een selectieve kijk op de politiek en de actualiteit (en tussendoor ook eens iets anders)
08-07-2008
Eerste maal
Vandaag was ik voor de eerste maal gans de dag alleen thuis zonder ons hondje Taiko. Bij elke stap, elke beweging dacht ik terug aan hoe het was met mijn trouwe vriendje er bij.
Deze voormiddag heb ik één van de grootste wandelingen gedaan die ik (tot voor een paar jaar nog) met hem deed. Maar het was niet meer hetzelfde. Ik voelde me echt alleen en verloren.
Op 14/6/07 berichtte ik over de nieuwe grondverlichting die onder enkele bruggen van het goederenspoor komende uit de haven, werd geïnstalleerd en waar onder een brug waar minder verkeer komt, al vlug de vandalen langskwamen.
Alles werd hersteld, maar niet voor lang....
... want zo ziet het er nu, na enkele maanden, opnieuw uit.
Onder het gewelf van de brug lieten de daders hun 'handtekening' achter.
Ze zouden gekend zijn, maar er wordt verder niet opgetreden. Onder hen zou zich de zoon van een hoger geplaatst persoon bevinden. (van 'horen zeggen')
- Tom Lannoye : schrijver en voormalig stadsdichter van
- Lucas Van den Eynde: acteur.
------------------------------------------------------------------------ In Antwerpen is er aan het stadspark de chique Desguinlei, genoemd naar de oom van de grootvader van Françoise Desguin. Deze was een liberaal politicus. Victor Desguin werd in 1892 en een tweede maal in 1908 voorgedragen om burgemeester van de stad te worden, maar telkens benoemde de katholieke regering een gelovige in zijn plaats.
(bron: Het Nieuwsblad)
Voor haar straffe uitspraak in de Juristenkrant (zie vorig artikel) kreeg Françoise Desguin de Lamme Goedzakprijs toegekend. Deze jaarlijkse prijs is een initiatief van Jong CD&V en zet een persoon in de kijker die het afgelopen jaar een daad met een bijzonder negatief karakter heeft gesteld.
Françoise Desguin, advokate en echtgenote van Herman De Croo, in een interview met De Juristenkrant, het vakblad van de Vlaamse Juristenvereniging:
"Het is in de advokatuur niet meer gesteld als vroeger toen alleen jongeren uit een universitair milieu rechten gingen studeren. Zelfs zonen van slagers worden nu advokaat. Niks tegen beenhouwers, maar enfin. Af en toe tonen ze toch dat ze geen manieren hebben. Er zitten boeren aan de balie, hé. In mijn tijd waren het hoofdzakelijk kinderen van magistraten en advokaten, minstens van universitairen. Maar nu! Er is een andere sociale klasse bijgekomen."
Het is nu niet dat mevrouw De Croo iets heeft tegen slagers, maar volgens haar is het, door hun contact met dieren, blijkbaar wel een grof volkje. Hun kinderen gedragen zich dan ook navenant, als boerenpummels zonder manieren.
Anderzijds houdt het gezin De Croo er een kleine dierentuin op na. Ze hebben kippen, konijnen, een kangoeroe, een koppel hangbuikzwijnen en hun rottweiler 'Maxou'. Ook zijn ze actief in de fruitteelt. Françoise telt onder haar klanten nogal wat mensen uit de landbouw en de veetelt en was advokate van de dierenhandelaars die in deptember 1998 Michel Vandenbossche van Gaia in elkaar sloegen op de veemarkt in Anderlecht. Toen zei ze tegen de rechter dat die moest begrijpen 'dat het er in dat milieu wat ruwer aan toegaat'.
Maar, volgens Françoise Desguin, ieder zijn stiel. 'Dat volkje moet wel zijn plaats kennen wanneer het opklimt op de sociale ladder en zich onder de hogere sociale klassen mengt. Dan moet het daar wel de fatsoensnormen van overnemen en er zich ernaar gedragen.'
Françoise Desguin komt uit een Brussels intellectueel en burgerlijk-Franstalig milieu. Haar vader was ingenieur. Einde jaren '50 studeerde zij rechten aan de ULB. Het is daar dat zij haar echtgenoot De Croo leerde kennen.
(Bron bijgevoegde informatie over het gezin De Croo: Het Nieuwsblad van 12/2/08)
Huisdieren voelen veranderingen scherp aan. Een hond zal niet van nature lief zijn voor een baby, want baby's spartelen en maken lawaai.
