Ghost Bikes...Gedenkfietsen zijn witte fietsen met een herdenkingsplaquette, die geplaatst worden op een plek, waar een fietser dodelijk is verongelukt. Ze dienen als herinnering aan de overledene en attenderen op het gevaarlijke punt voor fietsers. De eerste gedenkfiets - in het Engels ghost bike (letterlijk: geest- of spookfiets) genoemd - werd geplaatst in St.Louis, Missouri in 2003. Ze zijn sindsdien in meer dan 80 steden over de gehele wereld verschenen.
Opvallend genoeg ontbreken Gedenkfietsen in Nederland en België. In Nederland vielen in 2008 toch nog altijd 181 fietsdoden. In de stad Antwerpen steeg het aantal fietsdoden van drie naar zeven in 2008. De afdeling Berlijn van de Duitse Fietsersbond is in februari van dit jaar met het plaatsen van Geisterräder gestart. In Berlijn verloren vorig jaar 11 fietsers het leven. Alle initiatieven en plekken, waar een gedenkteken is geplaatst, worden vermeld op een speciale website Ghost Bikes. Voor ons de Bijzondere Fietstip van de maand augustus 2009.
Modieus op de fiets, met laarzen...fietsen in Kopenhagen...
Meer komt u te weten op onderstaande link http://www.copenhagencyclechic.com/ op deze website zie je ook hoeveel kilometer per dag op de fiets wordt afgelegd in Kopenhagen...
Ideaal om een koffie uit te proberen of als koffie-kado. De speciale koffie enveloppen (inhoud 200 gram) worden gratis verzonden. Ze kunnen zo door de brievenbus!
Klik op de afbeelding en lees meer over dit item...
Wie zelfs de fiets niet ecologisch genoeg vindt, kan vanaf nu op een bamboefiets rijden. De frames van de fiets bestaan volledig uit bamboe afkomstig uit afgelegen bossen in Taiwan. Het prijskaartje is dan ook niet mis: 3.500 euro.
Hoewel bamboe een heel natuurlijk materiaal is, laat de productie van deze fiets toch een aanzienlijke voetafdruk achter. Eerst wordt de bamboe getransporteerd naar Californië, waar het frame gemaakt wordt en de bamboe een behandeling krijgt. Als de fietsen klaar zijn, zetten ze hun reis rond de wereld verder richting Londen. Daar worden ze in een ecoshop te koop aangeboden.
Maar wat is Geocaching? Geocaching is een avontuurlijk spel voor (hand) GPS gebruikers. Iemand verstopt op een bijzondere plaats, meestal in de natuur, een waterdichte doos, ook wel cache container genoemd, met daarin een logboek en eventueel een aantal leuke voorwerpen om te ruilen. Met zijn GPS bepaalt hij de precieze coördinaten van de schuilplaats, die hij vervolgens kenbaar maakt op de Geocaching websiteAnderen lezen die coördinaten en kunnen met de GPS op zoek gaan naar de cache ('schat').
Je zult verstelt staan van de geweldige plekjes in je eigen omgeving, waar caches verstopt liggen en waarvan je het bestaan niet wist! Aan de vinder wordt gevraagd iets uit te cache te nemen en hiervoor in de plaats weer iets achter te laten. Daarnaast wordt het bezoek in het cache log boekje en op de speciale cache-pagina gelogd.
Gelegen tussen de drukke badsteden Blankenberge en De Haan en de rustige polderdorpjes Zuienkerke en Nieuwmunster, ligt een eeuwenoud weidelandschap, de Uitkerkse Polder. Doorweven door vele sloten en bezaaid met tientallen veedrinkpoelen, vormt dit gebied een oase van rust langs de drukke kustlijn. Maar schijn bedriegt, want in de winter strijken hier duizenden ganzen neer, terwijl de lente het toneel vormt van honderden baltsende weidevogels.
En hoewel de rust het niet zou zeggen, hier is de voorbije jaren hard gewerkt aan een landschap voor natuur en voor mensen... Lees meer...
De thematocht "Nooit meer oorlog" (37,8 km) brengt je langs monumenten uit de Eerste Wereldoorlog, in en rond Diksmuide. Je ervaart de eerste herinnneringen aan den Grooten Oorlog bij de startplaats, de Grote Markt van Diksmuide. In de IJzertoren daal je af door het 22 verdiepingen tellende Museum van Oorlog, Vrede en Vlaamse ontvoogding. Je waart je aan het front in een heuse dug-out, met de modder van het niemandsland om je heen.
