'In den Grooten Zalm' dat tussen 1500 en 1535 gebouwd werd, heeft eveneens een merkwaardige renaissancegevel. Hij geldt zelfs als eerste voorbeeld van klassiek geïnspireerde renaissance in België. Net als bij de Sotscop is de gevel dringend aan een opknapbeurt toe. De geveltop vertoont zelfs de neiging tot afschilferen.
Pedro en fietsmaat Jef vertrekken op onze Nationale Feestdag voor een fiets 4-daagse door drie Vlaamse provincies. Ze doen alle dorps- en stadskernen aan en zullen onderweg notities nemen over de staat van fietswegen en -paden. Vertrek in Turnhout en verder over Herentals, Herenthout, Berlaar Lier, Duffel naar Mechelen. De tweede dag brengt hun via Zemst en Hofstade naar de Leuvense vaart tot Leuven. Van daar verder naar Tienen en Landen. Dag drie wordt een Limburgse dag. Sint Truiden, Hasselt, Genk, Houthalen en Peer. Dag vier terug naar huis via Leopoldsburg en het kanaal tot Dessel en verder terug naar Turnhout... Ze leggen tijdens hun tocht een 65km per dag af. Overnachten doen ze bij leden van "Vrienden op de Fiets"... Onderweg wordt ook nog aan geocaching gedaan. Deze tocht is een voorbereiding tot een tocht die gepland staat voor volgend jaar. Later meer hier over.
zie voor meer info over vrienden op de Fiets": http://www.vriendenopdefiets.nl
Fietsen tussen zoet en zout water: De nieuwe thematische fietstocht is geënt op het fietsnetwerk van het Brugse Ommeland. Met deze 56 km lange tocht ontdek je het ontstaan en de ontwikkeling van de haven van Brugge-Zeebrugge en de wisselwerking tussen zoet en zout water in het vlakke polderlandschap. Langs de Brugse vesten fiets je richting Damse Vaart en verder via het Schipdonkkanaal naar Ramskapelle en Heist. De Lichtenlijnbrug brengt je naar het centrum van Zeebrugge. Doorheen het Zeebos en langs een oude zeedijk gaat het richting Lissewege, één van de tien mooiste dorpen van Vlaanderen. De tocht gaat verder zuidwaarts langs Zuienkerke en via de Gentelebrug (over de Blankenbergse Dijk) gaat het opnieuw richting Brugge.
Voor de recreatieve fietsers zijn er de laatste tijd tal van nieuwe fietsknooppuntenkaarten uitgegeven. Één ervan is fietsen in Antwerpen en omgeving. Fietsknooppuntenkaart 'Antwerpen en omgeving' Met deze nieuwe fietsknooppuntenkaart kun je groot aantal fietstochten in en rond Antwerpen samenstellen. Je combineert moeiteloos de cultuur en architectuur van de stad met het vele groen in de regio. Er zijn prima fietsverbindingen met het Timmermansstadje Lier, de kleurrijke parken van Brasschaat, de Scheldedorpjes Sint-Amands en Rupelmonde of het havengebied, de economische slagader van Antwerpen. Kortom: je kunt letterlijk alle richtingen uit. Het kaartbeeld toont de stad Antwerpen en de aangrenzende regios: van de Nederlandse grens tot en met de stad Mechelen en van het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas tot Malle. Op de ommezijde vind je een aantal suggesties voor thema- en knooppuntfietstochten, de top 5 van de voornaamste bezienswaardigheden in de stad, een overzicht van de gegidste fietstochten en de gegevens van de aanbieders van huurfietsen. De prijs van de fietskaart bedraagt 5 euro, ze is verkrijgbaar bij de infobalies van Antwerpen Toerisme & Congres, Grote Markt 13 en in het Centraal Station, Koningin Astridplein.
In de ban van het WK voetbal... Ook in Gierle heerst er een Oranje-Gekte... Chris, patron van "Den Eik" in Gierle is een echte Oranjefan en dat steekt hij niet weg...tenminste als de Belgische ploeg niet aan de bak komt...
