Bij PEDRO kan je vanaf zaterdag 24 december een nieuwigheidje gaan bekijken en lezen.
BLOGSPIEGEL is de naam van het nieuwe log op Pedro's blog.
De schrijver PieterVé - flaneert over de alsmaar langer wordende bloglaan en staat even stil voor het raam van enkele blogwinkels. De logs van de eigenaars worden dan op een min of meer humoristische lees kolderieke - wijze in de BLOGSPIEGEL weergegeven.
Dus bloggers die geïnteresseerdzijn in humoristische roddels en andere schrijfsels is BLOGSPIEGEL het log dat je niet missen mag. Iedere zaterdag te lezen op Pedro'sHobbyBlog.
(Van madammekes blog geplukt met toestemming van Sjoeke.)
(foto: ÓPedro: klik op collage om het fotoalbum te bekijken) Kerstfeest voor de bewoners en hun familieleden in Hof ter Lande. De Kerstman kwam op bezoek en dat zullen ze geweten hebben de bewoners. Na een Kerstmaaltijd, om duimen en vingers van af te likken, verscheen Santa Claus met rinkelende bel en zijn HOHOHOOO... Rendier Rudolph op het gazon achterlatend deed de man in het rood zijn verschijning, incluus de geschenken voor bewoners en personeel. ** De gewoonte met Kerstmis geschenken uit te wisselen is afkomstig uit oude Romeinse gebruiken rond de jaarwisseling: begin januari gaf men elkaar gewijde takken als teken van voorspoed en overvloed. Men gebruikte daarvoor maretakken (mistletoe!) waaraan mystieke krachten werden toegekend. In de loop der tijden verbreidde zich dit gebruik overal: oude mannen als Santa Claus of Weihnachtsmann belichamen het afgelopen jaar, en ze delen levenskracht uit in de vorm van cadeautjes. (bron: kennisnet.nl)
West-Vlaanderen is een échte fietsprovincie. Met de nieuwe fietsnetwerken, meer dan 3000 kilometer lang, ontdek je het echte West-Vlaanderen. De Westhoek, het Brugse Ommeland, de Leiestreek en de Kust zijn superregio's om te fietsen en te genieten. In 2006 mag je van Westtoer veel nieuws verwachten in dit verband. Met de opening van nieuwe fietsnetwerken, fietsfeesten, uitgebreide promotie en de lancering van nieuwe 'fietsproducten' kan je er volgend jaar niet naast kijken. West-Vlaanderen zal zich in het fietsjaar opnieuw kunnen onderscheiden. Geniet ervan. (info: Westtoer E-zine)
Mijn blogbezoekers hebben zich positief opgesteld tegenover opiniepeilingen. Liefst 88% vindt dar een opiniepeiling nuttig is, 12 % vindt dat het niet hoeft. Zeker positief is dat elke stemmer zijn/haar mening heeft geuit.
JA
88 %
NEEN
12 %
Geen mening
0 %
Vanaf vandaag nieuwe poll: "vindt u dat blog.seniorennet voldoende beveiligd is tegen SPAM?"
Tuin: winterrust 4: het vermeerderen van vaste planten
Talloze vaste planten kunnen door scheuren moeiteloos en snel vermeerderd worden. Na een aantal jaren zijn de meeste planten toch aan een verjongingskuur toe en is dit een ideale gelegenheid. Wat is scheuren? Scheuren is planten met genoeg wortels uit elkaar trekken om zo twee of meerdere planten te verkrijgen. Meestal behoren deze planten tot de vaste planten of de sierheesters (struiken). De planten die we scheuren noemen we de moederplanten, de afscheursels noemen we de dochterplanten. Werkwijze: Neem de wortelkluit op met een tuinvork en verdeel de kluit met de spade. Vaste planten met fijne vezelwortels kunt u beter met de hand delen. Vlezige wortelstokken moeten met een scherp mes in kleine stukjes worden gesneden. De dochterplanten mogen niet te klein worden en moeten zo snel mogelijk weer geplant worden. Probeer het aantal scheurwonden te beperken en zorg ervoor dat ze zo gaaf mogelijk zijn. Als je een (bijna) bloeiende plant scheurt, dan verwijdert u het best alle bloemknoppen, bloemen, zaden en vruchten. Bloemknoppen die binnen een maand na het scheuren worden gevormd kun je het beste ook nog verwijderen. Deze vragen veel te veel energie van het net gescheurde plantje, die dit beter kan benutten voor wortel- en bladgroei. Scheurperiode: herfst: september - oktober - november. Lente: maart - april - mei. Het beste moment is na de bloei. (info: lexicon vaste planten)
