Mijn schat, ik heb een herfstboeket Van jaren in elkaar gezet Een herfstboeket van grijze haren Die vroeger wilde haren waren Het naseizoen als binnenpret Mijn schat, hier is een herfstboeket
Zelf paddestoelen zoeken, ...een berichtje van de kinderen van het 5de leerjaar...
Buiten paddestoelen zoeken en bekijken is een van de leukste dingen die je in de herfst kunt doen. Als het een beetje geregend heeft, vind je de meeste soorten. Sommige mensen plukken paddestoelen om er een herfstbakje van te maken. Maar zo'n bakje blijft maar eventjes goed. Laat paddestoelen staan, dan kan iedereen ervan genieten. Een vliegenzwam in het bos is veel mooier dan in een bakje. Je kunt ook beter geen paddestoelen plukken om op te eten. Daarvoor moet je heel veel van paddestoelen weten en zelfs dan nog is het gevaarlijk.Veel giftige soorten lijken erg veel op eetbare paddestoelen. Paddestoelen zijn wel prachtig om er foto's van te maken, Dan kun je er later nog naar kijken.
Foto: Pedro (de honingzwam), wil je meer weten over zwammen, KLIK op de FOTO Info: het paddestoelenboekje
Een goede espresso heeft een donkere mahoniehouten cremekleur. De dikte van de crema is c.a 5 mm dik en heeft een smaak die doet denken aan chocolade en heeft een aanhoudende lekkere afdronk. Espresso wordt bereid uit vers gemalen donker geroosterde koffie bonen. En is de basis voor een goede cappuccino.
Foto: Italian coffee Info: Antonio's Espresso, meer KLIK op de FOTO
Santiago de Compostela ligt in Galicie in het Noord-Westen van Spanje. Door het regenachtige klimaat en weelderig groene landschap doet het meer aan Ierland, Bretagne of de Hebriden denken dan aan Spanje. Het landschap heeft ook dezelfde mystiek. De inwoners zijn Keltische komaf. Het is een hardwerkend en ondernemend volk, dat zowel figuren als Franco als ook Fidel Castro heeft voortgebracht. En net als hun keltische broedervolken spelen ze doedelzak en drinken ze appelcider. De stam van de naam Galicië is dezelfde als van Wales(Gales) of het Iers, Gaelic. Galicië is het enige gebied in Spanje wat nooit bezet is geweest door de Moren. En het is ook vanuit hier dat de Reconquista, de herovering van Spanje door de christenen op de Moren, is begonnen.
"Te vaak maak je beslissingen in dit leven, waar je maar gedeeltelijk achter staat. En ook in de beslissingen, die hieruit volgen, kun je je maar gedeeltelijk vinden. Hieruit volgen dan weer andere beslissingen waarin je jezezelf niet meer in vindt. Totdat je op een dag wakker wordt en jezelf niet meer kunt vinden. Dan pak je de spullen die belangrijk zijn en je gaat op weg. Totdat je jezelf weer tegen komt. En dan spreek je jezelf eens streng toe." (Aboriginal verklaring voor de Walkabout)
Een pelgrimage is een tocht naar een plek van spiritueel belang met de bedoeling om inzicht te verwerven. Niet het einddoel, maar de weg ernaar toe, is hiervoor de manier. Te voet, per fiets, per paard, per auto...
Tú dices: Galicia es muy pequeña. Yo te digo: Galicia es un mundo... Puede que sea pequeña en extensión; en hondura, en entidad es tan grande como quieras...
Vicente Risco [1884-1963], escritor
Geplaatst door PieterVé
Info: Voettocht van een Pelgrim, Marijke Kosters Foto: boimorto.org; KLIK op de MAP voor meer (Spaanse tekst)
Van Lauwerzee tot Dollard tou, Van Drenthe tot aan 't wad, Doar gruit, doar bluit ain wonderland, Rondom ain wondre stad. Ain pronkjewail in golden raand, Is Grönnen, Stad en Ommelanand; Ain pronkjewail in golden raand Is stad en Ommeland!
Doar broest de zee, doar hoelt de wind, Doar soest 't aan diek en wad, Moar rustig waarkt en wuilt het volk, Het volk van Loug en Stad. Ain pronklewail in golden raand, Is Grönnen, Stad en Ommelaand; Ain pronktjewail in golden raand Is stad en Ommeland!
Doar woont de dege degelkhaaid, De wille, vast as stoal Doar vuilt het haart, de tonge sprekt, In richt- en slichte toal. Ain pronkjewail in golden raand, Is Grönnen, Stad en Ommelaand; Ain pronkjewail in golden raand Is stad en Ommeland!