Daarom is het belangrijk om de hond (en ook een kat) zoveel mogelijk te betrekken bij de komst van een baby.
- Voordat de baby er is, kan men b.v. al de nieuwe kleertjes en meubelen in de babykamer tonen.
- Als de baby er eindelijk is, kan men de hond laten ruiken aan de eerste luiers die papa meebrengt uit het moederhuis. Dat helpt bij de babygewenning, alhoewel dat niet echt bewezen is. - Laat de hond gerust kennismaken met de baby. Het kan echt geen kwaad dat hij aan de voetjes en handjes snuffelt of de baby een likje geeft. Wel opletten voor de grijpreflex van de baby. - Laat de hond er ook bij als de baby voeding krijgt en betrek hem bij de dagelijkse verzorging door dan gezellig tegen hem te praten. Zo weet hij dat het kleintje bij de moeder hoort en geen indringer is. - De baby niet alleen laten liggen op een plaats waar de hond er bij kan (b.v. als de bel of de telefoon gaat), maar hoger plaatsen. - In de auto de hond niet los laten meerijden; hij zou in het autostoeltje kunnen springen.
Nog iets belangrijk: hoe ouder de hond, hoe zorgvuldiger de babygewenning moet aangepakt worden.
Het gebruik van epidurale bevallingen raakt bij ons meer en meer ingeburgerd.
( Bij een ruggeprik of epidurale verdoving spuit de anesthesist via een dun slangetje (katheter) verdovingsvloeistof in de ruimte tussen de ruggewervels, de epidurale ruimte genaamd, die de zenuwbanen rond de baarmoeder verdooft, zodat de vrouw die bevalt de contracties niet meer voelt.)
Epudurale verdoving heeft geen gevolgen voor de baby en stelt de moeder in staat haar bevalling 100% bewust, maar tegelijk confortabel te beleven.
Jonge moeders zeggen vaak dat ze op natuurlijke wijze willen bevallen. Toch kiest in ons land uiteindelijk ongeveer 75% voor een epidurale verdoving bij de bevalling.
In Nederland gebeurt maar 15% van de bevallingen met een epidurale.
Om de bereikbaarheid en de leefbaarheid van de haven en de stad Antwerpen en de mobiliteit in de Antwerpse regio te verbeteren, voert de Beheersmùaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) het Masterplan Mobiliteit Antwerpen uit. Het koninginnestuk van dit plan is de Oosterweelverbinding die de Antwerpse ring sluit via een tunnel onder de Schelde en een brug ten noorden van de wijk "Het eilandje". In september zal de bouwaanvraag ingediend worden, waarna de werken kunnen starten. In 2012 moet de Oosterweelverbinding een feit zijn.
Maar het protest tegen deze Oosterweelverbinding zwelt aan. Vorige week vrijdag werd er nog door verzorgers van het centrum Sint-Jozef en honderden bewoners van de wijk Luchtbal op de Grote Markt geprotesteerd tegen de geplande Lange Wapperbrug. In dit dienstverleningscentrum worden 500 fysisch gehandicapte jongeren, waarvan een aantal met ademhalingsproblemen, verzorgd en de komst van de Lange Wapperbrug, die er overheen komt, betekent een aanslag op de gezondheid.
Er werden borden meegedragen met slogans zoals: "Longen vol stof vinden we ni tof", "Hé, ik ben geen 'stof'zuiger", "Wij willen Wapper Weg", "Wees dapper en torpedeer de Lange Wapper".
Op de maquette te momenteel te bezichtigen is, werd de school wijselijk weggelaten.
Maar en is niet alleen het gevaar van het fijn stof voor de gezondheid, maar ook nog de geluidshinder die de brug met zich zal meebrengen..
De vzw 'Ademloos' (zie mijn artikel van 10/3/08) wil dat er onder de bevolking een referendum zou gehouden worden. Om dit te kunnen organiseren moeten zij eerst handtekeningen verzamelen van minstens 10% van de Antwerpse bevolking ouder dan 16 of juist geteld: 38.127 handtekeningen. Dan moeten er van de kiesgerechtigden nog minstens 10% effectief komen stemmen. De kiezer zal zich niet moeten uitspreken over het feit of de Oosterweelverbinding al of niet moet gerealiseerd worden, maar wel over het feit dat het Antwerpse stadsbestuur het positieve advies over het huidige tracé moet herzien.
Ook Vivant vindt dat de bevolking de kans moet hebben om zich uit te spreken over het voorgestelde tracé en steunt dit initiatief van vzw Ademloos voor het organiseren van een referendum.
