers te houden en er bestaan ruim 50 soorten met meer dan honderdduizend cultivars.
(foto Pedro)
Verzorging: Hij verlangt een lichte standplaats in huis. Bijvoorbeeld voor een raam op het noorden of oosten, waar geen rechtstreekse zon komt. Geef hem matig water (ongeveer eens per week), laat bijvoorbeeld het water door de pot heen lopen, zodat hij zeker geen natte voeten houdt. Let er op dat je de orchidee niet in gewone potgrond zet. De wortels van een orchidee hebben heel veel lucht nodig en eigenlijk maar weinig voeding. Gebruik dus speciale orchideeëngrond. Eventueel mag je de orchidee sproeien. Om een goede luchtvochtigheid rondom de orchidee te krijgen, kun je hem echter ook op een schotel met daarop water zetten. Door de verdamping krijgen de bloemen lekkere vochtige lucht. Let wel op dat je alleen de pot in het water zet, zodat de wortels niet in het water zitten! Na de bloei mag je de stengel afknippen, maar om de twee jaar moet deze boven het derde oog worden afgesneden.
De haagwinde (met als bijnaam "piespotje") is een lastig onkruid met mooie bloemen, die meestal wit zijn, maar ook weleens rose getint. Wanneer de plant eenmaal in een tuin groeit, is hij moeilijk uit te roeien omdat hij wortelstokken maakt in de grond. Hij windt zich om alles heen dat in de buurt staat, wat in de tuin vervelend is, maar in de vrije natuur wel zijn charme heeft.
Het "piespotje" dat de beukenhaag overwoekert...........
Met een sterke hand niet de kleur van openaar bieden, maar eerst een nieuwe kleur bieden en de herbieding van openaar afwachten. Bied een nieuwe kleur, bij het volgende bod de kleur van openaar steunen.
12 - 15 punten + 4 kaart en of
4 bod in openingskleur ( limietantwoord )
Een nieuwe kleur op 1 niveau belooft minstens 6 punten en een vierkaart in de geboden kleur, de geboden kleur is de langste. Het bieden van een hoge kleur gaat voor het steunen van partners lage kleur.
6 - 27 punten
1 in nieuwe kleur + 4 kaart
Een hoge vierkaart gaat boven een lage 5 kaart, tenzij u sterk genoeg bent om revers te bieden.
10 - 27 punten
2 in nieuwe kleur + 4 kaart en of ( is ronde forcing )
10 - 27 punten
2 in nieuwe kleur + 5 kaart en of ( is ronde forcing )
Wanneer u alleen maar een 4 kaart heeft en het is niet mogelijk om op 1 hoogte te bieden, omdat er met 1 geopend wordt, moet u in dit bijzonder geval 2 op een 3 kaart bieden, omdat 2 na een opening altijd een 5 kaart belooft.
13 - 27 punten
enkelvoudig sprongbod in nieuwe kleur 6 + kaart
6 - 9 punten + een 7 kaart
dubbelsprongbod in een nieuwe kleur is preëmptief
SA bijbod
6 - 9 punten
1 SA zonder troefsteun ( zwakbijbod )
10 - 11 punten
2 SA met SA verdeling ( limietantwoord ) alle kleuren behalve de openingskleur enigszins gedekt
"Wie de kern wil smaken, moet eerst de noten kraken."
De walnoot komt oorspronkelijk net als de Tamme Kastanje - uit Zuidoost-Europa en Azië. Hij werd vanuit Perzië naar Griekenland gebracht en daar de Perzische noot genoemd. De wetenschappelijke naam is gebaseerd op het Latijnse Joris Glans en betekent noot of eikel van Jupiter. Juglans is hiervan een samentrekking en betekent koninklijk. Dat het hier om een exoot gaat geeft het woordje wal aan. Het komt van walsh en betekent vreemdeling.
In Vlaanderen noemt men deze boom ook notelaar, klabbertoet, nokerboom of okelaar.
Net thuis gekomen van de 4-daagse in Drenthe kregen we een flink noodweer over onze hoofden. Hagelbollen als duiveneieren zo groot......... Pedro's tuin kreeg het erg te verduren.
Dierenpark Emmen wil bezoekers op een prettige, recreatieve manier betrekken bij de levende natuur. Hier maak je een wereldreis, er zijn dieren uit ieder werelddeel. De Aziatische olifant
Hotel Westerburcht - sfeervol. Feilloos verlopen trip naar Westerbork. Hotel Westerburcht is er ons onderkomen voor 4 dagen. Opwarmingstocht naar "Herinneringscentrum Kamp Westerbork". Op deze historische plek worden de levens van honderdduizend joodse Nederlanders in herinnering gehouden. Op de voormalige appèlplaats van het Judendurchgangslager Westerbork zijn in een kaart van Nederland 102.000 stenen met een Davidster en vlam voor de Sinti geplaatst.
Het boomkroonpad 40 km. Het boomkroonpad in boswachterij Gieten Borger is een bijzondere attractie. Je beleeft daar het bod op een unieke manier. Het bos in Vanaf een worteltunnel tot in de uitkijktoren in de kroon van de boom. Het bos in. Worteltunnel.
Boomkroon. Insectenhotel.
Uit "Natuurkaart Nederland":
In Drenthe ligt boswachterij Gieten-Borger. Een ideale bestemming voor een dagje uit. Hier vindt u het Boomkroonpad, waar u kunt wandelen door de toppen van de bomen. Een rit met de paardentram, een duik in de spartelvijver Er is veel te doen, maar wie rust zoekt, zal die zeker vinden. De bossen van Gieten en Borger zijn uitgestrekt en stil. Ze nodigen uit tot lange wandelingen en fietstochten.
De Orvelter fietstocht, 40 km. Via het monumentendorp Orvelte naar Oud Aalden alwaar de Saksische boerderijen met de achterzijde naar de straat staan. Daar staat ook een beltkorenmolen die nog dagelijks maalt. Een tocht door het Mepperdennen natuurreservaat, boswachterij Gees brengt ons bij picknickplaats Anne De Vries (geboren: 22 mei 1904 te Assen overleden: 29 november 1964 te Zeist) . Vandaar gaat het via bos, veld en oude dorpen terug naar Westerbork.
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)