Foto: Pedro Gedicht: speciaalbier.info Meer info: KLIK op de FOTO
25 koffieticjes...dat moet gevierd worden met een...
MACCHIATO
Op een espresso wordt een scheut warme, opgeschuimde melk gedaan. Deze kleine sterke met een schuimkraagje wordt in een espressokopje of glas geserveerd. Hij dankt zijn naam aan het gevlekt uiterlijk: Macchiato.
Ook al zijn de ingredienten praktisch gelijk, de macchiato smaakt volstrekt anders dan een cappuccino, namelijk voller en sterker. Eigelijk dus meer maxi als mini.
Als ik de dood kon begrijpen Dan kon ik haar misschien ook makkelijker leren aanvaarden. Nu bezorgt ze me alleen Veel verdriet Veel pijn En veel angst... Ze zeggen dat we na onze dood Thuiskomen bij onze hemelse Vader, Maar ik weet niet hoe ...
Foto's: Pedro Slideshow via Photobucket Tekst: via 4ingen.be
Natuur: paddestoel (vervolg op natuurwandeling van 30/10)
De grote sponszwam: Komt vrij algemeen voor en groeit parasitair op wortels van naaldbomen. Groeit op een lemige grond. De bloemkoolachtige of sponsstructuur heeft een gelige, crème tot donkergeel/bruine kleur.
Vliegenzwam en echte kabouterpaddestoel...
Behoort tot de groep Basidiomyceten. Komt algemeen voor in bossen, op zand- en veengrond. Vormt mycorrhiza. Op de hoed blijven delen van het aanvankelijk gesloten vlies (velum universale) achter.
Eekhoorntjesbrood: Het Eekhoorntjesbrood is een eetbare paddestoel. In de Franse keuken hebben ze er een aantal beroemde gerechten van weten te maken.
Joepie terug hersteld. Dankzij de goede hints van Bomma en enkele andere collega-bloggers doen we weer mee...Weliswaar met een nieuwe layout maar we zijn er weer volledig bij. Er kunnen opnieuw gastenboekitems ingevuld worden en reacties geplaatst... schrijven dus maar beste bezoekers.
Op vraag van Pedro heb ik een paar dagen in de omgeving van Pamplona doorgebracht. De opdracht luidde om het fietsgedrag in de streek 'richting van' in de gaten te houden. Ik moet zeggen dat fietsend Spanje absoluut verschilt met België en Frankrijk... Voor een fietsliefhebber van wat ruigere fietstochten, die niet opziet tegen af en toe een fikse klim, is Spanje een van de mooiste landen om doorheen te trekken. Weidse landschappen en cañon-achtige dalen. In het veel minder toeristische binnenland valt veel te beleven en te ontdekken. In het algemeen is de bevolking er vriendelijk en gastvrij. Een etappe kan in dat geval het beste zo ingedeeld worden: fietsen in de vroege ochtend en in de namiddag, onderbroken door een lange pauze. De meeste winkels en bezienswaardigheden zijn reeds vroeg in de middag enkele uren gesloten. Over de Tierra de Campos, het hoogland tussen Burgos en Leon, waait meestal een weldadig verkoelend briesje. In de lente, het tijdstip dat Pedro daar is, moet men rekenen op nogal wat buien die vergezeld gaan van een sterke afkoeling. Op de hoogvlakte en in de bergen kan het ook in de zomernachten nog behoorlijk koud worden. Zelfs in de midzomer is het mogelijk dat de fietser boven 1000 meter te maken krijgt met een hagel- of (natte) sneeuwbui, gelukkig zijn die snel weer weg. In Spanje zijn lang niet zo veel wegen zoals bijvoorbeeld in Frankrijk. Dit beperkt op drukke wegen de keuze voor een alternatief. Alleen op de echt kleine wegen in de route is de kwaliteit wat minder, maar dat zijn vaak de mooiste stukken! De nieuwste en drukke wegen hebben fietsbare zijstroken, maar het blijft onaangenaam. Vrachtverkeer mijdt vaak de tolheffing op de snelwegen en gebruikt dan nog de oude weg. Met wisselend succes kun je al fietsend delen van het Camino wandelpad benutten. Het principe van duurzame verkeersveiligheid staat in Spanje blijkbaar echt nog in kinderschoenen.
