een selectieve kijk op de politiek en de actualiteit (en tussendoor ook eens iets anders)
03-01-2011
Uitspraken
Alexander De Croo (Open VLD): "Wij beweert dat wij verantwoordelijk zijn voor wat er vandaag gebeurt, maakt een kleuteranalyse."
Jean-Marie Dedecker (LDD): "Johan Vande Lanotte bemiddelt tussen de zeven partijen en toetst ook af of een regering van nationale eenheid mogelijk is. Zo kan men misschien de N-VA opzijschuiven."
Karel De Gucht (Open VLD): "In Hertoginnedal herkenden zelfs de eendjes ons op de duur wanneer we aankwamen."
Pierre Kroll (Cartoonist uit Franstalig België): "Ik heb mezelf uitgeroepen tot ambassadeur van de vaak vergeten Duitstalige Gemeenschap. Alles is hier aanwezig om van een gemeenschap te spreken: twee talen, faciliteitengemeenten en ministers."
Estland voerde op nieuwjaarsnacht als 17de lid van de Europese Gemeenschap de euro in.
Voor Europa is dat niet echt een revolutie. Deze kleine Baltische staat met 1,3 miljoen inwoners zal zo'n 0,2 procent van de eurozone vertegenwoordigen. Van de 16 overige lidstaten is alleen Malta nog kleiner.
De toegangscriteria tot de eurozone zijn streng en worden tegenwoordig, na de Griekse crisis ook erg streng toepast.
Economen verwachten dat de twee andere Baltische staten, Letland en Litouwen, waarschijnlijk in 2014 tot de eurozone zullen kunnen toetreden.
In Polen, Hongarije en Tsjechië is het enthousiasme voor de eenheidsmunt ver te zoeken. De Tsjechen zijn echte eurohaters.
Maar niet iedereen in Estland is even enthousiast over deze toetreding tot de eurozone. Tegenstanders omschreven de toetreding tot de monetaire unie als 'het laatste ticket voor de Titanic'.
Maar voor de schatkist is zo'n omschakeling wel een interessante zaak. De ondervinding in de andere landen van de eurozone heeft aangetoond dat er vele miljoenen van de oude gangbare munt niet ingewisseld wordt.
Zo zijn er in ons land België, negen jaar na de invoering van de Euro, nog steeds - 161.526 briefjes van 10.000 BF (de grootste coupure) - 1.019.854 briefjes van 2.000 BF - 1.016.776 briefjes van 1.000 BF - 9.765.880 briefjes van 100 BF niet teruggekeerd. (Voor de briefjes van 200 en 500 BF heb ik geen cijfers.)
Alles samen is er nog voor 6,668 miljard aan bankbiljetten (= 165,3 miljoen euro) achtergebleven onder de bevolking.
In Nederland is nog steeds voor 495 miljoen euro aan briefjesgeld in gulden en in Duitsland zelfs 6,52 miljard euro aan marken niet omgewisseld.
- 6.450 - Tussen de zomer 2009 en die van 2010 is in het Amazonewoud 6.450 km2 bos gekapt. De ontbossing komt daarmee op het laagste peil in 22 jaar.
- 1.200 - De afgelopen 10 jaar zijn er in het Amazonegebied meer dan 1.200 nieuwe soorten planten en gewervelde dieren ontdekt. Dat is gemiddeld één om de drie dagen.
Voor mijn artikelenreeks uit 2008 over het Amazonewoud uit: tik 'Amazone' in 'Zoeken in blog'.
Volgens berekeningen van de denktank voor economische problemen van de K.U.Leuven zijn er in 2007, het jongste jaar waarover alle gegevens beschikbaar zijn, voor 5,730 miljard euro transfers van Vlaams geld naar Wallonië gevloeid.
- Via de federale begroting ontving Wallonië 1,367 miljard , waarvan 1,065 miljard uit Vlaanderen en 303 miljoen uit Brussel. - Via de sociale zekerheid ontving Wallonië 3,649 miljard , waarvan 3,435 miljard uit Vlaanderen en 214 miljoen uit Brussel. - Via de bijzondere financieringswet kreeg Wallonië 929 miljoen , Vlaanderen 311 miljoen en Brussel 370 miljoen.
- Op 1 januari 2010 telde ons land 10,827 miljoen inwoners.(zie bij cijfers van 29/10/10).
- Volgens cijfers gepubliceerd in Le Soir zijn 623.780 hiervan moslim. Dit is 5,8% van de bevolking.
- De Vlaamse aanwezigheid in Brussel brokkelt verder af. Momenteel wonen er nog slechts 55.000 Vlamingen in Brussel of nog slechts 5,3 % van de totale Brusselse bevolking, tegenover een meerderheid van 66,5% Franstaligen en 28,1 % aan vreemdelingen van binnen en buiten de Europese Unie.
Voor de gelegenheid van Comedy for Life op één speelden o.a. VRT-omroepster Saartje Vandendriessche,en ontslagnemend minister van Ondernemen Vincent van Quickenborne (Open VLD) een keer de rol van stand-upcomedian.