In de Dodengang, een aartsgevaarlijk loopgravencomplex, kun je de oorlog ook echt aanvoelen. Het Onze-Lieve-Vrouwehoekje was een belangrijke uitkijkpost, midden in het overstromingsgebied. De Belgisch militaire begraafplaats in Keiem is de laatste rustplaats van jonge kerels die stierven in de modder tijdens een verwarde Slag aan de IJzer. De meest pakkende aanklacht tegen de oorlog vormen de beelden van Het Treurend Ouderpaar, van de kunstenares Käthe Kollwitz, op de Duitse begraafplaats van Vladslo. Hier rusten 25.644 soldaten, waaronder haar eigen zoon Peter.
Vandaag vertrekt Pedro voor een weekje 'verblijf aan zee'...
De toeristische motor van De Haan-Centrum is gesitueerd in één van de mooiste architecturale bouwwerken van de "Concessie" die de Staat in 1889 in erfpacht gaf voor een termijn van 90 jaar. De Haan-Centrum dankt zijn bevalligheid niet alleen aan zijn bouwstijl en -aanleg, het is daarenboven gespaard van hoogbouw, wat deze badplaats een zo eigen ziel verleent...Lees meer...
Het Dijleland ten zuiden van Leuven met het prachtige Heverleebos en Meerdaalwoud, Huldenberg, Neerijse, Oud Heverlee, en andere Brabantse dorpjes. Een rit voor de sportieve recreatieve fietser. Veelal autovrij en autoluw fietsen langs velden, door dorpjes en door bos en woud. Fietsen over asfalt- en betonbanen, overharde paden en vele 'helse' kasseistroken. Het parcours is niet geschikt voor racefietsers maar zeker wel voor de recreatieve fietser en mountainbikers.
Startplaats het Provinciaal Domein in Kessel-Lo. Vertrek aan de vijvers KP80. Vandaar gaat het direct licht golvend tot heuvelachtig over Linden, Korbeek-Lo, Bierbeek, via het Meerdaalwoud naar Sint Joris Weert en Sint Agatha Rode. Aan het einde van de hoekstraat wacht nog een pittige kuitenbijter... Op de plateau gaat het nu afwaarts terug naar Leuven, de universiteitsstad die we tussen de maïsvelden in de verte zien liggen. In Heverlee fietsen we door de KUL-site der wetenschappen met als decor het Arenbergkasteel en Arenbergmolen (watermolen)...
Aan KP75 blijken er enkele plaatjes verdwenen, na wat zoekwerk vinden we onze weg doorheen de universiteitsite en fietsen we enkele tijd later langs de spoorweg naar KP 73 om vervolgens langs de ring rond Leuven, Leuven Central en het mooie Leuvense station bij KP33 uit te komen. Nu resten er nog 2km tot aan het begin- en eindpunt...
Knooppunten: 80-83-84-85-86-87-88-89-90-78-79-5-4-3-2-13-74-75-73-33-80 Parcours: Golvend tot heuvelachtig, vele onverharde paden en kasseistroken. Autoluw voor 75%. Horeca: zelf voorzien van eten en drinken is aan te raden. Afstand: 60km
Wij raden aan dat u een weekvoorraad koffie in de originele verpakking in een luchtdichte bus op een koele plek. Rol het pakje dicht tot aan de koffie, zodat er geen lucht meer boven zit. Was een bewaarbus of voorraadpot regelmatig uit om oude geuren te verwijderen. Zorg dat de koffie niet in aanraking komt met andere voedingsmiddelen want ze neemt onmiddellijk geurtjes op...
Info en foto: The Golden Coffeebox Lees meer door HIER te KLIKKEN
Het aantal wereldfietsers, dat goed kan schrijven, heeft er een nieuw familielid bij. Het is Walter Verhoeve. Hij schreef een boek over zijn solo fietsreis door Kazachstan, Kirgizië, China en Tibet naar Kathmandu.
Onervaren wereldfietser De titel luidt 'Dagboek van een onervaren wereldfietser'. Dit geeft al aan, dat hij in de kring van wereldfietsers nog geen naam verworven had. Vandaar ook, dat hij zijn lijvige boek in eigen beheer moest uitgegeven. Maar na dit boek is er ongetwijfeld een uitgever, die wel brood ziet in een eventueel nieuw fietsavontuur. De belevenissen tijdens de reis zijn namelijk goed en boeiend beschreven...