De oude stadscentra zijn best leuk om te fietsen al moet je daar rekening houden met de hobbeligheid van de kasseibaantjes. Langs de route die ik onderzocht kwam ik weinig fietsenmakers tegen, alleen in een grote stad kan je er een vinden. Eten en drinken zal geen probleem vormen, zelfs in de kleine dorpen vind je wel een markt of winkel, restaurant of bistro. Overnachten kan in Albergues, campings, hostals, fonda, casa de Huespedes, mésónes, pensión, habitaciónes, alojamientos tot zelfs paradores maar deze laatste is dan voor de dure slaap. Opdracht volbracht, verslag uitgebracht en op naar een volgende ontmoeting.
Even geduld. Sorry voor de, laat ik hopen, tijdelijke storing op mijn weblog. De diensten van Seniorennet en ikzelf proberen het verschijnsel op te lossen. De storing bestaat uit het volgende: Bij het openen van mijn weblog verschijnt eerst de linker-kolom. Nadat een deel van de L-kolom is afgescrold komt men uiteindelijk aan het middenstuk en R-kolom. Het tweede deel van de L-kolom komt dan ook bij verder scrollen in het zichtsveld...
Ook dit nog even melden dat mijn gastenboek van het seniorennet opnieuw geopend is. De geïntresseerden kunnen het vinden in de L-kolom.
Ten behoeve van de mogelijke herstelling van het weblog werden ALLE berichten in het SN-gastenboek en de reacties op de logs verwijderd. Hiervoor mijn excuses.
Nogmaals sorry voor het ongemak...Indien er bloggers zijn die ook zulke storing hebben ondervonden die mogen me altijd meedelen hoe dit opgelost werd...
Of je nu houdt van bossen of meer open landschappen, in de Zuiderkempen kom je altijd aan je trekken. Kronkelende zijriviertjes van de Grote Nete stromen hier in brde vlakke dalen met echte moerassen. De valleien worden geflankeerd door langgerekte droge duinruggen met daarop loof- en naaldbossen. Tenmidden daarvan een monumentale abdij, een oude molen, kastelen en leuke gezellige dorpen. Startplaats van deze route kan zijn aan de Norbertijnenabdij van Averbode. Deze abdij werd gesticht in 1134 en het oudste gedeelt van de abdij is het poortgebouw opgetrokken in de typisc bruine ijzerzandsteen van de streek en dat dateert uit 14de eeuw. Met start aan KP25 fietsen we via Averbode Bos & heide door het natuurgebied van Gerhagen. KP334 en KP15 brengt ons naar Vorst aan KP20. Verder langs KP21-47-89-84, via Westerlo naar KP88 aan Mie maan. Langs de buitenkant van Veerle aan KP13 naar KP14 en over de Heide naar KP17 en KP18 waar we terug vlak bij Averbode zitten. Hierhebben we er een goede 36km opzitten. Voor de sportieve fietser rijden we verder naar KP56 naar de Langdonken aan KP19-87 en fietsen we door naar Ramsel aan KP12. Een stukje fietsen op de oude treinbedding naar KP94 om dan af te zakken naar Herselt aan KP86. Verder langs opnieuw KP88 naar KP17-18 en onze startplaats aan de abdij. Totale afstand van deze uitzonderlijk mooie route bedraagt 75km.
Abdij van Averbode
Info: fietsgids Natuurpunt.be Foto: abdijaverbode.be, voor een virtuele rondleiding in de abdij KLIK OP DE FOTO van de Abdij.
Tuin: najaarssfeer met terras- of balkonplanten (deel 3)
Combinatie van purpere winterheide, Erica carnea (dopheide) die in de winter bloeit is er te kust en te keur, met de zilveren Calocephalus brownii, een wel heel aparte plant met zilver naaldvormig blad.
Tuin: najaarssfeer met terras- of balkonplanten (deel 2)
Een plant die het ook goed doet zowel in pot op terras en balkon als in vaste grond is de "Leucothoe 'Zeblid'. Groenblijvende lage plant met een compacte groeiwijze. Het blad loopt bronskleurig uit, wordt later groen en kleurt in de herfst opvallend rood. Witte klokvormige bloemen in het voorjaar. Voorkeur voor een zure, doorgaans vochtige grond en een plekje in halfschaduw of schaduw.
Tuin: najaarssfeer met terras- of balkonplanten (deel 1)
De zomer is voorbij. Tijd om het terras op 'te fleuren' en zodoende creëren we onze eigen najaarssfeer. Vandaag: Skimmia japonica 'Rubella'.
De Skimmia is een bladhoudende goed winterharde sierheester, die door zijn fraaie langdurige bloemenpracht gedurende de wintermaanden in de tuin een bijzondere sfeer geeft. In een pot op het terras of balkon geeft deze plant eveneens veel voldoening. De takken met bes worden ook vaak gebruikt in kerststukjes.
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)