Fietsen aan de rand van 'het stad'... Met vertrek aan fort 2 te Wommelgem, via Borsbeek en Boechout en langs de 'Koude Beek' naar Edegem. Middelheimpark, Nachtegalenpark en langsheen de Singel naar het Rivierenhof. Onderweg oog hebbende voor de mooie architectuur en uiteraard de natuur aan randje stad.
Wommelgemse Fort 2, startplaats van onze trip. Via de loop van de "Koude Beek" naar de parken. Middelheim. Sterckshof, gezien vanuit het Rivierenhof. (voor meer info, klik op de foto's ÓPedro)
Het Gorenpad situeert zich in de deelgemeente Ravels, vertrek uit het centrum en leidt de wandelaar doorheen het Domeinbos van Ravels. In de Turnhoutse Kempen strekken zich over een oppervlakte van 830 ha de Gewestbossen van Ravels uit. Het langgerekte bos, dat loopt van zuidwest naar noordoost, maakt deel uit van een grotere beboste omgeving die tot de Nederlandse grens reikt. Vanaf 1906 begon de bebossing van de heide met het huidige resultaat. Nu treft men er een variatie aan van loof- en naaldhout. De 35 m hoogtelijn die het staatsbos dwars doorsnijdt, vormt de scheiding tussen het Maas- en Scheldebekken.
De Gewestbossen van Ravels staan bekend om zijn vennetjes. Vanaf de vroege Middeleeuwen domineerden deze elementen het open landschap. Bij de aanleg van het bos, begin twintigste eeuw, werden een aantal vennetjes ontgonnen, beplant of omgezet in weiland.
Het meest intacte vennetje is het Klotgoor. Het hele jaar staat dit ven onder water.
Vogeltjes kijken...aan het Klotgoor.
Een variatie van loof- en naaldhout.
Zachte mossen en heide.
De Ravelse Pier, ontleent zijn bestaan aan de spotnaam die men aan de inwoners van Ravels heeft gegeven. (foto's: ÓPedro)
Op eerste paasdag spreekt de paus zijn paaswens Urbi et orbi uit, wat betekent voor de stad en voor de wereld. De paus doet dit elk jaar in veel verschillende talen. Hij richt zich tot alle katholieken in de wereld. De paaswens van de paus is op televisie te zien. In de rooms-katholieke kerk wordt met Pasen de nieuwe paaskaars aangestoken. Dit nieuwe licht staat symbool voor nieuw leven. In de loop van het jaar worden alle doop- of huwelijkskaarsen aan de paaskaars aangestoken. Van religieuze oorsprong is ook het paasbrood, dat vroeger de functie van offermaaltijd had. Naast de religieuze beleving van het paasfeest zijn er ook allerlei wereldlijke paasgebruiken. Deze gaan veelal terug op vroegere lentefeesten. Het aansteken van paasvuren en de paashaas als lentebrenger zijn hier voorbeelden van. Iedereen kent het eieren zoeken door kinderen op paasmorgen. Eieren versieren, beschilderen en als decoratie gebruiken is tegenwoordig bij veel mensen bekend. Ook de paashazen en paaseieren van chocolade horen bij het paasfeest.
De voorbije dagen heeft Pedro meermaals gedacht aan volgend gezegde:
"Alleen hij die naar het huis van Santiago gaat of daarvan terugkomt is een pelgrim". Het huis van Santiago halen is de doelstelling van Pedro. En zoals Pedro zelf zegt wordt je onderweg ook meer en meer pelgrim Het lijkt een begrip uit verleden tijden, maar niets is minder waar. Bedevaarten en pelgrims bestaan nog steeds en spreken tot de verbeelding
De legende:
Jacobus, apostel van Jezus, vertrok na diens dood naar Spanje, om aldaar de bevolking te evangeliseren. Wanneer hij terugkeerde naar Jeruzalem werd hij door Herodus onthoofd. Zijn volgelingen verscheepten het lijk terug naar Spanje, meerbepaald naar Galicië, waar hij begraven werd. Vroeg 9de eeuw werd het graf ontdekt en werd de Heilige Jacobus uitgeroepen tot de patroonheilige van Spanje. Santiago (San Tiago) is Spaans voor Sint Jacobus, in 't Frans St.Jacques, in 't Engels St.James. Er werd een kerk, en later een kathedraal rond het graf gebouwd. De plaats kreeg de naam Compostela van campus de la stella, campus=begraafplaats en stella=ster.