(foto: juergen-reichmann) In de regel hebben vaste planten geen bescherming nodig in de winter. Maar als op een warme periode vorst volgt, kunnen knoppen en nieuwe loten bevriezen. Dit is vooral het geval bij droge vorst, dat wil zeggen vorst die gepaard gaat met ijzige wind en zonder sneeuwlaag. Meestal hetstellen de planten zich snel. Vooral 's winters na het planten of bij planten uit gebieden met een zacht klimaat, bijvoorbeeld de fakkellelie of pampasgras, kan afdekken met dennentakken of met vliesdoek nuttig zijn. Als het sneeuwt krijgen de planten een natuurlijke bescherming. Een mulchlaag van 5 à 10 cm is ook een welgekomen bescherming, alsook rijshout. Zodra de vorstperiode eindigt moet de beschermende laag meteen verwijderd worden. (info: lexicon vaste planten)
Baboesjka In Rusland worden de cadeaus met Kerst niet gebracht door de Kerstman, maar door Baboesjka. Die, zo als het verhaal gaat, drie rijk geklede reizigers onderdak, eten en een warm bed gaf. Achteraf bleken dit de Drie Wijzen uit het Oosten te zijn, die onderweg waren naar Bethlehem. Zodra Baboesjka dit hoorde, reisde zij hen achterna met een mand donker brood en cadeautjes voor het kindje. Toen zij na een lange reis in Bethlehem aankwam, was iedereen echter al vertrokken. Ze legde haar cadeaus daarom in de kribbe en ging terug naar huis. Geïnspireerd door deze Russische legende....... (foto @pedro)
De herfstaster (Aster novi-belgii) is afkomstig uit het noorden van Amerika. Afhankelijk van de cultivar wordt de Aster 80-150 cm hoog. Eigenschap: de stengels hebben soms een roodachtig waas. Blad en bloemen zijn langwerpig, lancetvormig, glad. Het blad is donkergroen. De bloemen van de cultivars zijn er in roze, rode en blauwe tinten. Bloeitijd is van september tot oktober. Standplaats: zonnig, houdt van koelte, voedsel- en humusrijke bodem met voldoende vocht. Toepassing: deze hoge vaste planten zijn gechikt voor borders en borderranden. Solo of in groep. Het zijn houdbare snijbloemen. Verzorgingstip: de plant kan er niet tegen als dekluit uitdroogt. De hoge cultivars hebben ondersteuning nodig. In het vroege voorjaar of na de bloei kan je de plant vermmerderen door te delen. Enkele soorten: Dauerblau (blauwviolet), Karminkuppel (karmijnrood), Bonningdale White (zuiver wit) (info: Lexicon van de vaste plant. foto: flora vandreischor.)
Als hobbytuinier kan je soms een hele poos zitten gapen op die vliegende belhamels die je pas gezaaide pitten hebben opgevreten. Dan kan het soms gebeuren dat je die kleine deugnieten verwenst. Maar in de winter kan je het ook niet laten om die kleine wezentjes, die in de vrieskou zoeken achter hapjes, te beschermen tegen een zekere hongerdood. Wat doe je dan? Jazeker, aan de slag! We maken of kopen een voederplankje voor de mussen, de mezen, de roodborstjes,....
Plaats of hang het voederplankje op een rustige, veilige plaats. Zorg ervoor dat de katten de vogels niet als voedsel zien.
Zorg ervoor dat het voedsel niet wegwaait of beschimmelt. Hou water dus op een afstand. Plaats een dak op het voederplankje.