Sommige uitlatingen deden wel even de wenkbrouwen fronsen.
Saartje Vandendriessche: "Ik heb geen anorexia. Ik eet wel, maar ik moet gewoon kotsen van de VRT-programma's die ik moet aankondigen."
Vincent van Quickenborne over asielzoekers: "Stop ze in de pretparken, want die staan toch leeg...Daar kunnen ze nog eerst van de roetsjbaan voor ze uitgewezen worden...... Maar naar de Efteling kan niet. Want daar klinkt overal 'papier hier'". (over mensen zonder papieren).
Maar dat is nu echt het vak, met alles schimpen, niet?
Om de begroting in evenwicht te houden kregen alle stadsdiensten in ntwerpen de opdracht om voorstellen te doen om te besparen.
Zo schrapte de stad tussen juni 2009 en oktober 2010 al 445 voltijdse krachten en in de toekomst zullen er nog 78 voltijdse krachten moeten afvloeien. Samen 523 personeelsleden of 6% van de totale personeelsuitgaven.
Volgens personeelsschepen Marc Van Peel gebeurde de gerealiseerde vermindering door natuurlijke afvloeiingen, zonder te raken aan de dienstverlening en zonder naakte ontslagen. De gemiddelde leeftijd van het stadspersoneel hoog ligt en dus zijn er veel die met pensioen vertrekken. Deze worden slechts gedeeltelijk vervangen.
In het licht van besparingen worden er eind dit schooljaar ook 7 wijkbibliotheken gesloten, wat heel wat commotie en protest uitlokte. Het gaat over 7 kleine bibliotheken met een kleiner aanbod en een klein uitleenpercentage.
Bovendien wil de stad ook sporthallen, schoolzwembaden en de ijsbaan in Deurne afstoten en het groenonderhoud bij scholen en musea stopzetten.
- 161.844 - In België werd in 2009 in totaal 161.844 dagen gestaakt.
In verhouding tot het aantal wernemers is ons land daarmee Europees kampioen.
- 1.027 - In 2008 (laatst gevonden cijfer) hadden we in Vlaanderen 1.027 overlijdens door zelfdoding. Het betreft 728 mannen en 299 vrouwen. Dat zijn er gemiddeld bijna 3 per dag. Daarnaast doen meer dan 10 keer zoveel mensen een poging tot zelfdoding.
Voor gans het land zijn er dagelijks gemiddeld 7 zelfdodingen en 100 pogingen tot zelfdoding te noteren.
In 2009 hebben 119 personen zich op het spoor van het leven beroofd. Dat zijn er net evenveel als in 2008 en als in 2007 (120).
Binnen de leeftijdsgroepen bij mannen tussen de 20 en 24 jaar en tussen de 30 en 50 jaar en bij vrouwen tussen de 15 en 40 jaar vormt zelfmoord zelfs de voornaamste doodsoorzaak.
Ondanks het Vlaamse actieplan suïcidepreventie dat in 2005 werd opgestart om het aantal overlijdens door zelfdoding te verminderen, bevindt het Vlaamse suïcidecijfer zich nog 1,5 keer hoger dan het EU-gemiddelde. België heeft het op één na het hoogste zelfmoordcijfer in Europa. Alleen Finland doet het nog beter - of beter gezegd: nog slechter.
Wereldwijd slaat elke 40 seconden iemand de hand aan zichzelf. Dat zijn alles samen één miljoen zelfdodingen per jaar.
- Grootste betalerBelgië is het Europese land dat in 2009 proportioneel de grootste financiële inspanning leverde aan het Europese budget en is de grootste nettobetaler aan de Europese schatkist.
Nettobetalers zijn landen die meer aan de EU afstaan dan ze er van terugkrijgen in de vorm van allerhande subsidies en regelingen. Nederland deelt samen met Denemarken de 2de plaats.
Vorig jaar steeg het Belgische begrotingssaldo - het verschil tussen wat een lidstaat krijgt van Europa en wat die bijdraagt aan de EU-begroting - tot 1.669 miljoen euro ten nadele van de Belgische schatkist, oftewel -0,49 procent van het bruto nationaal product (bnp). België is daarmee voor de eerste keer de belangrijkste nettobetaler, vóór Duitsland (-0,26% van zijn bnp), Frankrijk (-0,30%), Italië (-0,34%) en Nederland en Denemarken (-0,36%).
België betaalt dit jaar zon 5,2 miljard euro aan Europa en dat zal in de toekomst zeker niet minderen vermits er de laatste jaren veel arme landen, zegge netto-ontvangers, zijn bijgekomen.
Anderzijds haalt België een moeilijk te berekenen financiëel voordeel uit de aanwezigheid van de Europese instellingen in Brussel.
Heel de noordelijke wereld kreunt onder de kou en de sneeuw.