De Pelgrims:
Weldra gingen pelgrims vanuit verschillende plaatsen in Europa op tocht naar Santiago de Compostela. Door de eeuwen heen ontstonden er zo 5 grote routes : vanuit Parijs over Tours en Bordeaux, vanuit Vézelay over Limoges, vanuit Le Puy-en-Velay; deze 3 komen samen aan de voet van de Pyreneeën in Ostabat waar de zogenaamde Camino Francés begint gaande over St-Jean-Pied-de-Port, Roncesvalles, Burgos, León en Astorga. Een 4de route begint in Arles over Toulouse en Jaca om in Puente la Reina aan te sluiten op de Camino Francés. Verder is er de Via de la Plata vertrekkend vanuit Sevilla over Merida en Salamanca om aan te sluiten in Astorga. Een alternatief voor de Camino Francés is de Camino del Norte die de Noordspaanse kust volgt.
De route die Pedro zal volgen is van uit Gierle over Ninove, Tournai, Compiègne, Chartres, Tours, Dax, St-Jean-Pied-de-Port, en verder de Camino Francés over Roncesvalles, Pamplona, Estella, Logroño, Burgos, Sahagún, León, Astorga, Ponferrada, Villafranca del Bierzo, Serria, Santiago de Compostela.
Later meer hier over en worden de te volgen etappes virtueel gefietst door mezelf tot volgende week en aan alle medebloggers, familie, bezoekers wens ik een vrolijk Paasfeest.
Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus ons van onze zonden verlost.
(voor meer klik op de kleine foto)
Jeroen Bosch: "Christus draagt het kruis". (Info over Jeroen Bosch: klik op afbeelding.)
In de lente wordt het weer een drukte van jewelste in onze tuinen.
Voor veel vogels betekent dat het begin van het broedseizoen. Je kunt de vogels helpen door het plaatsen van een goede nestkast. Eigenlijk hang je deze kastjes op voor het broedseizoen begint maar beter laat dan nooit Vorm van de nestkast Bij nestkasten komen de afmetingen niet op een centimeter aan. In de natuur verschilt een natuurlijke holte ook in grootte. Veel belangrijker is dat de invliegopening de juiste grootte heeft. Dit bepaalt welke vogel wel en welke vogel niet in een nestkast kan. Hier volgen enkele diameters van invliegopeningen: 25-28 mm: pimpelmees, zwarte mees, glanskop, matkop; 30-32 mm: koolmees, kuifmees, boomklever, bonte vliegenvanger, zwarte mees, pimpelmees; 34-35 mm: huismus, koolmees, boomklever, bonte vliegenvanger; 40 mm: ringmus; Nestkast ophangen kies een rustige plek, niet bereikbaar voor katten; hang de kast op minimaal op twee meter hoogte; zorg voor voldoende beschutting tegen wind en regen; zorg voor een vrije aanvliegroute; plaats de invliegopening het liefst richting het noorden, oosten of noordoosten; (info tekst: intratuin.be; foto: ÓPedro)
De Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Parkinson-associatie (EPDA) hebben 11 april uitgeroepen tot jaarlijkse Wereld Parkinsondag. De ziekte van Parkinson is een degeneratieve neurologische aandoening waarvan de precieze oorzaak nog grotendeels onbekend is. De ziekte wordt gekenmerkt door ernstig beven, spierstijfheid, bewegingstraagheid en gestoorde houdingsreflexen. Daarnaast heeft de patiënt last van spraak- en slikproblemen, evenwichtsstoornissen en verstopping. De behandeling richt zich op vermindering van al deze klachten met medicijnen.
Mettekoven is een typisch Haspengouws landbouwdorp. Logisch dat stadmensen hier tot rust komen. In Mettekoven vertrekken aan het Martenshof tal van natuurwandelingen.
Hoeve Martenshof, startplaats voor natuurwandelingen.
Het rad van de Mettekovenmolen.
Mettekovenkapel en de beek die daar gewoon "Beek" noemt.