Orléans (Latijn: Aurelianum/Aurelia) is een stad in Midden-Frankrijk, 130 km ten zuiden van Parijs. Het is de prefectuur van het departement Loiret en van de regio Centre in de voormalige provincie Orléanais. Het is een universiteitsstad en een bisschopszetel, met een indrukwekkende kathedraal, en heeft ca. 115.000 inwoners. De stad ligt aan de Loire op een gemiddelde hoogte van 116 meter. Het centrum van de oude stad wordt gevormd door het Place du Martroi, waar zich sinds 1855 een ruiterstandbeeld van Jeanne d'Arc bevindt.
De bekendste bezienswaardigheid is de Cathédrale Ste-Croixuit het jaar 1278. Zij bevindt zich aan de oostzijde van het Place du Martroi en werd gebouwd op de plaats van een oudere kerk uit de 10e eeuw.
Puy-l'Évêque is een gemeente in het Franse departement Lot (regio Midi-Pyrénées) en maakt deel uit van het arrondissement Cahors. Puy-l'éveque rivaliseert met Saint-Cirq-Lapopie voor de titel als mooiste dorp in de vallei van de Lot.
Saint-Cirq-Lapopie een schilderachtig dorpje in de vallei van de Lot, niet ver van Rocamadour en Cahors. Het ligt eveneens in het Franse departement Lot (regio Midi-Pyrénées). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Cahors.
Pelgrims die vanuit Maastricht de pelgrimsweg 'via Oude Wegen' naar Santiago nemen passeren door deze mooie dorpjes...
Cahors (Occitaans: Caurs) is een Franse gemeente en de hoofdstad (préfecture) van het departement Lot. Occitaans is de taal die vroeger werd gesproken in heel zuidwest Frankrijk. Die taal is verwant aan het Catalaans en het Provencaals.
De stad ligt in een meander van de rivier de Lot en is bijna volledig omgeven door water. De ligging is uniek: op een gelijke afstand van de Atlantische Oceaan, de Middelandse Zee en de Pyreneeën. De inwoners van de stad heten Cadurciens (vroeger: Cahorsins).
De kathedraal is een monumentaal bouwwerk, opgebouwd uit diverse onderdelen uit verschillende tijdperken. Het is dan ook een verzameling van allerlei verschillende bouwstijlen van de 11e tot de 17e eeuw. Het schip is afkomstig van het oude deel in Romaanse stijl, dat in 1119 is ingezegend. Het heeft twee koepels die door de Byzantijnse bouwstijl is geïnspireerd. In de dertiende eeuw heeft aan de oostkant een flinke aanbouw (o.a. torens) plaats gevonden. In de 14e eeuw is de toren aan de westkant aangebouwd. De ingang verhuisde daardoor van de noordkant naar de westkant. In de 15e en 16e eeuw is de binnenkant van de kerk verbouwd, met name in de kapellen. In de 19e eeuw zijn met name de grote ramen aan de oostkant geïnstalleerd. Er zijn geen ramen uit de middeleeuwen bewaard gevleven.
Vandaag is de stad vooral bekend als toeristische trekpleister en als het centrum van de beroemde AOC Cahorswijn.
De omgeving van Sahagún werd onze eerste stopplaats op de terugweg. Villanueva de la Condesa is de schilderachtige naam van een klein dorpje met 50 inwoners. Daar ontmoeten we Jesús de la Fuente in zijn Casa Rincón de Doña Inès... Rustgevende omgeving, een echte aanrader om te herbronnen...
Het ene Compostela is het andere niet. Vorig jaar door het slechte weer geen kat te zien op het plein vóór de kathedraal. Dit jaar een plein badend in de zon en meer pelgrims. Het was inderdaad een ander beeld dan vorig jaar. Pelgrims die elkaar in de armen vallen, pelgrims die hun tranen van geluk de vrije loop geven, pelgrims die allen op de foto willen. Wat me nu ook opviel was dat er veel blauw aanwezig was op het plein. Zal wel iets te maken hebben met de komende viering op 25 juli. Dan wordt de zuiderpoort geopend ter gelegenheid van het Heilig jaar...