Waarom studies en voorstellen over alternatieve tracé's nooit ernstig werden overwogen, blijft een vraag.
Uitspraak van burgemeester Patrick Janssens: "De BAM moet de bevolking zien te overtuigen dat de Lange Wapper niet schadelijk is voor de gezondheid."
De kleine Mohammed El Haddioui (4), die bekend staat als een vechtersbaasje, werd in de kleuterschool in Hoboken door de juffrouw een tijdje in een ruime en lichte bergplaats gestopt omdat hij een ander kind een boks in het oog had gegeven. Ook andere kinderen werden al eens als straf opgesloten in deze bergruimte.
De familie El Haddioui was hierover zeer verontwaardigd. Zij noemen Mohammed een temperamentvol kind en vinden het geen reden hem op te sluiten voor wat hij deed.
Zij zijn naar de politie gestapt om een klacht in te dienen.Want zoiets is echt niet tolereerbaar!
Allah mag weten wat ze thuis in zo'n geval met Mohammed doen.
Hiervoor naar de politie stappen is toch omdat ze hiér wonen, want in een Islamitisch land gaat het er wel anders aan toe. Zoals volgend geval b.v.
Een kindje van 8 jaar werd op een markt in Iran betrapt op het stelen van een brood. Uit naam van de Islam werd hij in het openbaar bestraft. Zijn armpje werd verpletterd door een auto er overheen te laten rijden en hij kan hem nooit meer gebruiken !!
Wegens uiteenlopende reacties hierop, gaande van 'te wreed' tot 'truckage', heb ik een paar foto's uit de reeks verwijderd.
Onze totale belastingsdruk bedraagt momenteel 46,6 procent van het BBP* en zal nog stijgen naar 47,2 procent in 2011.
*Het BBP of 'bruto binnenlands product' van een land of van een regio is de marktwaarde van alle goederen en diensten die er op één jaar tijd worden geproduceerd.
Maar Premier Leterme heeft eens duidelijk uitgelegd dat dit eigenlijk geen stijging is: "De toename van de fiscale en de parafiscale ontvangsten is geenszins een gevolg van nieuwe maatregelen, maar is toe te schrijven aan de spontane evolutie van de ontvangsten bij ongewijzigd beleid en aan het verbreden van de belastbare basis door het gevoerde activeringsbeleid."
In 2007 werden er in Vlaanderen 65.274 geboortes geregistreerd. (zie hierover mijn artikel van 22/02/2008: Meer baby's)
De meeste bevallingen in Vlaanderen vinden plaats in het ziekenhuis. Thuisbevallingen vormen slechts een klein percentage van het totaal aantal bevallingen: ongeveer 1%. De laatste cijfers die ik hierover vond dateren van 2005: In Vlaanderen waren er toen 874 thuisbevallingen. (ook hier weer verschillen volgens de bron: Medinews vermeld 799, de krant 874), in Wallonië 124 en in Brussel 55. Wie thuis wil bevallen krijgt vaak tegenwind van de man of de eigen moeder met als argument: "en wat als het misloopt?'. En terecht, want je weet maar nooit welke verwikkelingen zich kunnen voordoen... Driekwart van de vrouwen die eerst thuis wou bevallen heeft het daarom niet gedaan. Je moet al sterk in je schoenen staan en goeie argumenten hebben om je omgeving te overtuigen. Thuis bevallen is even veilig als in het ziekenhuis op voorwaarde dat je een probleemloze zwangerschap tot het einde hebt doorlopen.
De belangrijkste reden waarom vrouwen kiezen voor thuisbevalling is dat ze meer autonomie en controle willen. Ze willen bevallen op hun eigen ritme, en niet op het ritme van het ziekenhuispersoneel of de gynaecoloog die met verlof gaat. De tweede reden is dat ze thuis bevallen intiemer en gezelliger vinden.
Thuis bevallen moet tamelijk vroeg gepland worden met een vroedvrouw die ervaring heeft op dat gebied en kan je dus niet op het laatste moment nemen...
Bij thuisbevalling wordt de moeder bijgestaan door één of twee vroedvrouwen die ervaring hebben op dat gebied en: de bevalling gebeurt zonder epidurale verdoving.
Gelezen: De ontvoering door Richard Bachman, alias Stephen King;
De originele engelstalige uitgave
De Nederlandstalige uitgave
In een voorwoord verklaart Stephen King dat dit boek één van de laatste werken is die hij nog schreef onder de pseudoniem Richard Bachman, zijn beginperiode als schrijver (1966-1973), maar dat dit nooit uitgegeven werd omdat hij het zelf niet zon goed verhaal vond. Hij heeft het nu terug opgedolven en herschreven.