Kunstwerk "Tjenne de heks"
De naam zou verwijzen naar een Johanna of Anna Machiels, die van hekserij werd beschuldigd. Na een proces van ruim twee jaar werd «Tjenne de heks» in 1667 levend verbrand. Ze zou de verpersoonlijking zijn geweest van allerlei boze machten. Ook zou ze heel wat «kwaaie daden » op haar kerfstok hebben gehad of destijds jong en oud ertoe aangezet.De doodstraf werd uitgesproken aan de voet van een reuzelinde. een goeie 100 meter beneden de Tjenneberg en de verbranding vond dan op de top plaats. Sindsdien wordt in de overlevering en geschriften gesproken over de «Tjenneboom» (de eerste). Hoe reusachtig die boom was? In een nummer van het tijdschrift «Limburgse Volkskunde» (1888-1889) schrijft Jules Frère: «De omtrek van de linde was 5,60 meter en vier personen konden makkelijk in één der spleten staan. Het takkengestel was sterk ontwikkeld en had een doorsnede van 16 meter».
Een wandeling maken doorheen het fruitigste wandelgebied van Haspengouw, zelfs zonder de bloesems en appelen en peren is altijd een belevenis. Het golvend parcours zorgt voor de nodige variatie en onderweg geen gebrek aan zit- en rustplaatsen... Met start aan de 'Kluiskapel' in Helshoven wandel je in rechte stijgende lijn tot aan het heksenmonument van Tjenne de heks. Via de Romeinse weg kom je in Mettekoven om via 'hoeve Martenshof' en opnieuw stijgend enkele kilometers verder het mooie 'Château de la Motte' tegen te komen. Een oase van rust midden een groot wandelpark in Groot Gelmen. Van daar uit sluit je de lus doorheen de boomgaarden om via 'de galg van Helshoven' opnieuw aan de Kluiskapel te belanden... Helshoven is een piepklein dorp tussen St Truiden en Borgloon. In de 13de eeuw richtten de Johanieters aan de Romeinseweg een gasthuis op met bidkapel. Een eeuw later werd het geheel verkocht aan de Teutoonse orde. Na een brand werd de kapel in 1660 verbouwd door de groot-commandeur van Alden Biesen. Tot 1908 woonden er nog kluizenaars...
De Kluiskapel in Helshoven voor meer info klik op de foto.
De drie kaarsen duiden op de jaren die nog te gaan zijn... ... voor de fietstocht naar Compostella
1 jaar bloggen juist op het moment dat het "Vuurpeloton" Pedro's blog onder de loep neemt...als dat maar goed afloopt.
Bloggen Een jaar geleden iets totaal onbekend voor Pedro, nu na één jaar trouw alle dagen, of toch bijna alle dagen, een log geplaatst te hebben ga ik mijn blogperiode evalueren wat is er na 1 jaar veranderd aan PedrosHobbyBlog?
Begonnen als proef met een hobbyblog zitten we nu 1 jaar later nog met een hobbyblog neen zeker geen dagboek.
Fietsen, wandelen, reizen, bridge, vrijwilligerswerk, tuinieren, de aanvankelijke ingrediënten van het blog gekruid met teksten en fotos.
Ondertussen is het bridgen als wekelijks item geschrapt en zal nog slechts zeer sporadisch aan bod komen Evenals het vrijwilligerswerk, daar de logs handelen over min of meer persoonlijke activiteiten van de bewoners en personeel en niet iedereen is gediend met een woord en plaatje op het internet
Het tuinieren is de laatste maanden meer omgeslagen in ik hou van de natuur gekoppeld aan de wandelingen en wandeltips
Het reizen blijft uiteraard periodiek maar foto's van de gedane reizen kunnen steeds bekeken worden via de buttons in de linker kolom... Het fietsen wordt in de toekomst één van de hoofdingrediënten, te wijten aan de geplande fietstocht naar Santiago de Compostela
De koffietic van Pedro, de tussendoortjes en losse beslommeringen van de blogger worden verweven in het geheel
De algemene top 10 der bloggers is op aanraden van een medeblogger opgesplitst in een veertiendaagse dubbele top 5 per categorie der bloggers.
