Postel. Het is niet zomaar eventjes met de fiets rondrijden om en rond Postel. De fietsroutes in dit deel van de Kempen worden als de mooiste van Vlaanderen aanzien. Kilometers op Belgische grond dan weer kilometers op Nederlandse wegen, dwars door de honderden hectaren bos, veelal op autovrije wegen. De plaatsjes Reusel, Bladel, Luycksgestel zijn zo van die echte typische Nederlandse dorpjes. Fietsvriendelijk en gastvrij. Verder vanaf grenspaal 191 over een deel van Lommel naar Dessel en natuurlijk de pannenkoekenboot. Daar kregen we toch wel driedubbele pech zeker. Ingrid reed lek, geen nood band plakken maar....... de band was op verschillende plaatsen doorzeeft met piepkleine gaatjes. Plakken hielp niet veel en wat heb je aan een reserveband als je geen sleutels bij hebt. Of toch wel maar die lagen in de wagen op de parking te Postel............
Op de foto: Parking Postel, vertrek en aankomst. Waar rijden die fietsen met dat autootje naartoe?
Het herderstasje Capsella bursa-pastoris. Een mondvol voor een klein fijn kruisbloemachtige plant. Grootte: 10 tot 50 cm. Meestal éénjarig. Je komt het overal tegen dit plantje met de bloemkroonblaadjes en kleine witte bloemen in een tros bijeen, op allerlei terreinen, op bermen en natuurlijk in je tuin. Want die grond is voedselrijk en daar houdt het herderstasje juist zo van. De zelfbestuiving, de insectenbestuiving en de grote hoeveelheden zaad maakt dat de plant zich overal laat bewonderen of bedonderen. Herderstasje bloeit van februari tot november. Je hebt er dus veel plezier van.........
Vandaag drukke activiteit in het rusthuis Hof ter Lande. De bewoners en personeel stelden er hun hobbywerkjes tentoon. En of dat ze hun best hadden gedaan. Van prentkaarten tot pull's en borduurwerken naar stoelen met geborduurde zit en rug. Ook kleine en grote haakwerken zoals mutsen, GSM zakjes, opbergzakjes allerhande, sjaals, stola's en ballennetjes. Tafelkleedjes en -doekjes, ingekaderde borduurwerken. Werkjes à la Anton Pieck en grotere stukken uit recyclagematerialen. Volgende activiteit(en): Morgen komt de accordionist-zanger, Werner Janssenswillen, op bezoek en zodoende zang en muziek verzekerd. Zaterdag wordt er een bezoek gebracht aan het spiegelcircus alwaar enkele plaatselijke groepen de aanwezigen zullen vergasten op muziek, zang en dans.
We zijn volop bezig met de voorbereiding van onze reis naar Turkije.
Dit jaar bezoeken we Bodrum.
Het hotel, 'Gündem Resort Hotel', is gelegen direct aan het strand van Gümbet en op een afstand van 2 km van het centrum van Gümbet en op 3 km van Bodrum.
Bodrum is een unieke badplaats aan de Egeïsche kust van Turkije waar altijd wat te beleven valt. Het wordt dan ook niet voor niets het St. Tropez van Turkije genoemd. Gelegen op een schiereiland aan de baai van Gökova en te herkennen aan de St. Petrusburcht: een imposant kruisridderslot dat symbool staat voor deze oude vestingstad. Bodrum staat bekend om zijn schitterende jachthaven, rijke historie en bijzondere architectuur, met schilderachtige straatjes en pittoreske, witte vissershuisjes. Maar natuurlijk ook om haar fantastische klimaat, gezellige sfeer en bruisende nachtleven. Zowel de stad zelf als de omgeving zorgen er voor dat u zich nooit hoeft te vervelen.
Wanneer u niet op het strand van het prachtige weer aan het genieten bent, kunt zich in de haven vergapen aan de luxe jachten die er dagelijks aangemeerd zijn. Ook kunt u één van de historische bouwwerken die de stad rijk is bekijken. Denk hierbij onder meer aan het Mausoleum dat vroeger tot de zeven wereldwonderen behoorde. Uiteraard biedt Bodrum ook het nodige vertier. Overdag in de vorm van leuke winkeltjes en een typisch Turkse markt, en s avonds kunt u zich uitstekend vermaken in het gezellige uitgaansleven. Er zijn talloze bars en discotheken, waaronder de grootste openluchtdiscotheek van Europa: de Halikarnas
De Egeïsche Kust in Turkije (ook wel de Klassieke Kust genoemd) is een van de mooiste landschappen in het land. Deze sublieme kust aan de staalblauwe Egeïsche zee telt oneindig veel onmetelijke stranden, omgeven door olijfgaarden, rotsformaties en naaldwouden. De lieflijke vissershaventjes, populaire vakantieoorden, de overblijfselen uit de oudheid die getuigen van meer dan 5.000 jaar geschiedenis, cultuur en mythologie maken van deze regio een vakantiebestemming voor iedereen.
Wie echt op zoek wil naar sporen van de Klassieke Oudheid, komt hier volop aan zijn trekken. Van noord tot zuid biedt de Egeïsche kust een reeks namen die iedereen dadelijk terugbrengen naar het Hellenistische tijdperk : Troje, Pergamon, Efese, Milete, enz. Men vindt hier werkelijk een overweldigende verzameling cultuurschatten van het Hellenisme. Zelfs het Griekse vasteland kan zich niet beroemen op zoveel monumenten uit de Griekse Oudheid. Wordt vervolgd.........
Geen competitie gespeeld op maandag. Hier volgt een beetje uitleg over "Wat is bridge?"