Dit boek is geen thriller of horror zoals we van de schrijver gewoon zijn, maar het verhaal van een geestelijk wat achterlijke man die uiteindelijk via verkeerde vrienden op het criminele pad geraakt.
Clayton Blaisdell Jr. ,Blaze genoemd, is enorm groot en sterk. Blaze is geen echte idioot, maar zijn hersens werken niet goed.
Toen Blaze klein was, gooide zijn vader hem in een dronken bui drie keer van de trap, waar hij een enorme deuk in zijn voorhoofd aan overhield en in een jongereninstelling terechtkwam, waar hij vreselijk behandeld werd.
Na wat kleine misdaden wordt hij op sleeptouw genomen door George, een uitgekookte kleine crimineel. Die doktert het plan uit voor hun grote slag: de ontvoering van de baby van een miljonair. Maar als George tijdens een banale ruzie over een dobbelspel wordt doodgestoken blijft Blaze verweesd achter. Hij besluit dan alleen door te gaan met het plan om de baby te ontvoeren en er een miljoen dollar voor te vragen. Maar denken is niet zijn sterkste punt
Blaze staat er echter niet alleen voor want de dode George is nog altijd bij hem als een stem die hem goede raad geeft.
Doorheen gans het verhaal maakt de schrijver gebruik van flashbacks om het verleden van Blaze, vanaf zijn jeugd tot aan de ontvoering, te verduidelijken, in die mate zelfs dat de lezer sympathie gaat voelen met de uit zichzelf niet boosaardige boef.
Al sinds begin deze maand breng ik een reeks artikels over zwangerschap en vanalles dat niet goed is.
Tijd dat de bevalling er aan komt.
Maar eerst nog dit:: het onderscheid tussen ftus en kind bij de ongeboren baby.
De wet maakt hier een duidelijk onderscheid, wat ook verschillende plichten met zich meebrengt.
Vanaf een zwangerschapsduur van drie maanden tot 180 dagen spreekt men van een ftus. (Vóór deze tijd wordt het kind een embryo genoemd.) Vanaf 180 dagen spreekt de wet van een kind.
Ftus (-180 dagen)
De geboorte moet niet aangegeven worden en het ziekenhuis zal zich op een hygiënische wijze van de ftus ontdoen.
Maar, als de ouders dat wensen mag in Vlaanderen een begraving of crematie van ftussen tussen 3 en 6 maanden oud.
Vermits de medische wetenschap flink vooruitgegaan is, wil men die grens van 180 dagen op 140 dagen brengen.
Kind (+180 dagen)
- Een doodgeboren kind moet aan de burgelijke stand worden aangegeven als levenloos geboren en komt in een speciaal register. De ouders zijn evenwel niet verplicht het een voornaam te geven, maar het mag. Het kind moet worden begraven of gecremeerd.
- Een kind dat eventjes leeft, maar dan sterft, wordt behandeld als gewoon kind en wordt geregistreerd als geboren én overleden. Het geeft ook alle rechten van een gewone geboorte, zoals moederschapsverlof, kraamgeld, enz.
Het Belgische spoorwegennet telt in totaal 1761 overwegen + nog 274 private overwegen. Afhankelijk van de uitrusting worden ze onderverdeeld in vijf categorieën.
Categorie 1 (15 overwegen)
Deze overwegen zijn uitgerust met twee volledige of vier halve slagbomen die de weg over de volledige breedte afsluiten. Ze hebben ook twee rode knipperlichten en meestal een maanwit knipperlicht. Een detectiesysteem zorgt ervoor dat er geen voertuigen of personen opgesloten geraken tussen de slagbomen.
Categorie 2 (1.302 overwegen)
Dit type overwegen komt veruit het meeste voor. Ze zijn uitgerust met halve slagbomen over de helft van de weg, die zigzag geplaatst zijn. Twee rode, knipperende lichten geven aan dat er een trein nadert, een maanwit knippert als de overweg veilig kan worden voorbijgereden.
Categorie 3 (295 overwegen)
Deze overwegen hebben geen slagbomen, maar wel twee rode knipperlichten én een maanwit knipperlicht.
Categorie 4 (143 overwegen)
Aan deze overwegen staat er alleen een Sint-Andrieskruis. Er zijn geen slagbomen of knipperlichten. Ze komen voor op plaatsen waar er weinig trein- en wegverkeer is en waar de snelheid van de trein beperkt is.