De stad heet officieel kortweg Santiago, maar er zijn nog veel meer steden die zo heten. Compostela is een bijnaam, die vooral wordt gebruikt als men de stad als bedevaartsoord beschouwt. De gecombineerde naam 'Santiago de Compostela' kan dan ook worden vertaald als: 'Santiago, bijgenaamd Compostela'. Meestal wordt gezegd dat de bijnaam komt van Campus Stellae (Sterrenveld), vanwege de ster die, volgens de overlevering, het gebeente van Jakobus op deze plaats heeft aangewezen. Een andere verklaring is dat de naam naar een 'begraafplaats' verwijst (denk aan ons woord 'compost'). De naam van het nabijgelegen dorp Lavacolla, waar ook het vliegveld ligt, kan worden uitgelegd als: zich wassen. Hier wasten de pelgrims zich in de rivier, voordat ze de heilige stad binnengingen.
En... dit jaar hebben we de Botafumeiro in 'zwier' gezien...
De Botafumeiro is het grootste wierookvat ter wereld en wordt gebruikt aan het einde van de pelgrimsmis in de kathedraal van Santiago de Compostela. Het vat is 1,60 meter hoog en gevuld met veertig kilogram houtskool en wierrook en hangt aan een lang touw. Na de communie wordt de wierook aangestoken en het vat door een zevental kerkdienaren in beweging gebracht. Daarbij slingert de botafumeiro op nogal spectaculaire wijze van links naar rechts door de ruime dwarsbeuk. Hij bereikt daarmee een hoogte van twintig meter, nauwelijks één meter lager dan het gewelf, en één slingerboog bedraagt vijfenzestig meter.
In feite dient de botafumeiro alleen om de lucht in de kathedraal te zuiveren, maar in de praktijk geldt het wierookvat als een belangrijke toeristische attractie. Het is voor bezoekers altijd een verrassing of ze op het juiste moment komen om de botafumeiro in bedrijf te zien, want het tijdstip wordt niet bekendgemaakt. In de souvenirwinkeltjes van Santiago zijn kleine wierookvaatjes te koop.
Na het stadsbezoek aan León gaat het richting Astorga. Aan de Palacio de Gaudi nemen we tijd om het kunstwerk van de meester-architect te bekijken en een praatje te doen met een pelgrim uit Groningen.
Vanaf Astorga volgen we 'de Camino' naar de Cruz de Ferro. Ook dit jaar worden er steentjes afgelegd. We zoeken ook naar 'onze' steentjes van vorig jaar echter zonder resultaat. Er liggen daar zoveel stenen meer...Lewiske en haar moeder zijn wel onder de indruk van 'de hoop' stenen die door pelgrims worden achter gelaten. Ook van de beklimming die ik vorig jaar per fiets ondernam worden ze even stil. De afdaling werd dit jaar in volle zon gedaan, prachtige vergezichten krijgen we te zien. Heel wat anders dan vorig jaar toen we afdaalden in volle regen en mist...
Onderweg wordt er gestopt aan het huis van de mevrouw van wie ik vorig jaar een krant kreeg om onder de kleding te steken ter bescherming tegen de wind en regen... Aan de hand van mijn fotoalbum kon ik me verstaanbaar maken dat dit mijn tweede doortocht was...
Na de klim over de Col de Ibañeta, in regen en mist, rijden we door naar Pamplona. Hier geen stop wegens vele werkzaamheden in en rond de stad. Via de A12 bereiken we Irache waar net bij onze aankomst enkele pelgrims wijn uit de fontein tappen... Verder naar Burgos, een bezoek aan de mooie Santa Mariakathedraal is hier een must...
Burgos is een stad in de Spaanse autonome regio Castilië en León. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Burgos.
De stad ligt op een hoogte van 860 m en aan de rivier de Arlanzon. Acht bruggen verbinden de stad. Het is een regionaal handels- en verkeerscentrum. Rond het jaar 1000 wordt Burgos gesticht en wordt later de hoofdstad van Castilië. In 1200 wordt de eerste brug over de Arlazon gelegd ten behoeve van de pelgrims naar Santiago de Compostela. Kort daarop wordt er begonnen met de bouw van de kathedraal. Het monopolie voor de wolexport verwerft de stad in 1494. In 1495 ontvangen de koningen Ferdinand en Isabella Colombus in de Casa del Cordon na zijn tweede ontdekkingsreis. In 1808 lopen napoleontische troepen Burgos onder de voet. Vijf jaar later veroveren de Britten onder Wellington de stad. In 1936 vestigt Franco zijn voorlopige regering in Burgos.