Bridge is een spannend en boeiend kaartspel waaraan je veel plezier kunt beleven. Bij bridge speel je samen met je partner die tegenover je zit tegen twee tegenstanders. Op elk spel probeer je met je partner meer slagen te maken dan de tegenstanders. Dit doe je door te anticiperen op de ontwikkelingen tijdens het spel. Dit klinkt moeilijker dan het in werkelijkheid is. Want iedereen kan bridge leren. Elk spel duurt ongeveer tien minuten. In competitieverband worden er meestal 28 spellen per sessie gespeeld. Voldoende kansen dus om je te revancheren na een spel dat niet zo goed ging. Omdat je steeds tegen andere paren speelt, is bridge een sociale sport. Je ontmoet veel verschillende mensen en je kunt het overal en tegen iedereen spelen. De spelregels zijn wereldwijd hetzelfde.
Bridge is een afstammeling van het oeroude "whist" dat ongeveer vier eeuwen geleden in Engeland ontstond. Whist is in Vlaanderen bekend onder namen als "wiezen", "boom wies", "kleuren wies" enz... Bridge wordt gespeeld met vier spelers die paarsgewijs aan mekaar gekoppeld zijn. In essentie komt het er op aan om per paar zoveel mogelijk slagen te maken. Er wordt een gewoon spel van 52 kaarten gebruikt waarin het aas de hoogste kaart is. In bridge is er een veel grotere verfijning mogelijk dan in alle andere kaartspelen. Bridge evolueerde tot een denksport. Vandaar dat initiatielessen nodig zijn om het spel te leren.
Bridge oefent intensief en al spelend het geheugen, vermogen tot redeneren en analyseren. Het dwingt tot het nemen van snelle, wel overwogen beslissingen. Hoe onwaarschijnlijk het ook moge klingen: verschillende medische studies van internationaal gerenommeerde universiteiten hebben aangetoond dat bridge een minstens even positieve invloed heeft op levensverwachting en gezondheid als fitness en aanverwante activiteiten.
Vandaag maandag uitgeregend tuinwerk in de voormiddag. In hoeverre kunnen we onze nationale weermannen nog geloven? Het zou pas gaan regenen in da namiddag. En wat zie ik..... het is nu 14.20 uur en de zon schijnt in de Kempen. Niet getreurd, binnen was er ook werk, tuinhuis oprommelen, tuingerij opkuisen enz.... Ook even het weelderig groeiend (on)kruid bestudeerd. Met name "hondsdraf" of "Glechoma hederacea". Ik wist bij God niet wat een heilzaam (on)kruid het was. Ben het gaan opzoeken en hier volgt de wetenschappelijke uitleg:
Een bescheiden plantje, en meestal weinig toegepast ik heb het vermoeden dat als u de beschrijving van de hondsdraf op u in heeft laten werken en u hebt wel eens last van jicht of reuma u de plant op uw fysiek wilt laten inwerken. Een vriendje van de oudere medemens noemen we het graag. Het is een nederig plantje dat doorgaans niet veel hoger wordt dan een centimeter of 15, blauwe bloempjes tussen donker tot paarsgroen loof. Kleine ronde blaadjes en met de vierkante stengel die de hele familie van de lipbloemigen kenmerkt. De bestanddelen zijn keurig verdeeld in concentratie. De stoffen waar de meeste nadelen aan kleven zijn in zeer lage concentraties te vinden, de stoffen die de hondsdraf zo waardevol maken zijn in de hogere regionen te vinden. Het kaliumnitraat dat niet vaak in zo'n concentratie te vinden is, maakt haar oraal gebruikt, zo ideaal voor het losmaken van slijm in de luchtwegen. Omdat de plant vroeg in het voorjaar is te oogsten, is het een echte smaakmaker voor salades in het voorjaar. Een mild aroma, door het nagenoeg niet overheersen van een van de bestanddelen.De samentrekkende en huidversterkende werking van de looistoffen is bekend, het maakt de huid weerbaar. Het rozemarijnzuur maakt het hondsdraf opwekkend, de zwavel en het kaliumnitraat zijn in ruime mate voorhanden en die maken het tot een uitstekend badwater tegen jicht en reumatische pijnen. Kortom een kruid om ruimhartig toe te passen en waarom zou u ze niet op een schaduwplekje in de tuin flink laten woekeren. (bron: www.plantaardigheden.nl)
De Alserboswandeling (8 km) Deze wandeling start op het mooiste plekje van de Voerstreek, nl. in St. Pieters-Voeren. Het natuurgebied 'Alserbos' is eigendom van de Vlaamse Gemeenschap. Het hele gebied is omheind en de doorgangen zijn er enkel voor passieve recreanten (wandelaars). Het strekt zich uit over de gemeenten Sint-Maartensvoeren en Sint-Pietersvoeren. Alserboswandeling is een afwissellende en boeiende wandeling. Het gebied van 60 ha is heuvelachtig en bezit een prachtige natuur. Er is ook een nieuw eiken-berkenbos aangeplant en hogerop een variatie van eik, linde, es, boskers en beuk. Op het plateau zelf werd een natuurreservaat afgebakend, waar de bebossing op een spontane manier kan gebeuren. Het is trouwens een van de zeldzame plaatsen in de Voerstreek waar heide, brem, pilzegge en bochtige smele zich bijzonder goed voelen. ook tref je er dassenburchten aan. Geen das gezien maar ze zitten er wel heeft men mij verzekerd. Na de wandeling is er in één van de zes Voerense gemeenten genoeg mogelijkheid om de honger te stillen. Hint: een Voerdrupke (jenever), forel op Voerense wijze, de Herfse kaas, en een pint Rick's bier zijn echte aanraders.
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)