Hier een foto van een vuurtoren aan het Eriemeer in Amerikaanse staat Ohio die door de aanhoudende sneeuwtormen en het opspattende water van de golven volledig ingepakt werd met een laag sneeuw en ijs.
LOST. De meest intrigerende en enerverende serie sinds Twin Peaks.
Voor de liefhebbers van dit feuilleton: vandaag begint op TV het 6de en tevens laatste seizoen van LOST.
Lost is een Amerikaanse televisieserie over een aantal mensen dat na een vliegtuigcrash strandt op een mysterieus tropisch eiland. De serie werd grotendeels opgenomen op het Hawaïaanse eiland Oahu.
Het zesde seizoen liep in de Verenigde Staten van 2 februari tot 23 mei 2010. In Nederland was het NET5 die deze serie uitzond. Normaal gesproken zou de serie in Nederland rond juni/juli uitgezonden worden, maar voor het zesde en tevens het laatste seizoen maakte NET5 een uitzondering en is de serie reeds drie dagen later, op 11 februari, gestart, In Vlaanderen wordt deze laatste reeks vanaf vandaag 19 december uitgezonden op VT4.
Het gegeven: Op 22 september 2004 stijgt het vliegtuig Oceanic 815 op vanuit een vliegveld uit Sydney, op weg naar Los Angeles. Na enkele uren wordt het vliegtuig getroffen door hevige turbulentie. Niet veel later wordt het staartgedeelte afgerukt en kort daarna breekt ook de cockpit af. Het vliegtuig stort in delen neer op een eiland, en de 48 overlevenden uit het middengedeelte slaan een kamp op bij het strand, om zo de aandacht te trekken van passerende vliegtuigen of boten. De eerste avond zijn de overlevenden getuige van een angstaanjagend geluid dat uit de jungle komt, gepaard met ontwortelde bomen. De volgende dag gaan drie overlevenden, Jack, Kate en Charlie, op zoek naar de cockpit die in de wildernis van de jungle is neergestort. Alle passagiers daar zijn dood, op de piloot na. De piloot brengt hen het nieuws dat er voorlopig geen hulp zal komen, omdat ze vlak voor het ongeluk al twee uur in de verkeerde richting vlogen; niemand zal weten waar ze zoeken moeten. De piloot wordt kort daarna vermoord door iets dat zich in de jungle schuil houdt. Wanneer de groep na enkele dagen door krijgt dat ze voorlopig geen hulp zullen krijgen, proberen ze er het beste van te maken, en gaan ze op zoek naar eten en drinken, en nieuwe plekken om te slapen. Ze vinden al snel onderdak bij een paar grotten waar ook vers water stroomt. De komende anderhalve maand verspreidt de groep zich over de slaapplekken op het strand en in de grotten.
De eerste 3-4 reeksen vond ik geweldig goed en spannend, maar daarna werd het werkelijk ingewikkeld en moeilijk om nog te volgen. Lost kreeg trouwens tijdens seizoen 3 reeds uit enkele hoeken hevige kritiek vanwege de opvatting dat de makers het verhaal uitmelkten en er te veel mysteries en te weinig antwoorden waren.
Seizoen 6, welk bestaat uit 18 afleveringen, concentreert zich op twee verschillende tijdlijnen. Aan het eind van seizoen 5 werd een bom opgeblazen die de hele toekomst zou moeten veranderen, waardoor het ongeluk dus nooit zou hebben plaats gevonden. Hoewel het op het eerste gezicht lijkt alsof dit niet is gelukt, blijkt er toch het één en ander zijn veranderd, alleen speelt het zich af in twee tijdlijnen. Tijdlijn 1 (flash-sideways genoemd) concentreert zich op wat zou zijn gebeurd als de bom daadwerkelijk was ontploft en het vliegtuig dus gewoon in Los Angeles aankomt, terwijl tijdlijn 2 laat zien wat er zou zijn gebeurd als de bom nooit was afgegaan en de groep nog steeds vastzit op het eiland, en door middel van het elektro-magnetisme terug naar 2007 is getransporteerd. Ze ontdekken dat John Locke niet John Locke is, krijgen te maken met meer vreemdelingen en oude bekenden die terugkeren naar het eiland. De overlevenden van Oceanic 815 die allemaal ooit zijn benaderd door Jacob zullen ontdekken wat hen de rest van hun leven te wachten staat. Dit alles gaat gepaard met veel gevechten en de dood van vele personages, en eindelijk de antwoorden die iedereen al zo lang zoekt. Uiteraard keerden ook vele personages uit eerdere seizoenen terug om tijdlijn 1 te voltooien.
Aanvankelijk was ik van plan mijn Weblog gewoon onder mijn echte naam te starten. Maar als ik zo eens naar de andere reeds bestaande keek, viel het mij op dat de meeste ervan met een schuilnaam werken. Vandaar dat ik uiteindelijk beslist heb dat ook maar te doen.
.../raa. is het geworden. R.A.A. is in feite niet zo geheimzinnig als het op het eerste zicht lijkt. Het zijn namelijk de eerste letters van mijn voornamen.