Het boek telt 240 bladzijden met veel foto's en kaarten van de tocht. Het is zeer verzorgd uitgegeven en geïllustreerd met 90 zwart/wit foto's. Het kost 15,95. Het ISBN nummer is: 9789085482338. Het boek wordt ondersteund met een internetsite voorzien van routekaarten, hoogteprofielen en vele kleurenfoto's.
Info: fietsweblog.nl Meer op www.walterverhoeve.nl
Onlangs heb ik deelgenomen aan de nationale koffie-enquête...
De respons op de enquête was overdonderend. Uit de resultaten blijkt dat Belgen vooral belang hechten aan de kwaliteit van hun koffie. Bij de aankoop gaan ze in de eerste plaats op zoek naar een bepaalde smaak en ze drinken hun kopje koffie omdat ze ervan genieten.
Het merk waarvoor Belgen een voorkeur hebben, varieert naargelang het toestel waarmee ze koffie zetten: volgens de enquête verkiezen de gebruikers van een koffiezetapparaat Douwe Egberts. Wie koffie zet met een apparaat voor pads, kiest dan weer voor de Senseo®-koffie van Douwe Egberts.
Koffiestop in Eijsden. 'Portofino' met een unieke ligging in het natuurgebied de Eijsder Beemden is de ideale rustplaats voor wandelaars, fietsers, motorrijders en watersporters...
"Fourons, retour à Liège", een slogan die nog vaag te lezen staat op enkele muren in de streek. Fietsen in de Voerstreek (zes dorpen in één) is hot en de fietsknooppunten sluiten er perfect aan op deze van Limburg en Nederland. Wij zochten tevergeefs naar een vrije parking in de buurt van het Maastrichts station. Geen nood, onze 'TomTom' leidde ons perfect naar Gronsveld en aan de kerk aldaar was er parkeerplaats zat. Laat ons nu in Gronsveld net te midden van de bevrijdingsfeesten belanden waardoor het even zoeken was naar knooppunt 73.
Gronsveld, onze startplaats dus, is een gemeente in het Nederlandse Zuid-Limburg en telt 2500 inwoners, is deelgemeente van Eijsden. De Torenmolen van Gronsveld staat binnen de top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten... Vandaar fietsen we naar de Maastrichtse wijk "De Heeg" (KP5). Verder naar Oost-Maarland (KP75)en Eijsden centrum (KP76), het kasteel van Eijsden is zeker een stop waard.
Aan KP420 komen we terug op Belgisch grondgebied en fietsen we via Moelingen de Voerstreek binnen. Vanaf het Nederlandse Mesch krijgen we gedurende 35Km geen meter plat onder de wielen geschoven. Het gaat steeds op en af met de klim van Sint-Pieters-Voeren naar Remersdaal als echte kuitenbijter. Nog is het klimmen niet gedaan, via Teuven naar De Plank met een pittige klim over de Plankerweg. We zitten nu aan KP420 en net voor 's Gravenvoeren krijgen we onze beloning met een schitterende afdaling die niet voor niets als gevaarlijk staat aangeduid. Een smalle kronkelende weg waar auto's je tegemoet kunnen komen... Via opnieuw Mesch, we fietsen heel even op de Compostela-route via 'oude wegen' en Mariadorp fietsen we golvend terug naar Gronsveld. Begin- en eindpunt van een mooie fietsroute die zeker een 9 waard is...
Knooppunten: 73-5-4-75-76-77-420-421-422-423-424-425-426-427-428-429-430-431-100-78-74-73. Parcours: Bestemd voor een geoefende recreatieve fietser die enige inspanning niet schuwt. Golvend tot heuvelachtig over autovrije, autoluwe, drukke wegen, veldwegen, onverharde paden (worden ook door wandelaars gebruikt). Horeca: voldoende in elk dorp. Afstand: 56km
Koffiestop bij "Den Toerist", al meer dan 100 jaar DE café in Wechelderzande...
Café Den Toerist heeft de Q-award gewonnen. Dat is een trofee van brouwerij Inbev dat via anonieme controles het beste café van België bekroont. Het is de tweede keer in een jaar tijd dat het café een prijs wint. (25/09/2007)
Oost-Vlaanderen maakt fietsen op de fietsknooppunten opnieuw een stuk makkelijker. Start je fietsroute aan een fietsinrijpunt met infobord en parking. Stuur een SMS met het aantal kilometer dat je wil fietsen en je ontvangt een bericht op je GSM met daarin je persoonlijke route. LEES meer...
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)