PieterVé had ook al snel begrepen dat zijn wekelijks geflaneer over de bloglaan geen lang leven was beschoren. Te meer daar vele andere en meer bekwame schrijvende bloggers op de kar gesprongen zijn en PieterVé had geen zin om achter de feiten aan te lopen PieterVé blijft echter zijn medewerking geven en dat kan je wekelijks volgen in de ontmoeting met een pelgrim
En jullie beste bezoekers, bedankt voor de views, commentaren, dagboekschrijfsels en reacties. We gaan nog even door...
De voorbije week heeft Pedro zich verder gedocumenteerd met het oog op de Compostella fietstrip. St. Jacobs fietsroute deel 1 en deel 2 van Clemens Sweerman heeft Pedro zich aangeschaft. Deel 1, Haarlem-Tours is de vijfde, geheel herziene druk en deel 2, Tours-Pyreneeën de vierde geheel herziene druk. De fietskaart moet Pedro zonder omwegen leiden op zijn lange tocht.
De St. Jacobs fietsroute volgt westelijke historische pelgrimsroutes die eeuwenlang gebruikt werden door talloze Santiagogangers, handelaars, kunstenaars en koningen. Onderweg hebben zij als een rode draad overal sporen nagelaten. Hoofdthema vormt een belangrijke route vanuit de verzamelplaats Haarlem over Antwerpen en Chartres naar het zuiden, met als alternatief een route over Parijs en Orléans. Juist fietsers kunnen die rode draad volgen met oog en oor voor wat zich in de omgeving afspeelt. Zij ademen de sfeer in van de opeenvolgende streken en ontdekken de sporen uit een interessant verleden, aldus C. Sweerman.
Dat is het wat Pedro zo graag wil, het ontdekken van de historische achtergronden en waarden op Franse en Spaanse bodem. De lectuur die hij hier over leest waarin verhalen staan vanaf de 11de eeuw, dat wil hij zelf aan den lijve ondervinden. Verhalen, gebouwen, gedenkstenen en andere overblijfsels uit die lange pelgrimsperiode, dat wil Pedro memoriseren en opslaan. Ook hoopt Pedro dat een ontmoeting met andere nationaliteiten een echte openbaring wordt. Want zo heeft Pedro gelezen, en ik citeer uit De Pelgrim: volgens oud-Santiagogangers blijkt dat het samenzijn met vreemde mensen onderweg een veel grotere invloed heeft uitgeoefend op het welslagen van hun tocht dan zij voordien hadden gedacht. (info: D. Aerts, De Pelgrim)
Genieten van wat hij onderweg tegenkomt is Pedros leuze!
De weg is nog lang maar de richting is al aangegeven
Hoe is het afgelopen week geweest met de voorbereiding, Pedro?
Deze week vooral op souplesse getraind, dikwijls op de fiets, niet al te lange afstanden maar rijden met een soepele tred, dat was de opzet.
Voor wanneer de langere afstanden?
Ik heb nog drie jaar voor mijn voorbereiding. Eerst de nodige kilos er af trainen, dat zal meer dan waarschijnlijk nog de grootste hinderpaal zijn. Met de 80km plus ritten begin ik over twee maand. Volgens planning doe ik dan een 3-tal ritten per week plus een afsluitende ontspannende trip op zondag.
Worden er ook meerdaagse ritten gedaan?
Vanaf volgende maand, mei dus, wordt een tweedaagse en een driedaagse trip voorzien, ritten van plus minus 60km.
De mentale voorbereiding, hoe staat het daar mee?
Ik lees veel over de Santiagotochten zowel over de wandel- als de fietstochten. Ook heb ik reeds de routes uitgestippeld tot aan de voet van de Pyreneeën. In acht dagen rij ik tot in Tours waar ik mijn eerste rustdag zal houden, allé dat is een prognose hé.