In de winter hou ik me, als hobbytuinier zijnde, bezig met het opzoeken van allerlei gegevens over planten die in de bloeitijd er mooi moeten bijstaan.... Eén van die plantjes is de Acaena buchananii of de stekelnoot. Het is een groenblijvende bodembedekker, die geschikt is voor kleinere en grotere oppervlakten, voor rotstuinen, voor het beplanten van graven en daktuinen. Bolgewassen en grassen vrolijken het plantentapijt fraai op. De plant wordt zo'n 5-10 cm hoog en breidt zich door uitlopers met matige groeikracht uit tot een tapijt. De herkomst van de stekelnoot vindt men in Nieuw-Zeeland. De stekelnoot mag op een zonnige, warme, lichte, zandige zelfs droge bodem geplant worden. De plant heeft nauwelijks verzorging nodig. Indien de plant zich te weelderig uitbreidt, kunt u deze eenvoudig terugsnoeien. Bij zeer koude temperaturen moet hij 's winters afgedekt worden. Een bijzondere eigenschap van de stekelnoot is dat er zich na de bloei rode tot bruinrode kogelronde stekelige vruchten vormen. Hieraan heeft de plant uiteraard zijn naam te danken. (info: plantenlexicon. - foto: marwei.nl)
Wat doet een hobbyfietsende hobbytuinier zoal in de winter.....? Zijn andere hobby's beoefenen? Ja, wandelen en bridgen..... Wat nog? Wel eens per jaar wordt er hier ook de kerstboom geplaatst. En dan is er altijd ambras ten huize Pedro. Vooreerst hoeft het voor mij persoonlijk niet om een kerstboom te plaatsten. Maar toegegeven, het heeft wel iets als het in huis staat. De kerstsfeer is er dan.......maar liefst van al zonder al die hypocrisie.... Even verder doordrammen over de kerstboom plaatsen: de keuze van de boom, natuur of nep. Voor mij natuur of geen of een klein nepboompke kan er door. Oké, het wordt natuur omdat Lewiske dat ook prefereert. Grootte? 150 à 180 cm is groot genoeg. "Zeg zo klein", zegt het kind dat nog thuis is. "Grootheidswaanzin manneke", vraag ik dan, nen boom van meer dan 2 meter....? Goed, uiteindelijk wordt het een Nordman-den van 175 cm. Een mooie volle den. Dan moet natuurlijk het kerstgerief van zolder gehaald worden. Pedro's knoken begeven zich naar de zoldertrap maar staken de trip al aan de eerste tree. Lewiske doet het dan maar en de stofzuiger doet daarna de rest. Want je moet weten, op die zolder komen we één keer per jaar. Ja, juist rond Kerst.......En dan de keuze waar de kerstboom moet komen. "Lewiske trek je plan er mee asjeblief". En dan de kerstboom in de pot plaatsen...dan pas komt de ambras, nooit of te nimmer staat die kerstboom van de eerste keer goed. Draaien, tillen, bijvullen, allé jullie kennen dat wel. Goed en klaar is het alleen wanneer mister Nordman-den gepot is. "Hij staat in de pot, hij staat recht (allé min noch meer) en het versieren is voor jou". "Jij doet dat heel goed", komt er altijd achteraan. Tijdens het versieren van de kerstboom en het opstellen van de andere spullen moet ik altijd aanwezig zijn. Waarom? Gewoon om te beamen dat het goed is. Pedro keek, knikte, slikte en zag dat het goed was...... De dozen opnieuw opbergen, stofzuigen en klaar is de karwei. Niet voor Lewiske want hierna begint Lewiske nog met kerststukjes te maken en Pedro kijkt (verplicht) toe en knikt dat het goed is......... No parole, parole, parole..... En het is goed, bekijk de foto's maar.
Le Mas de la Calade in Puyricard, de eerste stopplaats. Op enkele kilometers van Aix-en-Provence. Gastvrijheid troef bij madamme Marine. (klik op collage)
Lurs in de Vaucluse, schilderachtig dorpje met uitzicht op de Ventoux, montagne de Lure, Alpen en de vallei van de Durance.
Zicht op de vallei van de Durance, op de achtergrond de Alpen.
Forcalquier, couleurs de Provence en langs de ' route de Lavande'.
Gorges de la Nesque, loopt van Villers-sur-Auzon door een indrukwekkende en woeste canyon met geweldige, hoog oprijzende rotsformaties naar Monieux.
Mont Sainte-Victoire, de berg die Paul Cézanne meermaals heeft geschilderd. De berg die hij samen met Emile Zolakon observeren als geen ander....
De Montagne Sainte-Victoire is een kalksteenmassiefin het zuiden van Frankrijk, dichtbij Aix-en-Provence. De bergketen loopt van west naar oost en strekt zich uit over 18 km. Het hoogste punt is de Pic des Mouches, met 1011 meter. Op een top van 945 meter staat het Croix de Provence, een 17 meter hoog kruis.
Aan de voet van de Mont Sainte-Victoire wijngaarden.... De wijngaarden van de vigneron liggen er aan de voet..........
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)