Na het bezoek aan Burgos gaat het via de A12 naar León. Net buiten de stad hebben we 'Hotel Santiago' geboekt. Een bezoek aan de stad hoort ook bij de 'Camino'...
De stad León is de hoofdstad van de Provincie León in de autonome gemeenschap van Castilië en León, in het noordwesten van Spanje. León ligt op 841 meter hoogte op de Spaanse hoogvlakte en is met 136.414 inwoners de grootste stad van de provincie, die ongeveer een half miljoen inwoners telt. Stad en ommelanden samen hebben zo'n 200.000 inwoners. León is bekend om zijn gotische kathedraal en andere monumentale gebouwen, waaronder de romaanse kerk van San Isodoro, het Botines huis (van de architect Gaudi); en het platereske San Marcos. León is ook bekend om zijn traditionele "fiestas", zoals Pasen. De Leonese processies zijn officieel uitgeroepen tot Internationale Bezienswaardigheid, en heel wat mensen uit binnen- en buitenland bezoeken León met Pasen om die te bewonderen.
Een pelgrimplaats... Saint Jean-Pied-de-Port was onze volgende stopplaats op weg naar Compostela. Hier ontmoetten we de eerste pelgrims. Het weer was net hetzelfde als één jaar geleden, regen, wind en mist...
Saint-Jean-Pied-de-Port (Baskisch:Donibane Garazi) is een gemeente in het Franse departement Pyrénées-Atlantiques (regio Aquitanië) en telt 1700 inwoners. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Bayonne.
Er kruisen in deze plaats twee populaire langeafstandswandelroutes. De GR10 loopt van de Atlantische Oceaan tot de Middelandse zee en de Europese wandelroute E3 loopt van Nesebǎr aan de Zwarte zee naar Santiago de Compostela. Deze route is vooral bekend als pelgrimsroute, vanuit Saint-Jean is de volgende etappeplaats Roncesvalles in de Spaanse Pyreneën.
Tours is een stad in Midden-Frankrijk, gelegen aan de rivier de Loire. Vroeger was Tours de hoofdstad van de voormalige provincie Touraine, thans is zij de hoofdplaats van het departement Indre-et-Loire. De stad telt iets meer dan 137.000 inwoners (2006) die Tourangeaux worden genoemd.
De Cathédrale St. Gatien werd gebouwd van de 13e tot de 16de eeuw. Het koor is vroeg-gotisch, het schip hoog-gotisch, en de voorgevel is gebouwd in de flamboyant-gotische stijl. De twee torens begon men in romaanse stijl, vervolgde men in gotische stijl, en bekroonde men in renaissance-stijl. Desondanks is de St. Gatien bijzonder harmonieus. De St. Gatien is beroemd om zijn ramen; ze dateren uit de 13e (koor), 14e (roosvenster) en 15e eeuw (schip). Het Musée du Campagnonnage toont meesterwerken, die men moest maken om als handwerksman aan de kathedralen te mogen gaan werken.
Place to be... centraal gelegen tussen León, Valladolid en Palencia ligt verscholen in de natuur en tussen de heuvels het dorpje 'Villanueva de la Condesa'. Daar aan de 'Calle de Iglesia' vindt u een authentieke 'Posada Castellana'...
Een familiehotel onder leiding van Jesús de la Fuente. Comfort voor een betaalbare (lage) prijs. Meer informatie vindt door op de foto te klikken...
* En un lugar situado entre León, Valladolid y Palencia, en plena naturaleza y entre las colinas del pueblo "Villanueva de la Condesa". En la calle de la Iglesia se encuentra una auténtica "Posada Castellana". Se trata de un hotel familiar dirigido por Jesús de la Fuente. Es confortable por un precio asequible. Puede encontrar más información haciendo click en la imagen."
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)