Categorie 5 (6 overwegen)
Bij deze overwegen zijn er geen slagbomen, knipperlichten of een Sint-Andrieskruis. De overweg wordt wel vanop ongeveer 150 meter aangekondigd met een verkeersbord met de afbeelding van een locomotief. Deze categorie overwegen vind je alleen op niet-reizigerslijnen in de Antwerpse haven.
Triiing
Bijna alle overwegen van de eerste drie categorieën zijn uitgerust met een belsignaal. De bel kondigt een naderende trein aan en blijft rinkelen tot de slagbomen volledig gesloten zijn (categorie 1 en 2) of tot de trein voorbijgereden is (categorie 3).
Een overweg wordt op 150 m afstand aangekondigd door een verkeersbord.
Het gevaarbord met het hekje geeft aan dat het een overweg is met slagbomen.
Een overweg zonder slagbomen wordt aangeduid met het bord waarop een locomotief te zien is.
De beste flitspaal van Vlaanderen die op de hoek van de Groenendaallaan en de Lambrechtshoekenlaan te Merksem staat, flitste in 2006 liefst 25.344 keer. (zie mijn artikel van 28/05/08: 'Flitspalen')
Uitgaande van een boete van minimaal 150 euro voor elke overtreder, heeft deze camera in 2006 zo'n 3.800.000 euro opgebracht , dit is gemiddeld bijna 10.500 euro per dag.
Maar voor 2007 is deze flitscamera van zijn troon gestoten.
In het najaar van 2006 werden ook flitspalen geplaatst aan een gevaarlijk kruispunt op het Merksemse deel van de Bredabaan, waar is gebleken dat de overgrote meerderheid van de vele ongevallen die daar gebeuren te wijten zijn aan te hoge snelheid. In 2007 heeft de camera stad uitwaarts 26.682 keer geflitsts en die stadwaarts 26.242 keer. Samen 52.924 of een opbrengst van zo'n slordige 7.940.000 euro aan boetes.
De vorige recordhouder aan de Groenendaallaan, flitste in 2007 'slechts' 11.426 keer (staduitwaarts). Zijn tegenhanger stadinwaarts: 8.107 keer.
In totaal registreerden de flitscamera's in Antwerpen in 2007 145.731 snelheidsovertredingen en nog vlug doorrijden aan de lichten als ze reeds op rood zijn overgegaan. --------------------------------------------- Infrabel, de beheerder van het spoorwegennet in ons land, wil nu ook flitspalen en cameras zetten op spoorwegovergangen waar eerder al zware ongevallen zijn gebeurd. Het gaat om een zeventigtal plaatsen, waarvan veertig in Vlaanderen. De eerste flitspalen zijn gepland voor volgend jaar.
Jaarlijks gebeuren en gemiddeld zestig tot zeventig zware ongevallen aan overwegen, waarvan een vijftiental met dodelijke afloop, zelfdodingen niet meegerekend.
Bij de bevruchting is het de geslachtscel van de man die bepaalt of de baby een jongen of een meisje wordt. Normaal gesproken is er dus 50% kans op een jongen of op een meisje.
Volgens een nieuw Nieuw-Zeelands onderzoek zou de moeder daarbij echter een grotere rol spelen dan tot nu toe gedacht en kunnen externe factoren die kansen beïnvloeden.
'Dominante' vrouwen, met een hoger testosterongehalte, zouden beduidend meer kans hebben op een zoon. Stress heeft een impact op het testosterongehalte en hoe meer stress een vrouw ervaart rond de tijd van de bevruchting, hoe meer haar lichaam ook ontvankelijk zou zijn voor het mannelijk y-chromosoom.
De geslachtschromosomen van de man: links het X- en rechts het Y-chromosoom.
---------------------------------------- Uit een andere (Nederlandse) studie blijkt dat vrouwen die last hebben van stress, angsten, werkdruk of depressies tijdens de zwangerschap, tot drie keer zoveel kans hebben op een huilbaby.
Aanvankelijk was ik van plan mijn Weblog gewoon onder mijn echte naam te starten. Maar als ik zo eens naar de andere reeds bestaande keek, viel het mij op dat de meeste ervan met een schuilnaam werken. Vandaar dat ik uiteindelijk beslist heb dat ook maar te doen.
.../raa. is het geworden. R.A.A. is in feite niet zo geheimzinnig als het op het eerste zicht lijkt. Het zijn namelijk de eerste letters van mijn voornamen.