Ooit was de scheldevallei een eindeloos meersen- en poldergebied dat tot aan de stadsrand van Anwerpen reike. Vandaag d dag blijft er slects hier en daar een strookje over, zoals de Oude Landen. 100ha opvallend gaaf gebleven natuur die uit de greep van de stad en haven bleef... Het gebied wordt doorkruist door vescheidene veldwegen en paden. Starplaats is aan het kasteel van Veltwijck in het centrum van Ekeren. Het gebied is het ganse jaar door toegankelijk. Verspreid in het gebied staan rustbanken. De voornaamste ingrediënten zijn de kronkelende Oudelandse Beek, grillig gevormde rietkragen en wilgenstruwelen. De Oude Landen staan vooral bekend om hun diverse wilde orchieeënsoorten maar ook voor het fluitenkruid, berenklauw, bitterkruid, engelwortel en koninginnekruid. Tal van greppeltjes met riet, liesgras en zeegroene rus zorgen voor een geschikte omgeving voor rietbewoners als de blauwborst, sprinkhaanrietzanger en kleine karekiet. Ook de nachtegaal voelt er zich thuis en op een zwoele lenteavond geven die vaak een gratis concert... (Info: Natuurpunt)
Tijdens de rustpauze op onze wandeltocht van het weekend las ik het volgende over mijn 'koffietic':
koffie: de vruchtpitten van de koffieplant, koffiebonen, al of niet reeds geroosterd, bereid door gemalen koffiebonen (in een filter) met kokend water te overgieten; koffie verkeerd: warme melk met een scheutje koffie; 'dat is andere koffie': dat is heel wat beters; koffiearoma: naam van een bepaalde stof die ter verbetering van het aroma aan koffie wordt toegevoegd; koffieboon: vruchtenpit van de koffieboom: gebrande, groene (ongebrande) koffiebonen; koffiebroodje: met amandelspijs, banketbakkersroom gevuld klein broodje; koffiedik: bezinksel van getrokken koffie; 'koffiedik kijken': waarzeggen uit koffiedik; 'zo helder als koffiedik': duister, onbegrijpelijk; koffiehuis: in 1659 werd het eerste koffiehuis te Marseille geopend; koffiejuffrouw: juffrouw die koffie schenkt in grote kantoren, in kantines; koffiekransje: kring bijeenkomst van dames die bij elkaar koffie drinken; koffieleut: iemand die graag en veel koffie drinkt; koffieloodje: maat om de hoeveelheid koffie voor een zetsel in af te passen; koffiemama: schaduwboom op een koffieplantage die voor stikstof in de bodem zorg; koffierat: een in geheel O-Indië voorkomende soort civetkat, die buiten zijn gewone menu van insecten, kleine zoogdieren, vogels en eieren, ook rijpe koffievruchten eet; koffietafel: tafel met benodigdheden om koffie te drinken; koffievos: koffiekleurig vospaard.
Waar Grote- en Kleine Kaliebeek samenvloeien op de grens van Lichtaart en Tielen ontstond een uitgestrekt moerasgebied dat in vele aspecten grote gelijkenis vertoont met Tikkebroeken. Het leeuwenaandeel neemt de Tielense Balderij voor haar rekening.
Kaliebeek Tielense Balderij
Fietsplant...?
Loopbrug doorheen het moeras van de Tielense Balderij (foto's: PedroÓ)
De Maat en Den Diel in Mol zijn twee natuurgebieden die het hele jaar door toegankelijk zijn voor de frevente natuurwandelaar. Het is gelegen aan weerszijden van het kanaal Herentals-Bocholt. Via de brug kan je beide gebieden in één wandeling verkennen. Dit gebied bleef onontgonnen tot het begin van de 17de eeuw, wanneer het moeras ontwaterd werd. De zwaarste ingreep op het karakter van de omgeving gebeurde in de negentiende eeuw, toen het kanaal Herentals-Bocholt werd gegraven. In de tweede wereldoorlog kende de streek een korte periode van vrij intensieve ontginning van spriet, een soort bruinkool. De winning van deze brandstof met zijn hoge zwavelgehalte beperkte de ontwikkeling van vegetatie langs de oevers sterk. De Maat en Den Diel hebben een stevige reputatie als foerageer- en broedgebied voor roofvogels. De buizerd, sperwer en torenvalk brengen er jaarlijks hun jongen groot. Bruine kiekendief, wespendief en boomvalk komen er graag foerageren. Andere broedvogels die je er kunt treffen zijn de fuut, tafeleend, waterral, ijsvogel, zwarte specht, wielewaal, blauwborst, boomleeuwerik en de wulp. Sinds een tiental jaren begrazen ook fjordenpaarden en Schotse hooglanders een deel van het gebied. Ben je in Mol, trek je laarzen aan en bezoek de beide gebieden. Het is echt de moeite waard. Vertrekpunt ligt aan het 'Ecocentrum De Goren' op de baan van Balen naar Postel.
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)